To nejzajímavější z roku 2015 podle redakce – část první

Rok 2015 se nezadržitelně blíží ke svému konci, takže je čas na závěrečnou rekapitulaci. Konkrétně se každý z redakce mobilenet.cz zaměřil na několik zařízení, služeb a novinek, které jej v roce 2015 zaujaly nejvíce. V dnešním prvním díle jsme vyzpovídali prvních pět členů redakce, kteří představili svůj výběr.

Také rok 2015 byl plný zajímavých novinek, zařízeních a služeb, a tak neuškodí udělat si malou rekapitulaci, tentokrát výběr toho nejzajímavějšího podle redaktorů serveru mobilenet.cz. Redaktoři měli při svém výběru zcela volnou ruku, proto se v následujících kapitolách můžete těšit nejenom na nejzajímavější zařízení, ale také služby či další novinky, které nás v roce 2015 zaujaly nejvíce.

To nejzajímavější podle Martina Pultznera

Samsung Galaxy S6 edge

Nemá cenu se přít, Samsung Galaxy S6 je, zejména ve variantě edge se zaobleným displejem, jedním z nejkrásnějších telefonů letošního roku. K tomu přidává skvělou výbavu a funkce, o kterých se nám před několika lety ani nezdálo, a to na víc ve velmi vyváženém mixu, ve kterém nic nechybí. Zároveň je pro Samsung důležitým milníkem. Nová kovová konstrukce a výrazně lepší zpracování Samsungu konečně umožnilo zbavit se nálepky výrobce „plasťáků“ a katapultovalo ho mezi v tomto směru nejzajímavější přístroje na trhu. Pro mě jedinou nevýhodou je mírně horší výdrž, to však řeší větší varianta Galaxy S6 edge+ .

Samsung Galaxy S6 edge
Samsung Galaxy S6 a S6 edge

BlackBerry PRIV

Konečně něco jiného, přitom stejného, ale vlastně úplně nového. Taková schizofrenie sálá z PRIVu, který je jedním z nejzajímavějších zařízení letošního roku. Nejen díky tomu, že se jedná o vůbec první ostružinu, která se kamarádí s Androidem, a startuje tak zcela novou etapu značky BlackBerry, ale hlavně díky své konstrukci. Slider, neboli vysouvák, to už tady totiž dlouho nebylo. Zájemci o výborně vybavený Android s QWERTY klávesnicí tak konečně mají svého kandidáta. A navrch dostanou zajímavý zakřivený displej. Jak se BlackBerry bude s Androidem dařit, ale ukáže až čas.

BlackBerry PRIV

Microsoft Windows 10

Americký softwarový gigant letos dotáhl svůj ambiciózní projekt jednotného systému pro počítače, konvertibly, tablety, mobily a další zařízení. Zároveň ukazuje, jak se Microsoft mění. Upgrade nabízí pro počítače i mobily zdarma, slibuje řadu zásadních upgradů a sjednocuje uživatelské prostředí mnoha zařízení. Překotný vývoj ale přinesl celou řadu komplikací a chyb a potrvá ještě mnoho měsíců, než budou Windows 10 pro počítače, a zejména pro mobily, spolehlivým systémem bez chyb. V roce 2016 pak čeká Microsoft mnoho práce na propojení mobilů a počítačů s Windows 10 skrze cloud a implementace nových funkcí.

Jaké jsou Windows 10 Mobile těsně před dokončením?

Windows 10

Microsoft Lumia 950 (XL)

Podle počtu prodaných kusů se rozhodně nejedná o trhák a pro řadu uživatelů budou kvůli použitému systému nové Lumie zcela nezajímavé, i tak si ale zaslouží naši pozornost. I když se Microsoftu příliš nepovedla nezajímavá plastová konstrukce, podařilo se mu do telefonů napěchovat všechny aktuální funkce včetně bezdrátového nabíjení, USB-C, špičkových displejů a hardwaru a zkombinovat je s Windows 10 Mobile. Zajímavostí je režim Continuum, kdy se po připojení monitoru, klávesnice a myši stane z prostředí telefonu to počítačové.

Microsoft Lumia 950 a 950XL
Nové Lumie vedle sebe

Kompletní specifikace Microsoft Lumie 950

Kompletní specifikace Microsoft Lumie 950 XL

Zastavení růstu displejů u telefonů

Poslední pozoruhodnou věcí není jedno zařízení, ale celá řada. Přesněji řečeno u celé řady zařízení jde o displeje, které letos potvrdily stagnaci co se úhlopříčky týče, a dokonce mírný ústup. Obavy, že letos tabletofony narostou nad 6 palců, se naštěstí nenaplnily (i když výjimky se najdou). Naopak, například největší Nexus, Lumia nebo Huawei disponují místo displeje s loňskými 6 palci úhlopříčkou „jen“ 5,7 palců. Klasické vlajkové lodě se pak ustálily kolem hodnoty 5,2 palců. Doufejme, že stejný trend bude zachován i v nadcházejícím roce.

To nejzajímavější podle Martina Fajmona

Apple MacBook 12

Apple produkty můžete buď milovat, nebo nenávidět. MacBook 12 je toho jasnou ukázkou, navíc nastiňuje, jak možná budou vypadat následující roky v říši notebooků, ultrabooků, chcete-li. Přebytečné porty se odstraní, dokonce i ty, na které jsme dnes běžně zvyklí, a zůstane opravdový základ – žít budeme online. Apple se s novým přírůstkem pustil na velmi tenký led, což shrnula i naše recenze – nový MacBook rozhodně není pro každého, a tak také znělo naše doporučení.

Apple MacBook (2015)

I tak MacBooku nelze upřít to, že předběhl svoji dobu. Úžasně tenká a kvalitně zpracovaná konstrukce na vás zanechá dojem, stejně tak celistvost a propracovanost operačního systému Mac OS X. Apple nabídne ekosystém, který (pokud si na něj zvyknete) budete jen těžko měnit. Filozofie Applu možná patří k radikálnějším, přesto hodnotím nový MacBook jako velký přínos mezi ultrapřenosná zařízení, ač je v tomto ohledu stále co zlepšovat (například to nejzákladnější – výkon). Za pár let se možná budeme všichni divit. Pamatujete si přece na nechápavé posměšné komentáře u prvního MacBooku Air, nebo snad ne?

Samsung Galaxy S6 edge+

Nijak se netajím náklonností k tabletofonům. Nemluvím teď o 7palcových pádlech, která už hodnotím jako telefonující tablety, myslím zařízení, jejichž úhlopříčka se pohybuje na hranici 5,7 palců. A co od od nich očekávám? Kvalitní displej a fotoaparát, výbornou konektivitu a odladěný operační systém. Reprezentující vzhled je pak samozřejmostí. To vše naplňuje Samsung Galaxy S6 edge+ , který vychází z vlajkové lodi, Projektu Zero, společnosti Samsung pro rok 2015. Tento velikán se pyšní 5,7palcovým QHD displejem, osmijádrovým procesorem Exynos 7420 a také 4GB operační pamětí. Interní paměť 32 GB zcela je dle mého názoru ideální zlatou střední cestou. Za kvalitu se ale platí, suma 23 000 Kč zkrátka není pro každého, i tak si Galaxy S6 edge+ zaslouží vaši pozornost, pokud nechcete dělat kompromisy.

Samsung Galaxy S6 edge+

Nápadité a luxusní chytré hodinky

Letošní rok byl bohatý také na zajímavé chytré hodinky, ve kterých stále více nacházím užitečného pomocníka. Prvním velkým „wow“ pro mě byla otočná luneta u nedávno testovaných Gear S2 od Samsungu. Neuvěřitelně jednoduchá idea, která je funkční i v praxi, mě zkrátka okouzlila. Pohyb v prostředí je díky lunetě velmi intuitivní a také rychlý, často pro mě byla luneta příjemnější alternativou k pouhému swipování po dotykovém displeji.

Recenze Samsung Gear S2 – Středobod dění

Huawei Watch
Huawei Watch

Recenze Huawei Watch – Konečně chytré a elegantní zároveň

Pokud bych měl hodnotit chytré hodinky po stránce designu, dlouhou dobu pro mě vítězily Motoroly Moto 360 ve své první generaci. Jednoduchý a líbivý design, který nedokázal žádný výrobce dostatečně replikovat měl zkrátka svoje kouzlo, tedy až na spodní část displeje, která byla kvůli senzorům useknutá. Po vstupu chytrých hodinek Huawei Watch jsem však svůj pohled přehodnotil. Huawei vyrobil jednoduše elegantní chytré hodinky, za které se nemusíte stydět za jakékoliv příležitosti. Těším se na další rok.

LG G Flex 2

Začátek roku 2015 přinesl jedno příjemné překvapení nesoucí název LG G Flex 2. Jednalo se o druhou generaci zakřiveného smartphonu od LG, která nabídla oproti LG G Flex menší úhlopříčku, vyšší rozlišení, lepší fotoaparát a také vylepšení co se procesoru týká. Novinka startovala s cenou na hranici 20 000 Kč, původní sleva 3 000 Kč u startu prodeje však vydržela i po „akčním období“.

LG G Flex 2
LG G Flex 2

Nyní se LG G Flex 2 vyprodává za cenu okolo 7 000 Kč (oproti původně avizované ceně sleva zhruba 13 tisíc Kč) a jedná se tak bezesporu o jedno z nejzajímavějších zařízení v poměru cena/výkon. Nadčasovou zakřivenou konstrukcí stále ohromíte většinu lidí okolo sebe, výbavou stále spadá do nejvyšší třídy. Právě kombinací toho všeho je pro mě LG G Flex 2 jedno z největších překvapení roku 2015.

BlackBerry PRIV

Na telefony s plnohodnotnou hardwarovou QWERTY klávesnicí nemohu zapomenout. Zvláště na ty, které kombinovaly zmíněnou klávesnici a jinou než klasickou konstrukci. Proto pro mě PRIV od BlackBerry byl od začátku takovým stínem minulosti, který se nakonec opravdu dostal i do prodeje. Cenovka je vysoká, ale zde jdou všechny chmury stranou. BlackBerry PRIV je špičkový tabletofon s plnohodnotnou a výsuvnou QWERTZ klávesnicí, který navíc kombinuje preciznost BlackBerry a Android. A ano, troufnu si říci, že tato kombinace smysl má.

BlackBerry PRIV

Už v době Passportu jsem si čas od času posteskl, že kdyby nabízel operační systém Android (ne portaci aplikací, ale čistý systém), ihned bych ho zvolil jako svoje primární zařízení. Přání se naplnilo s modelem PRIV, který nemůžu jinak než hodnotit jako jedno z nejpříjemnějších překvapení roku 2015.

To nejzajímavější podle Michala Pavlíčka

Sony Xperia Z5 Premium – zdánlivý (ne)smysl

Rok 2015 byl z mého pohledu na nějaké inovace či pokroky poměrně chudý. Stačí se jen ohlédnout za velkými veletrhy. Z tohoto důvodu způsobilo asi největší rozruch představení Xperia Z5 Premium, která novináře oslnila přítomností 4K displeje. Stále velmi stylový telefon se špičkovou výbavou bude již navždy zapsán jako první telefon s displejem, jehož jemnost překračuje 800 PPI. Nic této nové Xperii neubralo ani pozdější zjištění, že 4K rozlišení bude nasazené jen u fotografií a videa.

Sony Xperia Z5 Premium
Sony Xperia Z5 Premium

Namítat lze, že se Sony zaobírá nesmyslným navyšováním rozlišení, namísto aby řešilo problémy, které jeho Xperie trápí. Na druhou stranu je to krok správným směrem. Zatímco na displejích mobilních telefonů stačí v drtivé většině případů Full HD rozlišení, pro potřebu virtuální reality je dnes málo i Quad HD rozlišení. Z tohoto důvodu odvážný krok Sony rozhodně vítám.

Windows 10

Přelomový rok pro Microsoft se nám právě chýlí ke konci. Veřejného nasazení se v létě dočkaly Windows 10 pro počítače a tablety. Zbrusu nový systém, který má napravit reputaci výrobce po nepříliš kladně přijatých „osmičkách“. Z pohledu málo náročného uživatele (mě) je nutno říci, že se Windows 10 i přes počáteční „dětské nemoci“ povedly. Pamatuji si, jak jsem před lety při přechodu na Windows 8 žehral nad tím, že jde o moc velký skok oproti předcházející verzi a položil si řečnickou otázku: „Proč jen Microsoft nespojil to dobré ze sedmiček a osmiček?“

Jaké jsou Windows 10 Mobile těsně před dokončením?

Windows 10

Uběhlo pár let a Microsoft se to v podstatě povedlo. Ano, Windows 10 vypadají do značné míry jinak než stále nejrozšířenější Windows 7, ale ovládají se stejně pohodlně a jako bonus uživateli nabízí i možnosti známé z Windows 8. Kdo chce, naučí se nové schopnosti systému brzy využívat. Ti, kteří jsou však věrni klasice, mají možnost i zcela nové Windows 10 využívat tak, jak využívali verze předcházející. Dle mého jde o jednu z nejlepších možných cest k tomu, aby se za pár let staly Windows 10 nejrozšířenější verzí.

LTE – konečně důstojně na internet

Zatímco na přelomu století patřila Česká republika co se týče mobilních služeb mezi průkopníky, s nasycením trhu se tento trend nejen zpomalil, ale nabízí se říci v podstatě zastavil. Však jen vzpomeňme na bolestné rozšiřování sítí 3G, které nikdy nebylo a nebude dokončeno. Trápit nás to však již nemusí, neboť přišla spása v podobě LTE. Ačkoliv jsem se obával podobného osudu, kdy by operátoři pokrytí rozšiřovali jen pozvolna, nestalo se tak.

O2 pokrytí LTE
Pokrytí LTE dosahuje svého maxima

Jsem rád, že v tomto jsem se spletl. Aktuálně mají všichni čeští operátoři velmi solidní pokrytí a bez nadsázky lze říci, že pokrývají téměř celou republiku. Na mapě sice najdeme bílá místa, ta by však měla být v příštím roce zaplněna. Po slibném začátku navíc není důvod operátorům nevěřit.

Telefony s logem Vodafone

Letošní rok byl velmi příjemným překvapením svými telefony spadajícími do střední třídy. Jako mávnutím kouzelného proutku je pryč doma plná kompromisů, kdy to odskákal displej, procesor či konstrukce. V horším případě vše dohromady. Letos se lze špatně rozhodnout už opravdu jen neznalostí či zlákáním na nějakou funkci či nízkou cenu. Velkou měrou se na vzestupu střední třídy podílí Vodafone svými modely řady Smart.

Vodafone Smart Ultra 6
Vodafone Smart Ultra 6

Již první zástupce Smart prime 6 způsobil menší revoluci u telefonů s cenou kolem 3 000 Kč. Skvělá výbava, která nezná slovo velký kompromis a příznivá cena. V podobném duchu pokračoval s lepší výbavou Vodafone Smart Ultra 6 a naopak s mírně okleštěnou výbavou Smart First 6. Ucelené portfólio kvalitních produktů, které nabízejí za málo peněz skutečně hodně muziky. Pevně doufám, že Vodafone neusne na vavřínech ani v příštím roce.

To nejzajímavější podle Marka Vacovského

Ústup tabletů

Před třemi/čtyřmi roky slavily tablety maximální boom. Výrobci představovali jeden model za druhým a každý chtěl pod stromečkem najít „zvětšený telefon“. Ukázalo se ale, že životnost tabletů je oproti chytrým telefonům mnohem delší a většina lidí si vystačí i s první/druhou generací iPadu mini či podobně (patřím mezi ně i já). Prodeje tak klesly a nyní zažívají tablety útlum. Potvrdili to svým chováním i výrobci – novinek mezi tablety totiž letos bylo o poznání méně. Nepomohlo jim ani zvětšování úhlopříček displejů telefonů, které se hodně přiblížily menším 7palcovým modelům.

Apple iPad Pro

Upřímně volím Apple iPad Pro ne kvůli tomu, že by mě tolik zaujal svou velikostí či výbavou, ale spíše díky tomu, že jej Apple konečně představil. O obřím iPadu se totiž spekulovalo přes dva roky a už jsem byl na vážkách, jestli se jej doopravdy nakonec dočkáme. Dočkali jsme se v září a ihned při představení bylo jasné, že iPad Pro využijí především profesionálové z různých oborů – doktoři, grafici, architekti a podobně. Uvidíme, jestli jsou velké tablety to, po čem uživatelé touží a pomohou nakopnout prodeje tam, kde se nacházely před dvěma lety. Osobně tomu ale příliš nevěřím.

Recenze Apple iPad Pro – Těsně pod vrcholem

Apple iPad Pro
Apple iPad Pro

Acer Jade Primo

Microsoft, respektive dříve Nokia, už nebude jediným výrobcem, který by představoval špičkové telefony s operačním systémem Windows. Během veletrhu IFA 2015 v Berlíně nám totiž byl představen Jade Primo, který se tak trocho překvapivě objevuje i v mém výběru. Nové špičkové Nokie, které právě testujeme, očekával asi každý, od Aceru to ale bylo překvapení. Jadu Primo totiž nechybí nic, co by měl mít špičkový smartphone k dispozici.

Acer Jade Primo
Acer Jade Primo

Pohání jej Snapdragon 808, má velký Full HD AMOLED displej i 21Mpx fotoaparát a uvnitř samozřejmě nejnovější systém Windows 10 Mobile. Velkým tahákem ale má být cena ve spojení s podporou funkce Continuum umožňující po připojení monitoru a periferií ovládat telefon jako počítač. Oproti Microsoftu by měla být velká výhoda Aceru v ceně, která by se mohla pohybovat okolo 13 až 14 tisíc korun. Uvidíme, dorazit by měl začátkem příštího roku.

Průšvih jménem Stagefright

Okurkovou sezónu nám okořenila kauza Stagefright, která poukázala na velký problém Androidu – pomalý a nesystematický postup v nasazování aktualizací. Známí výrobci se sice předháněli v tom, kdo přinese bezpečnostní záplatu jako první, ovšem už se nemluvilo tom, že se jí dočkalo jen pár vyvolených modelů.

Stagefright

Ačkoli se tato bezpečnostní chyba, která umožňovala pomocí MMS hacknout mobilní telefon, týkala všech přístrojů s Androidem 2.2 a vyšším, což je 95 % funkčních zařízení s operačním systémem od Googlu, většina telefonů bude napadnutelná i dnes. Doporučit rozhodně můžu povedenou glosu Ondřeje Pohla, který situaci rozebral. Za zmínku stojí také to, že se k situaci zajímavě a relativně radikálně postavil T-Mobile.

Umírání virtuálních operátorů

V roce 2012 u nás začal podnikat první virtuální operátor BLESK mobil, v roce 2013 jsme se pak dočkali několika desítek virtuálních operátorů, mezi kterými byly i takové kuriozity jako Viral Mobil, za kterým stála známá internetová dvojice ViralBrothers. Česká republika je ale trh relativně malý, a tak se ukázalo, že desítky virtuálních operátorů nemají šanci na přežití. Není proto divu, že jich již osm ukončilo činnost.

Nedaří se všem, na českém trhu skončilo už 8 virtuálních operátorů

Virtuální operátoři

Dá se tak konstatovat, že přežijí jen ti nejsilnější, kteří buď mají v zádech větší společnosti, jež dokážou nabídnout další benefity (Blesk Mobil, Tesco Mobile, Mobil od ČEZ či SAZKAMobil), nebo se prosadí agresivním marketingem (například Gorila, který koupilo O2) či neotřelo nabídkou. Sám jsem velmi zvědav, kolik virtuálů přežije i příští rok.

Kapitoly článku

To nejzajímavější podle Jiřího Vencla

Kovové telefony a kvalitní zpracování: konec vrzání

V roce 2015 jsme čím dál méně vídali plastové telefony. Kovové nebo skleněné tělo se stalo standardem, a to nejen v té nejvyšší cenové kategorii. Již začátkem roku (v únoru na MWC 2015) představil Samsung svoji novou vlajkovou loď a poprvé byla z hodnotnějších materiálů. Ostatní výrobci se tímto krokem inspirovali a nyní, ke konci roku 2015, máme kovové tělo i u telefonu za 3 500 Kč. Důkazem je například nedávno testovaný Oukitel U2.

LG

Stále je tady ještě několik zástupců plastových telefonů i tabletů. A i u těchto méně vzhledných zařízení musíme uznat, že nejsou špatná. Sice ztrácejí na celkovém dojmu, ale v roce 2015 jsem se téměř nesetkal se zařízením, které by mělo hrubé vady v konstrukci. Pokud je použit plast, vše lícuje a nic nevrže. Je vidět, že na zpracování si výrobci dávají záležet, a i když to na první pohled nemusí být patrné, v této oblasti se uskutečnil poměrně značný pokrok, a to především v nižší cenové kategorii.

Samsung Galaxy S6: nový král

Přesně po roce a na stejném místě byla v únoru 2015 představena nová vlajková loď Samsungu – Galaxy S6. Hezké zpracování, vysoký výkon, kvalitní fotoaparát, rychlé nabíjení a mnohé další. Například kvalitu fotoaparátu jste u Galaxy S6 potvrdili v našem slepém fototestu.

Samsung Galaxy S6 edge+

Samsung se v roce 2015 v sekci high-endů skutečně činil. Společně s klasickou S6 byla představena také edge varianta a později i edge+ . Korejský výrobce tak zkouší trh zaplavit i zakřiveným displejem. Nutno podotknout, že zakřivení u S6 edge není nijak markantní, ale je to něco unikátního a Samsung si díky tomu získal mnohé zákazníky.

3D Touch/Force Touch: technologie budoucnosti

Displej citlivý na tlak představil jako první Huawei a vyzkoušeli jsme jej v září v Berlíně na IFA 2015. Huawei si tím u modelu Mate S získal světové prvenství a předběhl i Apple. Bohužel se jednalo jen o prototyp, který uměl funkci váhy a zoomování u prohlížení fotografií. Více tuto technologii propracoval a především uvedl na trh Apple u nového iPhonu 6s (Plus).

3D

3D Touch, případně Force Touch je tak jednou z hlavních novinek roku 2015. I když jej zatím umí pouze iPhone, lze očekávat, že tuto technologii nabídnou i ostatní výrobci a její využitelnost se značně rozšíří. Zatím se totiž jedná o funkci, která nevyužívá plně svůj potenciál.

Rozlišení displeje: čeho je moc, toho je příliš

Čím dál vyšší rozlišení je trendem posledních let. Již v roce 2014 jsme ale narazili na rozlišení vyšší než 300 bodů na palec a běžné lidské oko již pixely nenajde. V roce 2015 ale podobný trend pokračoval a vlajkové lodě mají běžně QHD displeje nebo i 4K. Displeje jsou vskutku krásné, ale tak vysoké rozlišení je prostě zbytečné a akorát znamená vyšší spotřebu baterie. I u úhlopříčky 5,5 palců je Full HD zcela dostačující (přes 400 bodů na palec).

QHD

Existuje pouze jeden rozumný důvod, proč chtít tak vysoké rozlišení – virtuální realita. Pokud máte displej telefonu pouze pár centimetrů před očima, tak opravdu Full HD nestačí. Valná většina telefonů s nesmyslně vysokým rozlišením ale k této technologii necílí a uživatelé ji nikdy nevyužijí. Uvidíme v následujícím roce, třeba se to změní.

Úpadek tabletů: proč kupovat nový?

V roce 2015 došlo k poklesu prodaných tabletů. Trh je těmito zařízeními nasycen a nové tablety se tak dobře neprodávají. Nedávno jsme sice testovali kvalitní a kompaktní sedmipalcové tablety s telefonními funkcemi – Huawei MediaPad M2 a Honor X2, ale jinak je evoluce v tabletech pomalá. I dva roky starý tablet, především high-end, je stále dobře použitelný a na konzumaci obsahu plně dostačuje. Jeho majitele tak nic nenutí k nákupu nového.

Prodeje rostou jedině u levných tabletů s cenou kolem 4 000 Kč. Nutno podotknou, že tyto tablety jsou již kvalitnější, než tomu bylo dříve, ale za ty peníze zázraky neumí. I životnost je tak nižší a zřejmě i kvůli tomu dochází k častějšímu střídání. Trh tabletů by potřeboval pořádnou revoluci, třeba přijde již následující rok

Diskuze ke článku
Areon
Pěkné shrnutí, palec hore chachaři :-)
H.
Otázka do placu. Jsem již "znuděný" uživatel iPhonů a chtěl bych zkusit uplne neco jineho. Co doporucite? :)
Michal
Výborný článek.
Čekal jsem jak je iPhone 6s super duper hyper a ono tam je od kážného něco.
Jen víc takových článků.
blue.sun original
To nejlepší, co letos vyšlo je Lumia 950, protože jako jediná z vlajkových lodí má WM. Zbytek jsou jen napodobeniny a křápy, především Samsung S6 s lagdroidem, ten bych si nekoupil ani jako těžítko, lol.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze