Trh s prémiovými telefony je v krizi, Apple pořád drží poloviční podíl

4
Trh s prémiovými telefony je v krizi, Apple pořád drží poloviční podíl
Fotografie: Lukáš Sál, mobilenet.cz
  • Drahých telefonů se prodalo o 8 % méně
  • Největší propad zaznamenal Apple
  • Nedařilo se ani Huawei, naopak Samsungu ano
  • Obrat přinese až 5 G

Analýza zveřejněná na counterpointresearch.com ukazuje tvrdá čísla o tom, co se doposud jenom odhadovalo a vyčítalo z náznaků. Pokud vezmeme prémiové telefony, za které jsou zde označovány ty s cenovkou nad 400 dolarů (asi 11 tisíc korun s daní), pak v prvním čtvrtletí roku vidíme propad o 8 %.

Největší pokles si připisuje Apple, konkrétně jednu pětinu. I tak se mu daří držet vysoký podíl, který se stále pohybuje kolem jedné poloviny. Analytici jeho slabá čísla připisují dvěma faktorům. Průměrná délka obměny telefonu s nakousnutým jablíčkem ve znaku se prodloužila ze dvou na tři roky. Dalším trendem jsou klesající prodeje v Číně. Ta je se 26 % prodaných prémiových telefonů druhým největším trhem po Severní Americe (30 %).

1Q

Obchodní válka samozřejmě dopadla na Huawei, prozatím pouze zbrzdila jeho růst a plány stát se největším výrobcem telefonů na světě. A když se dva perou, tak se třetí směje, což se potvrdilo v případě Samsungu, kterému se podařilo v podílu na trhu prémiových telefonů dosáhnout nejlepšího výsledku za poslední rok.

Analytická zpráva rovněž předpokládá, že tento útlum bude trvalého charakteru a navíc jej budou živit akty podniknuté v obchodní válce mezi Huawei a USA. Změna by mohla nastat až v roce 2020 společně s příchodem telefonů pro sítě 5G.

Diskuze ke článku
Petarda
Tak to je jasné, že když dělají místo telefonů nudle, tak jim to nikdo nežere. Přestaňte vyrábět nudle a máte zase hezká čísla!
Marduck
O šest let později..
Márv
Tak v poslednej dobe je v telefónoch strednej triedy skoro všetko to čo vo vlajkových lodiach, až na výkon čo mnohý nepotrebujú a trocha horšie fotoaparáty, ja sa čudujem že ten prepad nieje väčší.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze