Unikly zdrojové kódy ovladačů a Windows. Hrozí zneužití systému

4
Unikly zdrojové kódy ovladačů a Windows. Hrozí zneužití systému
  • Začátkem týdne se na serveru Beta Archiv objevily zdrojové kódy ovladačů a neoficiální sestavení Windows
  • Nyní Microsoft potvrdil, že se jednalo o originální soubory, které skutečně unikly
  • Potenciálně může dojít k jejich zneužití, neboť ovladače pracují v nejnižší úrovni systému

Na začátku tohoto týdne Beta Archiv nahrál na svůj FTP účet zdrojové kódy ovladačů USB, úložiště a Wi-Fi. Nyní tiskový mluvčí Microsoft potvrdil, že nahrané kódy jsou originální. Pochází z Microsoft Shared Source Kit, ke kterému mají přístup pouze partneři a vývojáři hardwaru certifikovaní Microsoftem.

Příspěvek z Beta Archives

Ze začátku se zdálo, že se jedná o masivní únik dat až o velikosti 32 TB, jenž měl obsahovat neoficiální verze Windows, které ještě nebyly uvolněny. Kdokoliv, kdo si části zdrojových kódů stáhl, je může využít k napadení systému na nejnižší úrovni, neboť uniklé ovladače pracují uvnitř systému. Nakonec ale únik nebyl tak velký, protože sám Microsoft velkou část uvolnil oficiálně v rámci Shared Source initiative.

V současnou chvíli již server Beta Archiv uniklá data odstranil. Ovšem nelze zabránit jejich šíření jinými zdroji a tím pádem nejde zaručit jejich nezneužití.

Zdroje: engadget.com, theregister.co

Diskuze ke článku
ANO
Nechapu vetu: "je může využít k napadení systému na nejnižší úrovni, neboť uniklé ovladače pracují uvnitř systému". Ovladace uz dlouhe leta musi byt podepsane, takze riziko samozrejme nehrozi.
htcjirka
htcjirka
Článek a nadpis hodný blesk.cz
Johann
Já tomu teda nerozumím, ale možná právě proto se zeptám: V čem je problém? Nebylo by třeba lepší, kdyby ten zdrojový kód byl veřejně přístupný? Na Linuxu to tak (do značné míry) funguje, ne?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze