To nejzajímavější z roku 2017 podle nás – část první

Uplynulý rok hodnotí prvních 5 členů redakce
To nejzajímavější z roku 2017 podle nás – část první

Rok 2017 se nezadržitelně blíží ke svému konci, takže je čas na závěrečnou rekapitulaci. Konkrétně se každý z redakce mobilenet.cz zaměřil na několik zařízení, služeb a novinek, které jej v roce 2017 zaujaly nejvíce. V dnešním prvním díle jsme vyzpovídali prvních pět členů redakce, kteří představili svůj výběr.

Trendy a události roku 2017 dle redakce

Úvod a výběr šéfredaktora Martina Pultznera

Rok 2017 byl pro mobilenet.cz, potažmo celé naše vydavatelství 24net, plný zajímavých událostí. Vždyť jsme pro vás všechny naše weby převlékli do modernějšího kabátku, YouTube kanál mobilenet.cz přesáhl metu 100 000 odběratelů, spustili jsme web fzone.cz o chytrých domácnostech, městech a životě budoucnosti a fDrive.cz se stal nejčtenějším českým webem o elektromobilitě a budoucnosti dopravy. A kdo ještě nemá super YouTube kanál fDrive.cz v odběrech, můžete to hned napravit zde.

Tento článek je ale o zásadních událostech roku 2017 v oblasti mobilních telefonů a mobilní elektroniky vůbec. Jaké trendy a zásadní události stojí podle mě za pozornost?

Bezrámečkové telefony

Telefony bez rámečků kolem displeje, které by zbytečně zvětšovaly velikost už dnes tak dost velkých telefonů, letos hrají prim. Ano, pár jich tu bylo už předtím, ale až letos se pořádně rozšířily. Novodobou vlnu začal Samsung se svým Galaxy S8, pak už to ale šlo ráz na ráz a nyní na konci roku má celá řada výrobců svou vlajkovou loď bez rámečků. Dokonce i Apple. My jsme rámečky těm v této disciplíně nejlepším telefonům dokonce velmi podrobně změřili a do konce roku navíc chystáme aktualizaci výsledků, a tak rozhodně zůstaňte na příjmu. Mnohé vás tam překvapí.

Samsung Galaxy S8

Návrat smartphonů Nokia

Zajímavou událostí, která si vyžaduje pozornost, byl i letošní návrat smartphonů s logem Nokia na světové i české pulty obchodů. Finská společnost HMD Global, která má na výrobu telefonů Nokia licenci a se samotnou Nokií úzce spolupracuje, zvolila dobrou strategii. Solidně vyrobené smartphony s takřka čistým Androidem zaujmou cenou, konstrukcí, výbavou i designem. Na skutečnou vlajkovou loď si sice musíme počkat do Barcelony, i tak ale vypadá budoucnost Nokie velmi dobře.

Nokia 8
Nokia 8

Novinky na poli operátorů

Rok 2017 byl také poměrně bohatý na novinky kolem operátorů. Zcela zásadní bylo zrušení roamingových poplatků v EU. Uplynulo několik měsíců a možnost využívat kdekoliv v EU telefon stejně jako doma mi přijde tak samozřejmá, že mi předchozí stav přijde zpětně až absurdní.

Po několika letech jsme se také u T-Mobilu a Vodafonu dočkali citelného zvýšení objemu dat ve flatových tarifech (O2 bohužel stále odolává). Stejná dvojice operátorů na podzim spustila také neomezená data pro vybrané aplikace, což je krok směrem k neomezeným tarifům, kterých se ale určitě nijak brzy nedočkáme.

Mrtvá Windows 10 Mobile a Android Pay v Česku

Rok 2017 znamená definitivní konec mobilních Windows. I když u Microsoftu nikdo neví. Slibný systém si zejména kvůli přístupu Microsoftu plného přešlapů nenašel cestu do většího počtu mobilních telefonů a Microsoft ohlásil jeho konec.

Android Pay v ČR

Naopak hezký začátek zaznamenaly banky ohledně Android Pay v Česku. Kartu si do Android Pay přidalo přes deset tisíc lidí a další přibývají. Nyní je tah na Applu, jehož služba Apple Pay v Česku k dispozici není a v nejbližší době ani nebude.

Výběr zástupce šéfredaktora Martina Fajmona

mobilenet.cz

Rok 2017 byl, dle mého, bohatý na zajímavé novinky a události. Kromě novinek v mobilním světě bych rád vyzdvihl nový vzhled nejen mobilenet.cz, na kterém pracovalo hned několik odborníků dlouhé měsíce. Vzhledem k tomu, že vím, co za zrodem nového designu stálo, rád bych poděkoval všem, kteří se prací na novém designu podíleli.

mobilenet.cz

Zrušení evropského roamingu

Na konec evropského roamingu jsme vás na mobilenet.cz bohatě připravili. Přichystali jsme si pro vás mnoho článků na dané téma a nezapomněli jsme ani na přehledného průvodce. Z toho důvodu doufáme, že jste si naše články a videa užívali i na vašich zahraničních cestách v rámci Evropské unie.

Zrušení roamingových poplatků a příplatků osobně považuji za krok správným směrem, avšak někteří operátoři se k novým podmínkám postavili zády. Kupříkladu slovenský Orange vyhradil z neomezených balíčků valnou část FUP limitu, kterou nelze použít v rámci EU, tuzemský Vodafone pak zablokoval roaming u čistě datových balíčků. Další větší omezení se však prozatím neudálo, a tak doufáme, že ani v roce 2018 nedojde k žádným dalším omezením.

Čtečka otisků pod displejem? Pěkně prosím...

Čtečku otisků prstů hodnotím jako nejpohodlnější a nejelegantnější způsob autorizace. Chybějící čtečka byla kupříkladu jednou z hlavních věcí, která mi chyběla při testování výročního iPhonu X. Vzhledem k tomu, že doba kráčí kupředu a výrobci potřebují neustále inovovat, a to i kvůli stále tenčím rámečkům displeje, bylo nutné vymyslet náhradní umístění.

Synaptics Clear ID

Čtečka pod displejem mohla být součástí TOP smartphonů již v roce 2017, avšak ani v jednom případě se nepodařilo dostat do běžného prodeje funkční kus. Konceptů jsme však pár vidět mohli. Před pár týdny mě však potěšila aktuální zpráva, že společnost Synaptics vytvořila plně funkční čtečku pod displej s označením Clear ID. Sám za sebe doufám, že významní výrobci zůstanou čtečce věrní a v tomto ohledu se nebudou novým iPhonem X inspirovat.

iMac Pro

I když pro svoji práci často využívám notebook, stolní počítač nesmí v mé domácnosti chybět. Prozatím vlastním klasický iMac Pro s 4K monitorem, avšak iMac Pro, to byla láska na první pohled. Celkový dojem kazí snad jen cena, která je tak trochu z jiného světa. Ale ruku na srdce, koho by urazil špičkově vybavený stolní počítač s 5K rozlišením a nekompromisní výbavou?

iMac Pro

Výběr redaktora Michala Pavlíčka

Návrat značky Nokia

Rok 2017 nakonec nebyl nijak výrazně přelomový, jak někteří očekávali. Ohebné telefony nadále zůstávají hudbou budoucnosti, a to navzdory pokusům se skládáním. Z mého pohledu se tak zajímavě jeví návrat značky Nokia do světa mobilních telefonů. Vše bylo sice stvrzeno již v loňském roce, avšak až letos jsme se dočkali prvních výsledků. Letos představené smartphony s logem Nokia „na kapotě“ ukázaly, že nový držitel licence, tedy HMD Global, chce navázat tam, kde Nokia skončila. Poctivé modely nabízejí vyvážený poměr ceny a výbavy, přičemž velkým tahákem je čistý Android a aktualizace i základních modelů. Rozumná strategie nese ovoce, když se prodalo přes 20 milionů přístrojů, a příští rok bych považoval za klíčový, kdy se Nokia pokusí zatopit i vlajkovým lodím konkurentů.

Všechny androidí Nokie, které se nyní prodávají na českém trhu

Reinkarnovaná Nokia 3310

Krásně lze navázat patrně nejdiskutovanějším telefonem letošního roku. Již pěknou řádku let se nestalo, že by nějaký „hloupý“ telefon zastínil funkcemi prošpikované smartphony, leč letošního roku se tomu tak stalo. Mnozí již jistě tuší, že právě zmíním Nokii 3310 (2017). Znovuzrození Nokie provázelo také vzkříšení legendy z roku 2000. Přes počáteční obavy, že půjde pouze o přiživení na slavném jméně, se ukázalo, že se výrobce snažil. Dostali jsme tak sic základní telefon, ale s pohodlnou klávesnicí a designem, který se u původního modelu jednoznačně inspiroval. Nokia se navíc trefila do aktuální retro módy a výsledkem je, že se po nové 3310 v obchodech jen zaprášilo. Otevřely se nám tak dveře pro případné vzkříšení dalších legend? Kdo ví? V každém případě pravděpodobnost stoupla.

Nokia 3310 (2017)

Samsung Galaxy Note8

Na závěr jsem si nechal telefon, který na mě ze všech letošních testů, které jsem měl tu čest zpracovat, zanechal nejlepší dojem. Jde o Samsung Galaxy Note8, po všech stránkách ultimátní zařízení, které nezklame žádného náročného uživatele. Velmi pěkný vzhled se kloubí s velkým a kvalitním displejem. Na dotykový stylus S Pen si uživatel až neuvěřitelně rychle zvykne. Pohodlí při práci přináší nejen výkonný hardware, ale i velkou porci paměti. Třešničkou na dortu je pak vynikající fotoaparát. Nebýt opravdu nevhodně umístěné čtečky otisků prstů, nebylo by u tohoto modelu takřka nic vážného ke kritizování. Již nyní tak s napětím očekávám, kam v příštím roce své špičkové telefony řady Galaxy S a Note jihokorejský výrobce posune.

Samsung Galaxy Note8

Výběr redaktora Michala Šrajera

Pixely 2

Rád bych začal telefony, které mě za tento rok nejvíce zaujaly. Nejprve mi přicházejí na mysl nové Xperie a jejich videozáznam v 960 FPS a nejkrásnějším telefonem roku je podle mě buď LG V30, nebo Huawei Mate 10 Pro se svým stylovým „Signature“ pruhem na zádech. Ze všech telefonů ve mě však zanechaly nejlepší dojem Pixely 2. Ten větší z nich se přitom paradoxně potýká s mnoha problémy, ale já při jeho testování na žádné vážnější potíže nenarazil. Přesto mě však rozum táhne spíše k menšímu sourozenci, což je v podstatě úplně stejný telefon, jen se dá pohodlně ovládat jednou rukou.

Google Pixel XL 2

Především fotoaparát nových Pixelů je zkrátka fenomenální, až musí člověk před Googlem smeknout. Zároveň mě vždy velice příjemně překvapí, jak rychlý a plynulý umí Android v Pixelech být. Zkrátka letos chápu opět o trochu více zatvrzelé fanoušky Applu, kteří brání každý jeho počin. I když nejsou Pixely 2 tou nejlepší koupí, nemohu pomoci nemít je rád.

Start znovuzrozené Nokie

S napětím jsem letos sledoval, jakým směrem se bude ubírat značka Nokia v režii HMD Global, a výsledek byl pro mě rozpačitý. V průběhu roku jsem si vyzkoušel všechny nové Nokie, které se k nám dostaly, a prvotní dojem nebylo to kouzelné očarování, ve které jsem doufal. Nokia 5 a Nokia 6 jsou skvěle zpracované telefony, ale zkrátka jim něco chybí. Duši staré Nokie jsem u nich prostě tak trochu postrádal a telefony ani nijak zvlášť nevybočovaly z davu.

Nokia 8

Pak se mi ale asi před měsícem dostala na delší dobu do rukou vlajková Nokia 8 a musím říct, že jsem nyní mnohem více optimistický. Nejde ani tak o nápis Carl Zeiss na zádech či návrat Glance Screenu, který mě nadchl. Kouzlo je ve tvarech, hmotnosti a způsobu, jakým telefon sedne do ruky. Prostě jsem měl hned po prvním zvednutí telefonu pocit, že používám opět Nokii. Navíc si mě HMD získalo svým vřelým přístupem ke komunitě a vcelku rychlými aktualizacemi na Android 8.0 Oreo. Ani Nokia 8 není dokonalý telefon, ale po každém dni s ní se stále více těším, co si pro nás přichystá Nokia v roce 2018.

Dychtivé čekání na Razer Phone

Jen málokterý výrobce mě dokázal tak navnadit na svůj telefon jako právě Razer. Jeho herní výrobky mi jako letitému hráči nejsou cizí a hned od prvních zmínek o smartphonu se známým hadím logem na zádech jsem byl velmi zvědavý. Zvědavost však přešla velmi rychle v nadšení, když jsem spatřil zmínku o 120Hz displeji. K tomu navíc obří reproduktory na přední straně, velká baterie a čistý Android s Nova Launcherem Prime jakožto nativním prostředí? Ano, prosím!

Razer Phone

Od vyzkoušení iPadu Pro s jeho 120Hz displejem jsem si představoval, jak by vypadal takový panel v telefonu. A Razer mé přání splnil. Opravdu se nemohu dočkat, až si Razer Phone pořádně vyzkouším, ale nejen kvůli tomu parádnímu displeji. Jen a jen chválu slyším také na jeho reproduktory či výdrž baterie, dokonce i původně podprůměrný fotoaparát se snaží Razer rychle vylepšit velkými aktualizacemi. Nejočekávanějším telefonem příštího roku je tedy pro mě zatím paradoxně letošní model a potichu doufám, že se 120 Hz chytnou i ostatní výrobci. Osobně bych to rozhodně ocenil více než nějaké HDR, zakřivení displeje či jeho obří rozlišení.

Chvilka klidu s Bose QuietComfort 35 II

Letos jsme začali v redakci trochu více kroužit kolem sluchátek, a tak se mi jednoho krásného dne dostala do rukou sluchátka Bose QC35 II. O první generaci těchto sluchátek jsem toho slyšel opravdu hodně. Byl jsem tedy zvědavý, jak si povedou. Výsledkem je veskrze pozitivní recenze, při jejímž psaní jsem si patřičně užíval kvalitního zvuku.

Bose QuietComfort 35 II

Sluchátka QC35 II mě opravdu mile překvapila a zejména díky pohodlnosti a výbornému potlačení okolního hluku se mi po nich občas zasteskne. Taková sluchátka jsem kdysi opravdu dlouho hledal a nyní jsem je konečně na chvilku i mohl používat. Koupi brání jen vyšší cena, která je však velkým strašákem nejen pro mě, ale i řadu dalších kolegů v redakci, kteří začali po Bose QC35 rovněž pokukovat. Ale kdo ví, třeba cena časem klesne.

Výběr editora novinek Marka Vacovského

Stagnace Android Wear

Trhu s wearables dominuje americký Apple a hodinky s Android Wear to nyní nemají vůbec jednoduché. Novinek je relativně málo a například u nás situaci rozhodně nevylepšila ani nepovedená verze 2.0, kdy aktualizované hodinky zapomněly česky a našly se i další nepříjemnosti. Náprava přišla až v září. Osobně mě ale chytré hodinky nijak extra nezaujaly a Sony SmartWatch 3, které jsem dostal o loňských Vánocích jako dárek, skončily po pár měsících otravného nabíjení každé dva dny v šuplíku a nahradily je elegantnější klasické hodinky.

Android Wear

Telenovela o neomezených datech

Začátkem roku se v českém operátorském rybníku očekávaly velké věci. Začalo to letním zrušením roamingu a asi všichni jsme doufali, že se také dočkáme skutečně neomezených tarifů za rozumné ceny.

Operátoři

Bohužel se tak ale opět nestalo a zůstáváme odkázáni na to, co si kdo dokáže sám vyjednat s operátorem. Našim polským a dalším sousedům tak můžeme stále jen závidět. Změní se to v roce 2018?

Konec Windows 10 Mobile

S mobilními Windows to nijak pozitivně nevypadalo už delší dobu, ale až v říjnu přišlo definitivní potvrzení od Joa Belfiora, že se neplánuje nový hardware ani funkce a systém Microsoft víceméně nechá jen dožít.

Sice to nebylo velké překvapení, ale alespoň z mého pohledu je smrt mobilních Windows škoda. Sám jsem několika známým před pár lety právě Windows telefony doporučoval jakožto spolehlivější náhradu levných Android smartphonů. Nicméně v poslední době už to stejně neplatilo, neboť vývojáři třetích stran často na Windows zapomínali a cílová skupina zákazníků se stále zmenšovala, na což mimo jiné upozorňoval i sám viceprezident společnosti.

Doba bezrámečková

Trend posledních měsíců je zcela jasný – každý výrobce by měl mít v portfoliu smartphone s co nejmenšími rámečky okolo zobrazovače. S tím asi nejde nesouhlasit, nicméně kaňkou na kráse je nepraktické přesouvání čtečky otisků prstů na zadní stranu či dokonce její absence a namlouvání nám, že jde o pokrokové řešení.

Uvidíme, jestli se výrobcům povede integrovat čtečku otisků prstů pod displej, jak se původně očekávalo už u Notu8 či iPhonu X. Poslední zprávy od společnosti Synaptics vypadají nadějně, nicméně spekulace o Galaxy S9 hovoří opačně. Možná tak čtečky pod displejem budeme nacházet až ve špičkových telefonech představených v druhé polovině roku.

Android Pay v ČR

Další z věcí, která mě v letošním roce také zaujala, se týká i tuzemského trhu. Řeč je o relativně nedávném příchodu služby Android Pay na český trh. Sice se zatím týká pouze čtyř bank, ale další by měly být v přípravě a první uvolněná čísla ze zapojených institucí ukazují, že Česko je v bezkontaktním placení velmocí.

Android Pay

Diskuze ke článku
Absolut NoFak
1) Vypálené AMOLEDy
2) Přepálené ceny
3) Lagující systém
4) Výbuchy baterií
Petr
Sony má beztámečkový model? Jaký?
Apple Pay se v současnosti vyjednává a do léta 2018 bude spuštěno - pokud tedy dojde k dohodě.
Jakub Cihlář
Jakub Cihlář
Jestli bych se mohl zeptat jestli si mam koupit Lg G6 nebo Honor9. Dekuji za odpoved

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze