Testujeme Sony Xperia Z s FullHD displejem: podrobné první dojmy

32

Zhruba měsíc po představení se na redakční test dostavila Xperia Z od Sony. Model, který se okamžitě zařadí na pomyslný vrchol dnešních mobilních telefonů. Pětipalcový FullHD displej, čtyřjádrový procesor, stylový design nebo zvýšená odolnost proti prachu a vodě. Dotýká se snad Xperia Z prahu dokonalosti? To napoví první dojmy.

Japonské Sony se s modelem Xperia Z trefilo do černého. Ať už jde o design, výbavu nebo snad cenu, vždy se pohybujeme v těch nejvyšší patrech. Telefon si s žádným jiným nespletete, výbava jen těžce hledá konkurenci a cena bude atakovat 16 000 Kč.

Láska na první pohled

Sony se aktuálně řadí mezi výrobce, kteří ještě alespoň částečně dbají na design svých telefonů a nevytvářejí desítky stále stejných modelů, které od sebe nerozezná ani zkušený uživatel. Xperia Z opět nastoluje nový směr designu, který se u telefonů mění minimálně jednou ročně. V prvé řadě se vytrácí ergonomické prohnutí, které Xperiím zůstávalo ještě z dob Sony Ericssonu, a ke kterému se ještě vrátím. Xperia Z je úhledný kvádr, který je skleněný a lesklý jako zrcadlo. Výsledek je velmi elegantní a například loňská Xperia S z obyčejných matných plastů působivá jako mnohem chudší příbuzná.

Xperia Z působí velmi luxusním dojmem

Vše umocňuje nejen zahalení do černých odstínů, které vytváří jakýsi dojem tajemna, ale také právě použití skla na přední i zadní straně. Telefon funguje jako takřka dokonalé zrcadlo, to je plus. Zároveň ale slouží také jako dokonalý magnet na otisky prstů. Stačí si vzít Xperii Z do ruky a punc luxusu dostává od vašich rukou tvrdý direkt. Na řadu přichází hadřík a chvilka leštění. Nejde však jen o otisky, skleněná plocha také extrémně přitahuje veškerý prach. Použití skel vás ohromí ve druhé vlně v momentě, kdy telefon uchopíte. Mobil příjemně chladí a díky hmotnosti 146 gramů máte pocit, že v ruce držíte poctivý kus telefonu. Zároveň je hmotnost stále ještě v únosných mezích.

Temná zadní strana může posloužit jako zrcadlo

Po prvním ohmatání se však dostaví ještě další poznatek. Xperia Z se jednoduše nedrží nijak pohodlně a nejde jen o problém rozměrů. 139 milimetrů na výšku, 71 milimetrů na šířku a úžasných 7,9 milimetrů v pase bychom asi zvládli. Jenže telefon je hranatý, chybí i ono prohnutí, tedy není tu nic, co by úchop zpříjemnilo. Po obvodu Sony použilo pogumovaný plast, který na přední a zadní straně vystupuje nepatrně nad okolní sklo. Zřejmě pojistka proti případnému poškození. Zmíněné vyvýšení je ale poměrně ostré, což každého v ruce nepotěší.

Sony Xperia Z – videopohled

Kde jsou konektory?

Jedním z trumfů Xperie Z je bez pochyby zvýšená odolnost proti prachu a vodě. Tomu však muselo být mnohé přizpůsobeno. Pokud si tedy prohlédnete boky telefonu, nenajdete žádný konektor. Všechny jsou schované pod krytkami, které navíc ani nejsou skoro vidět. Například slot pro micro SIM kartu je pod krytkou, která je opravdu téměř neviditelná a ani není nijak popsaná. Rovnou si postěžuji, jak nepohodlné je vkládání SIM karty. Její slot je velmi hluboko a SIM kartu je navíc nutné umístit do malého nástavce. Titěrná práce, kde si bez delších nehtů mnohdy vylámete zuby.

Zvýšená odolnost zapříčinila, že je vše schováno pod krytkami

Pojďme ale dále. Na opačné straně, tedy levém boku, je krytka slotu pro paměťové karty. Ta je popsána, ale jinak se u ní opakuje výše zmíněný problém u SIM karty. Hned nad tímto slotem je pod krytkou micro USB konektor. Krytka opět není popsána ani formou piktogramu, aby nebyl narušen čistý design. Vše si tak budete muset postupně odhalit sami, což však určitě nebude problém. Posledním konektorem je samozřejmě 3,5 mm jack. Ten se nachází na horní straně a jeho krytka je pro změnu popsána. Bohužel se tentokrát nedostalo na HDMI konektor, a tak po delší době nemá vlajkový model japonského výrobce tento mutlimediální konektor.

Zapínáme a kocháme se

Jediná tlačítka se nacházejí na pravém boku. Od shora jde o kulaté tlačítko k odemykání displeje a vypínání přístroje. Kvituji toto umístění, které je mnohem lepší, než dřívější umístění na horní straně. Oproti Xperii T je také umístění pro palce pravé ruky ergonomičtější, a nenachází se tak dole. Stále to ale není ideální. Pod touto klávesou je dvojtlačítko regulující hlasitost. A to je vše. Ano, hardwarová spoušť fotoaparátu chybí, a to i přesto, že sesterská Xperia ZL ji má. Velká škoda.

Displej je velký a extrémně jemný...kdo to ocení?

Po prvním zapnutí se před námi rozsvítí pětipalcový displej s FullHD rozlišením. Xperia Z se řadí mezi první telefony s tak úžasně jemným displejem, jehož jemnost činí 441 PPI. Jak ale asi právně tušíte, lidským okem tuto super jemnost příliš nedoceníte. Osobně mám vedle sebe Xperii Z a Xperii S, která nabízí jemnost 342 PPI a rozdíl již nevidím.

U displeje se zdržíme samozřejmě déle. Sony zvolilo vcelku obyčejný TFT TN panel, který podpořilo technologií Bravia Engine 2. Displej Xperie Z nemá na první pohled takový wow efekt, jako Super LCD, Super AMOLED či IPS displeje. Barvy nejsou tak zářivé, pozorovací úhly jsou viditelně o něco horší. Záleží tedy, nač jste zvyklí. V každém případě chválím velmi dobrou čitelnost na slunci díky vysokému jasu.

Diskutovaným tématem jsou také tlačítka. Sony totiž znovu využilo místo na displeji a nikoliv cestu senzorových kláves. Osobně se přikláním k tomu, že Sony zvolilo dobře. Mějme na paměti, že pětipalcový displej je obrovský. Pokud si vše jednoduše změříme, při zobrazení tlačítek na displeji nám zbývá úhlopříčka zhruba 4,7 palce. Navíc při sledování videa, kde se vždy hodí co největší displej, tlačítka automaticky mizí.

Hardware a prostředí

Přesuňme se k hardwarovým parametrům Xperie Z. Jejím základem je čtyřjádrový procesor Snapdragon S4 Pro s taktem 1,5 GHz. Dále tu máme hned 2 GB RAM. Ano, to je teorie, ale praxe je také velmi pěkná. Reálně je k dispozici 1,83 GB RAM, přičemž po zapnutí pro uživatele zbývá minimálně 1,3 GB RAM. Pěkné. A teď to zkuste zaplnit… O grafický výkon se stará Adreno 320. O samotné plynulosti prostředí si řekneme za malou chvilku, teď se můžete podívat na výsledky v několika benchmark testech.

Benchmark testy

Nezmínil jsem ještě úložný prostor. Sony Xperia Z se vytasila jen s 16 GB, přičemž reálně máte k dispozici jen 11 GB. To je opravdu málo a marně hledám důvod, proč Sony u špičkového modelu nezvolilo 32 GB, případně i více. Naštěstí je přítomen slot pro paměťové karty, u kterého mě Sony vcelku rozesmálo. K mobilnímu telefonu za 16 000 Kč přibalilo, podotýkám zcela zadarmo, 2GB paměťovou kartu.

Samotné prostředí zajišťuje Android 4.1.2 Jelly Bean s nadstavbou od Sony, která je na první pohled podobná se staršími modely. Sony například vyslyšelo, že by uživatelé uvítali možnost zvolit si více či méně pohotovostních obrazovek. Nově je tak možné jejich počet měnit. Zaplatilo za to však efektní animované sloučení všech používaných widgetů. Šlo však spíše o funkci pro efekt a praktická nebyla.

Odemykací obrazovka a pohotovostní displeje

Co však Sony neodpustím, je plýtvání místem. Na každou pohotovostní obrazovku se vměstná jen 16 ikonek, na každý řádek čtyři. K čemu tedy pětipalcový displej s úžasně jemným zobrazením, když se stejný obsah vešel i na loňskou Xperii S? Alespoň, že zůstala zachována možnost tvorby složek. Vylepšení potkalo i notifikační lištu, kam se nakvartýrovala tlačítka pro rychlé zapnutí Bluetooth, Wi-Fi, datových přenosů a tichého režimu. Škoda, že jich není více, nebo není možné současnou partičku přizpůsobit.

Jedničku s hvězdičkou, alespoň prozatím, Xperia Z získává za plynulost prostředí. Všechno je skvěle plynulé. Prostředí je navíc elegantní a vkusné a od práce nezdržující animace se nesekají. Tak to má vypadat, bravo!

Další poznatky

Závěrem prvních dojmů se ještě podíváme na drobnosti, které první dny používaní zpříjemnily či znepříjemnily. Nejprve jen stručně k fotoaparátu. Tomu jsme se věnovali v samostatném článku dnes ráno. Samozřejmě se mu však dočká náležitého prostoru v recenzi.

Nepřehlédněte: Vyzkoušeli jsme, jak fotí Sony Xperia Z a porovnali ho s Galaxy S III

Krátkou zmínku si zaslouží také baterie. Je typu Li-Ion a nabízí kapacitu 2330 mAh. Prozatím to vypadá, že Xperia Z bez větších problémů zvládne náročný den od rána až do pozdního večera. Nápomocen může být rovněž i nový režim Stamina, kde si lze nakonfigurovat, co má běžet, když zhasne displej.

Zastavím se také u Wi-Fi. Xperia Z totiž bohužel přijímá signál hůře, než mnohé ostatní telefony. V místech, kde je signál slabý, to Xperia Z často vzdá a raději se odpojí.

Sony Xperia Z v redakci intenzivně testujeme. Máte-li nějaký dotaz, rozhodně se neostýchejte a napište jej do diskuze pod článkem. My vám tam přímo odpovíme nebo odpověď zahrneme do plánované recenze.

Technické parametry Sony Xperia Z

Kompletní specifikace
Konstrukce139 × 71 × 7,9 mm, 146 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejTFT TN, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 032 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Pro APQ8064, CPU: 4×1,5 GHz, GPU: Adreno 320
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 5.0
Akumulátor2 330 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:00 hodin
Dostupnostbřezen 2013,
Diskuze ke článku
pavelgajdo
Hmmm slušná mašinka. Čekal jsem, že se FullHD displej podepíše na 3D výkonu, ale vidím, že jsem se spletl asi si ho pořídím...
Daniel O.
Prosím o Antutu test baterie
nepřihlášený
DOTAZ:

Mám Samsung Galaxy Nexus který má tak systémová tlačítka na displeji. problém pak je že displej nemá 1270 x 720 ale méně a displej má pak porušený poměr stran. projevuje se to takřka ve všech aplikacích kde je poměr zmršený. Při použití alternativních louncherů jsou totálně nepoužitelné některé widgety.

Musím říct že mne to tak rozčiluje že bych příští telefon preferoval s dotykovými tlačítky pod displejem.

Vyskytuje se tento problém i u Sony?
D0m3
Mohli by ste urobyt test na Výdrž Baterie

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze