Nejlepší telefon se snadným ovládáním

Nejlepší telefon se snadným ovládáním
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • V dnešním výběru se zaměříme na telefony s jednoduchým ovládáním
  • Dojde na tlačítkovou klasiku i smartphony
  • Výběr zahrnuje zástupce od Nokie, Applu a Samsungu

Pokud nehledáte konkrétní smartphone, ale chcete vědět, na co si dát při výběru telefonu pozor, nepřehlédněte náš podrobný rozcestník a také průvodce, ve kterém upozorňujeme na základní podmínky pro bezproblémový nákup.


Vybíráme nejlepší telefony se snadným ovládáním

Na co si dát pozor?

Podrobně jsme vše důležité kolem výběru telefonu se snadným ovládáním rozebírali v našem průvodci. Níže se již podíváme na samotný výběr konkrétních telefonů.

Nokia 6310

Pod pojmem snadné ovládání si nadále spousta uživatelů představí dávné telefony Nokia. Možná si vybavíte bezmála 20 let starou Nokii 6310. A právě tu se výrobce HMD Global rozhodl v letošním roce oživit a vzkřísil její povedený design. Pokud se smíříte se základním plastovým tělem, získáte telefon s 2,8palcovým QVGA displejem. Letošní novinka bude každopádně vyhovovat všem, kteří hledají mobil s klasickou alfanumerickou klávesnicí. Jednotlivá tlačítka jsou dostatečně velká, což je předpokladem pro pohodlné psaní.

Telefon běží na systému S30+, takže nečekejte žádné moderní funkce, vrcholem datového připojení je ostatně stále GPRS, Bluetooth povýšilo na verzi 5.0. Vedle vlastní hudby z microSD karty můžete poslouchat i FM rádio. A samozřejmě nechybí ani had.

Kaňkou na kráse je rovněž nekvalitní VGA fotoaparát. Pokud však hledáte zcela základní telefon a rádi si zavzpomínáte na začátek století, může být Nokia 6310 za 1 600 Kč zajímavou volbou.

Nokia 2720 Flip

U chytrých telefonů začneme pro někoho možná poněkud netradičně. Nokia 2720 Flip je sice již starším kouskem, ale na kvalitách jí to nijak neubírá. Jde totiž o ztělesnění vzkříšení véčkové konstrukce. Dále je nutné vyzdvihnout velký displej a především rozměrnou klávesnici. Dostalo se i na venkovní displej a oblíbené přijímání/ukončování hovoru rozevřením, respektive zavřením telefonu. Základní prostředí je přehledné a lehce se podobá starším Nokiím. Základní menu lze přeskládat a kromě mřížkového uspořádání si můžete zvolit i zobrazení jedné velké ikony s popiskem.

Díky KaiOS máte možnost do mobilu instalovat jednoduché hry a aplikace. Již v základu je přítomen Facebook či WhatsApp. Plynulost těchto aplikací však není ideální. Na druhou stranu si telefon poradí s LTE a můžete z něj vytvořit Wi-Fi hotspot. Zapomenout musíte na slušné fotky, které z 2megapixelového snímače nezískáte. Za zhruba 2,5 tisíce korun však nelze čekat zázraky.

Apple iPhone SE (2020)

Na samotný závěr je zde tip z řad iPhonů. Jejich prostředí iOS je skutečně velice jednoduché. Tentokrát jsme nemuseli pátrat mezi několik let starými telefony, neboť loni spatřil světlo světa iPhone SE (2020). Má 4,7palcový displej a především velmi výkonný procesor. Nechybí zvýšená odolnost ani podpora bezdrátového nabíjení. Pro někoho bude stěžejní, že nabízí léty osvědčený vzhled a například ještě i tradiční Home Button pod displejem.

Obávat se nemusíte ani o prostor pro data, byť podpora paměťovek chybí. Nepotěší ani absence 3,5mm jacku. Naopak se můžete těšit na kvalitní hlavní fotoaparát. V závislosti na volbě paměťové verze se cena nového iPhonu pohybuje od 11,5 do 13,5 tisíc korun.

Samsung Galaxy A03s

Ani telefon s Androidem nemusí nutně znamenat obtížné ovládání. Za všechny jsme tentokrát vybrali nový . Ten využívá kromě Androidu 11 také nadstavbu One UI, kterou Samsung uzpůsobil pro ovládání jednou rukou. Ve většině případů proto nemusíte přehmatávat či natahovat palec, a to navzdory tomu, že má telefon 6,5" displej. V prostředí vás potěší i srozumitelné popisky či praktické hledání, díky kterému vždy najdete vše, co aktuálně potřebujete.

Méně zkušení uživatelé či úplní začátečníci pak možná využijí i speciální Snadný režim. Po jeho zapnutí se prostředí omezí jen na několik základních aplikací a veškeré prvky na domácí obrazovce se zvětší. Zlepší se také klávesnice a například prodlouží čas, po který je nutné ikonky držet pro nějaké změny. Tím se omezí nechtěné změny v uspořádání a nastavení. Aktuálně vás telefon vyjde na necelé 4 tisíce korun a z výbavy vás dokáže zlákat například velkou baterií či základním 13megapixelovým fotoaparátem.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze