Twitter hlásí rekordní snahu vlád ovlivnit jeho obsah

2
Twitter hlásí rekordní snahu vlád ovlivnit jeho obsah
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Twitter pravidelně zveřejňuje, jak úřady jednotlivých zemí chtějí odstraňovat obsah
  • Loňský rok přinesl rekordní čísla
  • Struktura států i závadných témat se moc nemění

Pokud se provozovatel sociální sítě nechce dostat do vážnějších problémů, musí spolupracovat s místními úřady a na jejich žádost odstraňovat takové příspěvky, které odporují zákonům dané země. Je ale nasnadě, že v rukou méně demokratických režimů se může jednat o nástroj cenzury nebo boje s opozicí. Proto Twitter pravidelně zveřejňuje tzv. Transparency Record, kde zveřejňuje důležitá čísla ohledně příspěvků odstraněných na žádost úřadů.

Pohled na první pololetí roku 2021 není příliš potěšující, neboť zde padl rekord: provozovatel sítě obdržel 43 387 právních požadavků, které se týkaly 196 878 účtů. Zajímavé je i sledovat, co za těmito čísly stojí. O nárůst se postarala hlavně Indonésie. Tamní úředníci ministerstva komunikací a informačních technologií požadovali odstranění více jak sto tisíc účtů za zveřejňování sexuálních služeb a nelegálního obsahu pro dospělé. Twitter přijal opatření proti necelé pětině z nich. Stejně výrazný nárůst zaznamenaly i požadavky z Ruska, a to na základě obsahu týkajícího se „podněcování k sebevraždě zaměřeného na nezletilé, dětskou pornografii a také informace o užívání drog“.

95 % požadavků na odstranění obsahu pochází z 5 zemí. V čele je Japonsko, které vygenerovalo skoro polovinu žádostí a kterému vadí především sex, drogy a finanční kriminalita. Následuje Rusko, Turecko, Indie a Jižní Korea.

Diskuze ke článku
Danny Czech
Danny Czech
Si tak čtu článek a furt si říkám, kde je zmínka o Číně? Že by západní země vznášeli víc požadavků než oni? A pak mi to došlo, vždyť Twitter i FB jsou v Číně zakázané :-) Se divím, že to ještě funguje v Rusku.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze