Výrobu 5nm procesoru Snapdragon 875 nakonec zajistí Samsung

aktualizováno
3
Výrobu 5nm procesoru Snapdragon 875 nakonec zajistí Samsung
Fotografie: Qualcomm
  • První telefony se Snapdragonem 875 mají dorazit na začátku příštího roku
  • O výrobu se nakonec postará Samsung

Aktualizováno 14. 9. 2020

Nový Snapdragon 875, který se podle dostupných informací dočká premiéry již v prosinci letošního roku, měla původně vyrábět společnost TSMC. Server businesskorea.co.kr však nově uvádí, že se o výrobu procesorů postará Samsung, který dokázal přijít s lukrativnější nabídkou. Zakázka by Qualcomm i tak měla vyjít přibližně na 19 až 22,5 miliard korun.

Původní informace z 23. 6. 2020

Server mydrivers.com přináší první informace o začátku produkce vlajkového procesoru Snapdragon 875, který obstarává tchajwanská společnost TSMC. K oficiálnímu představení nového čipsetu by mělo údajně dojít ke konci letošního roku. V prvních telefonech se pak pravděpodobně objeví až na začátku roku příštího.

K výrobě Snapdragonu 875 byl použit 5nm výrobní proces, který má vést k optimalizaci energetické úspornosti i vyššímu výkonu. Na rozdíl od současného Snapdragonu 865 má mít novinka 5G modem integrovaný přímo v čipsetu. Procesor se bude skládat celkem z osmi jader (1 + 3 + 4). Hlavní, respektive nejvýkonnější jádro, má být tentokrát Cortex X1 namísto řady Cortex A7x, která byla využívána u předchozích Snapdragonů.

Právě jádro X1 má nabídnout až o 30 % vyšší výkon než A77. Tři další jádra budou pravděpodobně Cortex A78, která jsou o 20 % rychlejší než A77 při stejné energetické náročnosti. Grafický výkon tentokrát obstará Adreno 660. Kromě výroby Snapdragonu v současnosti TSMC produkuje rovněž 5nm čipsety pro Apple, které dorazí na trh v nových iPhonech.

Diskuze ke článku
huhla
A zas bude derivat od samsungu ??? Tymoresy do eu exynos zbytku sveta sd to by uz melo nadobro skoncit nejlepe hned. Obzvlast kdyz jde na trh tusim s20lite a bude mit jen a pouze sd a zadny jiny.
St
Máme se na co těšit. Výkonově to bude pěkné monstrum. Doufám, že cena nebude jak z Marsu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze