To nejzajímavější z roku 2018 podle nás – část druhá

Uplynulý rok hodnotí další 4 členové redakce
To nejzajímavější z roku 2018 podle nás – část druhá

Rok 2018 se nezadržitelně blíží ke svému konci, takže je čas na závěrečnou rekapitulaci. Tento druhý článek z dvoudílné série o tom, co toho kterého člena redakce v uplynulém roce zaujalo nejvíce, obsahuje výběr editorů a redaktorů serveru mobilenet.cz.

Výběr editora novinek Marka Vacovského

Čtečky otisků prstů konečně v displeji. Ale má to háček

Dlouho se o tom mluvilo a letos se konečně začaly čtečky otisku prstů objevovat v prvních telefonech určených pro masovou distribuci po celém světě. Nicméně vše není ještě ideální – snímače umístěné v displeji jsou méně citlivé. Jejich nasazení však vítám s otevřenou náručí, ač zatím vzhledem k nižší citlivosti stále upřednostňuji čtečku na boku telefonu. Ale samozřejmě i tato pozice má svá úskalí.

Čím víc foťáků, tím víc Adidas?

Jestli loni začali ve velkém výrobci chrlit telefony s bezrámečkovou konstrukcí a „nejlépe“ ještě zkrášlené výřezy, letošním trendem je rozhodně vybavení telefonu co nejvíce fotoaparáty to jde…

Osobně ve zvyšujícím se počtu snímačů na zadní straně nevidím až tak velký smysl, jak se nám leckdo snaží namluvit, a Google všem s Pixely 3 ukazuje, že jsou důležitější věci než 16 fotoaparátů na zadní straně… Navíc ani designově mi to nepřijde jako nejkrásnější řešení, vážený Samsungu

eSIM

Letos je pro mě největší nastupující novinkou v operátorském světě technologie eSIM, o které se začalo více hovořit hlavně ve spojení s novými iPhony a Apple Watch. Na začátku byla zmínka na oficiálních stránkách Applu a později jsme se dozvěděli, že naši operátoři již řešení pečlivě testují.

Dokonce už jsme se dočkali nasazení od T-Mobilu. I když vidíme, že technologie ještě není dokonalá, pravděpodobně je právě ona budoucností.

Stále více skutečně bezdrátových sluchátek

Apple AirPods jsou s námi už více než dva roky a už delší dobu se spekuluje o nové generaci. A právě jejich oblíbenost podle mě stojí za tím, že stále více výrobců nasedá do vlaku skutečně bezdrátových sluchátek. Jsem za to rád, i když audiofily, mezi které se neřadím, zatím dokáže uspokojit asi málokterý výrobce.


Nicméně letos jsme se dočkali sluchátek od Nokie, Huawei, Sony i dalších výrobců a bylo by s podivem, kdyby jich v příštím roce nebylo ještě více. A to je dobře – jejich cena je totiž stále vyšší a výběr není tak rozmanitý.

Výběr editora recenzí Ondřeje Zástěry

Nubia X a další podobně odvážní

Loňský rok znamenal masový nástup bezrámečkového displeje a premiéru výřezu. A nebýt pár odvážlivců, letošek by se nesl v nudném duchu „výřez na milion způsobů“. Jeden z těchto statečných nese jméno Nubia X a právě tímto modelem zvolna začnu svůj výčet. Nemá smysl zakrývat, že displej na zádech představuje slepou vývojovou větev, ale za současných výrobních možností jde o přinejmenším zajímavý způsob, jak umožnit nerušené sledování obsahu na celé obrazovce a zároveň kontrolované pořizování selfies.

Nubia X

Ve srovnání s konstrukčně shodným Vivem NEX Dual Display Edition, které navíc spatřilo světlo světa o pár týdnů později, se mi Nubia zdá lépe navržená. Zejména se mi líbí důmyslná povrchová úprava zad, díky níž takřka nejsou vidět okraje sekundárního displeje. Přestože se orientuji spíše na praktický design, Nubii musím nechat, že se jí virtuální plovoucí rybičkou a jinými obrazy zdánlivě vystupujícími ze zad telefonu podařilo docílit velmi poutavého efektu, který by se neztratil ani v kdejakém sci-fi filmu. I když lze displej na zádech snadno označit za gimmick, každé takové oživení dnešní uniformní nabídky si dle mého zasluhuje uznání. Rozhodně tedy větší uznání, než když někdo jen kvůli selfie kameře prožene telefon cirkulárkou...

Flip Camera
Chce-li být některý výrobce v mém výběru za rok 2019, tak ať si dělá poznámky :-)

A když už padla řeč o Vivu NEX, ocenění si zaslouží i původní model s přízviskem S, který rámečky i výřez odhodil jako úplně první. Jeho konstrukční řešení v podobě motorizovaně výsuvné selfie kamery je ze současných modelů nejblíže mé představě, jak by ideálně měla integrace selfie fotoaparátu u bezrámečkového telefonu vypadat. Zcela spokojen ale budu tehdy, až budou rámečky všude stejně tenké a pasivní mechanismus při focení selfies nasměruje čočku hlavního fotoaparátu dopředu (schematicky ilustruji na animovaném GIFu výše – konkurovat Pixaru se nechystám), podobně jako to už před mnoha lety předvedl Honor 7i. Žádné zbytné vnitřní komponenty včetně dedikované čelní kamery tak nebudou bránit vestavění maximálně velké baterie a ideálně i 3,5mm jacku.

Huawei Mate 20 Pro

V současném humbuku kolem bezpečnostních rizik spojených se společností Huawei to sice zapadne, ale musím smeknout před jejím Matem 20 Pro. Ten svou konkurenci v nejednom ohledu regulérně vyškolil. Využívá sice řadu designových prvků jako celoskleněné provedení, notch, zahnutý displej nebo vystouplý fotoaparát, kterým vskutku nefandím, avšak objektivně vzato se dnes jedná o technologicky nejnabušenější smartphone, jaký si můžete koupit. A při porovnání s konkurencí nutno dodat, že za velice férovou cenu.

iPhone coby lídra trhu se už na papíře podařilo položit na lopatky kdejakému androidímu modelu, ale tenhle to díky vymakanému fotoaparátu a nevídaně pokročilému čipsetu dovede i v praxi. Přidejte dobře použitelný desktopový režim bez potřeby doku, čtečku otisků prstů v displeji nebo reverzní bezdrátové nabíjení a vyjde vám, že má Apple při svých nekřesťanských maržích hodně o čem přemýšlet.

Google Night Sight

Abych nebyl v těchto napjatých dnech označen za čínského agenta a svůj výběr ideologicky vyvážil, musím stejně jako mnozí kolegové pochválit i „kapitalistický“ Google za fotografickou funkci Night Sight neboli Noční vidění, kterou internetový gigant nejprve přinesl pro vlastní smartphony řady Pixel. (Tentokrát se hodnocení designu zdržím. Tento výběr má ostatně být o tom nejzajímavějším a ne o tom nejnudnějším, co rok 2018 přinesl. :-p)

Srovnání nočního a normálního režimu u Pixelu 3

Dřívější výsledky využívání umělé inteligence u mobilních telefonů mi přišly poměrně nevýznamné. Kdo by ale neocenil noční snímky, které vypadají, jako by je někdo pořídil za dne? V dané fotografické disciplíně se jedná o největší pokrok, jakého jsme byli za několik posledních let svědky. Chvályhodné je i to, že lze podobně kvalitních výsledků docílit i na jiných telefonech než jen na Pixelech. Teď ještě aby Google do své fotoslužby vrátil elementární funkce jako sdílení více alb jedním odkazem…

Výběr redaktora Ioannise Papadopoulose

Čtečka otisků prstů integrovaná v displeji

Mezi nejvýraznější trendy letošního roku se řadí čtečka otisků prstů integrovaná v displeji. A není divu – její používání je návykové a do jisté míry neokoukané. Bohužel jej však, alespoň zatím, doprovází i určité nedostatky. Asi tou největší vadou na kráse je spolehlivost, která oproti klasickým čtečkám značně pokulhává. To by se však mělo již brzy změnit – světoznámý výrobce čipů Qualcomm nedávno představil zbrusu nové SoC Snapdragon 855, díky kterému se v displeji objeví ultrazvukové čtečky otisků prstů, které doposud využívanou optickou technologii překonají ve všech ohledech.

Huawei Mate 20 Pro

Ultrazvuková čtečka otisků prstů v displeji nejenže důkladně naskenuje 3D strukturu vašeho prstu a zajistí tak větší bezpečnost, ale rovněž ji nečiní problémy prsty mokré či špinavé. Umístěna by navíc mohla být v celé spodní třetině displeje, což by pro uživatele znamenalo, že pro odemknutí mohou ve vyznačeném prostoru přiložit svůj prst kamkoliv. Tato technologie se mi velmi zamlouvá a těším se, až budu moci vyzkoušet první smartphone, který ji bude podporovat.

Režimy nočního focení

Night Sight, Bright Night nebo režim „Noc“ – to vše jsou označení pro speciální režimy focení ve tmě, se kterými se v poslední době roztrhl pytel. Noční režimy pomalu, ale jistě převezmou popularitu bokeh efektu a jsem za to rád, neboť v nich spatřuji podstatně větší využití. Navíc je nutno podotknout, že výsledné fotografie jsou čím dál tím působivější. Velmi zdařilé jsou v této disciplíně zejména výsledky Pixelů od Googlu, které dokáží prosvětlit i extrémně temné snímky a přitom si zachovat velmi solidní kvalitu. Na budoucí vývoj nočních režimů jsem tak velmi zvědavý.

Jaké jsou limity rychlonabíjení?

V dnešní uspěchané době jsme si zvykli mít smartphone po ruce takřka celý den. Baterie však kapacitou významně nenarůstají, a pokud ano, tak obvykle na úkor velikosti zařízení.

Dalším způsobem, jak alespoň částečně eliminovat problém s často omezující kapacitou baterie, je vsadit na rychlejší nabíjení. VOOC nabíjení od společnosti Oppo se dokonce chlubí tím, že mění „nabíjecí návyky“ svých uživatelů, kteří pak místo nabíjení přes noc nabíjí telefon ráno. Není divu – rychlonabíjení dokáže nabít baterii z 0 % na 70 % během pouhé půl hodinky. Co myslíte, dočkáme se v příštím roce dalšího navýšení rychlosti?

Výběr videoeditora a herního redaktora Petra Vojtěcha

Uplynulý rok byl až překvapivě hektický. Fakticky jsme nezaznamenali okurkovou sezónu, což jsem tentokrát citelně poznal, když jsem pro mobilenet.cz začal připravovat první pohledy na telefony, které dorazily do redakce, a obzvláště pak pořad mNews. Trh s telefony prostě každým rokem roste a doufám, že ten příští naše redakce přežije ve zdraví.

Pryč s rámečky

Řeč o odstraňování rámečků okolo displejů se hodí spíše do roku minulého. Kdybych však hledal jednu věc, která celý rok 2018 charakterizuje, bude to asi výřez. Nechvalně proslulý „notch“ proslavený iPhonem X se totiž dostal i do kategorií nižší třídy. Již za pár tisíc korun si tak můžete koupit moderně vypadající telefon s displejem až téměř do stran. Jedním dechem však musím dodat, že se mi tento trend příliš nelíbí a rozhodně preferuji displej celistvý. Nelíbí se to však ani řadě výrobců.

Xiaomi Mi MIX 3

Metou je vytvořit telefon, který na přední straně bude mít viditelný jen a jen displej. Ještě tam nejsme, ale blížíme se. Největší potíž je v přední kameře, která se zatím nemůže schovat za displej, kde bych ji jednou rád viděl. Jedním ze způsobů, jak se s tím vypořádat, je vysouvací konstrukce. Nedávno jsme třeba zrecenzovali Xiaomi Mi MIX 3. Druhou možností je vysouvat jen kameru.

Příští rok se ve větší míře objeví telefony s drobným kruhovým výřezem jen pro kameru přímo v displeji. Tomu jsem se věnoval například v předposledním vydání mNews. Doufejme že to bude už poslední krok ke skutečně nenarušené ploše displeje.

Bezkontaktní placení telefonem

Android Pay u nás odstartoval již na konci roku 2017, ale teprve letos se pořádně zaběhl v praxi. Navíc se služba přejmenovala na Google Pay a podporuje ji značná část našich bank. Já sám jsem nesmírně spokojený. Kartu jsem téměř přestal používat a platím výhradně telefonem. Výhodou je i neustálá kontrola, kdy okamžitě vidím, zda transakce skutečně proběhla a kolik se mi strhlo.

Android Pay v ČR

Jen málo výrobců se ještě tomuto trendu brání (protože jejich primárním cílem není prodej telefonů na západě). Musím ukázat především na Xiaomi nebo třeba MEIZU. V jejich telefonech ještě NFC čip není jistotou, což osobně považuji za velkou nevýhodu. Okolo sebe vidím stále více lidí platit telefonem a snad již začátkem příštího roku se k nám připojí i uživatelé se systémem iOS.

Úmrtí placených her a Battle Royale

Nakonec jsem se snažil vymyslet i nějaké herní téma, ale přišel jsem na jedno jediné, které mě trochu mrzí. Tento rok jsem měl pocit, že zase ubylo kvalitních placených her. Mezi velké tituly se řadily především free-to-play hry s reklamou, čekáním a všemožnými mikrotransakcemi.

Vedle toho se však naplno projevil trend z počítačů – Battle Royale. Utkvěla mi v hlavě hra Battle Royale a Munchkin.io (když nepočítám konverze Fortnite a PUBG). Na konec roku ještě vyšla Brawl Stars od Supercell, kterou doufám zvládnu co nejdříve zrecenzovat.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze