To nejzajímavější z roku 2016 podle redakce – část druhá

Rok 2016 se nezadržitelně blíží ke svému konci, takže je čas na závěrečnou rekapitulaci. Konkrétně se každý z redakce mobilenet.cz zaměřil na několik zařízení, služeb a novinek, které jej v roce 2016 zaujaly nejvíce. V dnešním druhím díle jsme vyzpovídali dalších pět členů redakce, kteří představili svůj výběr.

Také rok 2016 byl plný zajímavých novinek, zařízení a služeb, a tak neuškodí udělat si malou rekapitulaci, tentokrát výběr toho nejzajímavějšího podle redaktorů serveru mobilenet.cz. Redaktoři měli při svém výběru zcela volnou ruku, proto se v následujících kapitolách můžete těšit nejenom na nejzajímavější zařízení, ale také služby či další novinky, které nás v roce 2016 zaujaly nejvíce. Za sebou už máme pohled první pětice redaktorů, který jsme vám přinesli včera.

To nejzajímavější podle Jiřího Vencla

Samsung Galaxy S7 edge

Pro mě osobně je Samsung Galaxy S7 edge jednoznačně nejlepším telefonem současnosti. Jedná se o zařízení, které je plné moderních technologií, kde skutečně nic nechybí. Pokud nechcete dělat kompromisy a spokojíte se s tím nejlepším, tak je Galaxy S7 jasná volba.

TIP: Recenze Samsung Galaxy S7 edge – Bez ostychu na vrchol

Samsung Galaxy S7 edge

Samsung Galaxy S7 edge je špičkou ve svém oboru. V telefonu je jeden z nejlepších mobilních fotoaparátů, oceňuji také Always On funkci displeje, odolnost vůči vodě, bezdrátové nabíjení a samozřejmě nekompromisní výkon. Pokud netoužíte po iOS, tak nemůžete vybrat lépe. Je-li pro Vás 5,5 palce příliš a oželíte zahnuté okraje displeje, zvolte Galaxy S7 s 5,1 palci.

Apple iPhone 7 Plus

Celkovými funkcemi za Samsungem Galaxy S7 edge sice zaostává. Nenabídne například bezdrátové nabíjení, funkci Always On a má i výrazně omezené možnosti z hlediska softwaru. I tak se ale jedná o skvělý telefon, který se mi líbí celkovou kvalitou a optimalizovaným softwarem.

TIP: Recenze Apple iPhone 7 Plus – Chtěl by vládnout

Apple iPhone 7 Plus

Apple iPhone 7 Plus je také skvělou volbou pro všechny nadšence mobilních fotografií. Čip je špičkový a i zde patří fotografie mezi to nejlepší. Velmi se mi líbí druhý fotoaparát, který má funkci teleobjektivu. Je to tedy konec častého a nekvalitního digitálního zoomování.

iPhone 7 Plus z dílny Applu možná neumí vše, ale to co umí, to umí opravdu skvěle a překoná tím i konkurenci. I zde je možnost zvolit menší model iPhone 7, ale musíte se smířit s horší výdrží baterie a přijdete o teleobjektiv.

Samsung Galaxy S7 nebo Apple iPhone 7? Oba modely jsou špičkové a ve výběru bych se rozhodoval především dle operačního systému.

Xiaomi Mi MIX

Mainstream není pro každého. Pokud se nechcete řadit mezi masu, zvolte něco, co si každý zapamatuje. Konec všem rámečkům, to je budoucnost, kterou můžete mít již dnes v modelu Xiaomi Mi MIX.

TIP: Recenze Xiaomi Mi MIX – Zažijte budoucnost ještě dnes

Xiaomi Mi MIX

Téměř v těle iPhonu 7 Plus s 5,5palcovým displejem dostanete v podobě Xiaomi Mi MIX displej s úhlopříčkou 6,4 palce, a to je skutečně velký rozdíl. Výkon je špičkový, ale bohužel chybí plná podpora LTE a odolnost proti vodě a prachu. Kdyby toto u Xiaomi dotáhli, tak by v mém výběru bylo jen Xiaomi, žádný Samsung ani Apple by neměl šanci.

Bezdrátová budoucnost

Jako čtvrtý výrobek jmenuji hned dvojici bezdrátových sluchátek, a to Apple AirPods a Samsung Gear IconX. Obě sluchátka mě zaujala především svoji technologií. Variantu od Samsungu jsem osobně netestoval, takže bohužel nemohu hodnotit zvuk. Dle referencí ale vím, že sluchátka jsou kvalitní a dokáží se vyrovnat těm od Apple. Ty jsem již měl možnost vyzkoušet a musím říct, že oproti běžným EarPods s kabelem hrají výrazně lépe.

TIP: První dojmy z bezdrátových sluchátek Apple AirPods

Apple AirPods

Budoucnost je bezdrátová a tato sluchátka jsou dobrým začátkem. V roce 2017 jich na trh zřejmě přijde více, a to i v cenově dostupnějších verzích.

To nejzajímavější podle Petra Vojtěcha

Google Daydream

Zatímco „dospělé verze“ headsetů pro virtuální realitu se prodávají slušně, o masovém rozšíření mluvit nemůžeme. Aby se virtuální realita skutečně usadila vedle dalších forem zábavy, čeká ji ještě spousta práce a přesvědčování. V tomto duchu mohou výrazně pomoci mobilní headsety, které sice nenabízí srovnatelný zážitek (třeba s HTC Vive), ale mohou uživatelům představit, co to ta virtuální realita vůbec je, protože kdo si to nevyzkouší, nepochopí. Také jsou mnohem dostupnější a chytrý mobilní telefon už většinou lidé stejně v kapse mají.

TIP: Co je Google Daydream? Google to s virtuální realitou myslí vážně

Google Daydream

Špatný první dojem ale může být pro technologii smrtící, proto mě potěšil krok Googlu. Přichází s vlastní platformou, pro kterou vyrábí rovněž první headset. Důležité bude udržet dostatečné podmínky pro certifikaci telefonů, aby se uživatelé nesetkávali s nedostatkem výkonu nebo špatným snímáním. Zjednodušená verze „pohybového“ ovladače je rovněž chvályhodná. Samsung má tak na poli mobilní VR opravdovou konkurenci a doufám, že se pokusí srovnat krok a přijde s novou verzí ovládání, protože dotykový panel na brýlích už nepůsobí přesvědčivě.

Apple iPhone SE

Apple mě letos nepotěšil novými vlajkovými loděmi, notebooky s dotykovým panelem ani bezdrátovými sluchátky. Potěšil mě však inovací staršího modelu, který odstraněním čísla postavil mimo běžnou nabídku. SE klame svým starým tělem a potěší skvělým výkonem i fotoaparátem. Na poměry Applu přišel rovněž s nižší cenovkou, díky které už při koupi člověka netrápí, že místo toho mohl mít nový počítač.

TIP: Recenze Apple iPhone SE – Malý unikát

Apple iPhone SE

Na iPhonu SE mě však nejvíce těší jeho rozměry. Nemám nic proti velkým telefonům s masivními displeji, ale sám je používat nechci. Chci kompaktní telefon, ovladatelný jednou rukou, s dostatečným výkonem a skvělým fotoaparátem. Na druhou stranu chápu i jeho kritiky, rámečky okolo displeje působí neúměrně a Apple by s klidem do stejného těla mohl vměstnat mnohem větší panel. Snad příště. Do budoucna tak doufám, že se nové generace SE dočkáme a bude mít inovovaný design, menší rámečky a udrží si svou příjemnou cenu.

Notebooky s Windows hrají první ligu

Zatímco nové MacBooky Pro rozdělily příznivce Apple na dva tábory, notebooky s Windows se pomalu dostaly do takové fáze použitelnosti, že profesionálové klidně mohou uvažovat o přestupu. Obzvlášť, pokud je trápí vysoká cena nových jablečných produktů. Těžko se vybírá jediný zástupce a téměř u všech produktů narazíme na kompromisy, ale nabídka snad ještě nikdy nebyla tak silná. Vezmu to ze svého pohledu, hledám totiž spolehlivý pracovní nástroj, který je malý, lehký a bezpečně přenosný, ale zároveň nekompromisně výkonný.

Windows 10

Něco podobného se dalo říci už třeba minulý rok, ale letos to v přímém porovnání s MacBooky Pro nešlo přehlédnout. Nové notebooky s Windows jsou skvělé pracovní nástroje, které už netrápí ani slabá baterie. Dell má svou řadu XPS, která se může stát každodenní pracovní stanicí. Razer Blade Stealth se snadno a rychle dovede proměnit v herní stroj a HP Spectre zase překvapí svým vzhledem. Asus ZenBook pak nabízí od každého něco – od lehoučkých cestovních notebooků s nižším výkonem až po plně vybavené, ale stále kompaktní ultrabooky. Přímou konkurencí MacBooků je pak ZenBook 3, který je zároveň kompaktnější a výkonnější. Cena vás už ale tolik potěšit nemusí.

Zkrátka a dobře, pokud používáte MacBook a z nové nabídky si nemůžete vybrat, nebojte se podívat do konkurenčního tábora. Nabídka z roku 2016 je opravdu pestrá.

To nejzajímavější podle Martina Prokopa

Překvapení v podobě Samsungu

Samsung se každý rok žene se svými produkty nejen v mobilní divizi rychle kupředu. Letošní rok nebyl výjimkou. Osobně jsem byl velmi příjemně překvapen z nové řady Galaxy S7, která dotáhla k dokonalosti vše, co se očekávalo. Dokonce natolik, že i v mé kapse nahradil iPhone 6 (teď je tam ale opět iPhone 6s).

TIP: Recenze Samsung Galaxy S7 – člen ligy výjimečných

TIP: Recenze Samsung Galaxy S7 edge – Bez ostychu na vrchol

Samsung Galaxy S7 edge

Samsung letos nepřekvapil pouze v dobrém slova smyslu. Překvapení nejen pro jeho zákazníky, ale i společnost samotnou, přišlo s modelem Note 7, který byl doslova žhavým zbožím. Nebudu se ale vracet k tomu, jak a proč taková situace vznikla, dovolil bych si pouze dodat, že bych si pravděpodobně ani ve snu nedokázal představit, že k takto rozsáhlému problému, navíc u produktů s logem Samsung, vůbec dojde. A to v roce 2016.

Apple na to jde bezdrátově, s pomocí adaptérů

Nové iPhony pravděpodobně nemá cenu moc zmiňovat, žádná velká revoluce se totiž u nich nekonala a všichni tak již vyhlíží rok 2017, kdy by mohlo dojít k větším a zásadnějším změnám.

TIP: První dojmy z bezdrátových sluchátek Apple AirPods

MacBook Pro vs MacBook Air 2

Zmíním tak raději nová bezdrátová sluchátka AirPods, která sice moc krásy a dle prvních recenzí ani hudební kvality nepobrala, přesto jde dle mého o správný krok kupředu. Kabely prostě nejsou cool. Na druhou stranu jsou v případě Applu cool různé adaptéry, ať už k mobilním telefonům, tak hlavně k počítačům. Mířím samozřejmě směrem k novým MacBookům Pro, u kterých to v případě portů vzal Apple pravděpodobně až moc revolučně. Za pár let ale jistě budeme za tento krok v roce 2016 rádi.

Rok 2016 obecně? Spíše nuda

V roce 2016 se na trh dostala samozřejmě daleko větší řádka nových a zajímavých produktů. Při psaní tohoto přehledu si však na nic moc zásadního nemohu vzpomenout. Za zmínku stojí snad jen rozmach virtuální reality (v případě HTC, Oculus a Sony) či nové Xiaomi Mi Mix. U obou věcí jde však dle mého spíše o začátek něčeho většího, čehož se dočkáme snad již v roce 2017.

TIP: Brýle Oculus Rift pro virtuální realitu představeny ve finální verzi

HTC Vive Pre

A nemohu si také odpustit menší rýpnutí do chytrých hodinek, které v mých očích v roce 2016 těžce propadly. Pokud to s nimi půjde takto i nadále, může být rok 2016 začátkem jejich konce, alespoň v této podobě a provedení. Za což budu jedině rád. Mělo by se totiž o nich přemýšlet jinak, než o chytrém telefonu s 1,5" displejem a gumovým páskem.

To nejzajímavější podle Jarky Pšeničkové

Asus Transformer 3 Pro

Asus se tento rok vytasil s hodně zajímavými zařízeními, která zaujmou velké množství uživatelů. Jedním z exkluzivních kousků je Transformer 3 Pro, který jsme pro vás také měli možnost recenzovat.

TIP: Recenze Asus Transformer 3 Pro – Jeden vládne všem

ASUS Transformer 3 Pro

Transformer 3 Pro je konvertibilní zařízení, kde vše důležité nese 12palcový tablet, vyrobené z exkluzivních materiálů, kterým jen máloco vytkneme. Připojit můžete klávesnici, která zároveň slouží jako kryt při přenášení a k dispozici je vám i digitální pero. Vše prvotřídně zpracované a překonává tolik přirovnávaný Microsoft Surface Pro 4. Z hlediska výkonu se jedná spíše o notebook zabalený do těla tabletu. Uvnitř naleznete procesory Intel Core i5 a i7 Skylake spolu se 4 nebo 8 GB RAM. Vše je pak završeno 256GB anebo 512GB SSD. Jak vidno, Asus ani tady nic nepodcenil a pro každodenní práci je Transformer jak stvořený. Jeho cena přitom není nijak závratná vzhledem k exkluzivitě materiálů a koncepci 2v1. Za nejnižší variantu zaplatíte necelých 30 tisíc korun, ta nejvybavenější pak přijde na 40 tisíc.

HP Spectre 13

V době představení to byl nejtenčí klasický notebook, který jste jen mohli sehnat. S tloušťkou pouhých 10,4 mm ohromoval svět a nejen s ní, i jeho design byl futuristický. HP si zkrátka dalo záležet a představilo malý klenot, který se ale výkonem hravě vyrovnal kdejakému zařízení s mírami nehodnými přehlídkových mol. Netřeba spekulovat, že tloušťkou jsme byli také ohromeni a zaujalo nás i perfektně pevné tělo, které HP ladilo do zlatého a tmavého hávu a které dalo vyniknout netradičnímu kloubu, v němž se schovaly i všechny porty – trojice USB-C s podporou Thunderbolt 3 a také 3,5mm jack. K tomu připočtěte tradičně pohodlnou klávesnici, použitelný touchpad a také výkon, kde se na mobilní procesory naštěstí zapomnělo.

TIP: Recenze HP Spectre 13 – Anorektik s potenciálem

HP Spectre (2016)

Uvnitř notebooku tiká Intel Core i5/i7 Skylake spolu s 8 GB RAM a až 512GB SSD. Vše podstatné pak uvidíte na 13palcovém zobrazovači s Full HD rozlišením. Když jsme se na zařízení podívali, měli jsme prostě sto chutí notebook rozebrat a zjistit, jak jsou tam všechny ty komponenty naskládané. HP navíc nasadilo cenovku velice přijatelně a HP Spectre 13 seženete už za 36 tisíc, což na exkluzivní a tenký notebook není vůbec špatné.

Xiaomi Mi Notebook Air

Když svět poprvé uslyšel o prvotině Xiaomi, mluvil o ní jako o přesné kopii MacBooků a částečně měl pravdu. Xiaomi se do jisté míry inspirovalo u jablečného výrobce a jak na těle, tak v samotném názvu najdeme identické prvky. Ruku na srdce, to ale dělá spoustu výrobců, jen se s tím více tají. Pokud Mi Notebook vezmeme jen jako kus hardwaru, tak si Xiaomi vedlo více než dobře.

TIP: Recenze Xiaomi Mi Notebook Air 12,5" – Napoprvé a do černého

Xiaomi Mi Notebook Air

Kovové šasi, které je skvěle zpracované, celkový dojem, uživatelská přívětivost a dobré komponenty dělají z Mi Notebooku zajímavý kousek, který bych rozhodně jen tak neopomíjela. Uvnitř se ukrývají procesory Intel Core M/Core i5 Skylake dle varianty. Můžete volit 12palcový či 13palcový displej s Full HD rozlišením a k tomu až 8 GB RAM. Úložiště do výše 256 GB také není k zahození.

Xiaomi se opravdu snažilo a vyšel z toho notebook, který ale spousta lidí bude zavrhovat. Pro nás to ale tak neplatí a spolu s cenovkou od 23 tisíc se jedná o zajímavou volbu, která nezklame.

To nejzajímavější podle Michala Šrajera

Xiaomi nás konečně bere vážně

Zajímavou novinkou roku 2016 bylo pro mě Xiaomi, které začalo brát konečně vážně i západní svět. Nejprve se začaly objevovat globální verze již nějakou dobu prodávaných modelů a nyní jsme se této verze dočkali prakticky u všech velkých novinek. Můžeme si tak konečně pořádně užívat rychlé LTE a nemusíme si s koupí Xiaomi pořizovat také slovník, jelikož mají v sobě tyto globální varianty také češtinu – pryč je divný mix angličtiny a čínštiny.

Xiaomi Redmi Note 4

Je to pro mě rozhodně jedna z nejpozitivnějších zpráv letošního roku a především příslib do budoucna. Xiaomi už dávno není jen „čínskou kopírkou Applu“ a vydává velmi zajímavá zařízení jako Mi Note 2 se zakřiveným displejem ve stylu Galaxy S7 edge nebo Mi MIX, který pořádně rozvířil vlny internetu svou téměř bezrámečkovou konstrukcí. Rád tedy vidím, že i v našich končinách budeme moci tyto zajímavé telefony používat konečně naplno bez jakýchkoli kompromisů. O to víc se také těším na novinky, které si pro nás Xiaomi chystá v nastávajícím roce.

Zklamání z Pixelu

Rok 2016 jsem viděl jako velký restart pro Google a nemohl jsem se dočkat. Velká aktualizace systému a navíc kompletní změna formy a vývoje jejich telefonů. Přeci jen právě Google mě přiměl ke koupi mého úplně prvního Android telefonu v podobě dnes už stařičkého Galaxy Nexusu. Jako dlouholetý fanoušek jsem tedy zatlačil slzu v oku z ukončení řady Nexus a nadšeně očekával, s čím Google přijde. Bohužel byl tím velkým odhalením právě Pixel.

TIP: Recenze Google Pixel XL – Zajatcem vlastního těla

TIP: Recenze Google Pixel – Telefon dvou tváří

Google Pixel

Už od prvních fotografií mě odrazoval design, ale to samozřejmě u telefonu není vše. Po jeho testování jsem se však setkal se smutnou pravdou. Pixel nenabízí za svou prozatím enormní cenovku nic extra nebo zajímavého a zapadá tak mezi nudné telefony, které nechají většinu lidí chladnými. Foťák je super a stejně tak novinky v systému, ale to přeci není vše. Vždyť i ten Nougat a jeho nové funkce se dostane i na mnohem zajímavější telefony.

Zařízení jako takové na mě prostě nijak zvlášť nezapůsobilo a už po pár týdnech zapomínám, že jsem jej někdy vůbec používal. Až tak nemastný a neslaný Pixel je. Což je škoda, protože někde uvnitř se skrývá opravdu výborné zařízení, jen je skryté za nudným tělem a pořádnou kupou peněz. Snad se Google poučí a příště se nesetkáme s pouhou „Android verzí iPhonu“, která toho moc nenabízí, ale s novou vizí, která pořádně prožene konkurenci. Letos se však pro mě stal Pixel od Googlu bohužel nepochybně tím největším zklamáním roku.

Huawei, aneb nečekané sympatie

Naopak největším překvapení bylo pro mě tento rok nečekané zalíbení čínského Huawei. Tento výrobce byl pro mě dlouhou dobu na druhé koleji a nebral jsem jej nikdy vážně, natož jako pořádnou konkurenci pro zavedené giganty. To se však změnilo po pár měsících s jejich vlajkovou P9kou. Zatímco na Pixel již pomalu zapomínám, na P9 si často rád vzpomenu. Možná to není nejvýkonnější, nejodvážnější či nejvybavenější telefon, ale něco mi na něm zkrátka neskutečně sedlo.

TIP: Recenze Huawei P9 Plus – Podruhé a pod tlakem

Huawei P9 Plus

Výborně se mi držel, jsem velkým fanouškem jeho designu, EMUI se mi po chvilce vcelku zalíbilo a neskutečně rád jsem experimentoval s duálním fotoaparátem. Především to byl však telefon, na kterém mě zkrátka nic negativně netlouklo do očí. Nebyl tu žádný problém nebo vlastnost telefonu, která by na sebe při používání upozorňovala. Huawei P9 byl tak po hodně dlouhé době telefon, který se mi po pár měsících stále nechtělo dávat z ruky. Což je pro mě úspěch samo o sobě, jelikož obvykle střídám telefony jako na běžícím páse.

TIP: Recenze Huawei P9 – Elegán s duší a výkonem

Ještě více mě pak v sympatiích k Huawei upevnilo vyzkoušení levnějšího P9 Lite, modelů nové řady Nova a ke konci roku také velkých Mate 9 a P9 Plus. Co tedy začalo jako uznání za povedený Nexus 6P se letos změnilo v respekt k tomuto čínskému obru, který si mě získal nejen svým designovým jazykem, ale také svou výbornou kvalitou výroby a příjemným používáním. Něco mi na nových Huawei zařízeních zkrátka opravdu sedlo a jsou tak pro jednou s nejrozumnějších voleb pro výborné telefony, které vám nevysají peněženku.

Diskuze ke článku
Lukáš
Otázka na Michala Šrajera, keďže ste spomenuli "Můžeme si tak konečně pořádně užívat rychlé LTE..." je tomu naozaj tak? Podporuje napríklad také Xiaomi Mi5 alebo Mi5s aj pásmo 800 Mhz, ktoré je mimo veľkých miest najviac rozšírené? Za odpoveď ďakujem :)
DeX.DC
Mam jednu otazku na Martina Prokopa. Proc jste vymenil iPhone 6 za S7 a nasledne zase mate 6s?? Dekuji

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze