To nejzajímavější z roku 2016 podle redakce – část první

Rok 2016 se nezadržitelně blíží ke svému konci, takže je čas na závěrečnou rekapitulaci. Konkrétně se každý z redakce mobilenet.cz zaměřil na několik zařízení, služeb a novinek, které jej v roce 2016 zaujaly nejvíce. V dnešním prvním díle jsme vyzpovídali prvních pět členů redakce, kteří představili svůj výběr.

Také rok 2016 byl plný zajímavých novinek, zařízení a služeb, a tak neuškodí udělat si malou rekapitulaci, tentokrát výběr toho nejzajímavějšího podle redaktorů serveru mobilenet.cz. Redaktoři měli při svém výběru zcela volnou ruku, proto se v následujících kapitolách můžete těšit nejenom na nejzajímavější zařízení, ale také služby či další novinky, které nás v roce 2016 zaujaly nejvíce.

To nejzajímavější podle Martina Pultznera

Vzestup a pád dokonalého Galaxy Note 7

V právě končícím roce jsme byli svědky něčeho, co v mobilní branži není zcela obvyklé. Obrovské svolávací akce telefonu. To by samo o sobě nebylo tak nezvyklé, ostatně sám prezident Honoru mi v rozhovoru v Číně nedávno prozradil, že značka musela stáhnout desítky tisíc telefonů určitého typu kvůli závadě. Smolný Galaxy Note 7 se však stahoval po stovkách tisíc kusů a celkový rozměr svolávací akce tak předčil cokoliv, co jsme mohli v mobilním odvětví v tomto směru zažít.

TIP: Recenze Samsung Galaxy Note 7 – Velkolepý návrat

Samsung Galaxy Note 7

Celá situace byla o to zajímavější, že Galaxy Note 7 měl být (a byl) nejen vlajkovým modelem Samsungu pro druhou polovinu roku, ale zároveň i nejlepším telefonem na trhu. Pro mě osobně byl Galaxy Note 7 ztělesněním ideálního telefonu, kterému skutečně nic nechybělo. I prvky výbavy, které konkurence někdy opomíjí, zde Samsung nabídl – například bezdrátové nabíjení, voděodolnost, užitečný S-Pen, a to vše v krásném těle se zakřiveným displejem a nekompromisní výbavou. Je smutným paradoxem, že chyba postihla právě tak dokonalý telefon, jakým Galaxy Note 7 byl. Nakonec měl skutečně jepičí život a Samsung se určitě v mnoha věcech poučil, Nezbývá než sáhnout po modelu Galaxy S7 edge, konkurenci, nebo počkat na první měsíce roku 2017 a na to, co přinese Galaxy S8.

Xiaomi Mi Mix

Rok 2016 znamenal výraznější nástup zakřivených displejů, obligátní zvyšování výkonu, zlepšování fotoaparátů a Apple konečně přispěchal třeba s voděodolností. Telefon, který mě neobyčejně v právě končícím roce zaujal, ale nebyl z USA, nýbrž z Číny. Xiaomi Mi MIX přineslo originální „bezrámečkový“ design, u kterého displej sahá až k horní hraně a dokonale tak využívá celou přední plochu.

TIP: Recenze Xiaomi Mi MIX – Zažijte budoucnost ještě dnes

Xiaomi Mi MIX

V těle podobně velkém jako u iPhonu 7 Plus se nachází takřka o palec větší displej a iPhone vedle Xiaomi vypadá skutečně zaostale. Toto je budoucnost. Takto výrobci dosáhnou většího displeje, po kterém řada lidí prahne, v únosně velkém těle. A těším se, že se takových telefonů objeví v roce 2017 více. První úniky tomu ostatně nasvědčují.

Rok 2016. Rok VR.

To, co jsme předpovídali, se stalo skutečností. Rok 2016 znamenal skutečně příchod virtuální reality ve větším měřítku. Nejdokonalejší virtuální realitu, HTC Vive, už si můžete běžně koupit, do rozjetého vlaku obsazeného HTC, Oculusem a dalšími naskočilo trochu opožděně (a méně kvalitně) i Sony. Letošní rok navíc znamená boom obsahu pro VR, od her přes výukové programy až po virtuální videa.

TIP: HTC na CES 2017 nástupce Vive nepředstaví

HTC Vive

A rok 2016 znamenal start i pro rozšířenou realitu v podobě HoloLens od Microsoftu. Brýle si mohou koupit zatím pouze vývojáři, ale i to je zajímavý posun.

USB-C je konečně tady

Další věcí, kterou jsme předpovídali v našem článku před rokem, byl masivnější nástup USB-C. A ten skutečně dorazil, i když stále ne v takové míře, v jaké bych si představoval. Základ je už ale splněn. Můj konvertibl, tablet i mobil používají USB-C a na cesty mi stačí vozit jen jednu nabíječku. Všechny dražší telefony (mimo Galaxy S7) již USB-C používají a rok 2017 pak bude rokem, kdy se USB-C nepochybně rozšíří i do nižší třídy a příslušenství, které stále spoléhá spíše na microUSB konektor.

USB-C

A co se naopak nestalo?

Zajímavé je však rovněž zkonfrontovat předpovědi naše nebo analytiků s realitou. Co se mělo v roce 2016 stát a nestalo? Předpovídal se větší rozmach wearables, stal se ale pravý opak. Trh s chytrými hodinkami a náramky stagnuje, prodeje Apple Watch strmě klesají a jen málo výrobců představilo další generaci svých chytrých hodinek. Ani v jiných oblastech nositelného příslušenství se toho moc neudálo a tento segment na svůj boom stále teprve čeká.

Nijak se nerozšířilo ani Force Touch, tedy citlivost displejů na tlak. Technologii do praxe uvedl v podstatě pouze Apple, ale ani u iPhonu se nejedná o hojně využívanou funkci a jde spíše o okrajovou zajímavost.

Slibně vypadající konvergence mobilů a počítačů díky režimu Continuum ve Windows 10 Mobile skončila dříve, než začala, společně s ukončením vývoje Lumií Microsoftem. Microsoft sice konceptu stále věří, ale zda se vůbec někdy tento ambiciózní plán znovu zhmotní, ukáže až rok 2017.

To nejzajímavější podle Martina Fajmona

Apple iPhone SE

I když osobně patřím mezi příznivce tabletofonů a velkých smartphonů, iPhone SE nemohu ve svém výběru opomenout. Jedná se prakticky o unikátní zařízení, které ve velmi subtilním těle s malou úhlopříčkou nabídne opravdu nekompromisní výbavu. Pokud tedy hledáte telefon bez větších kompromisů a nevadí vám trochu si připlatit, mohu nejmenšího člena z rodiny iPhonů doporučit. Na poměry Apple produktů se přitom jedná o vcelku rozumně naceněný smartphone a v základu za něj neutratíte více než 13 tisíc korun.

TIP: Recenze Apple iPhone SE – Malý unikát

Apple iPhone SE

A co že za své peníze dostanete? Kvalitní displej, který se nijak nevymyká dnešním standardům, kvalitní fotoaprát a rychlý procesor. Zamrzí snad jen nasazení starší verze Touch ID, tedy pomalejší čtečky otisků prstů. Smartphone se může jevit i jako ideální telefon pro něžné pohlaví, to ocení i růžové barevné provedení.

Lenovo Yoga Book

Čas od času se objeví věci, které upoutají moji pozornost natolik, že chci vědět vše. Přesně to se stalo u Yoga Booku od Lenova. Na tomto kusu elektroniky pracovali inženýři v Lenovu několik let, i z toho důvodu chybí například USB-C konektor, avšak dojem exkluzivity se rozhodne nevytratil. Ba právě naopak.

TIP: Recenze Lenovo Yoga Book – Klávesnice jen jako

Lenovo Yoga Book

Yoga Book má poctivě zpracované tělo z kovových materiálů, dokonce ani variabilní konstrukce, která umožní otáčet displej dle libosti, nechybí. Na místě, kde byste běžně očekávali klávesnici, se nachází dotyková plocha Halo Keyboard, kterou můžete využít jak k zadávání textů, tak rovněž jako grafický tablet. Cena okolo 15 tisíc korun rozhodně není zanedbatelná, stejně tak se obtížněji hledá vhodná cílová skupina, přesto mě Yoga Book uchvátil.

Samsung Galaxy Note 7

O aféře v souvislosti s Galaxy Note 7 jsme toho napsali již mnohé. Já jsem měl možnost tento výjimečný smartphone testovat a o to více mě mrzí, že Galaxy Note 7 de facto zmizel (případně by zmizet měl) z povrchu zemského. Samsung jednoznačně vytvořil skvělý telefon, bohužel, závažná chyba s baterií ho vcelku rychle smetla do propadliště dějin.

TIP: Recenze Samsung Galaxy Note 7 – Velkolepý návrat

Samsung Galaxy Note 7

A mé vzpomínky na testování? Velmi návykový byl sken oční duhovky, který fungoval téměř perfektně, dokonce často i s nasazenými slunečními brýlemi. Opomenout nesmím ani skvělý fotoaparát, špičkový výkon a potěšilo i vylepšené pero S Pen. I cena převyšující 20 tisíc měla své opodstatnění. Tedy alespoň za předpokladu, že by telefon nepotkal onen nepříjemný konec. Vzpomínám na Galaxy Note 7 ve zlém? Ne, telefon sice mohl kdykoli vzplanout i vedle mě, avšak nestalo se, ponechávám si tedy jen vzpomínky příjemné.

To nejzajímavější podle Michala Pavlíčka

Pokémon GO

Při ohlédnutím za uplynulým rokem se nám může vybavit hned několik událostí, které hýbaly mobilním světem. V mém případě si rok 2016 budu rozhodně spojovat s mobilní hrou Pokémon Go. Ačkoliv hry na telefonech hraji zřídkakdy, tento svým způsobem nostalgický titul mě na několik měsíců zcela zasáhl a já se připojil k zástupům dalších trenérů Pokémonů.

TIP: Recenze Pokémon GO – V ten pravý okamžik

Pokémon GO

V historii máme spoustu oblíbených a neskutečně populárních her. Pokémonům na telefonu se však povedlo něco naprosto nevídaného. Hrál je totiž téměř každý a mnozí jej hrají dodnes. Velkým lákadlem byla rozšířená realita, kdy jste si Pokémona mohli chytit skrze fotoaparát. O neskutečně popularitě svědčí i fakt, že se o hru Pokémon Go zajímala nejen technologická média.

Xiaomi Mi MIX

Pokud se zaměřím již přímo na telefony, vybaví se mi dva, které mají místo v mobilní historii již zaručené. Zmíním nejprve Xiaomi Mi MIX, které zaujalo mobilní svět takřka bezrámečkovým displejem. Špičkově vybavený telefon tak najednou vypadal jinak než jakákoliv konkurence.

TIP: Recenze Xiaomi Mi MIX – Zažijte budoucnost ještě dnes

Xiaomi Mi MIX

Xiaomi sice nebylo první, kdo s tímto vzhledem přišel, ale dokázalo jej dokonale „prodat“. O telefonu se mluvilo a nadále mluví. Současně se také předpokládá, že obdobně vypadající telefony od konkurence na sebe nenechají dlouho čekat a rok 2017 by tak po designové stránce mohl přinést změnu.

Samsung Galaxy Note 7

Druhým telefonem, který bude neodmyslitelně spojen s rokem 2016, je Samsung Galaxy Note 7. I ten se nesmazatelně zapsal do mobilní historie a troufám si tvrdit, že se na něj rozhodně nikdy nezapomene. Vůbec poprvé totiž došlo nejen k rychlému ukončení prodeje, ale kvůli závažným problémům výrobce od majitelů nebezpečné zařízení vybíral nazpět.

TIP: Recenze Samsung Galaxy Note 7 – Velkolepý návrat

Samsung Galaxy Note 7

Šlo o citelný zásah do plánů jihokorejského výrobce, který měl s Notem 7 velké plány, které se mohly velmi snadno naplnit. Pokud by nenastaly žádné problémy, telefon by se jistě skvěle prodával, neboť nabízel maximální možnou výbavu dnešní doby. Svědčí o tom nejen počáteční prodejní čísla, kdy se podařilo během pár týdnů na několika málo trzích prodat 3 milióny kusů, ale také četné spokojené reakce od uživatelů, jejichž kousky nebyly postiženy závadou.

To nejzajímavější podle Marka Vacovského

Samsung Galaxy Note 7

Samsung Galaxy Note 7 se v mém výběru objevil především proto, že měl jepičí život. Jihokorejský obr si od nového zápisníku sliboval mnohé, ale závažné problémy související s baterií (skutečný důvod vlastně neznáme doposavad) donutily Samsung jeho život rychle ukončit.

TIP: Recenze Samsung Galaxy Note 7 – Velkolepý návrat

Samsung Galaxy Note 7

Díky tomu se podle mě na kauzu okolo Galaxy Note 7 jen tak nezapomene a telefon se, ač nechvalně, zapíše do mobilní historie, jako jeden z největších propadáků značky.

Pokémon GO

Hry mám rád, ale bez mučení přiznám, že přednost dávám velkým titulům pro PlayStation 4. Nicméně Pokémon Go byl letos takovým fenoménem, že nemohl chybět v mém výběru. Ač jsem lovení Pokémónů osobně nepropadl, při procházkách se psem jsem častokrát narazil na skupiny mladých lidí, kteří se snažily ulovit svého Pikachu, Onyxe a další. Překvapen jsem byl o to víc, že žiji v menším městě, kde jsem boom Pokémonů doopravdy nečekal.

TIP: Recenze Pokémon GO – V ten pravý okamžik

Pokémon GO

Ústup mobilních Windows

I přesto, že měl Microsoft se systémem Windows velké ambice, o čemž svědčil i odkup Nokie, letos zažila mobilní Windows špatný rok. Nedočkali jsme se téměř žádných nových telefonů a je logické, že je o systému slyšet čím dál méně.

Nicméně se nedá očekávat, že by gigant z Redmondu nechal svůj mobilní systém zcela umřít – už kvůli univerzálním aplikacím. Osobně pro mě bude zajímavé sledovat, jestli se v budoucích letech dokáže zmobilizovat a vážněji konkurovat Androidu a iOS.

To nejzajímavější podle Ondřeje Zástěry

Apple iPhone SE

Pohyblivý, schopný přemístění, pohotového použití – takovou definici vám nabídne slovník cizích slov, pokud si vyžádáte význam slova „mobilní“. Kam jsme se to ale za poslední roky posunuli? Jako člověka, který ještě poměrně nedávno víceméně spokojeně používal dotykový telefon, jehož úhlopříčka displeje nedosahovala ani čtyř palců, a nyní je nucen v ruce krotit takřka pětipalcové monstrum, mne tak letos nutně musel nejvíce zaujmout čtyřpalcový Apple iPhone SE.

TIP: Recenze Apple iPhone SE – Malý unikát
Apple iPhone SE

Ten exceluje nejen tím, že jeho displej obsáhnete palcem stejné ruky, ve které jej jistým úchopem držíte, a že snadno vpluje do kapsy vašich těsných džínů, což je dnes samo o sobě velice vzácné, ale navíc v tomto kompaktním provedení z doby, kdy to iPhonu slušelo zdaleka nejvíc, naservíruje za atraktivní cenu blížící se hranici deseti tisíc korun naprosto špičkové vnitřnosti. Nechtíc se zaplést do jablečného ekosystému si dělám naděje, že iPhone SE nastaví trend doslovného downsizingu, který budou ostatní výrobci alespoň částí své nabídky reflektovat. Milovníci malých telefonů to totiž nyní mají při výběru setsakramentsky těžké.

Desktopové aplikace na mobilu

Přesuňme se od Applu k jeho odvěkému rivalovi, Microsoftu. Možná jste před pár týdny zaznamenali informaci, že budoucí modely Snapdragonu od Qualcommu, které staví na specifické mobilní ARMové architektuře, budou schopné provozovat Win32 aplikace, které byly původně vyvinuty pro desktopově orientované procesory úplně jiné architektury. Microsoft tuto spolupráci zatím prezentuje tak, že se brzy dočkáme zařízení 2v1, která krom široké konektivity nabídne i poměr výkonu a výdrže, jemuž nedokáže konkurovat ani věhlasný Intel, nicméně pokud nahlédneme za roh, zjistíme, že potenciál takového řešení leží jinde.

Microsoft Continuum

Ano, narážím na bájný Surface Phone. Ve spojení s funkcí Continuum by tak telefon opravdu konečně mohl nahradit osobní počítač. Nabušené bigtowery pro renderování 3D grafiky nebo střih 4K videa pochopitelně zůstanou neohroženy, ale Microsoft by tak získal nemalou, byť na specifickou korporátní sféru mířenou konkurenční výhodu, která by mohla znamenat tolik potřebnou oživující injekci pro jeho skomírající divizi mobilních telefonů.

Úpadek tabletů ve prospěch zařízení 2v1

Jako třetí letošní zajímavost za účelem rozmanitosti svého výčtu uvedu rekordní úpadek zájmu o klasické tablety a větší poptávku spotřebitelů po zařízení 2v1. Když v roce 2010 uvedl Steve Jobs první iPad a ohromil celý svět, kroutil jsem hlavou nad tím, jaké haló dokáže způsobit de facto nafouknutý mobilní telefon. Jak ukázal čas, takový koncept má značné limity. Naopak mne těší, že lidé konečně začínají chápat výhody zařízení 2v1, které jsou nesporné. Na tomto poli má díky koncepci Windows 10 velký náskok Microsoft, ale to rozhodně neznamená, že by v Redmondu mohli vyhlásit celopodnikovou dovolenou.

Dell Inspiron 5000 2v1

Zatímco v oblasti hardwaru se takřka již není kam posouvat, z hlediska softwaru zůstává velká část potenciálu stále nevyužitá, což bohužel výrazně nezměnil ani příchod Anniversary Updatu. I vlivem odpískání filozofie Windows 8, tedy promrhání celých dvou let vývoje, zůstávají rezervy Windows 10 nemalé, a to zejména pokud jde o doladění systému samotného a nabídku kvalitních aplikací třetích stran. Až budu bilancovat nad tím, co mne zaujalo v roce 2017, nejvíce bych si přál, aby to byl posun Windows 10 k robustnějšímu a použitelnějšímu systému. Skepse u mne však zatím vítězí nad optimismem.

Diskuze ke článku
E
4/5 Lidí jsou pro Note7 :)
Patrik Halmi
Patrik Halmi
Asi bych taky určitě do nabídky dal Note 7 kdyby nebyla cena přes 24 tisíc tak jsem byl schopen přejít z iOS na Android jen kvůli krásnému Note 7, ale tak bohužel.
Michal
Bude zítra mobilecast??
ANO
Nevim, co je na Lenovo Yoga Book zajimaveho ...... krom nepouzitelneho konceptu dotykove klavesnice (LOL) je to snad jeste nepouzitelnejsi verze s androidem na obrazku ... to snad mel byt vtip. Ikdyz tady to necham asi byt, preci jen u takove blbosti je vcelku jedno, jestli jsou tam windows nebo je to bez OS.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze