Vyzkoušeli jsme BlackBerry Passport: má touchpad v klávesnici

Nový model BlackBerry Passport kanadská společnost s ostružinou ve znaku představila již před mnoha týdny. Veškeré detaily však byly dosud drženy v tajnosti a my jsme neznali ani detaily samotné výbavy. Nyní se však objevila nejen spousta nových informací o této novince, ale především se Passport objevil u nás v redakci. Podívejte se na exkluzivní videopohled, fotogalerii a první dojmy.

Nestává se často aby některá z firem v mobilním světě představila svou vlajkovou loď a nesdělila k ní žádné bližší informace. V případě BlackBerry Passport se však přesně to stalo, a proto jsme ani mnoho týdnů po jeho oficiálním představení neznali nic víc, že bude vypadat velmi zvláštně, nabídne unikátní klávesnici a velkou baterii. Před několika dny se však na internetu objevily informace o samotné výbavě BlackBerry Passport. Víme tedy například, že kanadská novinka bude poháněna čipsetem Qualcomm Snapdragon 800 s quad-core procesorem o taktu 2,2 GHz, GPU Adreno 330 a 3GB RAM, LCD displej se bude pyšnit jemností ~453 ppi na 4,5" úhlopříčce, baterie o kapacitě 3 450 mAh nabídne dlouhou výdrž a fotoaparát s 13MPx snímky a optickou stabilizací pak kvalitní snímky.

Jaké však bylo překvapení, když se BlackBerry Passport objevil v ČR několik týdnů před tím, než oficiálně přijde na trh. My jsme si tuto příležitost nemohli nechat ujít a vy si tak nyní můžete prohlédnout kompletní fotogalerii novinky, přečíst první dojmy a zhlédnout exkluzivní videopohled.

BlackBerry Passport – první pohled

Skoro čtverec

Otázky týkající se Passportu často směřovaly k jeho nestandardním rozměrům. BlackBerry Passport je zařízení, které se svou výškou 128 mm řadí spíše k menším smartphonům, ovšem šířkou 90 mm naopak konkuruje dnešním obrům jako je například Nokia Lumia 1520 nebo Sony Xperia Z Ultra. Passport se do jedné ruky vejde, nicméně na plnohodnotné ovládání jednou rukou rovnou zapomeňte - vzhledem k rozměrům je to opravdu nemožné a prstem na druhou stranu displeje prostě nedosáhnete.

Porovnání s BlackBerry Z30, Samsungem Galaxy S5 mini a Nokií Lumia 1520

Díky operačnímu systému BlackBerry 10, který je do jisté míry přizpůsoben ovládání jednou rukou, můžete i u Passportu provádět běžné úkony jako je pohyb v menu, čtení zpráv, otevírání aplikací a podobně pouhým gestem, protože není potřeba zasahovat až ke krajům. Klávesnici však jednou rukou obsluhovat nedokážete, protože je zkrátka moc široká. Při držení oběma rukama se však s telefonem pracuje velmi dobře a ani umístění klávesnice u spodní hrany, čehož jsme se trochu báli, se nakonec neukázalo jako problém. Telefon je dobře vyvážený, nepřeklápí se a vy se tak můžete plně věnovat psaní na klávesnici a ovládání samotného přístroje. Zmiňovaná výška však má jednu výhodu - Passport se vcelku bez problémů vejde do kapsy a osobně jsem jej v kapse pociťoval méně, než lehčí Samsung Galaxy Note 3 nebo menší BlackBerry Z30.

BlackBerry Passport

Díky své šířce vám zařízení při používání leží přímo v dlani, a proto velmi oceňujeme měkčenou úpravu zadního krytu, díky které telefon neklouže. Ze samotného zařízení pak máte opravdu pocit, že držíte poctivý kus hardwaru. A není divu, BlackBerry na konstrukci použilo například ocelový rám kolem celého těla zařízení a konstrukce je opravdu precizní. Použité materiály a obří baterie se však podepsaly také na hmotnosti, která činí úctyhodných 194 gramů. Na první potěžkání vás hmotnost jistě překvapí, po chvíli používání však již tento fakt nebudete vůbec vnímat.

BlackBerry zvolilo osazení konektorem Slimport, který je kompatibilní s microUSB a dovoluje skrze redukci připojit k HDMI, DVI, VGA, DisplayPort nebo třeba USB3.0

Špičkový displej a obrovská baterie

Budete si naopak užívat opravdu špičkového displeje, jehož zobrazovací schopnosti se řadí k tomu nejlepšímu, co dnes na trhu najdete. Ačkoliv jeho poměr stran je vcelku netradiční, informací se na 4,5" LCD zobrazovač vměstná více než dostatek a díky jemnosti ~453 ppi je navíc vše perfektně ostré a jemně vykreslené. Překvapivým zjištěním bylo, že BlackBerry u Passportu využilo krycí sklíčko Gorilla Glass 3, takže displej by měl nabídnout také slušnou odolnost. Na nějaké crash testy si však zatím ještě budeme muset počkat.

Již jsme nakousli téma baterie, která je u Passportu opravdu obrovská. Má kapacitu 3 450 mAh a řadí se vůbec k největším bateriím, které dnes na trhu u jakéhokoliv smartphonu najdete. Bohužel telefon jsme měli k dispozici pouze krátce, takže na testování baterie zatím nebyl čas. Určitě se však dočkáte v naší klasické recenzi. Co jsme však otestovat mohli, je unikátní hybridní klávesnice, se kterou Passport přichází jako s esem v rukávu. Výrobci se dnes předhání v tom, kdo nabídne větší a jemnější displej, více jader procesoru nebo snímač srdečního tepu s diskutabilní použitelností. Málokdo však přijde s něčím opravdu, ale opravdu novým, neokoukaným a do vysoké míry inovativním. A to se BlackBerry s modelem Passport podařilo.

Touchpad a klávesnice v jednom

Kanadský výrobce totiž dokázal spojit dohromady dva dosud neslučitelné prvky - hardwarovou a dotykovou klávesnici. Klávesnice totiž nabídne celkem 29 celkem standardních hardwarových kláves, každá klávesa je však navíc pokryta dotykovou vrstvou a klávesnice tak tvoří vlastně jeden velký touchpad. Díky tomuto řešení můžete při psaní využívat přesnosti a odezvy hardwarových kláves, ale zároveň si užívat praktických ovládacích gest při psaní, práci s textem nebo třeba scrollování v internetovém prohlížeči. Psaní na klávesnici chce díky nestandardnímu rozložení kláves trochu zvyku, samotné klávesy však mají jistý stisk a po klávesnici se dobře orientuje i poslepu.

Rozpoznání dotyku je pak velmi citlivé a funguje přesně tak, jak jsme očekávali - jednoduchým gestem můžete z klávesnice „házet“ slova z prediktivního slovníku rovnou do textu, gestem doleva můžete smazat slova, gestem shora dolů zobrazit interpunkční a speciální znaky, pohybem po klávesnici můžete ovládat kurzor a v seznamech nebo internetovém prohlížeči pak například listovat. Nicméně nejlepší představu o tom, jak vlastně klávesnice funguje, si uděláte až z našeho videopohledu.

Testovací fotografie BlackBerry Passport

Závěrem si ještě něco povíme o fotoaparátu, který u BlackBerry Passport najdeme. Jedná se o 13Mpx čip se skvělou světelností F/2.0, automatickým ostřením a optickou stabilizací obrazu. Jeho výsledky jsou za denního světla opravdu velmi dobré a řadí se k výraznému nadprůměru, bohužel při horším osvětlení bylo velmi těžké zachytit ostrou fotografii, protože jsem měl pocit, že telefon při horším osvětlení fotí v HDR režimu. Nicméně zařízení jsme testovali se zatím testovací verzí operačního systému BlackBerry 10.3, takže tyto schopnosti se pravděpodobně ještě vyladí. Důležité je, že čip samotný podává opravdu skvělé výkony a samotné zařízení má díky čipsetu Qualcomm Snapdragon 800 s quad-core procesorem o taktu 2,2 GHz, GPU Adreno 330 a 3GB RAM dostatek výkonu i na nahrávání a následnou úpravu FullHD videa rychlostí 60 fps.

Cena bude vysoká, Passport je ale unikát

BlackBerry Passport je vlajková loď se vším všudy - nabízí špičkovou výbavu, výkonný hardware, skvělou konektivitu, nejnovější verzi operačního systému BlackBerry 10.3 s mnoha novinkami, obří baterii, unikátní, zcela novou, hybridní klávesnici a mnoho dalších zajímavých vlastností. Ač jsme byli ze začátku velmi skeptičtí k zařízení tohoto typu, nyní jsme příjemně překvapeni a můžeme říct, že jsme skutečně rádi, že se na trhu konečně objevilo něco zcela nového. Jediným skutečným problémem, se kterým se můžete u Passportu setkat, je tak právě jeho vzhled a velikost, která zkrátka nemusí sednout každému a rozhodně doporučujeme, abyste si zařízení někde naživo vyzkoušeli.

A kdy to bude možné? Jak jsme vás již informovali, tak Passport přijde na trh zhruba v druhé polovině října s cenovkou kolem 16 000 Kč. Ano, byli bychom jistě rádi, kdyby byla cena o nějakou tu tisícovku nižší, ale je třeba si uvědomit, že Passport nabídne opravdu špičkové parametry zcela srovnatelné s dnešními vlajkovými loděmi a navíc přináší unikátní vlastnosti jako je obří baterie nebo unikátní hybridní klávesnice. A jak se líbí Passport vám? Pokud vás něco ohledně BlackBerry Passport zajímá, ptejte se nás v diskuzi a pokud to bude jen trochu v našich silách, určitě se vám budeme snažit odpovědět.

Technické parametry BlackBerry Passport

Kompletní specifikace
Konstrukce128 × 90,3 × 9,3 mm, 195 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,5" (1 440 × 1 440 px)
Fotoaparát13 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 60 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 801 MSM8974AB, CPU: 4×2,2 GHz, GPU: Adreno 330
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémBlackBerry OS 10
Akumulátor3 450 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostříjen 2014, 16 490 Kč
Diskuze ke článku
Jakub Louthan (Firo)
Jakub Louthan (Firo)
Kdyby mi nevadila omezenost systému tak bych to bral. Kam se hrabe konkurence, tohle určitě vyhraje cenu za design.
Franta
Má rádio RDS , nebo nahrávání?
Bude se u nás prodávat bílá verze?
Mám tuner point of view který je al určen pro android.Četl jsem že lze většinu aplikací z androidu převíst na
BB 10.Lze to nějakým způsobem udělat u tuneru pro android aby fungoval na BB 10?Pokud ne prodává se nějaký tuner pro BB 10?
Jak hodnotíte kvalitu fotek?
jarda
Vsechny android aplikace se daji spustit.. To ani nahodou! Polovina blbne nebo spustit nejdou. Treba mapy od seznamu mi spustit nejdou vubec. Nektere playery se sekaji, jine se spusti, ale nefunguje treba equalizer. Vojta je snilek a je zaujatej blackberry, ten bude tvrdit, ze vse funguje ok, ale jinak mu fandim, nektere rady jsem pro svoji Z10 vyuzil. Hlavni tel.mam s WP,ty maji player jeste horsi.;-)
Jaroslav Hlbocký
Jaroslav Hlbocký
Nuž ako spokojný užívateľ Z10 otvorene píšem, že ďakujem ale nemám záujem o Passport. Nosiť pádlo i keď s "revolučnou" klávesnicou nie ďakujem. Každopádne moja "dobrodrúžna" cesta so systémom BB OS sa pomaly chýli ku koncu a teším sa na nový IP6 a systém IOS.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze