Testujeme Alcatel One Touch Idol Ultra: první dojmy a fotografie

11

Do redakce nám dorazilo jedno z nejtenčích zařízení, které nabídne tloušťku 6,45 milimetrů. Pokud mne paměť neklame, jedná se o nejtenčí zařízení na našem trhu. Ovšem "tenký" telefon přináší mnohé kompromisy. Nezbylo místo na slot paměťové karty či 3,5 mm jack. Budou pozitiva dostatečná silná, proč přehlédnout negativa?

Výrobce Alcatel si se svým modelem Ultra zřejmě věří, a oproti zvyklostem z minulého roku na nasadil cenovou laťku poměrně vysoko. Pravděpodobně doufá, že zákazníci uslyší na slogan "jedno z nejtenčích zařízení na světě". Může stylový design a štíhlá konstrukce vyvážit některé nedostatky? Bude stačit uživatelům například zastaralejší dvoujádrový procesor MediaTek 6577 a použitá baterie s nikterak vysokou kapacitou 1820 mAh?

Za zapůjčení děkujeme e-shopu Smarty.cz, kde můžete telefon Alcatel One Touch Idol Ultra zakoupit.

Alcatel One Touch Idol Ultra – videopohled

Obsah balení

  • nabíjecí adaptér
  • datový a nabíjecí microUSB kabel
  • špuntová sluchátka
  • redukce z microUSB na 3,5 mm jack
  • ochranná fólie na displej
Obsah balení nabídne i redukci na 3,5 mm jack a ochrannou fólii

Technické parametry Alcatel OneTouch Idol Ultra

Kompletní specifikace
Konstrukce134,4 × 68,5 × 6,5 mm, 115 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejAMOLED, 4,7" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetMediatek 6577, CPU: 2×1,2 GHz, GPU: PowerVR SGX531
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor1 820 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 2:10 hodin
Dostupnostkvěten 2013, 9 490 Kč

Design a konstrukce

Historie se opakuje. Už jednou jsme tu měli období, kdy se výrobci předháněli v tom, kdo vyrobí nejtenčí přístroj. S masovým příchodem smartphonů toto úsilí postupně ustalo, ale v poslední době to tu máme znovu. Alcatel do nové války vysílá rovněž svého bojovníka, který je sourozencem o něco tlustšího modelu One Touch Idol. Se svou tloušťkou 6,5 milimetrů patří testovaný Alcatel One Touch Idol Ultra mezi rekordmany a právem se může pasovat do role jednoho z nejtenčích telefonů na světě.

I přes tenký profil nemám díky nízké hmotnosti a zaobleným rohům problém s držením telefonu. Telefon se trochu překvapivě drží příjemně, čemuž napomáhá i pogumovaná úprava zadního krytu. Zadní plastovo-gumový kryt je napevno zabudován a pod ním má své místo baterie typu Li-ion s kapacitou nijak vysokých 1820 mAh.

Zařízení se pasuje do role jednoho z nejtenčích zařízení na světě. Drží se ale dobře, i díky zaobleným hranám a pogumovanému zadnímu krytu

Designově telefon příliš nezaujme, jedná se o další černou placku bez výrazných designových prvků nebo odlišení od konkurence. Telefon ale vypadá jako takový hodnotně a elegantně a žádný majitel se za něj určitě nebude muset stydět.

Mezi zadním krytem a vnitřkem telefonu je minimum místa, přesto mě dílenské zpracování nemile překvapilo, alespoň tedy u jednoho z více zapůjčených kusů. Kryt nelícuje tak jak by měl, na některých místech se mírně prohýbá, povrzává a vydává jiné zvuky, které mé ucho nerado slyší. Vzhledem ke zkušenostem ostatních majitelů i bezproblémové konstrukci druhého kusu, který zamířil k nám do redakce, se spíše jedná o záležitost daného kusu, nikoliv o vlastnost dílenského zpracování. Každopádně se ale lze domnívat, že má telefon buď po delší době, nebo v určité výrobní sérii sklony k výše popsaným neduhům a konkrétní kus tak doporučujeme před koupí vždy vyzkoušet. Brzkým problém bude také poškrábaná optika fotoaparátu. Ta totiž výrazně vyčnívá nad okolí zadního krytu a není nijak zapuštěná.

Úspora místa a co nejmenší tloušťka si sebou nese daň, zde se bohužel plátcem stává 3,5 milimetrový jack, který musel jít stranou. Hudební výstup si na svá bedra bere microUSB konektor chráněný gumovou krytkou, do kterého musíte neprakticky zasunout adaptér. A už teď mohu říct, že to byla chyba. O tom si ale více povíme v příslušné kapitole. Vyjmutí krytky konektoru mi občas dělalo problémy, je totiž zapuštěná a prostor pro práci s ní je velmi malý, doporučuji tak nehty. Na každodenní nabíjení se tedy zrovna těšit nebudete.

Na ultraštíhlé levé straně se nachází jen to nejnutnější, čili dvojklávesa pro regulaci hlasitosti. Pravákům budou v začátcích používání stát vlasy hrůzou. Klávesa pro vypnutí/zapnutí telefonu je jednak na horní straně, což by se dalo přežít, ale dokonce se nachází nalevo. Zručnost uživatele je tak trénována opravdu na profesionální úrovni, protože musíte opravdu hodně často přehmatávat.

Displej

Použitý AMOLED AMOLED s úhlopříčkou 4,7 palce a HD rozlišením 720 x 1280 bodů se skutečně povedl. Nabídne, jak je zvykem a tradicí u tohoto typu displeje, perfektní zobrazení černých odstínů, syté a kontrastní barvy. Navíc jako ochranné sklo bylo použito Gorilla Glass s kvalitní oleofóbní vrstvou, která je přínosem i v praxi, protože otisky na displeji nijak výrazně neulpívají.

AMOLED displeje mají ale i své stinné stránky. Kromě nereálného podání barev je to také slabší čitelnosti na přímém slunci a horší zobrazení bílé, které připomíná spíše šedou. U některých výrobců jsou tato negativa potlačena, u Alcatelu jsou však bohužel zřetelná. Za jasného a slunného dne byl totiž displej venku skoro nečitelný. I při nastaveném nejvyšším jasu bylo nutné clonit rukou. Pokud je displej vypnutý, informuje telefon o zmeškané události prostřednictvím notifikační LED diody. Ta je celkem výrazná a zmeškanou událost signalizuje poblikáváním bílé barvy. Chování diody je pevně dané a nelze jej manuálně navolit.

Baterie a výdrž

Nemusíme dlouho přemýšlet nad tím, aby nám došlo, že tenké tělo přístroje nebude znamenat použití velkokapacitní baterie a skutečně tomu tak tak je. V útrobách telefonu se nachází nevyjímatelná baterie typu Li-ion s podprůměrnou kapacitou 1820 mAh. A ač by výrobce použil sebeúspornější procesor či softwarové vychytávky, smířit se musíme s denní výdrží, a to jen občas.

Nabíječku jsem takřka denně vyhledával v pozdních odpoledních hodinách. Při aktivované synchronizaci, s aktivní komunikací přes sociální sítě a běžném vyřizováním elektronické pošty se zařízení udrželo při životě kolem 6 – 7 hodin, což není oslnivý výsledek.

Při ne tak hektickém provozu vydrží do večera, při úsporném používání den a půl. Výdrž baterie se může dále prodloužit při aktivovaném úsporném režimu. Tento režim sice prodlouží výdrž baterie, na druhou stranu tím docílíte zpomalení reakcí telefonu. Ve výsledku jsem tak šetřící režim spíše nepoužíval. Zaměřili jsme se i na standardizované testy, jejichž výsledky nijak nepřekvapí a jsou spíše podprůměrné. Hledáte-li telefon s dlouhou výdrží na baterii, poohlédněte se jinde.

Při streamování 720p videa (zapojená sluchátka s hlasitostí 50%, jas na 50% a deaktivovaná synchronizace s připojením na Wi-Fi síť) nás telefon odměnil výsledkem 3 hodiny a 49 minut, což je velmi dobrý čas. Telefon se pak dokázal nabít v průměru za 130 minut do plné kapacity, do 80% kapacity se telefon nabil za 102 minut.

Zvuk

Naopak poměrně kvalitní a hlasitý zvukový výstup podává reproduktor. Ač jsem vzhledem k tloušťce telefonu čekal nějaký nouzový reproduktor, jsou zvukové schopnosti překvapivě dobré, a jedná se o lepší průměr. Pochvaluji si i zvuk během hlasového hovoru. Takto kvalitní, zřetelný a hlasitý přenos hlasu druhé strany jsem dlouho neslyšel.

Dodávaná sluchátka spadají do mírně lepšího průměru, jedná se dokonce o špunty. V kategorii levných sluchátek zdárně obstojí, dokonce mají i náznak basů. Bohužel už nyní nebude následovat klasická fráze, že zapojením vlastních kvalitních sluchátek se zvukový požitek výrazně zlepší. Pro zvukový výstup slouží microUSB konektor, do kterého je nutno zapojit adaptér. Zvuk je bohužel dost tristní a velmi špatný. Dlouhé roky jsem netestoval jakékoliv jiné zařízení, které by tak špatně hrálo i do lepších sluchátek.

Hardware

Oproti klasickému Idolu mírně vzrostl takt použitého dvoujádrového procesoru v čipsetu MediaTek 6577 na 1,2 GHz. Podle výsledků v benchmark testech spadá výkon dvoujádrového procesoru do mírného nadprůměru. Operační paměť je dle slov výrobce 1 GB RAM, skutečnost ukazuje hodnotu 970 MB a při běžném provozu je k dispozici kolem 520 MB, což je hodně slušné. Příliš rád nejsem z absence slotu na paměťovou kartu. Když už chybí, výrobce mohl zvolit alespoň kapacitu interní paměti 32 GB. Takto si budeme muset vystačit s 16 GB, z čehož je nakonec dostupných 13 GB. Žádná sláva.

Testy benchmark zleva - Quadrant, SmartBench 2012. AnTuTu při testu vždy spadlo, proto jsem jej nezařadil.

Uživatelské prostředí

Přístroj běží na Androidu Jelly Bean 4.1.1. Výrobce se zřekl různých experimentů a obohatil jej svým poměrně zdařilým prostředím, které jen decentně mění vzhled čistého Androidu. Prostředí je navíc plynulé a svižné, reakce jsou okamžité. Plynulost reakcí je opravdu příkladná a po dobu celého testování jsem se nesetkal se zpomalenými reakcemi ani jsem nenabyl dojmů, že by zařízení nestíhalo. To se Alcatelu, potažmo tedy v TCL, opravdu povedlo. Navíc výrobce po dobu testování uvolnil dvě aktualizace, což značí, že se o své výrobky pečlivě stará, alespoň prozatím.

Screenshoty z prostředí systému

Dobře zpracovaná je i notifikační lišta. Orientujeme se v ní tahem do stran, kde je nespočetné množství napevno umístěných zástupců nastavení, aplikací i her. Mezi speciální funkce přidané výrobcem patří třeba načasované vypnutí a zapnutí telefonu.

Originálně zpracovanou zamykací obrazovku s posuvníky, které mohou spustit i zprávy či aktivovat fotoaparát, nelze upravovat. Oba zástupci mají na svém místě doživotní adresu a jinou aplikací či hrou je nelze nahradit, což je škoda.

Zvláštním krokem je upuštění od druhého slotu na SIM kartu, který je skoro synonymem pro většinu telefonů Alcatel. Zatímco prvně testovaný Idol s klasickou tloušťkou nabídl, tato novinka jej nemá. Zřejmě z důvodu maximálního sražení rozměrů.

Multimédia

K přehrávání hudebního obsahu jsou nachystány dvě aplikace. První aplikace se jednoduše nazývá hudba. Má sympatické rozhraní, ve kterém náhled alba zaujímá většinovou plochu displeje. Nabídne možnost opakování hudby i náhodný výběr. Jediné co jí chybí, je ekvalizér.

Druhou aplikací je Hudba Play. Rozhraní je podobné, ale u některých alb nedokázal zobrazit přiřazené album. Oproti prvně jmenované aplikaci alespoň podporuje hudební ekvalizér. Výrobce myslel i na dlouhé večery či jízdy v dopravních prostředcích. Pro tyto chvíle nachystal několik jednodušších herních titulů, konkrétně stavění města Little Big City a lovení ryb Shark Dash.

Pro hudební vyžití se nabízejí hned dva přehrávače

Vedle hudebního přehrávače nechybí ani FM rádio. To ke svému provozu potřebuje sluchátka. Pokud ale vaše slechy požadují něco exotičtějšího, co česká rádia nabídnout nedokážou, potěší vás Alcatel aplikací s názvem One Touch Radio, která ke svému provozu nepotřebuje zapojení sluchátek, ale vyžaduje datové připojení. Kvalita přehrávané hudby je 128 kb/s. Mile mne překvapila plynulost reprodukované hudby i její samotná kvalita.

Pro přehrávání klipů i videí je vyčleněna aplikace Přehrávač videa. Její funkčnost ovšem začíná a končí přehráváním a pozastavením videa. Jakékoliv další funkce jsou bohužel nekompromisně ořezány. Zařízení ale bez jakéhokoliv sekání přehrálo i video v rozlišení 720p a poradí si s formáty avi, 3gp, mp4, mkv. S titulky byl ovšem problém, přehrávač je nedokázal zobrazit.

Fotoaparát

Srovnám-li fotoaparát novinky Idol Ultra s klasickým Idolem, je o něco kvalitnější, a to jak v otázce detailů a vyšší ostrosti, tak v oblasti šumu, kterého je méně. Fotografie jsou velmi slušné a fotoaparát mohu označit ve své kategorii za nadprůměrný.

V režimech fotoaparátu je přítomen panoramatický režim, který se postará o automatické „slepení“ snímků a následné vytvoření panoramatické fotky. V horším světle přijde vhod režim HDR, který vytvoří podexponovaný a přeexponovaný snímek a poté jej spojí do jednoho snímku. Při focení osob se vybízí režim úsměvu nebo krásné tváře, který vyretušuje obličej focené osoby.

Nezapomnělo se ani na scény nebo automatickou detekci scény. Uvítal jsem, že výrobce ponechal na mém rozhodnutí, zda chci mít vypnutou zvukovou spoušť fotoaparátu nebo ne. Zvuky doprovázející focení jsou velmi otravné, u některých mobilů zvlášť, a je dobře, že je možné je zde vypnout. Menší rozlišení oproti Idolu obdržela přední kamera. Má rozlišení 1,3 megapixelů.

Nahrávání videa je samozřejmě možné také, ale setkal jsem se zde s nepochopitelným omezením. Maximální rozlišení totiž činí jen 720p a výsledný formát je 3gp. Obojí působí tak trochu směšným dojmem. Proč, když má zařízení dvoujádrový procesor? Od zařízení za bezmála deset tisíc korun už opravdu čekám nahrávání videí ve FullHD rozlišení. Kvalita pořízeného videa je nicméně celkem ucházející. Možná jen zamrzí slabší datová stopa a horší zvuk. Navíc během nahrávání byl obraz trhaný a ne zcela plynulý. Tady má optimalizace značné rezervy.

Alcatel One Touch Idol Ultra (testovací video) – exteriér, 720p

Telefonní seznam

Telefonní seznam nebude vyhovovat těm, kteří chtějí co největší provázanost se sociálními sítěmi. Prioritou tu je také přehlednost. U jednotlivých kontaktů můžeme přidat podrobné informace o bydlišti, různé poznámky, množství čísel a e-mailových adres. Uložené kontakty mohou být i filtrovány a Alcatel nabízí výběr zdrojů, ze kterých chceme čerpat. Telefonní seznam může být dokonce zálohován na externí uložiště nebo online uložiště Alcatel Cloud.

Prostředí telefonního seznamu

Zprávy

Textový editor se nese v duchu světlých odstínů a decentního šedého pozadí s lehkou texturou. Psaní na softwarové QWERTZ klávesnici je pohodlné. Klávesnice má dostatečné rozestupy. Její ergonomie patří mezi lepší napříč softwarovými klávesnicemi.

Prostředí zpráv je jednoduché, využívající přehledné bílé pozadí. Softwarová klávesnice je pohodlná, s dostatečnými rozestupy

Odpočítávání znaků probíhá již od samého počátku, čili 160 znaků. Přidání přílohy je možné bez složitého proklikávání se. Ve výbavě pochopitelně nechybí Gmail klient, který zřejmě nemá cenu podrobněji popisovat.

Organizační funkce a GPS

Kalendář zaujímá vzorně plochu celého displeje. Zobrazení detailů událostí na hlavní obrazovce sice chybí, ale větší okna náhledů jednotlivých dní vše kompenzují. U přidávané události kromě běžných vlastností jako popisek, připomenutí, lokace nalezneme navíc i možnost zvolení si typu události. Kalendář spolupracuje s více typy účtů a je na uživateli, který typ kalendáře bude preferovat.

Kancelářské funkce jsou zastoupeny v hojném počtu, nepřekvapí kalendář, jsou libo poznámky nebo úkoly?

Elektronické dokumenty má na starost program OfficeSuite. Podporuje dokumenty vytvořené v programech word, excel, powerpoint a Adobe. Dokumenty umí otevřít, ale editovat je bohužel nedokáže. Dalším členem kancelářské party jsou jednoduché poznámky a úkoly s časovým ohraničením. Soubory nacházející se v interní paměti si prohlédneme přes vestavěného správce souborů.

Interní GPS modul dokáže zafixovat satelity během dvaceti vteřin, i bez nutnosti být připojený k internetu. Následná fixace satelitů je stabilní, k výpadkům nedocházelo a nezaznamenal jsem ani jiné další výkyvy. Výrobce ale nepřidal vlastní aplikaci pro automobilovou navigaci. Není důvod si zoufat, v základu samotného Androidu je kvalitní aplikace Google mapy, poskytují online navigaci, včetně česky mluvené hlasové navigace. Musíte jen pamatovat na to, že je třeba být neustále on-line.

Datové funkce

Datová základna nijak zvlášť neohromí a představuje standard. K prohlížení webových stránek jsou připraveny bezdrátové sítě Wi-Fi b/g/n. Alternativou jsou i sítě 3G s technologii HSDPA, která nabídne jen pomalejší rychlost 7,2 Mb/s. U zařízení s cenou přes sedm tisíc korun bych možná už volal po HSPA+. Posílání souborů s našimi přáteli můžeme svěřit technologiím Wi-Fi Direct nebo Bluetooth 4.0. Zamrzí absence NFC.

Internetový prohlížeč je svižný a plynulý

Pro prohlížení stránek jsou připraveny dva prohlížeče. Chrome a Android prohlížeč. Prvně jmenovaný stále tápe v otázce rychlosti i optimalizace a uživatelská zážitek stále není nijak dobrý. Druhý prohlížeč je o poznání přívětivější, a to v otázce rychlosti načítání stránek, plynulosti pohybu po již načtené stránce i celkové stability. Nenabídne ale tolik možností.

Alcatel je známý tím, že už v základní výbavě svých telefonů nabízí přehršel užitečných aplikací. Uložený obsah v telefonu můžeme zálohovat přes aplikaci One Touch Cloud. Slouží jako rozcestník pro zálohování dat na externím úložišti (Box, Dropbox či interní paměť). Při posezení s přáteli se hodí aplikace DLNA pro sdílení multimediálního obsahu na jiných zařízeních, například televizoru. Sdílet multimediální obsah můžeme i přes aplikaci MediaShare. S patřičným příslušenstvím jsou obrázky či videa vzduchem vysílány na plochu televizoru či jiných zařízení.

Pokud máme mobilní data, můžeme si z telefonu vytvořit přenosný hotspot s následným sdílením dat přes Wi-Fi. Ke čtení kódů je nachystána populární čtečka barcode, bezpečnost stahovaných dat prověří nainstalovaná aplikace AVG. Zatímco nutnost ochrany před viry není ještě tak akutní, nabízí i užitečnou ochranu proti krádeži zařízení. V případě krádeže totiž podporuje uzamčení zařízení na dálku. Šikovné.

Zhodnocení

Předchozí Alcatel Idol jsem si oblíbil a bylo poměrně jednoznačné říct, že za v tu chvíli aktuální prodejní cenu se vzhledem k jeho výbavě jedná o výborné a kvalitní zařízení. O Idolu Ultra to ale tak jednoznačné není. Za předpokladu, že zapomenete na cenu a budete chtít tenké a stylové zařízení a nevadí vám pár kompromisů, budete spokojeni. Pokud ale hledáte telefon s co nejlepším poměrem výkon/cena, naleznete mnohá lepší zařízení.

Aktuálně stojí novinka přes devět tisíc korun, což už není vůbec málo a Alcatel se povážlivě dotýká horní hranice vyšší střední třídy. Co nabídne tak zajímavého, zvláštního, odlišujícího, že bychom měli dát Alcatelu přednost před jinými konkurenčními přístroji? Extrémně štíhlé tělo a elegantní vzhled potěší a mnohé uživatele možná tato kombinace zaujme. 4,7 palcový displej s HD rozlišením? Ano, to je fajn a v této cenové relaci to ještě zdaleka není samozřejmost. 8 megapixelový fotoaparát? Taky fajn. Ale to už je víceméně standart. Celkově One Touch Ultra ale opravdu velmi dobře fotí a displej je, až na mizernou čitelnost na slunci, také velmi dobrý. Zamrzí naopak horší rozlišení nahrávaného videa. Pochválit mohu velmi dobře odladěný systém a bohatou softwarovou výbavu už v základu.

Osobně mi ale vadila absence paměťových karet, pouze 13 GB interní paměť, chybějící 3,5 mm jack konektor, opravdu špatný výstup do sluchátek a spíše horší pohotovostní výdrž. Chybí také rychlejší data nebo NFC. Negativ tedy za tuto cenovku není málo a je na vás, zda jste schopni se přes ně přenést a musíte mít za každou cenu takto tenký telefon, nebo zvolíte o milimetřík až dva tlustší, ale s méně kompromisy.

Konkurence

V této třídě má Alcatel více než tvrdou konkurenci, mnozí konkurenti jsou navíc lépe vybavení. Ve střední třídě vládne Honor 2 výrobce Huawei. Uživatele bude chtít zlanařit přítomností výkonné 2150 mAh baterie, špičkovým fotoaparátem, kvalitními stereo reproduktory, čtyřjádrovým procesorem nebo slotem na paměťové karty. A finální úder zasadí svoji cenou, která je nižší o dva tisíce korun.

Huawei Honor 2 - oficiální fotografie

Dalším konkurentem je špičková Nokia Lumia 920. Má větší interní paměť a slušný fotoaparát, který nemá konkurenci v kategorii snímků pořízených za horších světelných podmínek. Její displej je pak ovladatelný i za pomocí rukavic či jiných předmětů. Velmi slušná je i pohotovostní výdrž. Odlišuje se platformou Windows Phone 8. V útrobách je jeden z nejnovějších dvoujádrových procesorů a vysokorychlostní internet zajistí technologie LTE, nechybí pak ani NFC a další vymoženosti.

Nokia Lumia 920 - oficiální fotografie

TIP: Recenze Nokia Lumia 920 – Finský návrat na vrchol

Poslední dobou se stává zajímavou koupí i LG Optimus 4X, který těsně atakuje hranici 9000 Kč s daní. Jeho největším kladem je špičkový True IPS displej s HD rozlišením a úhlopříčkou 4,7 palce. Má i NFC anténu. Ochuzen není o slot na paměťové karty a baterie je uživatelsky přístupná. Naopak 8 megapixelový fotoaparát je pouze průměrný a hudební výstup jakbysmet.

LG Optimus 4X - oficiální fotografie

TIP: LG Optimus 4X HD: vlajková loď s 4,7″ displejem a HD rozlišením

O pozornost si říká i nová Xperia SP výrobce Sony. Zájem vzbuzuje baterií s rekordní kapacitou 2370 mAh. Nabídne perfektní dílenské zpracování a konkurenci nemá ohledně zpracování a pojetí notifikační LED diody, která může blikat do rytmu, v mnoha barvách a při různých činnostech. Datová výbava je skoro dokonalá. Nechybí NFC ani LTE. 8megapixelový fotoaparát ale spadá do šedivého průměru. Nezklame , ale existují mnohem lepší fotoaparáty v mobilech. Narozdíl od Alcatelu má Sony nový typ dvoujádrového procesoru o taktu 1,7 GHz.

Sony Xperia SP - oficiální fotografie

TIP: Recenze Sony Xperia SP – Zraněný sportovec

Konkurovat chce i doprodávající se Samsung Galaxy S II. To je o více jak dva tisíce levnější, ale stále má co nabídnout. Menší úhlopříčka displeje 4,3 palce je doplněna slabším rozlišením, ale dvoujádrový procesor Exynos 4412 je poměrně výkonný. Fotoaparát s rozlišením 8 megapixelů patří mezi lepší průměr. Plusem je dobrá výdrž, slot na karty a výměnná baterie.

Samsung Galaxy S II – oficiální fotografie

TIP: Recenze Samsung Galaxy S II – šlechtic Android

V posledním měsíci výrazně zlevnilo HTC 8X s Windows Phone 8, a stává se tak důstojným konkurentem. Stejně jako Alcatel nedisponuje slotem na paměťovou kartu a má pouze 16GB paměť. Displej má menší úhlopříčku 4,3 palce displeje, ale díky stejnému HD rozlišení je jemnější. Plus získává i za modernější a výkonnější procesor Snapdragon S4. Zaujme i špičkovou přední kamerou s rozlišením 2,2 megapixelů a širokohoúhlým objektivem.

HTC 8X - oficiální fotografie

TIP: Recenze HTC 8X – Navždy první s Windows Phone 8

Nově prodávané zařízení střední třídy se jmenuje Galaxy S4 mini. Exceluje především LTE konektivitou, NFC čipem nebo podle prvních poznatků vynikajícím fotoaparátem s rozlišením 8 megapixelů. Co je ovšem zarážející vzhledem k ceně přes 11 tisíc korun je rozlišení samotného displeje, které je 540 x 960 bodů. Novinka nabídne výměnnou baterii i slot na karty. Zaujme i vysoká kapacita baterie 1950 mAh.

Samsung Galaxy S4 mini - oficiální fotografie

TIP: Samsung Galaxy S4 mini: kompaktní novinka s LTE

Za zapůjčení děkujeme e-shopu Smarty.cz, kde můžete telefon Alcatel One Touch Idol Ultra zakoupit.

alcatel-onetouch-idol-ultra
Klady
  • výborná odladěnost prostředí a rychlé reakce
  • dobrá ergonomie a zejména nízká tloušťka
  • lehce nadprůměrný fotoaparát
  • výborné zobrazovací schopnosti AMOLED displeje
Zápory
  • horší pohotovostní výdrž
  • vyjma našeho zařízení příkladné zpracování
  • pořizovaná videa se mírně sekají a nejsou plynulá
  • velmi špatný zvukový výstup do sluchátek
  • absence 3,5 mm jack konektoru
  • chybí slot na paměťovou kartu
  • pomalejší data, pouze 7,2 Mb/s
  • absence NFC
Diskuze ke článku
Ami
Dobrý telefon s mnoha kompromisy, bohužel. Jinak by mohl mít úspěch...
Michal
No, vlastním tento telefon a musím říct, že kvalita zpracování je u mého kusu naprosto příkladná. Nikde nic nepruží, nevrže ani nemá žádnou vůli. Ani při silnějším stisknutí. Tím samozřejmě nechci říct, že kecáte. Ale zaráží mě, co za kusy vám tam Alcatel vlastně posílá? Jsou tam fakt všichni úplně na hlavu? Asi jo. Dívám se na zkušenosti majitelů na Heuréce a všichni (kromě jednoho idiota) chválí perfektní zpracování.
m
v clanku nezbylo na 3,5mm jack a v tabulke.. vystup 3,5mm jack tak ako?
Michal
Já moc nechápu proč je konstrukce tohoto mobilu ve videu "skvělá" a v textu "strašná"...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze