Top Apps: výběr speciálních aplikací

1

Smartphony disponují mnoha užitečnými technologiemi, avšak někdy jich výrobci nevyužívají úplně naplno. Právě proto jsme se rozhodli vybrat několik aplikací, které vám pomohou využívat a spravovat specifické části vašeho telefonu na maximum. Zaměříme se na displej, úložiště a čtečku otisků prstů.

Top Apps: výběr speciálních aplikací

Pixoff

Nejprve si představíme užitečnou aplikaci pro ty z vás, kteří vlastní zařízení s AMOLED displejem. Pixoff je aplikací, která se snaží minimalizovat spotřebu této energeticky nejhladovější části telefonu. Na rozdíl od LCD, kdy svítí vždy celý panel, může AMOLED vypínat a zapínat jednotlivé pixely podle potřeby a přesně k této funkci vám dá Pixoff přístup.

Pixoff

Aplikace vás nechá snížit rozlišení displeje, určit jaké pixely a kdy chcete vypnout a dokonce lze změnit i jejich rozvržení. Ano, obraz tím pravděpodobně utrpí na ostrosti a bude působit o něco tmavší, ale můžete tak ušetřit spoustu energie. Pokud máte telefon s Quad HD rozlišením, bude rozdíl v obraze minimální, ale ve výdrži znatelný.

Dokonce lze funkci nastavit na zapnutí pouze po spadnutí baterie na určité procento ve stylu úsporného režimu. Nebo můžete nechat obrazovku černou, pokud máte telefon v kapse či je položený displejem dolů a aplikace zamezí také vypalování díky automatickým změnám pozic pixelů v pravidelných intervalech. Pixoff je v základu zdarma, avšak pokud chcete funkce, které ušetří vaší baterii ještě více, je nutný příplatek.

Stáhnout Pixoff: Battery Saver

Google Play (zdarma)

SD Maid

Pokud vás trápí nedostatek úložného prostoru nebo máte jen rádi pořádek, ať už přímo v telefonu či na SD kartě, hodí se mít po ruce SD Maid. Tato aplikace není jen přehledným správcem souborů, ale také nástrojem, který zjistí, jaké soubory zabírají kolik místa a poradí co s nimi.

SD Maid

Funkce Hledač mrtvol hledá soubory a složky, jež zbyly po vymazaných aplikacích, zatímco Čistič systému shromažďuje známé typy složek, které mohou být bezpečně odstraněny. Analyzátor úložiště vám ukáže složky, které zabírají nejvíce místa. Čistič aplikací vyhledává složky přímo uvnitř aplikací, které mohou být smazány bez ztráty důležitých dat a Duplikáty, jak už název napovídá, zjistí, jestli nemáte v telefonu či SD kartě duplicitní složky/soubory.

Díky těmto pomocníkům je aplikace jasnou volbou pro ty, kteří chtějí promazat své úložiště, ale nejsou si jistí, čeho přesně se mohou zbavit. Čistič aplikací a Duplikáty jsou sice nástroje získané až zakoupením Pro verze, ale většina funkcí je k dispozici zdarma.

Stáhnout SD Maid – Čistič systému

Google Play Google Play (zdarma)

Fingerprint Quick Action

Náš dnešní seznam završíme mým osobním favoritem, kterým je aplikace Fingerprint Quick Action. Čtečky otisků prstů nemusí sloužit jen pro odemykání, jak nám dokazuje Huawei či Google u svých Pixelů, které podporují funkci gest, kdy můžete třeba swipnutím přes čtečku stáhnout notifikační lištu. Všechny telefony ovšem tuto funkci nemají, a to nechává prostor pro aplikaci, jako je tato.

Fingerprint Quick Action

Díky ní si můžete přiřadit gesta jako dvojité poklepání, jedno klepnutí či swipování po čtečce k různým funkcím. Lze si tak snadno otevřít rychlým gestem oblíbené aplikace, stáhnout notifikační lištu, zastavit či přeskočit písničku anebo třeba jen zapnout LED diodu jako baterku.

Některá gesta jako jedno klepnutí fungují vždy bezchybně, jiná jako swipnutí, už ne tak moc, ale kvalita snímání gest se odvíjí také od různých zařízení a kvality čteček. Pokud vám ovšem funguje bezchybně jako nám, jedná se nesmírně užitečnou malou aplikaci, kterou se vyplatí vyzkoušet.

Stáhnout Fingerprint Quick Action

Google Play (zdarma)