Trump mluvil se šéfem Applu o výrobě iPhonů v USA

41

Během předvolební kampaně budoucí prezident USA Donald Trump potenciálním voličům sliboval, že donutí velké americké korporace vyrábět své produkty na domácí půdě. Nalákat firmy, aby své továrny přesunuly zpět do vlasti chce Trump daňovými zvýhodněními, ale i sankcemi na zboží dovezené z Číny.

Budoucí prezident Spojených států Donald Trump minulý týden prohlásil, že telefonoval s šéfem Applu Timem Cookem a hovořil s ním o možnosti výroby iPhonů v USA. Trump mu sdělil, že by pro něho byl velký úspěch, kdyby se mu podařilo docílit toho, aby měl Apple v Americe velkou továrnu a své produkty montoval na domácí půdě.

Tip: Apple chce s iPhony uspět v Indii, bude je v ní proto vyrábět

Foxconn Shenzen

Obamův nástupce v úřadu pro to prý Applu a dalším velkým firmám hodlá nabídnout značné úlevy na daních a další pobídky, které americké firmy přimějí stáhnout své výroby z Číny, Vietnamu a dalších asijských zemí s levnou pracovní silou. Kromě cukru má pak Trump připravený i bič. Na zboží dovezené z Číny totiž vyhrožuje uvalit 45% daň, což by konkurenceschopnost takového zboží samozřejmě značně snížilo.

Jenže přesunout výrobu zpět do Spojených států zatím i tak vypadá trochu jako sci-fi. Výhoda pracovní síly v Asii totiž nespočívá jen v tom, že je levná, ale také v tom, že je kvalifikovaná. Továrny v Asii jsou navíc pro americké firmy výhodné také tím, že se v jejich relativní blízkosti koncentruje i velká část celého dodavatelského řetězce. Přesunout výrobu zpět do Spojených států by proto znamenalo velice nákladný proces zahrnující mimo jiné složitý dovoz surovin a součástek.

Zdroje: vox.com, theverge.com, 9to5mac.com

Diskuze ke článku
mental.disease
To je TRUMPeta..
Ak by sa mu niečo také podarilo (čomu neverím a neverí tomu ani on)
Tak by pri zachovaní Apple zisku musel ten iPhone stáť hádam 2000 USD :)
Xwert Is
Xwert Is
Nevadí Američania si proste zaplatia viac za technické hračky a hotovo.
To že bude stáž iPhone trebars 1500 € mňa osobne vôbec nezaujíma.
Ja v tom naopak vidím výhodu keďže produkty dovezené do USA budú znevýhodnené daňou snáď sa potom viac zamerajú na Európu kde by cena mohla naopak klesnúť.
Jank
No a kdo to všechno zaplatí? No přece ovečky Applu, a ještě jim za to krásně poděkují ;-)
Radim
Jo jo kupujte Appl výrobky podpořte Ameriku a debila magora a psychopata prezidenta.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze