Twitter nasazuje strojové učení pro automatické ořezávání fotografií

1
Twitter nasazuje strojové učení pro automatické ořezávání fotografií
  • Náhledy fotografií bude nově ořezávat speciální neuronová síť, která vybere ze snímku vždy to nejzajímavější
  • Funkce se dostává postupně ke všem uživatelům na počítačích, iOS i Androidu a rozdíl je to skutečně výrazný

Půvab strojového učení není většinou ve velkých změnách v používání našich zařízení, ale spíš v drobných vylepšeních. Stejně je tomu také s nasazením neuronových sítí v Twitteru, které automaticky oříznou náhled obrázku na jeho nejzajímavější část. Společnost na této funkci pracuje již delší dobu, ale až nyní jsem se o ní dozvěděli podrobnosti.

Twitter
První řada fotografií před použitím neuronové sítě, druhá řada po jejím využití

Původně začal pracovat tým vývojářů pouze na ořezávání fotek na základě rozpoznání obličeje, ale rychle zjistili, že nejde o úplně nejlepší řečení, jelikož s fotografiemi scenérie, jídla nebo domácích mazlíčků si program samozřejmě prostě nedovedl poradit. Řešením se tedy stalo ořezávání na základě toho, co by mohlo na fotce zaujmout nejvíce. Vývojáři k tomu využili data z řady odborných studií, které zkoumaly, kam lidé směřují oči jako první, když se podívají na fotografie různých typů.

Tato data byla následně využita k navržení neuronové sítě a dalších algoritmů, které nyní dokáží předvídat, co by mohlo na obrázku lidské oči nejvíce zaujmout. Jakmile byla síť dokončena, byla na řadě implementace funkce přímo do Twitteru v reálném čase. Naštěstí však nemusí program ořezávat fotky v náhledech nijak extrémně, jelikož se do nich vejde zhruba třetina původní fotografie. Vývojáři tedy mohli zjednodušit kritéria pro rozhodování neuronové sítě při ořezávání.

Výsledkem je síť desetkrát rychlejší než její původní návrh. Díky tomu může Twitter oříznout snímek okamžitě, jakmile jsou fotografie nahrané na stránky a nemusí se na nic čekat. Tato nová funkce se dostává v současné době k uživatelům na počítačích, iOS i Androidu. Takže až nenajdete na svém účtu divně oříznuté fotografie, můžete za to poděkovat neuronové síti a strojovému učení.

Stáhnout Twitter

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Zdroj: blog.twitter.com, theverge.com

Diskuze ke článku
Řezňýk
To nic není, jen počkejte, až Skynet nasadí technologii pro automatické odřezávání hlav!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze