Vize EU: nejen jednotný konektor, ale také snadno vyměnitelné baterie

27
Vize EU: nejen jednotný konektor, ale také snadno vyměnitelné baterie
  • Cílem je zredukovat elektronický odpad a prodloužit životnost zařízení
  • Pokud by mělo být baterie možné vyměnit samotnými uživateli, pravděpodobně bychom přišli o zvýšenou ochranu telefonů

Začátkem letošního roku provedl Evropský parlament změnu návrhu zákona, který by výrobcům nařizoval použít jednotný nabíjecí konektor, načež se Apple se svým Lightning konektorem ohradil a argumentoval tím, že by změna konektoru přinesla náklady vyšší, než je (finančně vyčíslený) přínos pro životní prostředí. Podle zdrojů nizozemských novin Het Financieele Dagblad, na které jako první odkázal xda-developers.com, by však měla EU nově pracovat také na návrhu, který nařizuje výrobcům usnadnit výměnu baterií v telefonech.

EU doufá, že by toto opatření mohlo snížit objem elektronického odpadu (neboli e-waste) a prodloužila by se také životnost telefonů. Pokud by však návrh zákona požadoval, aby byly baterie snadno uživatelsky vyměnitelné, mohlo by to znamenat ztrátu výhod, jako je odolnost vybraných telefonů proti prachu nebo tekutinám. Zvýšená ochrana, například certifikace typu IP68, navíc hypoteticky umožňuje používat zařízení déle, neboť se při prvním kontaktu s vodou či prachem nezničí.

Finalizovaný návrh by měl být odprezentován v polovině března, kdy se dozvíme veškeré podrobnosti. Dává podle vás takovéto opatření smysl?

Diskuze ke článku
Mio
"aby byly baterie snadno uživatelsky vyměnitelné, znamenalo by to ztrátu výhod, jako je odolnost vybraných telefonů proti prachu nebo tekutinám." Jak vás tohle napadlo? Uz jste zapomněli na Xperii V?
Petarda
A hlavně povinně alespoň jeden model s displejem 16:9!!! N
Khan
Taky pamatuju doby kdy si clovek mohl k S4 koupit nahradni baterku a behem minuty si ji kdykoliv vymenit. No neverim ze by se tato doba vratila. A pokud tak doufam ze ne s rozvrzanou konstrukci :D
Adamantium
Nevím, jak si bude zákazník sám vyměňovat baterie u tenkých mobilů se skleněnými zády.. Použití jednotného konektoru - no vzhledem k tomu, že každý výrobce má i jinou specifikaci nabíjení (quickcharge, supercharge atd), kde sice máte USB C, ale univerzální nabíječka nabíjí pomalu..

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze