Véčko bez ohebného displeje. Testujeme Nokii 2660 Flip

8
Véčko bez ohebného displeje. Testujeme Nokii 2660 Flip
Fotografie: Michal Pavlíček, mobilenet.cz
  • Telefon láká především na opravdu rozměrnou klávesnici
  • Praktický je venkovní displej s důležitými informacemi
  • Fotoaparátů se snaží pomáhat přisvětlovací dioda

Pakliže vlastníte telefon alespoň 15 let, zřejmě si ještě vybavíte éru velice populárních „véček“, tedy telefonů s véčkovou konstrukcí, kterými jste mohli elegantně přijímat a ukončovat hovory. Tato konstrukce s nástupem dotykových displejů v podstatě vymizela. V posledních letech však zažívá jistou renesanci díky ohebným displejům. Ty se nás ale dnes týkat nebudou. Mobily s véčkovou konstrukcí totiž produkuje ještě třeba společnost HMD Global pod značkou Nokia. Nejnovějším přírůstkem je model 2660 Flip.

Jde o zcela základní telefon, který se na českém trhu prodává za necelé dva tisíce korun. Zaměřuje se na zcela nenáročné uživatele, kteří primárně telefonují a možná posílají SMS. V této souvislosti rovnou zmiňme zřejmě hlavní trumf telefonu, kterým je obří alfanumerická klávesnice. Ta bude vyhovovat všem se slabším zrakem a současně i většími prsty. Nokia 2660 Flip tak jistě zaboduje také mezi telefony vhodnými pro seniory. Psaní na velkých tlačítcích je skutečně pohodlné, brzy se naučíte psát třeba i zcela poslepu.

Nokia 2660 Flip

Oproti klávesnici je velkým zklamáním vnitřní displej. Má sice slušnou 2,8" úhlopříčku, ale jen QVGA rozlišení a co je vůbec nejhorší, naprosto tragické pozorovací úhly. Pokud telefon chytíte tak, aby vám to bylo pohodlné, jsou všechny barvy na displeji inverzní a celkově utrpí i čitelnost. To se výrobci vůbec nepovedlo. Obdobně je na tom i venkovní 1,77" displej, avšak u něj to tolik nevadí. Čas či zmeškaný hovor z něj lze vyčíst snadno.

Nokia 2660 Flip

Prostředí telefonu se nazývá Series S30+ a s původními Nokiemi z první dekády 21. století nemá vlastně vůbec nic společného. Můžete nastavit velikost písma, přeskládat si nabídku, avšak například nastavit si zkratky k často používaným funkcím nelze. Značná část hlavní nabídky je navíc věnována reklamám na hry, které si můžete párkrát zahrát (zpravidla třikrát či pětkrát) a následně si je koupit. Proč nejsou všechny sdruženy v položce Hry, kde je mimochodem další nadílka možných her k zakoupení, netušíme. Jedinou hrou, která je k dispozici zcela zdarma, je tak legendární Had. Podivné je pak zdvojené ovládání, kdy například pro cestu zpět slouží nejen pravá kontextová klávesa, ale i tlačítko pod ní.

Ukázkové fotografie

Kapitolou sama pro sebe je fotoaparát, který výrobce hrdě dává takřka do všech svých telefonů. I v Nokii 2660 Flip je nasazen VGA snímač velmi nevalné kvality. Fotky z něj jsou těžce použitelné i na malém displeji telefonu, neboť někdy ani nepoznáte, co jste to vlastně vyfotili. Rozdíl mezi dnes testovaným kouskem a Nokií 8210 4G však najít můžeme. Kousek od fotoaparátu se nachází LED, kterou lze použít pro přisvětlení scény. Vše probíhá tak, že se dioda jednoduše rozsvítí. Velký dopad na výsledný snímek však tato skutečnost nemá. Ve zhoršených světelných podmínkách je VGA fotoaparát zcela bezradný.

Nokii 2660 Flip v redakci nadále testujeme. Pokud vás o ní cokoliv zajímá, zeptejte se přímo v diskuzi pod tímto článkem.

Nokia 2660 Flip

Rozměry108 × 55 × 18,9 mm, 123 g
DisplejTFT TN, 2,8" (240 × 320 px)
Fotoaparát0,3 Mpx
Procesor
Paměťúložiště: 128 MB, microSDHC
Akumulátor1 450 mAh
Diskuze ke článku
Lukáš QproTest
Lukáš QproTest
Také to nechápu! Ještě víc nechápu, že mobilenet má potřebuj nás o těch krámech informovat.
Václav Vagner
Václav Vagner
Zase další "odpad" od Nokie, už to fakt přestávám chápat.
Gé Dur
Gé Dur
Prosim Vas, zkousel nekdo kdo mate tuhle nokii, nebo pripadne 8210, jestli se da sdilet pres bluetooth internet do dalsiho zarizeni? Tablet, Notebook, nebo jinej dotykac bez simky? Moc me z tohohle uhlu bavila Nokia s tim vysuvnym krytem, ale KaiOs je tragickej na použití. Vubec se neda napsat slovo - telefon bud reaguje opozdene, nebo vubec a napsat kratkou zpravu je pro naprosto vyzenovaneho typka a casove na cely vecer :-) Chtel bych najit levnej tel na to aby byl v kapse a ne furt na nabijecce a pak telefon (dotykac) v batohu nebo na parapetu doma.. diky za zpravu pripadne

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze