Tohle byl CES 2019. Vybíráme ty nejzajímavější novinky

3
Tohle byl CES 2019. Vybíráme ty nejzajímavější novinky
  • Brány letošního ročníku CES v Las Vegas se definitivně uzavřely a přichází na řadu naše malá rekapitulace
  • Kromě prvního ohebného telefonu jsme měli možnost vidět nespočet notebooků
  • Zaujal nás například Honor Magic 2, Lenovo Z5 Pro GT, bezrámečkový notebook Swift 7 a mnohé další výrobky

Letošní ročník veletrhu CES v Las Vegas je u konce a jako obvykle byl plný zajímavých novinek, o které jsme vás neochudili. Měli jste možnost sledovat nás na YouTube, Facebooku, Instagramu, Twitteru a samozřejmě také na našem webu mobilenet.cz, kde jsme se všem novinkám věnovali podrobně. Samozřejmě jsme tu pro vás byli i na našich dalších webech, tedy fZone.cz a fDrive.cz, kde jsme vás rovněž zásobili obrovským množstvím novinek.

Skládací telefon i kruhový výřez. To nejlepší z CES 2019

Dnes se budeme věnovat všem zajímavým novinkám z oblasti notebooků a smartphonů, kterých byl i letošní ročník veletrhu plný.

Velká očekávání od prvního ohebného telefonu

Asi nebudeme daleko od pravdy, když řekneme, že stejně jako my jste se i vy nejvíce těšili na první ohebný telefon na světě, Royole FlexPai, který si již nyní můžete objednat za v přepočtu 30 tisíc korun včetně daní. Vzhledem k tomu, kolik má stát ohebný telefon od Samsungu to vypadá na skvělou nabídku, ovšem každá mince má dvě strany. Stejně tak je tomu i u unikátního Royole FlexPai.

Vyzkoušeli jsme skládací telefon Royole Flexpai na CES 2019

Telefon není špatný, rozhodně však nelze říci, že by šlo o hotový výrobek. Kupříkladu kloub telefonu vypadá velmi chatrně a ani prostředí není zcela odladěno. Telefon se čas od času zasekne, něco přestane fungovat, zkrátka Royole FlexPai by zaujal jako předprodukční vzorek, jako hotový výrobek ne.

Pokud chcete zazářit a na detailech vám nesejde, určitě si můžete Royole FlexPai pořídit. Jen je nutné počítat s tím, že ne vše bude fungovat dle očekávání. Když k tomu připočteme cenu, za kterou pořídíte i nejnovější iPhone, možná rozhodnutí o nákupu přeci jen o pár měsíců odložíte. Třeba jen do února, kdy by měl Samsung představit své novinky spolu s prvním ohebným telefonem z řady Galaxy.

Výkonné a nesmírně zajímavé Lenovo Z5 Pro GT

Je trochu škoda, že pro některé výrobce nejsme dostatečně zajímavým trhem. Kupříkladu Motorola v České republice sice prodává, ovšem v Las Vegas jsme mohli vidět Lenovo Z5 Pro GT, které bychom u nás rádi viděli také.

95 %! Lenovo představilo telefon s největším poměrem displeje k tělu

Jde totiž o smartphone, který jako první nabízí procesor Snapdragon 855. Potěší také extrémně velkým displejem téměř bez rámečků, ve kterém se navíc nachází i čtečka otisků prstů a nezklame ani výsuvná konstrukce, která je našich postřehů velice bytelná. Celkově působí Lenovo Z5 Pro GT skvěle, o čemž svědčí i naše první dojmy přímo z veletrhu.

V našem případě se nám na veletrhu dostala do ruky varianta s 8 GB RAM a 256GB úložištěm, která by našince v přepočtu vyšla zhruba na 13 až 14 tisíc korun. A to je cena rozhodně konkurenceschopná.

Smutnou zprávou je, že se tato novinka bohužel zatím nikam mimo Čínu nepodívá a alespoň nyní nám zůstane zapovězena.

Honor View 20 brzy i u nás

Prozatím jsme se bavili o telefonech, které se na náš trh, s největší pravděpodobností, jen tak nedostanou. To se však netýká Honoru View 20, který bude za pár dnů oficiálně představen na tiskové konferenci v Paříži. My jsme se však na novinku mohli detailně podívat už v Las Vegas, takže víme vše důležité. Pro úplnost dodejme, že takřka zcela identický model pod názvem Honor V20 byl představen již v prosinci v Číně.

Vyzkoušeli jsme první telefon s kruhovým výřezem

View 20 je nejvybavenějším a zároveň historicky nejdražším smartphonem Honor. Jeho výbava si v ničem nezadá se skutečnými vlajkovými loděmi a jako první na trhu se bude moci pochlubit pouze malým kruhovým výřezem pro selfie fotoaparát přímo v displeji (tzv. in screen fotoaparát) místo rozměrných „notchů“.

Naživo tato telefon vypadá skutečně dobře a než výrobci vymyslí fotoaparát skrytý za displejem, bude toto nejschůdnější možnost. Displej má jinak královskou úhlopříčku 6,4 palce a IPS technologii, oproti vlajkovému Huawei se v něm ale neskrývá čtečka otisků prstů, kterou najdeme klasicky vzadu. A zadní strana zaujme hned po displeji. View20 totiž bude k dostání kromě klasické černé ve výrazné modré a červené barvě s výrazným „véčkovým odleskem“. Honor tomu říká nanotextura Aurora.

Telefon pohání nový procesor Kirin 980, který najdeme třeba i v Matu 20 Pro, doplněný neurální procesorovou jednotkou starající se o umělou inteligenci. Česká cenovka se bude pohybovat zhruba kolem 16 až 18 tisíci, na přesnou částku a dostupnost si však budeme muset počkat na oficiální evropskou premiéru.

„Natočte si“ EKG za pár tisíc

První hodinky, které se chlubily funkcí EKG, byly Apple Watch Series 4. I když nejde o extrémně drahé hodinky, 10 tisíc za základní variantu přeci jen není částka, kterou by chtěl utratit každý. Pokud nechcete přijít o chytré funkce a zároveň je pro vás měření EKG nezbytností, stojí za zmínku Withings Move ECG. Ty dorazí na trh na jaře s cenou okolo 3 až 4 tisíc korun s daní, což je částka o poznání příjemnější.

Nové hodinky od Withings jsou levné a měří EKG

Použití je přitom snadné. Stačí přiložit jeden prst na tlačítko hodinek a druhý na opačnou stranu. Pocítíte mírné vibrace a hodinky začnou okamžitě nahrávat do aplikace Forces Health Mate. Po 30 sekundách měření si můžete zkontrolovat podrobný graf v aplikaci Health Mate a v případě zdravotních obtíží dokonce výsledky rovnou odeslat přímo lékaři.

Další funkce jsou pak již standardní. Měří kroky, monitorují spánek a kondici po celý den. Automaticky rozpoznávají činnosti, jako je chůze, běh, plavání a cyklistika. Jsou vodotěsné až do 50 metrů a podporují i asistovanou GPS z připojeného mobilu.

Acer Swift 7 zaujal

Na veletrhu CES v Las Vegas jsme si vyzkoušeli i jeden z nejzajímavějších notebooků letošního ročníku – extrémně lehký a tenký Acer Swift 7. Ten zaujme téměř po všech stránkách, a to včetně výbavy.

Acer boří hranice. Swift 7 nemá rámečky a neváží ani kilo

Už na první pohled upoutají téměř neznatelné rámečky 14palcového displeje. Acer uvádí, že rámečky jsou tenké cca 2,5 milimetru, a panel tak zabírá více než 92 % přední plochy. Mimo tenkých rámečků zaujme i tloušťka zařízení pod 1 centimetr a hmotnost hluboko pod hranicí 1 kilogramu. 14palcový notebook v těle 13palcového, navíc s hmotností 890 gramů, tomu říkáme skvělá kombinace.

Swift 7 je poháněn nejnovějším procesorem Intel Core i7-8500Y osmé generace, přičemž se může pochlubit bezventilátorovou konstrukcí. Výkon nebude dostačovat na hraní náročných her, od toho tu ale Swift 7 není. Acer Swift 7 (SF714-52T) bude dostupný od dubna, a to za cenu startující na 46 tisících korunách (8 GB RAM a 256GB interní paměť).

ASUS ZenBook S13 má nejtenčí rámečky

Velmi zaujal také ASUS ZenBook S13. Nabídne 13,9palcový displej s Full HD rozlišením, rámečky displeje jsou navíc tenké jen 2,5 milimetru. Díky tomu zabírá panel více než 97 % přední části, dle slov ASUSu jde o vůbec nejtenčí rámečky u notebooku na světě. I přes vcelku rozměrný panel potěší velmi subtilní rozměry 316 × 195 × 12,9 mm. Hmotnost je opravdu velmi příjemná a činí zhruba 1,1 kilogramu. Naživo je navíc notebook velmi pěkně zpracovaný a ASUS opět ukázal, že design umí.

ASUS ZenBook S13 (CES 2019)

Uvnitř se pochopitelně nachází to nejlepší. Těšit se můžete na procesor i7-8565U 8. generace, případně i5-8265U. RAM má kapacitu až 16 GB (LPDDR3 2133MHz) a nabízí se i 1TB SSD pro vaše soubory. Čtečka otisků prstů je zakomponována do rozměrného touchpadu, v tomto ohledu tedy žádná novinka.

CES 2019 se povedl

I letošní ročník veletrhu CES v Las Vegas se povedl. Nalezli jsme zde nespočet zajímavých mobilů, notebooků a wearables. Pokud vám dnešní výběr nestačí, sledujte i fZone.cz a fDrive.cz. I zde si pro vás totiž chystáme výběr toho nejlepšího.

Partnerem zpravodajství z veletrhu CES 2019 je společnost Huawei se svým fotomobilem Mate 20 Pro.

Ať vám už žádná novinka neunikne! Sledujte mobilenet.cz na Facebooku, Twitteru a Instagramu!

Diskuze ke článku
mental.disease
Píšete o Royole Flexpai (predstavený November 11/2018)
Dalej o Lenovo Z5 Pro GT (12/2018) -"Jde totiž o smartphone, který jako první nabízí procesor Snapdragon 855", pritom Royole Flexpai má tiež Snapdragon 855.
Honor View 20 (12/2018) ako "najvybavenejší" a najdrahší Honor?
Bude stáť rovnako (499€) ako View 10, maximálne 549€.
Takže 16-18 tisíc Kč je úplne špatný odhad.

Inak čo sa mobilov týka najslabší CES. Nikto nič nové nepredstavil (ak nerátam nejakú čínsku minoritu)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze