To nejzajímavější z roku 2017 podle nás – část třetí

Uplynulý rok hodnotí poslední 2 členové redakce
To nejzajímavější z roku 2017 podle nás – část třetí

Rok 2017 se nezadržitelně blíží ke svému konci, takže je čas na závěrečnou rekapitulaci. Konkrétně se každý z redakce mobilenet.cz zaměřil na několik zařízení, služeb a novinek, které jej v roce 2017 zaujaly nejvíce. V dnešním třetím a zároveň posledním díle jsme vyzpovídali další dva členy redakce, kteří představili svůj výběr.

Trendy a události roku 2017 dle redakce

Výběr redaktora Ondřeje Pohla

Čekání na data

Už na začátku roku 2017 to vypadalo, že by se mohlo začít hýbat s dlouho zamrzlými ceníky, zejména pak v oblasti mobilních dat. To se během jara skutečně stalo, a i když změny nebyly zrovna malé, své fanoušky budou hledat jen velmi těžko. Zejména mobilní data jsou pořád daleko za evropskými standardy, což poslední zoufalé nabídky operátorů nezachrání.

Nic bohužel nenaznačuje, že by příští rok měl být jiný. Takže se nejspíše můžeme těšit na hromadu různých balíčků na hudbu nebo video, ale nějaká pořádná datová nabídka nás bude čekat jen při cestách do zahraničí.

Android Wear 2.0? Spíše dva kroky zpět

Podobnou pachuť měl i příchod nové verze operačního systému od Googlu pro chytré hodinky. Když jsme se na jaře po dlouhých odkladech dočkali, tak jenom betaverze. A třeba na takovou češtinu jsme museli čekat dalšího půl roku.

Android Wear 2.0

I když se během roku podařilo většinu much vychytat, někteří nemůžou překousnout, že mají na zápěstí jinak se chovající zařízení, než jaké si koupili. A pokud jste si i přesto chtěli pod stromeček dopřát něco s tímto operačním systémem, pak sami vidíte, jak je nabídka bídná.

Sbohem a šáteček, mobilní Windows

Konec Windows v mobilech byla jedna z největších událostí roku. Ani tentokrát to není žádný důvod k radosti. I když Microsoft na mobilním poli nikdy příliš nebodoval, byla zábava psát, číst a přemýšlet o něčem jiném. Zvláště pak, když se jednalo o jeho nápady, jak propojit světy mobilů a počítačů.

Ale stejně to není definitivní konec. Už brzy se totiž chystají na trh notebooky se Snapdragonem a Windows 10 S. Takže i když jde podle vzhledu o počítače, fakticky jsou to přerostlé mobily. Snad se začnou časem zmenšovat.

Výběr redaktora Pavla Škopka

Úspěch reinkarnované Nokie 3310

Finská Nokia v letošním roce vstala z mrtvých a vrátila se do segmentu mobilních telefonů, byť pod hlavičkou společnosti HMD Global. Už jen to samo o sobě by stačilo na jednu z událostí roku. Co mě však na tomto návratu skutečně zaujalo je obrovský úspěch znovuzrozené legendy všech legend, tedy Nokie 3310. Se svou předchůdkyní má společné sice jen jméno a design vycházející z původního vzhledu, přesto je o ní mezi uživateli obrovský zájem.

Nokia 3310 (2017)

Tento zájem je tak obrovský, že HMD Global nestíhá vyrábět, a i na českém trhu jí zájemci doslova vykoupili, jak jsme psali v polovině srpna. Ukazuje, že v dnešní době smartphonů, kdy chceme od telefonu velký dotykový displej, vysoký výkon a spoustu funkcí, se najde dost lidí, kteří nic takového nepotřebují. Naopak s nostalgií vzpomínají na doby, kdy telefon sice uměl jen volat a posílat SMS, ale za to jste ho nemuseli dobíjet každý den. Přesně toto nová Nokia 3310 (2017) splňuje beze zbytku. Na tak velkém zájmu jistě hraje roli i to, že za ní zaplatíte přibližně 1 600 Kč.

Umíráček pro Windows 10 Mobile

Celý rok jsme mohli sledovat labutí píseň mobilních Windows. Jinak povedený mobilní operační systém doplatil na začarovaný kruh, kdy nedokázal získat dostatek uživatelů, protože pro tuto platformu chyběl dostatek aplikací. Naopak vývojáři se ani nesnažili pro mobilní Windows aplikace vyvíjet, protože chyběli uživatelé.

Microsoft Lumia 950 XL

Co mě však ani ne tak zaujalo, ale spíše zklamalo, je rozhodnutí Microsoftu celou platformu utlumit a nechat jí takzvaně vyhnít. Stávající uživatelé sice mohou i nadále počítat se softwarovou podporou a opravou bezpečnostních chyb, avšak to je všechno. Podle Joa Belfiora, viceprezidenta společnosti Microsoft, je počet uživatelů již tak malý, že se nevyplatí do systému investovat. Windows 10 Mobile tak již nedostanou nové funkce a nedočkáme se ani nového hardwaru.

Fitbit Ionic

Co se týče hardwaru, spíše než nové telefony mne zaujaly nové chytré hodinky Fitbit Ionic. Ty jsou výjimečné tím, že se jedná o první chytré hodinky Fitbitu, který je renomovaným výrobcem nejrůznějších fitness trackerů. O tom, že to myslí s chytrými hodinkami vážně, přitom svědčí loňské odkoupení zadluženého výrobce chytrých hodinek Pebble, kdy získal jeho patenty, software a většinu zaměstnanců.

Fitbit Ionic

Fitbit Ionic jsou prvním výsledkem tohoto obchodu. Zaměřuje se především na sportovce a na zdraví, proto kromě standardní výbavy dostaly i například nový SpO2 snímač, který v budoucnu umožní měřit spánkovou apnoe, nebo vodotěsnost do 50 metrů. Z dalších funkcí pak potěší i NFC pro bezkontaktní placení skrz službu Fitbit Pay. Tato funkce však bude v ČR dostupná až v průběhu příštího roku. Na českém trhu se Fitbit Ionic začaly prodávat v polovině října za doporučenou cenu 9 390 Kč.