Vyzkoušeli jsme staronový iPhone SE (2022). Má ještě čím zaujmout?

První test fotoaparátu
7
Vyzkoušeli jsme staronový iPhone SE (2022). Má ještě čím zaujmout?
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • iPhone SE (2022) právě dnes vstoupil do prodeje
  • Přinášíme vám první dojmy z jeho používání
  • Prohlédněte si fotografie pořízené nejlevnějším telefonem od Applu

Právě se mi do rukou dostal nový iPhone SE. Na první pohled sice vypadá identicky jako model z roku 2020, ale uvnitř skrývá pár nových překvapení. A že držím ten nový, ne starý, mi prostě budete muset věřit.

Za zapůjčení Apple iPhonu SE (2022) děkujeme iWant – Apple Premium Reseller, kde si jej můžete zakoupit.

Zkusili jsme iPhone SE (2022) – první dojmy

Právě dnes se začal model SE nesoucí označení aktuálního roku prodávat. A jak už je na první pohled jasné – tento kousek si nekoupíte, pokud chcete do světa vykřičet, že máte nový telefon. Stále vychází z iPhonu 6, který vyšel již před osmi lety. Rozměry a finální design pak vychází z iPhonu 8. To znamená 4,7" displej, velké rámečky nahoře i dole a... samozřejmě nechybí dosud populární Home Button. Pokud vám u nových iPhonů chybí, toto je asi poslední příležitost, jak se k němu dostat.

V ruce však telefon působí dobře. Vždyť je to vážně kompaktní zařízení, kdyby nebylo rámečků, ale celou plochu by zabral displej, asi by se jednalo o můj nový oblíbený telefon. Každopádně, boky jsou příjemně zakulacené, 148 gramů v ruce sotva pocítíte a kovový rám se skleněnými zády je prostě precizně udělaný.

Když pominu, že je displej malý a psaní na něm je o poznání těžší, prohlížení webu není nic moc a i ta videa jsem už zvyklý vídat na větší obrazovce, tak je to navíc panel nepříliš moderní. IPS LCD se světelností 600 nitů a 60Hz obnovovací frekvencí dnes neoslní vážně nikoho.

Ale pojďme k něčemu pozitivnějšímu. Přestože v mnoha ohledech tento mobil působí zpátečnicky, uvnitř najdete stejný procesor, který tepe i v nejnovějších iPhonech 13. Tedy A15 Bionic, který se vám postará o přehršel výkonu na veškeré hraní her a náročné používání. Zároveň díky němu telefon bude v pohodě stíhat i třeba za pět let. Vedle toho však nabídne zlepšení tam, kde hardware zaostává.

Například fotoaparát zůstal nezměněn. Na zadní straně najdete stále jednu čočku 12megapixelového snímače. I přesto by měly být snímky lepší. Nový procesor totiž zvládne nové triky v podobě vylepšeného HDR či technologie Deep Fusion. Níže můžete vidět první fotky.

Největší předností však samozřejmě bude operační systém. Koupit si levný Android můžete, ale v případě iOS to máte těžší. A nový SE je vaší nejlevnější vstupenkou do světa Applu. A zatímco zvenku je telefon starý, uvnitř najdete to nejnovější. Detailněji se na smartphone a jeho systém podíváme v plnohodnotné recenzi, protože ho již nyní začínáme testovat. Tam si více řekneme o baterii, který by rovněž měla být o něco lepší, nebo právě o fotografiích.

Za zapůjčení Apple iPhonu SE (2022) děkujeme iWant – Apple Premium Reseller, kde si jej můžete zakoupit.

Vy si telefon můžete již dnes koupit za cenu od 12,5 tisíc korun, ale nejlépe uděláte, když si počkáte na naši recenzi.

Technické parametry Apple iPhone SE (2022) 256 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce138,4 × 67,3 × 7,3 mm, 144 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP67
DisplejTFT IPS, 4,7" (1 334 × 750 px)
Fotoaparát12 Mpx (4 032 × 3 024), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ChipsetApple A15 Bionic, , GPU: ano
Paměťvnitřní paměť: 256 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ano, LTE: 600 / 150 Mb/s, Wi-Fi: Wi-Fi 6, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémiOS 15
Akumulátor2 018 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
Dostupnostbřezen 2022,
Diskuze ke článku
Ben Ben
Ben Ben
No jo. Uz se nemuzu dockat recenze... to bude v praxi novinek jak blazen.
Mirec5050
Mirec5050
načo mi je motor 16 valec bugatty veyron,keď je v škode favorit???
Marhule Humule
Marhule Humule
Tak výkon nejlepší ve svoji kategorii a kvalita foťáku je taky velice slušná co jsem tak koukal na první recenze. Zbytek už je na tom o poznání hůř...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze