V Plzni se bude platit mobilem. Umožní to Telefónica O2

Operátor Telefónica O2 a dopravní sektor města Plzně představili na kongresu MWC v Barceloně první multiplikaci typu NFC (Near Field Communication) na světě na bázi technologie MIFARE.

Od března 2009 nabídnou společnosti občanům ČR služby založené na této technologii. Uživatelé budou moci cestovat a platit za zboží ve vyhrazených prodejnách a za vstupné do různých zábavních podniků pomocí svých telefonů NFC. Pilotní projekt proběhne ve dvou fázích a potrvá po dobu 9 měsíců. Během tohoto období budou moci občané platit za cesty veřejnou dopravou ze svých mobilů jakož i využívat různých nákupů a dobíjení kreditů na dopravu pomocí aplikace Over The Air (OTA).

V Plzni se bude platit mobilem. Umožní to Telefónica O2

V první fázi projektu, která potrvá do konce června 2009, bude možno stahovat aplikaci NFC pomocí sítě společnosti Telefónica O2. Ve druhé fázi budou koncoví uživatelé moci dobíjet své elektronické peněženky a nakupovat nové lístky na autobus přímo ze svých telefonů NFC a používat webové stránky města. Pomocí technologie MIFARE4Mobile na bázi polovodičů NXP budou dotazy na vydávání a nabíjení doručeny sítí O2 v reálném čase do bezpečnostního prvku umístěného v uživatelově mobilním telefonu.

Telefony NFC používané v pilotním projektu, Nokia 6131 NFC a 6212 Classic, využívají zabudovaných bezpečnostních prvků. Pomocí společné schránky O2 a NXP umožní uživateli po vložení kódu PIN zobrazovat veškeré aplikace na bázi MIFARE. Aplikace mobilní peněženky ukazuje na displeji telefonu lístky na autobus, které jsou k dispozici, historii cestování, zůstatek v elektronické peněžence a poslední 4 provedené transakce.


Nokia 6212 Classic - oficiální fotografie

Řízení aplikace OTA probíhá přes platformu NXP, zvanou MIFARE4Mobile, která bezpečně kontroluje v telefonech NFC životní cykly aplikací na bázi MIFARE. Zároveň umožňuje snadné využívání a odpovídající flexibilitu pro všechny účastníky. Tato platforma zajišťuje hladký přechod ze zabudovaného bezpečnostního prvku na SWP SIM.


Nokia 6131 NFC - oficiální fotografie

David Brendl, odpovědný za rozvoj m-commerce a produktů NFC společnosti Telefónica O2, uvádí: "Tento projekt představuje jedinečnou příležitost pro společnost Telefónica O2 získat důležité informace o potřebách uživatelů a obchodních partnerů a doladit obchodní a procesní model nezbytný pro komerční spuštění s předpokládaným datem konce roku 2009. Společnost Telefónica O2 takto demonstruje, jak lze využít spolupráce mezi operátorem mobilní sítě, poskytovatelem služeb a technologií v prostředí s dosud neexistujícími pravidly."

"Tímto pilotním projektem ukazujeme, že řízení OTA multiplikací karet MIFARE je dnes k dispozici v zabudovaných bezpečnostních prvcích a brzy bude i v kartách SWP SIM. Zavedení multiplikačního modelu NFC do reálného světa představuje zásadní krok na cestě k plnému komerčnímu zavedení NFC", uvádí Jérôme Juvin, odpovědný za rozvoj NFC v rámci EMEA u NXP Semiconductors.

Pilotní projekt umožní všem zúčastněným společnostem více se dovědět o zkušenostech a potřebách zákazníků a začít s edukací spotřebitelů o všech možnostech, které telefony NFC nabízejí, a připravit je tak na moment komerčního spuštění telefonů SWP na trh.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze