Testujeme LG Optimus G: první dojmy a videopohled

15

Již nějaký ten den intenzivně testujeme v tuto chvíli nejlepší zařízení výrobce LG model Optimus G. Promo videa výrobce hovoří o jednom z nejlepších fotoaparátů na světě, vychvalují extrémně dlouhou výdrž na jedno nabití a vyzdvihují ohromný výkon. Za krátkou dobu nás novinka mile překvapila i v mnoha ohledech nepříjemně zarazila. Jaké jsou naše první dojmy?

Úvod

LG Optimus G je, jak samotná výbava nasvědčuje, špičkovým zařízením. Nabídne exkluzivní design i zpracování podobné sesterskému LG Nexus 4. Nechybí údajně nejlepší fotoaparát na světě, nejmodernější technologie použité Li-Pol baterie, Android 4.1 v kombinaci s moderním čtyrjádrem Snapdragon Pro 1,5 GHz s RAM pamětí o kapacitě 2 GB nebo dostatečná interní paměť 32 GB. LG si dalo záležet i na různých softwarových vylepšeních. Čeká nás prodejní trhák a vážná konkurence pro Samsung Galaxy S III?. Zatím tomu vše nasvědčuje.

LG Optimus G - oficiální fotografie

Balení a konstrukce telefonu

LG přichází v pohledném prodejním balení. Krabička je vyhotovena v bílé elegantní barvě a při bližším zkoumání si můžeme všimnout podobných ozdobných kontur, které se odpovídají speciální vrstvě nacházející se pod zadním skleněným krytem. O ní ještě bude řeč. Co se ukrývá v prodejním balení? Je to samostatná nabíječka s odnímatelným microUSB kabelem, ale zejména jsou to na první pohled prémiová kovová špuntová sluchátka. Již samotné balení hlásá označení "premium earphone". Stává se málokdy, že výrobce i k těm nejdražším zařízením přibalí špičková sluchátka. Jak si sluchátka povedou v praxi? Zbylý obsah je tvořen už pouze návody a letáčky, a, abych nezapomněl, přibalena je i svorka pro manipulaci se slotem na microSIM kartu.

Design telefonu je velmi podobný dalšímu produktu na trhu, kterým je LG Nexus 4. Obě zařízení mají totiž skleněná záda (minerální sklo Gorilla Glass) a pod tímto sklem je ukryta vrstva s prvky způsobujícími odlesky. Nexus 4 má však výraznější úpravu, v případě novinky není vzor až tak výrazný a samotné vzorování je také konzervativnější. Provedení telefonu se nese ve stylu unibody konstrukce. Přední i zadní strana je chráněna minerálním sklem Gorilla Glass 2. Naštěstí obě strany nijak výrazně nepřitahují mastnoty ani nemají sklon se výrazně upatlávat..

LG Optimus G – videopohled

Tělo novinky má napevno zabudovanou baterii Li-Pol s unikátní výrobní technologií zaručující životnost až 800 nabíjecích cyklů s plnou kapacitou, což má být více, než u konkurence. V rámci ucelenosti vzhledu a nenarušení linií už bohužel nezbylo místo pro slot na paměťovou kartu. Po stranách je telefon lemovaný černo-stříbrným líbivým rámečkem. Škoda jen, že není kovový. Dílenské zpracování telefonu je prvotřídní. Nikde jsem nenarazil na špatné lícování krytů, použité plasty jsou pevné a neprohýbají se. Celkově lze hodnotit Optimus G jako velmi solidně zpracovaný telefon, který v ruce působí hodnotně. Přesto budu mít několik výhrad.

Optimus G se v ruce nedrží příliš jistě a to díky hladkému skleněnému zadnímu krytu

Ačkoliv se k telefonům chovám s největší opatrností, přední ochranné sklo novinky již vykazuje množství škrábanců. Takové množství škrábanců v tak krátkém čase jsem u žádného jiného zařízení nikdy nezaznamenal. Jde vůbec o Gorilla Glass? Každopádně doporučuji na displej ihned po zakoupení nalepit ochrannou fólii, případně si zakoupit kryt.

Kde mne škrábance nepřekvapily, je zadní kryt, tam je jejich výskyt paradoxně ovšem v menší míře. Zvláštní, když telefon pokládám zády na rovný povrch. Spíše by tomu mělo být naopak. Cenu za největšího lapače škrábanců si s náskokem odnese pravděpodobně plastová krytka "chránící" optiku fotoaparátu. Přitom tato krytka je mírně zapuštěná v kovovém lemu, který ohraničuje samotný fotoaparát, k poškrábání by tak dojít nemělo. Nejsem si tak jist, jestli u sebe testované zařízení mám pár dní či několik let.

Zobrazovací schopnosti dotykového displeje jsou jedním slovem impozantní. Pozorovací úhly jsou příkladné a zobrazení barev a zejména vysoká úroveň jasu jsou bezkonkurenční. Barvy jsou živé. Připomenu jen, že dotykový displej má úhlopříčku 4,7 palce a zobrazovací technologie je TFT True IPS HD+ s rozlišením 768 x 1280 bodů. Tento typ TFT IPS displeje je zatím nejlepším této technologie na trhu, se kterým jsem se setkal.

Operační systém a výkon

Za poslední dobu si nevzpomínám, jestli nějaké zařízení LG disponovalo informační LED diodou. Novinka ji ale má a přijaté události dokáže výrazně indikovat zeleným poblikáváním po neomezenou dobu. V nastavení telefonu nejde zvolit, u kterých událostí má upozorňovat. Na zadní straně pak ve spodní části najdeme velmi hlasitý, ale také nepříliš kvalitní hlasový reproduktor. Radši bych oželel vysokou hlasitost a zapracoval na kvalitě výsledné reprodukce, která zcela postrádá basy a zaměřuje se jen na agresivní výšky.

Poslední dobou se v mých rukou vyskytly pouze telefony se čtyřjádrovým procesorem. Laťku tak mám nastavenou velmi vysoko. O LG je známo, že nevyniká v aktuálnosti ani pravidelnosti vydávání softwarových aktualizací. Naštěstí se v posledních měsících situace změnila výrazně k lepšímu a LG umí svůj software výborně vyladit. V novince je verze Android 4.1.2 (20b) a prostředí od LG je graficky zdařilé a výrobce nešetřil v počtu nainstalovaných aplikací.

Notifikační liště je mírně "přehuštěná" skrývá totiž panel s cca 15-ti zástupci. Předem dané aplikace můžeme obměnit za jiné aplikace. Pod zástupci aplikací jsou dále aplikace Qslide. V tomto režimu můžeme spustit aplikaci, která se poté objeví v popředí na ploše displeje. Velikost okna aplikace může být tahem zmenšena nebo zvětšena, okno můžeme zneviditelnit posuvnou lištou. Těch aplikací může být několik, pak ale dochází k zahuštění displeje a ke snížení přehlednosti.

Výkon telefonu je vskutku ohromný, až v tuto chvíli neužitelný. Přinejmenším ne pro běžné operace a činnosti s telefonem. I když grafická nadstavba není nijak náročná, pozastavil jsem se nad tím, že při běžné práci s telefonem je využit z RAM paměti skoro celý 1 GB. A přitom mám na pozadí spuštěno pár aplikací, které nejsou nijak náročné.

Při běžné práci s telefonem se běžně volná paměť RAM pohybuje kolem 300 MB, grafická nadstavba je tak opravdu náročná a hospodaření s RAM není ideální.

Plynulost systému a svižnost systému hodnotím mezi jedničkou a dvojkou. Ovšem některé úkony trvají nepřijatelné dlouho, například trvá 4 sekundy, než se otevřou přijaté zprávy. U kontaktů je načtení položek rychlejší, ale také vykazuje prodlevu. Další zpomalení jsou patrná i v nastavení při návratu do hlavního menu. U takto výkonného zařízení jsou prodlevy kdekoliv nehledě na množství spuštěných aplikací zcela nepřijatelné. LG tak má před sebou ještě kus cesty a rezervy, kde může optimalizovat své zařízení.

Nastínil jsem již softwarovou funkci Qslide. Líbí se mi u funkce "chytrá obrazovka", kdy telefon prostřednictvím přední kamery detekuje pohled očí v přímém úhlu k ploše displeje. Po tuto dobu nedojde k zhasnutí displeje. Že toto odněkud znáte? Ano, funguje to stejně jako známé Smart Stay u Samsungů. Dalším vylepšením jsou i různá gesta v systému pro náhledy obrázků nebo přiblížení videa.

Výdrž a fotoaparát

Kapacita baterie Li-pol 2100 mAh není nijak závratná, spíše je průměrná. I přesto očekávám dobré hodnoty pohotovostní výdrže. Podle promo videa i informací je tato baterie technologicky vylepšená a patří mezi to nejlepší, co divize LG vyprodukovala. Od nové technologie bychom měli očekávat delší životnost a díky specifické výrobě i delší výdrž. V útrobách nastavení telefonu najdeme dva režimy, které mohou ovlivnit konečnou výdrž. Standardní režim a eko režim, který mimo jiné podstatně snižuje takt procesoru. I když jsem aktivoval tento režim, nepozoroval jsem zpomalení reakcí ani zhoršení odezvy systému. Prozatím ale pracuji pouze ve standardním režimu a pohotovostní výdrž není nijak překvapující. Telefon vydrží od ranních hodin až do večerních hodin při standardním používání. Zatím tak se tak žádná sláva nekoná, na druhou stranu kritika rovněž není na místě a Optimus G se zařadí do klasického jednodenního průměru. Možná ale překvapí v režimu Eko. Uvidíme v recenzi.

Skoro dvouminutové video výrobce se zaměřuje na vychvalování schopností nového 13Mpx fotoaparátu. Můžeme vidět, že si je výrobce jist svým fotoaparátem, je na něj náležitě pyšný a o sebevědomá prohlášení není nouze. Hned v úvodu vypouští slogan "world´s best image quality". Avizuje, že jeho velmi malý senzor 1/3,06" podává obdivuhodné výsledky. Jedná se o typ CMOS BSI z dílen Sony, ale LG prostřednictvím své divize Innotek do něj integrovalo řadu vylepšení. Výsledkem je kombinace těch nejlepších technologií.

Přitom fyzika je neúprosná a je takřka pravidlem, že malý senzor a vysoká hustota pixelů nemohou přinést přinejmenším nic, než šum a rozporuplnou kvalitu. Jak si tedy vede LG v praxi? Když jsem poprvé vstoupil do prostředí fotoaparátu, překvapila mne stále stejná "šablona". Prostředí fotoaparátů LG se léta vyhýbá větším inovacím.

Jedinými novinkami za poslední léta jsou pouze hlasové ovládání fotoaparátu (čím, kimsi, ldží, prazdroj pardon whisky a smile) a režim Time Machine. Tento režim je v podstatě sekvenčním režimem, který pořídí několik snímků v krátkém čase. Hodí se tak pro zachycení rychle se pohybujících objektů. Další funkce jsou jak přes "kopírák". Spoušť fotoaparátu je poměrně rychlá, ale zdaleka ne tak rychlá jako u současných Xperií či HTC.

A jak si vede "světově nejlepší fotoaparát" s kombinací těch "nejlepších" technologií? Už v listopadu minulého roku jsme měli krátkou možnost si vyzkoušet tuto novinku v pobočce LG.

První snímek je pořízen se zašpiněnou krytkou fotoaparátu (na fotce je lehký opar)

Fotoaparát jsem sice zatím pořádně netestoval, přesto má galerie čítá již na tři desítky pořízených fotek. Za nočních podmínek jsou snímky nekvalitní a zašuměné. Může za to i zbytečně vysoká hodnota citlivosti ISO 1600, kterou mobil automaticky nastavuje. Pokud je zamračeno a slunce bychom hledali jen stěží, jsou snímky s přimhouřením obou očí průměrné. Je vidět, že malý senzor potřebuje ideální světlo. Za slunečného počasí (zatím ta možnost nebyla) by mohly být snímky poměrně kvalitní. Doufejme, že do vydání recenze se slunce objeví.

Do výsledné kvality fotek navíc výrazně promlouvá jeden činitel, tím je ochranné sklo. U Optimusu 2X jsme již zmiňovali "opar" na fotkách, které způsoboval plastový kryt. Možná se to zdá neuvěřitelné, ale podobný "plast" zřejmě i díky škrábancům kryje fotoaparát zde. Tento ochranný prvek se snadno patlá a mastí a rázem máte n fotografiích typický šedý závoj. V recenzi se pro zajímavost můžete těšit na srovnání fotografií z čistého a "zašpiněného" fotoaparátu.

Závěr

Na závěr zhodnotím ještě zvukový výstup do sluchátek. Když jsem uviděl "prémiová" sluchátka v balení, musel jsem je hned zkusit. Kabel má speciální úpravu, díky níž se sluchátka nezamotají. Jak jsem pak naznačil, jsou kovová. Vše tak nasvědčuje tomu, že poslech by mohl být skutečně jinde, než na co jsme u dodávaných sluchátek zvyklí. I když se sluchátka mají "zahořet" desítky hodin, než se skutečně rozehrají, tak prvotní dojmy z poslechu jsou naprosto otřesné. Sluchátka zcela zanevřela na podání basů, v životě jsem neslyšel tak agresivní a extrémní výšky a stačil mi poslech na cestě do práce a zpět jsem je raději už nepoužil. Pokud bývá zvykem, že většina výrobců přibaluje nekvalitní "pecky", pak LG zabalilo nekvalitní pecky do pěkného kovového kabátku a tím vše hasne.

První dojmy si pro dnešek dovolím zakončit. LG ve mne zatím zanechalo velké množství různých pocitů a dojmů, které se navzájem protínají. Už teď mohu říct, že Optimus G je zařízením mnoha extrémů. Nabídne výrazné klady, ale už v prvních dojmech se objevila některá negativa. Budoucí zákazník bude mít volbu při koupi tohoto zařízení velmi těžkou. Do vydání samotné recenze můžete pokládat dotazy v diskuzi pod článkem a na našich sociálních sítích. Budu rád za jakékoliv podněty, dotazy a tipy, co mám otestovat a na co se zaměřit.

Za zapůjčení děkujeme e-shopu Smarty.cz, kde můžete telefon LG Optimus G zakoupit.

Diskuze ke článku
Kneblis
Opět nádherný kousek, což se o vlajkových lodích od Samsungu nedá říci, protože postrádají designérský šmrnc a všechny vypadají úplně stejně.
skacelp
Pokud by to mělo v názvu "Samsung", tak by závěrečný odstavec zněl rozhodně veseleji. Pomalu, ale jistě začínám hledat fundovanější a hlavně objektivnější stránky ohledně mobilní komunikace.
Leon
Fakt velmi krasny telefon. Stale o tom premyslam ci ho nezoberiem :D skoda toho HD displeja. Ked sa nerozhodnem pre toto, a dizajn G2 bude podobny tomuto + bude mat senzorove tlacitka a 5 palcovy displej. Tak urcite G2 bude moj. To bude masaker telefon.
BysTri
Osobně si myslim, že Leon v životě neměl v ruce přístroj s rozlišenim větším než WVGA (800x480, pokud vubec toto) protože jinak by nenapsal to co napsal. Nic ve zlem.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze