Vodafone slaví narozeniny! Za 20 let spojil více než 50 miliard hovorů

8
Vodafone slaví narozeniny! Za 20 let spojil více než 50 miliard hovorů
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Od 1. dubna se značka UPC definitivně změní na Vodafone
  • Za 20 let spojila síť Vodafonu více než 50 miliard hovorů a jeho sítí prošel obdobný počet SMS
  • Vodafone v březnu spustí vlastní televizní službu s názvem Vodafone TV

Když Oskar zahájil v březnu 2000 komerční provoz své sítě, mobilní data „svištěla“ rychlostí zhruba 40 Kb/s a minuta na internetu stála 2 koruny. To znamená, že za 3 hodiny datového připojení denně by zaplatil zákazník přes 10 tisíc korun měsíčně.

Doba se ale rychle mění a ceny mobilních služeb výrazně klesají, jak ukázala studie vysoké školy CEVRO Institut. „Navzdory rostoucí vytíženosti telekomunikační infrastruktury, větší rozmanitosti a kvalitě mobilních služeb konstantně klesá poměr výdajů domácností za telekomunikační služby ve spotřebním koši. Zatímco v roce 2016 bychom si za mediánovou mzdu mohli oproti roku 2007 koupit o 39 % více benzinu či o 4,7 % více kWh elektřiny, u mobilních hlasových služeb se však jedná o nárůst dosahující 510 %. V uplynulé dekádě klesla cena za 1 GB dat o 88 %,“ stojí ve studii.

Vodafone narozeniny

Od jejího zveřejnění se opět mnoho změnilo, když do nabídky Vodafonu přibyly například neomezené datové tarify.

Miliardy investovaných korun

Za 20 let spojila síť Vodafonu více než 50 miliard hovorů a jeho sítí prošel obdobný počet SMS.

Vodafone v Česku za poslední dvě dekády investoval přes 67 miliard korun, zatímco akcionářům vyplatil kolem 9 miliard korun. Naším nejvyšším posláním je lidi spojovat a pomáhat jim, aby si byli blíž, i když to fyzicky zrovna není možné. Celých 20 let přinášíme technologie, které mezi nimi boří hranice, jak reálné, tak ty pomyslné. S našimi zákazníky máme společnou minulost, rosteme spolu a věříme, že i naše společná budoucnost bude úžasná,“ říká Petr Dvořák, generální ředitel Vodafonu Czech Republic.

A připomíná tím spojení se značkou UPC, díky které se Vodafone stal největším poskytovatelem pevného připojení k sítím nové generace v Česku. Od 1. dubna se značka UPC definitivně změní na Vodafone.

Vlastní internetová televize

Růst Vodafonu bude pokračovat, ještě v březnu společnost spustí vlastní televizní službu s názvem Vodafone TV. Půjde o placenou internetovou televizi, globální produkt Vodafonu, který firma v Česku zahrne do svého portfolia. Televizi si bude možné pořídit se set-top boxem a pak ji využívat i přes aplikaci pro mobilní zařízení – telefon i tablet. Televize bude fungovat jak s fixním internetem od Vodafonu, tak i od jiných poskytovatelů a další podrobnosti se zákazníci dozvědí v průběhu března.

Vodafone narozeniny
Diskuze ke článku
Lukes
Co nejake darecky? Treba mesic neomezeneho internetu?
Blue Sun
A kolik hovorů z toho je jenom proto, že se kvůli tragické kvalitě sítě první hovor rozpojil a muselo se volat znovu? Ale hlavně že účtování po minutách, co? Hnus!
Lukáš
Suveréně nejhorší operátor. Pokrytí gsm mizerné, kvalita datového připojení je na tom ještě hůř.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze