Uživatelé Androidu jsou věrnější než ti s iOS, ukázal průzkum

84

Podle nejnovějšího průzkumu Mobility Report společnosti Ericsson, který se mimo jiné zabývá přechody uživatelů mezi jednotlivými operačními systémy, jsou uživatelé telefonů s Androidem nejvěrnější a ke konkurenčním systémům nepřecházejí tak často, jako ti s iOS nebo Windows. Z průzkumu lze vyčíst i další zajímavá čísla, například jak se chování mění těsně po vydání nových iPhonů.

Podle mnoha průzkumů jsou uživatelé zařízení s iOS se svými telefony velmi spokojeni a jsou tím pádem zároveň považováni za velmi věrné. To ostatně potvrdil i poslední průzkum společnosti Ericsson, který se objevil v listopadovém vydání souhrnného Mobility Reportu, který mapuje rozložení telefonů ve společnosti, penetraci různých technologií k uživatelům a trendy v sítích. Tento průzkum konkrétně mapuje chování uživatelů telefonů se systémy Android, iOS a Windows při přechodu na nové zařízení, a to na rozvinutých trzích v Evropě, Severní Americe a Asii. Minoritní systémy jako BlackBerry, Symbian nebo Firefox OS naopak do průzkumu zařazeny nebyly.

Apple iPhone 6s Plus

Nové smartphony kupujeme stále častěji

V roce 2014 se celosvětově prodalo 1,3 miliardy smartphonů a dle odhadů analytiků bude toto číslo růst každoročně o 10 %. Trhu smartphonů celosvětově dominuje Android se zhruba 80% podílem. Na druhém místě je pak iOS s výrazným odstupem a podílem 15 %. Trh se smartphony živí nejen noví zákazníci, kteří smartphone předtím neměli, ale hlavně ti, kteří upgradují ze svého předchozího smartphonu. Na rozvinutých trzích je tato skupina výrazně větší, než na rozvíjejících se trzích. Například 60 % majitelů iPhonů na těchto trzích upgraduje na nový model každý rok, což znamená logicky vysoké tržby pro tohoto kalifornského výrobce.

Androidisté jsou věrnější než uživatelé iOS

Každý měsíc se z celkové masy uživatelů Androidu najde 1,7 % uživatelů, kteří upgradují na nový model se stejným systémem. Naopak 0,3 % uživatelů přejde ve stejném období na iOS. V případě iOS je poměr 1,1 % na nový iPhone a 0,4 % přejde ve stejném období na Android. To znamená, že většina uživatelů Androidu a iOS je věrná své platformě – konkrétně 82 % uživatelů Androidu přechází opět na Android, nicméně jen 73 % majitelů iPhonů přechází zase opět na iPhone. Uživatelé Androidu jsou tedy překvapivě věrnější, na druhou stranu mají mnohem širší výběr a rozdíly mezi jednotlivými uživatelskými prostředími jednotlivých značek jsou natolik velké, že si každý může vybrat systém, který mu vyhovuje nejvíce a vypadá zcela jinak, než čistý Android. Nejhůře jsou na tom s věrnostní uživatelé Windows Phone, kteří od platformy odchází. 60 % přechází při koupi nového telefonu na Android a 15 % na iOS. Pouze 20 % uživatelů Windows Phone telefonů přechází na nový přístroj se stejným systémem, což je pro Microsoft velmi špatná zpráva. Důvodem je zejména malý počet zařízení s tímto systémem a tím pádem omezený výběr pro uživatele.

Ericsson Mobility Report

V případě Androidu je možné podle průzkum také pozorovat nespokojenost uživatelů s levnými telefony. Jejich majitelé totiž při svém nákupu příštího smartphonu velmi často volí jinou značku a doufají, že se tak zbaví pomalých reakcí a špatného fungování systému u svého současného Androidu. Na druhou stranu majitelé vlajkových lodí většinou zůstávají při nákupu nového modelu u stejné značky a série.

Nové iPhony zlákají skoro všechny

Průzkum dále přináší velmi zajímavé údaje o chování uživatelů v období po zahájení prodeje nových iPhonů a ukazuje, jakým způsobem dokáže Apple zdeformovat trh. Loajalita zákazníků ke svému systému se ve dvoutýdenním období následujícím po uvedení nových iPhonů dramaticky mění, a to každoročně. V případě iOS se z průměrných 73 % vyšplhá až na 93 %, což znamená, že téměř všichni uživatelé iPhonů, kteří si v tomto období kupují nový smartphone, sáhne opět po iPhonu. To je logické. Zároveň se ale snižuje loajalita uživatelů Androidu a z 82 % padá na 76 %. V tomto období se počet lidí s Androidem přecházejících na iOS téměř zdvojnásobuje.

Ericsson Mobility Report
Prodej nových iPhonů dokáže trhem hodně zamíchat

Po koupi smartphonů stahujeme hlavně aplikace a hry

Mobility Report od Ericssonu dále názorně ukazuje naše chování hned poté, co si pořídíme nový smartphone a potvrzuje jediné. Aplikace vládnou světu. Hned v ten den, kdy si telefon koupíme je stahování nových aplikací a her dominantním prvkem činnosti na telefonu. A to zde nemluvíme o Wi-Fi, ale o datových přenosech přes operátora. V případě zahrnutí Wi-Fi, přes které uživatelé stahují velké hry, by se podíl ještě zvýšil. Už dva dny po koupi telefonu ale stahování výrazně ustupuje a dominantním prvkem co se týče objemu přenesených dat, stejně jako po zbytek užívání smartphonu, se stává sledování videa. A jedno zajímavé číslo na konec. S každou koupí nového smartphonu se zároveň zvyšuje objem prosurfovaných dat přes mobilní sítě o 20 až 45 %. Už víte, proč vám operátoři tak rádi prodávají nové přístroje?

Ericsson Mobility Report
Po koupi smartphonu dominuje datovému provozu stahování aplikací a her
Diskuze ke článku
Xwert Is
Xwert Is
Neviem ako niekto môže tvrdiť a hádať sa ktorý OS je najlepší. Proste najlepší je asi ten ktorý používam lebo mi najviac vyhovuje a to ktorý to je je absolútne irelevantné. Každý v diskusii sa teraz bude hádať že ten jeho je naj.. Nie nie je každý má svoje pre a proti a ani jeden z nich nie je dokonalý. Ja ale dúfam že sa platforma Windows rozšíri a dostane na úroveň iOS a Androidu aspoň v počte a kvalite tých 1000 najpoužívanejších aplikácií pretože konkurencia je dôležitá a myslím že to nikomu (zákazníkom) nebude na škodu práve naopak.
Redmarx
Tak ono to je logicky, Android je proste nejlepsi a uzivatele nemaji duvod odchazet nekam jinam.
Jiri Novak
Jiri Novak
Jo no Android je nejlepší.. Sice zalagovanej, trochu nestabilní a uzme si opravdu brutální porci z hardwaru telefonu, ale až na tyhle drobnosti je nejlepší... ( psáno ze Sony Xperia Z3 Compact)...
cot1122
To jsou bejvalý Nokiáci, co před deseti lety neznali nic jinýho, než Nokii a pojedou vždy mainstream. Zařízení s jiným systémem, než je momentálně na špici, je vlastně děsí a děsí i je i experimentování. Nechtějí zkoušet nic novýho a rozhodně nečtou články o mobilech. Nepříjemný na tom je, že tato majoritní skupina, perfektně ovládaná často lživým marketingem, způsobuje to, že vedou systémy, které člověka nejvíce fízlují a díky nim mizí relativně bezpečné systémy jako BB, protože se jich prostě dostatek neprodá. Zatlačim slzu a vysmrkám se do rukávu :'-(

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze