Test: jak fotí a natáčí nová Sony Xperia XZ? (fotografie a videa)

39

Na redakční test nám dorazila nejnovější vlajková loď japonského Sony, model Xperia XZ. Ten se opět chlubí vylepšeným fotoaparátem se 23 megapixely, rychlým ostřením, laserovým autofocusem či rychlým spouštěním. Dokázalo Sony po delší době připravit opět kvalitní fotoaparát ve vlastním telefonu, nebo se nic nezměnilo?

Sony Xperia XZ

Zkraje září jsme se dočkali ze strany Sony představení zbrusu nové vlajkové lodi. Ta přináší dle očekávání špičkovou výbavu a výrobce přistoupil také k decentní změně vzhledu. Tomu se však budeme věnovat až v připravované recenzi. Dnes si hlavni roli střihne fotoaparát. I ten doznal některých změn, na které je výrobce náležitě pyšný a my se na ně podíváme.

TIP! Nové Xperie XZ a X Compact v redakci: podívejte se na unboxing

Novinky

V prvé řadě tu máme další nárůst rozlišení, které se tentokrát zastavilo na 23 megapixelech. Sony nasadilo také nový snímač RGBC-IR, který měří viditelné a infračervené světlo, díky čemuž by si měl telefon lépe poradit s vyvážením bílé a celkově zachytit přirozené barvy. Současně má nový snímač předvídat pohyby objektů a dokázat je zachytit ostré i při pohybu. Velikost samotného snímače nijak nepřekvapí a činí 1/2,3", přičemž potěší širokoúhlý objektiv (24 mm), kdy se vám do snímané scény vměstná širší záběr. Pro rychlejší a přesnější ostření přidalo Sony také laserový autofocus.

Samozřejmostí je možnost video záznamu, kde Sony přidává svou pokročilou elektronickou stabilizaci a možnost záznamu 4K videa se 30 FPS, případně Full HD videa se 60 snímky za sekundu. Mezi speciálními režimy pak naleznete TimeShift video, které dokáže zaznamenat zpomalený záznam se 120 snímky za vteřinu, avšak bohužel jen v HD rozlišení. V tomto ohledu tak k žádnému zlepšení nedošlo.

Čelní kamerka se chlubí tentokrát rovnou 13 megapixely a velikost snímače je 1/3,06", přičemž je zde znovu širokoúhlý objektiv (22 mm). To se tak opět hodí při tvorbě hromadných selfies, kdy se vám do záběru více přátel. Při pořízení snímku nechybí samospoušť nebo režim hladké pleti.

Pokud něco k Xperiím neodmyslitelně patří, je to hardwarová spoušť fotoaparátu na boku přístroje, která je navíc dvoupolohová. Fotografování je tak absolutně přirozené a hlavně jisté. Telefon pevně držíte, namáčknete spoušť a následně pořídíte snímek. Sony se chlubí bleskurychlým spuštěním fotoaparátu za 0,6 vteřin. Samotné spuštění je skutečně velmi rychlé a to i v případě, že je telefon uzamčený. Stačí jen přidržet spoušť na boku přístroje.

Sony Xperia XZ
rozlišení hlavního fotoaparátu 23 Mpx
velikost snímače 1/2,3"
světelnost objektivu f/2.0
možnost přiblížení digitální zoom – 8x
hardwarová spoušť ano – dvoupolohová
rozlišení čelního fotoaparátu 13 Mpx
velikost snímače 1/3,06"
světelnost objektivu f/2.0
rozlišení záznamu videa 3 860 x 2 160 pixelů (4K)

Prostředí

Pokud se něco skutečně nijak nezměnilo, je to prostředí aplikace fotoaparátu. V tomto směru to ani nelze kritizovat, neboť prostředí má Sony zvládnuté velmi dobře. V automatickém režimu máte vše důležité po ruce. Na displeji nechybí softwarová spoušť, přístup do galerie a nastavení najdete po pravé straně. Na opačném konci displeje si zvolíte režim blesku, který je u Sony tradičně bohatý. Kromě vypnutí a zapnutí přisvětlení je k dispozici automatika, režim potlačení červených očí, kdy před samotným pořízením snímku dojde k tzv. „předblesku“, a výčet kompletuje režim svítilna, kdy dioda svítí neustále.

Sony Xperia XZ
Prostředí manuálního režimu na Xperii XZ

Na levém boku při horizontálním držení se nachází i změna fotoaparátů a rovněž posuvné menu měnící režimy. Kromě plně automatického nechybí ani manuální režim. Máte možnost si vyvážit bílou, nastavit expozici, čas uzávěrky či režim ostření. K dispozici je 17 scénických režimů prakticky pro jakoukoliv příležitost. Dalším režimem je video záznam, kde však nenajdete 4K rozlišení. To se trošku nelogicky nachází mezi aplikacemi fotoaparátu, kde mu společnost dělá například efekt rozšířené reality, Panorama či další aplikace, které si dodatečně můžete stáhnout.

Prostředí fotoaprátu

Hlavní fotoaparát – fotografie

Při využití hlavního fotoaparátu docílíte nejvyššího 23megapixelového rozlišení jen při formátu 4:3. Pakliže preferujete širokoúhlé snímky, je k dispozici maximálně 20megapixelové rozlišení. Nyní už se ale podíváme na samotnou kvalitu snímků. Bohužel hned úvodem je nutné říci, že se Sony nijak výrazně nepoučilo a několikátým rokem opakuje své chyby. Samotný snímek vypadá na displeji telefonu velmi dobře a nic moc se nezmění ani v případě běžného prohlížení na displeji monitoru či televize. Věrné barevné podání se Sony skutečně daří a špatně to nevypadá ani s ostrostí.

Stačí však snímky pořízené v automatickém režimu trochu více prozkoumat a na povrch vyplouvají nedostatky, které u telefonu za více než 19 tisíc korun nemůžeme tolerovat. V prvé řadě je to agresivní postprocessing, kdy stačí snímek jen trochu přiblížit a vystoupí nejen slévající se detaily, ale také zrnění. Na snímku jsou při přiblížení patrné bílé tečky u vzdálených objektů.

Ukázkové fotografie z exteriéru

Snad ještě horší je to však s celkovou ostrostí, která je nejlepší v samotném středu snímku. Čím dál je od něj objekt, tím méně ostrý je. Okraje fotografie tak již příliš ostré nejsou a patrně zcela nejhorší situace je v levém spodním rohu snímků. Nutno podotknout, že jde o problém trápící Xperie dlouhodobě. Obdobné fotky produkuje i starší Xperia X Performance.

Doposud byla řeč o snímcích za denního světla, byť zcela ideální podmínky s ohledem na počasí nepanovaly. Nová Xperia XZ však neexceluje ani například v interiérech či u pohyblivých objektů. V interiéru vše záleží na dostatečném světle a pevných rukách. U pohybujícího objektu se většinou vždy dočkáte alespoň drobného rozmazání, avšak to je úděl většiny telefonů.

Interiér

Sony Xperia XZ disponuje také možností přiblížení, které obstarává osminásobný digitální zoom. Na následujících snímcích vidíte záběr bez přiblížení, následně je snímek s dvojnásobným zoomem, čtyřnásobným a nakonec s největším přiblížením. Jistě víte, že použití digitálního zoomu vždy znamená ztrátu kvality snímku. Do zhruba dvojnásobného přiblížení je snímek ještě poměrně ostrý. Následně již dochází k rychlému snížení kvality.

Ukázka zoomu – 1. snímek je originální, 2. 2× zoom, 3. 4× zoom, 4. 8× zoom

Nakonec zde máme noční snímky či fotografie za šera. U nich opět platí, že telefon bojuje se šumem a ostrostí. Ani v tomto ohledu tak Xperia XZ rozhodně nepatří k tomu lepšímu.

Interiér

Čelní fotoaparát – fotografie

Kamerka nad displejem disponuje 13 megapixely a její výkony se velmi podobají hlavnímu fotoaparátu. Na čelní fotoaparát však neklademe tak vysoké nároky, a tak skutečně chválíme věrné barevné podání i obstojnou ostrost. Pro potřeby selfies bohatě postačuje. Nicméně i čelní kamerku provází stejný problém s ubývající ostrostí od středu snímku.

Ukázková fotografie z čelní kamerky – 13 Mpx

Záznam videa

Pokud nás Xperia XZ výslednými fotografiemi příliš nepřesvědčila, snaží si reputaci napravit v případě záznamu videa. Ostatně je to tradičně silná parketa japonského výrobce. Na výběr máte hned několik rozlišení. Vše začíná nejnižším rozlišením pro MMS zprávy. Často zřejmě nebudete využívat ani HD rozlišení. Následuje už Full HD s 30 snímky za vteřinu a Full HD s 60 snímky za vteřinu. Vrcholem nabídky je potom 4K rozlišení s 30 snímky za vteřinu. V ukázkách se podíváme na tři nejvyšší volby rozlišení.

Videa spojuje věrné barevné podání a celková ostrost. Za vyzdvihnutí stojí také skvěle fungující 5osá elektronická stabilizace obrazu SteadyShot, kdy záběr udržíte pevně ve svých rukách a nedochází k záznamu roztřeseného videa. U režimů se 30 snímky za vteřinu je patrné drobné škubání přehrávání na větším monitoru. Nejde ale o nic neobvyklého. Své možnosti pak nová Xperia ukazuje v režimu 60 snímků za vteřinu, kdy budete svědky nádherně plynulého videa. Velmi dobře novinka zaznamenává také zvuk, který je čistý.

Sony Xperia XZ (testovací video) – 2160p, 30 FPS, exteriér

Sony Xperia XZ (testovací video) – 1080p, 60 FPS, exteriér

Sony Xperia XZ (testovací video) – 1080p, 30 FPS, exteriér

Sony Xperia XZ (testovací video) – 2160p, 30 FPS, interiér

Sony Xperia XZ (testovací video) – 1080p, 60 FPS, interiér

Sony Xperia XZ (testovací video) – 1080p, 30 FPS, interiér

Závěrem vás také určitě zajímá, jak je to s přehříváním. I nová Xperia XZ se dokáže přehřát při záznamu 4K videa. Po 9 minutách vás telefon upozorní, že teplota zařízení stoupla a brzy může dojít k vypnutí záznamu videa. Ani v tu dobu však telefon není nijak horký, jen oblast kolem fotoaparátu je teplejší. V čase 9 minut a 59 vteřin však již dojde k ukončení a uložení záznamu z důvodu přehřátí.

Při delším natáčení ve vysokém rozlišení můžete telefon přehřát

Technické parametry Sony Xperia XZ

Kompletní specifikace
Konstrukce146 × 72 × 8,1 mm, 161 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejTFT IPS, 5,2" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát23 Mpx (5 520 × 4 140), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 820 MSM8994, CPU: 2×1,5 GHz + 2×1,6 GHz, GPU: Adreno 530
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB / 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 7.1
Akumulátor2 900 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:03 hodin
Dostupnostříjen 2016,
Diskuze ke článku
Richy
Chtělo by to fotky za lepších světelných podmínek.
Dave
Já s foťákem problém nemám a i na recenzích na youtube ho celkem chválí s S7 patří ke špičce.
Mat
Počkám na Absolona a jeho odborný názor. Pak se rozhodnu, zda koupím, či ne.
ICE
Ach jo, ty stromy vypadají jak kdyby je kreslili vodovkama. Sony je prostě nepoučitelné.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze