T-Mobile slaví: v Česku má vysílače už na více než 5 000 místech

Začátkem letošního roku oslavil T-Mobile významné jubileum. Vysílač spuštěný ve Sloupu v Čechách je rekordní 5000. lokalitou, kde má operátor umístěny své technologie. T-Mobile nyní provozuje 6 711 základnových stanic s technologiemi sítí GSM, GPRS, EDGE, UMTS TDD a UMTS FDD.

T-Mobile - budova

"Velké množství lokalit, ve kterých máme již vybudovanou kompletní potřebnou infrastrukturu, nám umožňuje rychlé nasazování nových technologií jako UMTS FDD s podporou technologie HSPA+ a v budoucnu výrazně urychlí také nasazení LTE," říká Frank Meywerk, výkonný ředitel technologického úseku společnosti T-Mobile.

T-mobile pokračuje ve stavě BTS základových stanic

V uplynulých letech T-Mobile masivně investoval do obnovy a posílení své radiové sítě. Díky modernizaci všech základnových stanic sítě GSM došlo k výrazným prostorovým a energetickým úsporám. Operátor se zaměřil na navýšení přenosových kapacit páteřní optické sítě a do rozšíření pokrytí. Byly tak vytvořeny základní předpoklady pro rozšiřování sítě 3G (UMTS FDD). Použitá technologie je zároveň připravena na budoucí přechod na LTE. BTS stanice sítí T-Mobile jsou obvykle umístěny na střechách domů, speciálních stožárech, které jsou doplněny charakteristickým domkem. V některých turisticky atraktivních lokalitách byla při budování stanice rovněž zrekonstruována nebo vybudována rozhledna.

Počet jednotlivých BTS T-mobilu rozdělený podle krajů

"Dosažením hranice 5 000 lokalit přitom rozšiřování našich sítí ani zdaleka nekončí. V rámci zkvalitňování pokrytí a navyšování kapacity bude výstavba nadále pokračovat," doplňuje Frank Meywerk.

Zdroj: TZ T-mobile

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze