Tradiční výrobci hodinek se bouří proti watch faces v chytrých hodinkách

8

Nástup chytrých hodinek je v letošním roce dobře patrný. Může za to nejen platforma Android Wear, určená přímo pro tyto wearables, ale také již potvrzený příchod Applu do tohoto segmentu v příštím roce. Tradiční výrobci běžných hodinek se však nyní proti výrobcům smartwatch bouří. Vadí jim watch faces.

Chytré hodinky dnes produkuje většina velkých výrobců, nebo se k jejich uvedení alespoň chystá. Náramková zařízení, nebo chcete-li waearbles se stávají praktickými pomocníky při sledování dění na mobilním telefonu, aniž bychom samotný smartphone museli vytahovat odněkud z kapsy či tašky. Chytré hodinky zvládají nejen notifikace, ale mnohdy obstarají spoustu ovládání funkcí běžných na telefonu. V neposlední řadě však slouží také jako klasické hodinky a tudíž zobrazují čas a datum.

Watch Faces
Watch Faces

Do hry v ten moment vstupují tzv. watch faces. Pokud bychom spojení přenesli do češtiny, mohli bychom říci vzhledy ciferníků. Na chytrých hodinkách není v podstatě problém mít jakýkoliv vzhled. Záleží, co kdo naprogramuje a připraví pro danou platformu ke stažení. A zde nastává problém, proti kterému se bouří přední výrobci tradičních hodinek. Na mysli máme společnosti Omega, Panerai, Swatch, Armani, Michael Kors, Certina, Mondaine nebo Tissot.

Nelíbí se jim, že se mezi watch faces nacházejí také vzhledy jejich prémiových hodinek. Majitel relativně levných smartwatch si tak může zcela zdarma nasadit watch face luxusních hodinek za několik desítek tisíc. Výše zmíněné společnosti již podnikají první kroky směrem k autorům daných watch faces. Diskutuje se tedy nad stažením pirátských watch face, případě o zpoplatnění původním autorům vzhledu. Ve výsledku jde o poměrně očekávatelné vyústění, kdy si autoři nárokují své dílo a nechtějí jej poskytovat kdekomu a navíc zcela zdarma.

Zdroje: torrentfreak.com, slashgear.com

Diskuze ke článku
blabla
Autor textu se zřejmě velmi vyzná v klasických hodinkách
xyz
okopírovat design klasických hodinek existujícího výrobce je prachobyčejná zlodějina
Michal
No autor se v tom ,,hodně,, vyzná když mezi prémiové značky zařadil takovej odpad jako Michael Kors, nebo Armani - jinak je to zcela logické ze tradiční výrobci nechtějí aby někdo kopíroval jejich design a používal ho na věc tak opovržení hodnou jako jsou laciný chytrý hodinky made in china.
Štěpán Vejvoda
Štěpán Vejvoda
Výrobci klasických hodinek se "bouří" zcela oprávněně. Bohužel na tomto světě je kopírování produktů a všech jejich částí zcela v pořádku a naneštěstí se to díky wearables rozneslo i na hodinky. Nebylo by úplně k zahození, kdyby si výrobci chytrých hodinek naprogramovali např. 20 témat, které by byla v nastavení k výběru, včetně různých barevných variací pro dané téma. Samozřejmě vše bez možnosti nahrání watch face z 3. ruky. Vše by se obešlo bez soudních řízení a obě strany by byly spokojeny. Zákazníci by si musely zvyknout, že nemůžou mít úplně vše a jestli chtějí "mít" na ruce drahé hodinky, tak ať si je pádí koupit.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze