Testujeme Xiaomi Mi2S: první dojmy a videopohled

135

Xiaomi se ihned po svém uvedení stal bestsellerem a výrobce jej vyprodal během několika minut. Není divu, za takřka poloviční cenu nabídne vlastnosti a výbavu konkurující těm nejlepším zařízením na trhu. Namátkou zmíním čtyřjádrový 1,7 GHz Snapdragon 600, 2 GB RAM nebo podle prvních poznatků skvělý 13 megapixelový fotoaparát.

Xiaomi Mi2S - oficiální fotografie

I když je zatím předčasné hovořit o tom, jak novinka v naší chystané recenzi dopadne, už teď během několika dní v nás zanechala opravdu vynikající první dojmy. Negativní stránky se hledají jen stěží, a klady výrazně převažují. Než jsem samotné zařízení začal testovat, vnímal jsem tohoto výrobce skepticky. A to vzhledem k původu výrobce, který je v našich končinách neznámý a já osobně s jeho produkty nemám žádné zkušenosti. Trochu mne odrazovala i samotná cena. Říkám si totiž, někde se muselo určitě šetřit. Výtečná výbava a nízká cena? To přeci nejde dohromady, alespoň ne u zaběhlejších výrobců.

Xiaomi Mi2S - videopohled

Za zapůjčení děkujeme e-shopu beexz.com , kde můžete telefon Xiaomi Mi2S zakoupit

Plast a perfektní zpracování? Může být

Jak začít? Tak překvapivě a nečekaně začnu popisováním konstrukce. U levných či levnějších zařízení, zvláště pak menších výrobců je větší pravděpodobnost, že kvalita dílenského zpracování bude pokulhávat, respektive bude mít rezervy. Mi2S nemá unibody tělo. Nabídne oddělitelný zadní kryt s vyjímatelnou baterií nadstandardní kapacity 2000 mAh. Zadní kryt nepůsobí laciným dojmem, naopak je poměrně pevný. Spolu se zbytkem telefonu tvoří pevný a kompaktní celek. Věřte nebo ne, nikde nic nevrže, neprohýbá se ani nepruží. V rukou držím jedno z nejlépe zpracovaných zařízení s oddělitelným zadním krytem. Ale počkejme si za pár dní, až si kryt "sedne".

Stěžejním ovládacím prvkem je 4,3 palcový TFT IPS displej s jemným rozlišením 720 x 1280 bodů. Barevné podání se odvíjí od potřeb uživatele. Zvolit si můžeme odstín barev (studená x teplá) i sytost barev (přirozená x briliantní). Briliantní odstín výrazně zvyšuje sytost barev, ale na AMOLED displeje stále nemá. Samotné zobrazovací schopnosti jsou výborné. Výhrady ani námitky nemám vůči pozorovacím úhlům ani barevnému provedení. Zkrátka se jedná o typický a zároveň výborný TFT IPS displej. Chválím i nadprůměrnou čitelnost na přímém slunci.

Výkonný zabiják

Kapitola s výkonem by mohla mít nadpis "o výkon se s radostí podělím". Po zapnutí mne velmi překvapila hodnota volné paměti RAM, pohybující se kolem 1200 MB. I po zapracování telefonu - nainstalování desítky her a aplikací, se volná paměť pohybuje kolem 800 MB. U One i u Zetka se většinou volná paměť pohybuje kolem 500 MB. Vysoký výkon představuje přítomnost čtyřjádrového procesoru Snapdragon 600 s taktem 1,7 GHz a grafikou Adreno 320.

Benchmark testy zleva - AnTuTu, Quadrant, SmartBench 2012 - výsledky jsou dech beroucí

Z mnoha recenzí již víte, že vysoký výkon nutně nemusí znamenat plynulé reakce, pokud v zařízení není kvalitní software. Já jsem ihned doinstalovat českou verzi MIUI 3.6.4 s Androidem 4.1.1. Tato nadstavba je velmi specifická, ale zcela originální a ojedinělá. Během opravdu intenzivního testování po dobu pěti dní, jsem nezaznamenal ani mikro lag, zpomalení. Dokonce i při stahování velkého počtu aplikací či her z Google play marketu se telefon nezpomalil.

Na předešlém Ascendu D2 jsem testoval hratelnost hry Real Racing 3 a byl jsem ihned hotov. Hra byla nehratelná, i na jiných špičkových zařízeních vykazuje problémy. Položil jsem si otázku, jak se s ní popere Xiaomi? S noblesou. Hra je zcela plynulá, grafika není trhaná. Ostatně o tom, jaký výkon Xiaomi nabízí se můžete přesvědčit i v benchmark testech, v nichž vidíme jak novinka exceluje.

Co pohotovostní výdrž? V nastavení telefonu se nachází tři režimy, které výrazně upravují pohotovostní výdrž telefonu. Pro co nejlepší hodnoty je připraven profil úsporný, zlatým středem je pak profil vyvážený a jestli neřešíme, jak dlouho nám zařízení výdrží, můžete nastavit výkonný profil. Já jsem používal vyvážený profil. Telefon mi bez problémů vydrží celý den. Více nemohu očekávat. I tak vzhledem k mému používání se jedná o lehce nadprůměrnou výdrž.

Focení bez předsudků

Mírně skeptický jsem byl k fotoaparátu a jeho rozlišení. Čínští výrobci v drtivé většině výrazně šetří na svých fotoaparátech i přesto, že nabídnou vysoké rozlišení. Na druhou stranu už víme, že předchůdce Xiaomi Mi2 nabídl fotoaparát s obstojným výstupem. V případě novinky nás čeká 13megapixelový fotoaparát se světelným objektivem f/2.2 a věhlasným senzorem Exmor RS. Pokud výrobce nezvolil nekvalitní objektiv a nešetrný post processing, máme se možná na co se těšit. Už Vás nebudu napínat.

V první řadě mne překvapily detailní možnosti v prostředí fotoaparátu a různé funkce. Panoramatický režim, zaostřovací režimy, HDR režim, možnost pořizování fotek během nahrávání videa. Když zvolíme nižší rozlišení 720p, můžeme pořizovat zpomalená nebo naopak zrychlená videa. Pro focení v nočních podmínkách je vyhrazen speciální režim, případně extrémně vysoká hodnota ISO až 3200, to jsem dosud viděl jen u málokterého zařízení. Chválím i sekvenční režim, během několika vteřin se fotoaparát přemění v "kulomet" chrlící několik desítek fotek.

Novinka se skutečně vytáhla, nabízí špičkový fotoaparát
HDR režim (první snímek zleva) je opravdu výrazný. Podílí se na zvýšení jasu i sytosti barev

Nyní se zaměřím na obrazovou kvalitu snímků. Výsledné snímky mají velikost kolem 5 MB. Není to málo, že? Ovšem obrazová kvalita se řadí do fronty těsně za velikány jakými jsou Galaxy S4, Xperia Z nebo Ascend D2. Úroveň detailů je překvapivě vysoká, hladina šumu nízká a kresba po celé ploše snímků je vyvážená. Navíc s alternativními aplikacemi pro focení, třeba Camera MX jsou snímky ještě o něco kvalitnější.

Naše první dojmy spějí ke svému konci. Než vyjde samotná obsáhlá recenze, budeme rádi, když nám budete pokládat dotazy a náměty na co se zaměřit, co otestovat. Své příspěvky můžete psát v diskuzi pod článkem nebo na našich sociálních sítích.

Technické parametry Xiaomi Mi2S

Kompletní specifikace
Konstrukce126 × 60 × 10,2 mm, 145 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,3" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 160 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 600 APQ8064T, CPU: 4×1,7 GHz, GPU: Adreno 320
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB, paměťové karty: ?
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor2 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostduben 2013, 8 600 Kč
Diskuze ke článku
Michael
Tento telefon se mi strašně líbí a je to vlastně jediný android telefon o kterém bych v součastnosti uvažoval :)
Adam
Než tu zase plno lidí začne psát bludy, tak je hned vyvrátím. Telefon funguje v českých sítí. Dá se na něj jednoduše nahrát čeština. Dá se dovézt do ČR za 9000 a nějaké drobné včetně poštovného za 5 dní. Nebudete platit clo ani DPH. Doporučuju objednat z http://www.ibuygou.com/reg/?uid=B937176DA86D4BB5F0AC63AAECF540EA (pokud se zaregistrujete přes tenhle odkaz podpoříte české forum, které se stará o překlad). Více na forum.miui.cz
n7610
Zdravím, jak je na tom s paměťovými kartamy a co treba OTG diky za info a diky za test stroje:-)
jdr79
Všechno vypadá skvěle.. ale vkrádá se jedna otázka: Co případná reklamace? Poslat zpět do Číny? Díky za skvělé recenze a celý server mobilenet.cz

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze