Vivo X90 Pro s 1" kamerou má špičkové parametry, jedna věc nám ale bude chybět

První dojmy
18
Vivo X90 Pro s 1" kamerou má špičkové parametry, jedna věc nám ale bude chybět
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Ve výbavě najdeme 6,78" AMOLED displej i elegantní koženková záda
  • Vystouplý modul fotoaparátů v sobě ukrývá dva 50Mpx snímače (hlavní a teleobjektiv) i 12Mpx ultraširokoúhlý objektiv
  • O výkon se postará čipset Dimensity 9200 spolu s 12 GB RAM
  • Ultrazvuková čtečka otisků prstů z X80 Pro se do X90 Pro nedostala

Společnost Vivo dnes na našem trhu oficiálně představila nejnovější model X90 Pro, který se pokusí zabodovat hlavním snímačem typu 1", krásným AMOLED displejem, ale také zbytkem regulérně vlajkové výbavy. Jaké jsou naše první dojmy?

Balení: méně environmentální, více praktické

Navzdory novodobým trendům balení i jeho obsah smrsknout na minimum (v některých případech se tak v krabičce nenachází kromě adaptéru ani kabel) přináší Vivo vše, co by mohl běžný uživatel potřebovat. Kromě základního ochranného pouzdra (z průhledného silikonu) se jedná především o napájecí adaptér a kabel typu USB-C/USB-C.

Vivo X90 Pro

Zmíněná nabíječka o maximálním výkonu 120 W pak podporuje rovněž standard PPS s výkonem maximálně 65 W, což znamená, že s tímto adaptérem můžete nabít třeba i notebook.

Design: výrazný fotomodul a konzervativní černá

Z hlediska dílenského zpracování je Vivo X90 Pro regulérní vlajkou, které neschází mírně zaoblené rámečky z lesklého hliníku a skutečně stylové provedení zad, na nichž se vyjímá výrazný fotomodul. Počítat musíte se skutečností, že nad úroveň zad poměrně hodně vystupuje, na druhou stranu lze toto alespoň částečně odbourat nasazením přiloženého pouzdra. Kromě decentního loga společnosti ZEISS, která pro Vivo zajišťuje optické komponenty, se nám líbí také koženka (veganská kůže) na zádech. Ta jsou opticky rozdělena lesklým proužkem, který na první pohled navazuje na kovové boky telefonu, ve skutečnosti se však jedná o součást samotných zad telefonu.

Sympatické jsou vzhledem k výbavě také rozměry 164,07 × 74,53 × 9,34 mm s hmotností necelých 215 gramů, telefon se ostatně velmi pohodlně drží a pocitově se ani nejedná o „cihlu“. Škoda jen, že se u nás bude novinka nabízet pouze v konzervativním černém provedení. To je sice líbivé, a jak známo, čeští zákazníci jsou v oblasti výběru barev poměrně konzervativní, v zahraničí je však k dispozici také odvážnější červená. Každého pak potěší i přítomnost certifikace IP68.

Čtečka otisků: zůstává ve stínu X80 Pro

Jedním z nejlepších prvků na loňském modelu Vivo X80 Pro byla bezpochyby ultrazvuková čtečka otisků prstů od Qualcommu (nejnovější generace). Ta měla oproti těm, které najdeme u smartphonů Galaxy, zhruba 11× větší plochu, umožňovala rozpoznání dvou prstů najednou a fungovala ještě rychleji, nové X90 Pro však namísto toho využívá čtečku optickou. Ta podle našich dosavadních zkušeností funguje naprosto bezproblémově, přesto však nenabídne tak vysokou úroveň zabezpečení jako zmíněná ultrazvuková alternativa, kvůli aktivaci se musí podsvítit a oproti ultrazvukové čtečce X80 Pro také ztrácí na rychlosti.

Možným důvodem je podle nás nasazení čipsetu Dimensity 9200, který vyrábí MediaTek, což by mohlo integraci čtečky od Qualcommu zkomplikovat, respektive vůbec neumožnit. Nasvědčoval by tomu i fakt, že model X90 Pro+ (ten na našem trhu dostupný nebude) osazený procesorem Snapdragon 8 Gen2 je ultrazvukovou čtečkou otisků prstů vybaven.

Ptejte se, co vás zajímá

Vivo X90 Pro, které je v současnosti nejlépe vybaveným smartphonem společnosti na českém trhu, pro vás v tuto chvíli již testujeme. Vy se nás tak můžete ptát na vše, co vás ohledně novinky zajímá. Věnovat se rozhodně budeme fotovýbavě, která obsahuje nejen zmíněný 50Mpx senzor typu 1", ale také teleobjektiv o stejném rozlišení či 12Mpx ultraširokoúhlý objektiv s automatickým ostřením. Stejně tak se ale zaměříme na výkon zmíněného čipsetu doplněného o 256GB úložiště typu UFS 4.0 a 12 GB RAM, 6,78" AMOLED displej a další výbavu. Novinku lze zakoupit za doporučenou cenu 26 999 Kč a na stránkách MP.cz obdržet také výkupní bonus 2 000 Kč či možnost získat bezdrátová sluchátka TWS 2 ANC zdarma v hodnotě 2 999 Kč.

Vivo X90 Pro

Rozměry164,1 × 74,5 × 9,3 mm, 215 g
DisplejAMOLED, 6,78" (2 800 × 1 260 px)
Fotoaparát50 Mpx, video: 7 680 × 4 320 px, 24 FPS
Procesor1×3,01 GHz + 3×2,85 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 12 GB, úložiště: 256 GBne
Akumulátor4 870 mAh
Diskuze ke článku
Ben Ben
Ben Ben
Naposledy upraveno: 22. 2. 2023 11:40
Typicky čínské označení. Dle názvu to vypadá na nástupce X80 Pro. Dle výbavy je to ale nějaká hybridní lite verze X80 pro. To by musela být hodně zajímavá cena aby to dávalo nějakej smysl.
A opět Vivo na nás kašle a svůj top model sem nepošle. Takže proč ho podporovat, že jo...

Edit: Aha. Takže 27k...
Ale to zpracování je prostě top... abych jen nekritizoval.
avenged avenged
avenged avenged
Nejen čtečka je v 90pro za očekáváním. Drtivá většina prozatím dostupných recenzí hodnotí i fotoaparát, přestože nasadil palcovou optiku,jako lehce horší, než u 80pro. Zřejmě za to mohou omezenější možnosti postprocesingu u cipsetove sady. Pro 90 plus už je někde jinde.( A taky pro nás někde jinde zůstane)
Martin Vit
Martin Vit
V danou chvíli je to nejinovativnější čínská značka a co se týče prodejnosti v Číně má Vivo prvenství za minulý rok, takže to je velký hráč s obrovským potenciálem. Škoda je, že když minulý rok se zde objevil nejvybavenější telefon, tak proč 90 Pro+ nemá globální variantu. Cena 27tis mi přijde nadsazená, vzhledem k tomu, že to není vlajka se vším všudy. Tahle cena byla akceptovatelná u X80 Pro. Já se nemohu už dočkat na svou X90 Pro+ 512GB, která by mi měla přijít snad už příští týden a stála také 27tis po přepočtu.
I. Kajman73
I. Kajman73
Naposledy upraveno: 25. 2. 2023 21:11
Ohledně ultrazvukové čtečky není problém ohledně výměny čipu Quadalcomm za MediaTek, protože verze x80 pro měla ultrazvukovou čtečku i v kombinaci s čipem MediaTek Dimensity 9000. Takže půjde pravděpodobně o ořezání nižšího modelu :(

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze