Úřad FDA schválil první inzulinovou pumpu, která používá aplikaci na smartphonu

1
Úřad FDA schválil první inzulinovou pumpu, která používá aplikaci na smartphonu
Fotografie: Tandem Diabetes Care
  • O dávkování inzulinu se stará aplikace v připojeném telefonu
  • Ta také měří hodnoty glykemie
  • Uživatel má lepší možnost upravovat dávky na základě naměřených hodnot

Inzulinové pumpy nejsou v léčbě diabetu ničím novým. Pokud už nestačí běžné injekční podávání, pak nastupuje technika, která se postará o pravidelné podávání dávek nezávisle na účasti pacienta. Obvykle se jedná o jednoúčelové a relativně drahé přístroje, ale nyní se otevírá cesta k tomu, aby se staly dostupnější. Společnost Tandem Diabetes Care se v tiskové zprávě pochlubila, že dostala od amerického úřadu FDA schválení pro provoz t:slim X2 insulin pump, která ve svém provozu v mnohém spoléhá na připojený mobilní telefon.

t:slim X2 insulin pump

Nový způsob by mohl nejen zlevnit pumpy, ale také otevřít další způsoby v léčbě cukrovky a zlepšit uživatelský komfort. Mobilní aplikace t:connect pro iOS a Android umožní uživatelům programovat a rušit dávky inzulínu z pumpy. Po připojení k pumpě může aplikace zobrazovat informace o vývoji glykémie uživatele za posledních 24 hodin, změny stavu (včetně výstrah a alarmů) a údaje o inzulinové terapii. Starší pumpy obvykle vyžadují, aby uživatelé zadávali dávky inzulinu ručně. Vzhledem k tomu, že si často mohou zobrazit hodnoty glykémie na svém telefonu, budou pacienti moci pomocí telefonu určit, kolik inzulinu potřebují, a poté si naprogramovat dávku. Snáze by se tak předešlo nežádoucím účinkům spojeným se špatným dávkováním.

Společnost plánuje test na omezené skupině pacientů během letošního jara a léta, pak by svůj produkt chtěla nabídnout širší veřejnosti.

Diskuze ke článku
Nela Frankova
Nela Frankova
Ach jo, chlubí se něčím, co už není vůbec nové, můj nevidomý kamarád už pumpu, která se dá ovládat přes aplikaci používá víc jak dva roky.😄😆

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze