V letošním roce vzroste poptávka po skládačkách o 44 %

1
V letošním roce vzroste poptávka po skládačkách o 44 %
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Největším prodejcem ohebných smartphonů je Samsung
  • Výrobci údajně využívají dva druhy pantů pro ohebné displeje

Zatímco nálepka „5G“ alespoň v našich končinách žádnou zásadní revoluci nepřináší, ohebné telefony představují trend, jehož hlavní výhoda v podobě skutečně velké uhlopříčky (například Samsung Galaxy Z Fold4) či naopak kompaktních rozměrů (Galaxy Z Flip4), je zkrátka nepopiratelná. Není tak divu, že se v letošním roce očekává vyšší odbyt smartphonů s ohebným displejem a potvrzují to i analytici společnosti Trendforce, od nichž získala informace gsmarena.com.

Zatímco v loňském roce bylo podle analytiků vyexpedováno celkem 12,8 milionů ohebných telefonů, letos by se mělo k zákazníkům dostat 18,5 milionů, což je o 44 % více. Hlavním tahounem této kategorie je Samsung, který vyrábí technologicky nejvyspělejší ohebné smartphony – žádná z konkurence například nedisponuje zvýšenou odolností IPX8 a nemá tak dlouhé zkušenosti s výrobou komerčně dostupných ohebných panelů. Ta také v loňském roce prodala 82 % všech ohebných telefonů, přičemž zbytek si rozdělili výrobci jako Xiaomi, Oppo či Vivo.

Analytici se však zaměřili také na samotné panty v ohebných displejích. Podle nich v současnosti výrobci využívají dva druhy, tzv. kapkovitý pant a pant ve tvaru písmene U. První z nich má obsahovat mnohem více částí a je násobně dražší než ten ve tvaru písmene U. I proto predikují, že více výrobců nasadí právě pant v podobě písmene U, který umožní snížit náklady, tedy i prodejní cenu.

Výrobci o neduhu s rýhou v oblasti ohybu displeje údajně dobře vědí.

Samotný trh s panty pro ohebné displeje pak podle nich bude mít v letošním roce hodnotu 500 milionů amerických dolarů, což je zhruba 11 miliard Kč a bude to o 14,6 % více oproti loňskému roku. Klíčovými hráči na něm jsou společnosti KH Vatech a S-connect, které dodávají pro Samsung panty ve tvaru písmene U. Výrobci Amphenol a Asia Vital Components pak mají být dodavateli komplikovanějších a dražších kapkovitých pantů.

Zajímavá je také zmínka o „problému“ v podobě rýhy v oblasti ohybu displeje, kterou lze najít i u nejnovějších ohebných smartphonů Samsung a méně či více je obvykle viditelná i u dalších výrobců. Konkrétně Samsung, jakožto největší výrobce ohebných smartphonů, si je tohoto neduhu údajně vědom. I nadále však bude využívat cenově dostupnější panty ve tvaru písmene U, s nimiž se menší rýha v ohybu pojí. Díky tomu by měl i do budoucna zajistit přívětivé ceny.

Diskuze ke článku
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
A nedivím se že je víc populární, letos Fold 5 přijde se změnou už nebude viditelný ohyb.. Ještě aby zachoval IPxx a bude.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze