To nejzajímavější z roku 2019 podle nás – část druhá

To nejzajímavější z roku 2019 podle nás – část druhá

Rok 2019 se nezadržitelně blíží ke svému konci, takže je čas na závěrečnou rekapitulaci. Toto je druhý článek z dvoudílné série o tom, co kterého člena redakce v uplynulém roce zaujalo nejvíce. Dnes se podíváme na výběr Petra Vojtěcha, Pavla Škopka a Ondřeje Pohla.

Samsung Galaxy Fold a Motorola Razr

Doba ohebná skutečně přichází. A přijde evidentně pozvolně. Skládací telefony jsou zatím luxusním zbožím, které samozřejmě provází i porodní problémy. Přesto jsou však první taková zařízení fascinující a nemůžu se dočkat, co v tomto ohledu přinese příští rok.

Samsung Galaxy Fold

Kdybych si měl vybrat telefon na běžné používání, vůbec bych se nebál sáhnout po Motorole. Její véčková konstrukce přináší kompaktní tělo a podlouhlý displej, který je v dnešním světě čím dál tím pohodlnější. Prohlížení webu, Instagramu, nekonečné zdi Facebooku a dalších sociálních sítí nahrávají dlouhým displejům a věřím, že cesty zpět už není.

Mé pracovní já se však klaní spíše k telefonu, ze kterého po rozevření vznikne tablet. Galaxy Fold jsem mohl několik hodin používat a okamžitě si mě získal. K používání tabletu se asi jen tak nevrátím, ale mít tablet neustále dostupný v kapse je lákavou nabídkou. Prohlížení webu nikdy nebylo pohodlnější. A hraní her? Call of Duty jsem si na obřím displeji opravdu užil. Displej je sice plastový a na vlastní oči jsme viděli, jak je snadné jej poškrábat, ale i tato nedokonalost se u následujících generací snad časem vyřeší. Jednoznačně si pak dovedu představit situaci, kdy v zavřeném stavu natáčím (třeba během veletrhu), abych následně telefon otevřel a na velkém displeji video pohodlně editoval. Jo, to bych bral. Tak snad příští rok!

Prémiové hry umírají

Kolik prémiových her jste za poslední rok na telefonu hráli? Drtivá většina vycházejících titulů je dnes free-to-play, což ovšem není žádné překvapení. V jejich zázračnou renezanci nedoufal snad nikdo. Že to pro hráče není dobrá situace je snad jasné všem, kteří to s hraním myslí vážně.

O to více mě zaujalo, že většina prémiových her, které jsem tento rok hrál, byla předělávkami deskových her. Kdo mě znáte, víte, že deskovky mám moc rád, a dokonce je jinde i recenzuji. Jsem opravdu nadšený, že jich pro telefony vychází stále více (a právě během uplynulého roku přišel opravdový boom). Drtivá většina těchto digitálních portů spadá do kolonky „premium“ a musíte je tak zakoupit. To zároveň znamená žádné reklamy, žádné čekání místo hraní a žádné znevýhodnění pro „neplatící“.

Facebook v „problémech“

Facebook si za poslední rok prožíval jedno z nejkrušnějších období a schytával to ze všech stran. Úniky dat, výslechy před Kongresem, kritika od amerických i evropských zákonodárců, ústupy Rusku, Číně, ztráta důvěry (pokud nějaká existovala), velké pokuty i odliv mladých.

Není pochyb o tom, že Facebook je nadále internetovým hegemonem, který ovládá nejpoužívanější mobilní a webové aplikace. I tak se na jeho místo derou novější služby, z nichž některé (alespoň částečně) slaví úspěch. Možná mladí nechtějí jednu internetovou identitu, pod kterou budou komunikovat a navštěvovat veřejný prostor. Možná preferují progresivní a přesně zaměřené služby, které nenabízí „vše v jednom“. A možná je Facebook už vnímán jako sociální síť „rodičů“, kde mladší generace z očividných důvodů nechce být. Určitě také nepomáhá image firmy, která působí jako velký bratr a ví o vás více než vy sami.

Motorola Razr 2019, návrat legendy

Jak Samsung Galaxy Fold, tak Huawei Mate X jsou špičkové přístroje s top výbavou, za což si oba výrobci nechají také pořádně zaplatit. Nic proti nim, ohebný displej vnímám jako cestu, kterou půjde trh. Koncept Galaxy Fold i Mate X mě však příliš nepřesvědčil.

Smartphony v posledních letech stále rostou. Je to jen pár let, kdy byly telefony s úhlopříčkou displeje nad pět palců považovány za „pádla“. Dnes se již jako standard bere šest palců a více. Jistě, velký displej má své přednosti při konzumaci obsahu, například při sledování videa. Do kapsy je však strčíte stále hůře. Právě proto je mi spíše než Samsung a Huawei sympatičtější Motorola Razr 2019. Má sice rovněž 6,2palcový displej, ale tím, že ho přeložíte na polovinu, ho rázem dostanete i do malé kapsičky.

Motorola Razr 2019 sice není tím nejvybavenějším telefonem na trhu, o to ani nejde. Důležitější je styl a toho má Razr 2019 na rozdávání. Není divu. Svým názvem i designem přímo odkazuje na legendární Motorolu Razr V3, která v roce 2004 působila jako zjevení. Díky svému povedenému designu a unikátní kovové leptané klávesnici měla něco, co bych označil jako „wau“ efekt. Myslím, že Motorola Razr má stejný potenciál.

Garmin Fenix 6X Pro Solar, nabíjejte silou slunce

U chytrých hodinek máte v zásadě dvě možnosti: otevřený operační systém, ať již se jedná o watchOS nebo o hodinky s Wear OS, a uzavřený: ten nabízí menší možnosti, ale na druhou stranu vydrží bez nabíječky takové hodinky i týdny. Osobně jsem příznivec druhého konceptu. Od chytrých hodinek kromě fitness funkcí očekávám zejména kvalitní zobrazení notifikací, buzení a v poslední době jsem přišel na chuť bezkontaktnímu placení jejich prostřednictvím.

Garmin Fenix 6X Pro Solar

To vše nabízí i Garmin Fenix 6X Pro Solar, které americký výrobce představil letos na konci srpna. Proti konkurenci mají jednu zajímavou vychytávku, která prodlouží už tak nadprůměrnou třítýdenní výdrž. Displej je překrytý průhledným solárním panelem. Neznamená to, že byste mohli zahodit nabíječku a dobíjet pomocí slunečních paprsků, tak daleko bohužel zatím nejsme. Nicméně, i ty tři dny nebo šest hodin při použití GPS, které získáte navíc, se cení.

Stejně jako každá technologická novinka je i solární panel v hodinkách zatím velice drahá záležitost. Garmin si za Fenix 6X Pro Solar řekne 1 150 dolarů, což je při započtení DPH téměř 32 tisíc korun. Věřím však, že časem bude cena solárních panelů klesat, zatímco jejich účinnost stoupat. Za pár let bychom se s touto funkcionalitou mohli setkat i u chytrých hodinek střední třídy.

IoT v praxi: chytrá může být i poštovní schránka

Internet věcí není záležitostí posledního roku, ale stále mě nepřestává překvapovat, kam všude se může rozšířit. Máme například chytré televize, chytré zubní kartáčky, chytré rychlovarné konvice a dalších domácí spotřebiče. Mě však na mezinárodní konferenci CTA 2019, která se uskutečnila na začátku listopadu v Bratislavě a o které jsme psali na našem sesterském serveru fzone.cz, zaujala jiná věc.

SIGFOX

Zatímco vývojářské firmy z Finska, Francie, Německa nebo Španělska prezentovaly na akci řešení vyvinuté primárně pro firemní sféru, slovenská hardwarová společnost Inovasense představila chytrý senzor, který v okamžiku změní obyčejnou poštovní schránku na „chytrou“. Malé zařízení pracující na baterii vám ušetří čas, který jinak strávíte pravidelnou kontrolou poštovní schránky. Může vás však ušetřit i nepříjemností. Nestane se například, že se včas nedostanete k důležitému dopisu nebo složence.

Dnes vás senzor, který funguje na baterie, upozorní, že ve schránce něco je. Inovasense však v současnosti dokončuje umělou inteligenci, která chytrost schránky posune na úplně novou úroveň. Příště tak na mobil nejen, že dostanete upozornění, že schránka není prázdná, ale rovnou se dozvíte, jestli se jedná o důležitý úřední dopis nebo o reklamní leták ze supermarketu.

Fyzické QWERTY klávesnice

Vždy jsem byl velký fanda mobilních zařízení s fyzickou QWERTY klávesnicí: v mých profesích pomáhaly zvýšit produktivitu možností tvořit kdykoli a kdekoli. Začal jsem už koncem devadesátých let na Psionech, měl jsem také PDA Sony Vaio a pak samozřejmě komunikátory od Nokie, přičemž s tím posledním jsem se loučil jen pomalu a těžko.

Planet Computers Cosmo Communicator

Současná nabídka, kdy máte všude kolem dokola jenom dotykové placky – a tento stav už trvá více jak dekádu – je naprosto frustrující. Proto je pro mě jako živá voda oznámení dvou projektů, které oživí modely s fyzickou QWERTY klávesnicí: F(x)tec Pro1 a Cosmo Communicator. Oba zápasí s mnoha neduhy malých počinů a zejména s faktem, že vyrobit telefon s tolika pohyblivými díly je dnes paradoxně větší oříšek než před lety.

Je to sice záležitost pro úzkou skupinu, která díru do světa neudělá, ale i tak je potřeba provolat třikrát slávu autorům projektu za jejich odvahu. Planet Computers Cosmo Communicator navíc co nevidět zamíří do redakce a svoje dojmy si rozhodně nenecháme pro sebe.

Microsoft se nevzdává

Už to vypadalo, že Microsoft se po mnoha neúspěšných pokusech poučil a do světa mobilních telefonů bude zasahovat jen jako producent aplikací. Ale ne, opět to zkusí s mobilním telefonem i když na Androidu, a také s hybridem tabletu a notebooku se zbrusu novým operačním systémem.

Obojí má sebevědomé specifikace, zcela jistě také cenovku a hlavně termín uvedení, kdy si na funkční kousky budeme muset počkat přes rok. Ale i tady je potřeba ocenit odvahu a snahu něco změnit.

Neomezená data jsou tady

Tento způsob léta zdá se mi poněkud – datový… Po letech odkladů a výmluv se čeští operátoři konečně rozhoupali a nabídli neomezené datové tarify. Přesně řečeno tarify, které omezují rychlostí připojení a už ne staženými daty. Muselo to být samozřejmě hezky „počesku“, tedy se spoustou výjimek, omezení, kliček a háčků, ale nakonec se finální nabídka ustálila na přijatelné úrovni.

Není to sice nic pro školáky, aby mohli viset nonstop na internetu a stejně tak s tím nepůjde nahradit domácí připojení k internetu, jak mnozí jistě plánovali – kdo ale potřebuje data v terénu pro práci, tomu se taková investice poměrně snadno vrátí. Je tedy i zde na místě pochvala? Je, ale jen malá.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze