Telefony Nokia s Androidem? Letos to není poprvé

12

Nová etapa značky Nokia pomalu začíná. Trochu překvapivě jsme se dočkali vůbec prvního telefonu již nyní a dle očekávání jej pohání operační systém Android. Jde však o první takové spojení? Kdepak! V poměrně nedávné historii najdeme hned dva případy, kdy se v přístroji s logem Nokia nacházel operační systém od Googlu.

Nokia

Pokud vyslovíme jméno Nokia, takřka každý na světě bude vědět, která bije. Někdejší největší výrobce mobilních telefonů na světě se nesmazatelně zapsal do historie hned několikrát. V živé paměti jistě máme kriticky přijímaný prodej mobilní divize Microsoftu a následné utlumení výroby. Samotná značka má však stále svou sílu a dle očekávání bude znovu využívána.

Nepřehlédněte: Nový začátek je tady, Nokia 6 s Androidem představena

Již na sklonku loňského roku ji vzkřísila finská společnost HMD Global, jež potvrdila nové telefony s Androidem, které bude vyrábět čínský Foxconn. Navzdory tomu, že jsme první telefony očekávali koncem února na veletrhu MWC 2017, první vlaštovka byla vypuštěna již nyní. Oficiální premiéru si odbyla Nokia 6. Za jednoduchým názvem se skrývá přístroj nižší střední třídy s pěkným vzhledem a velmi solidní výbavou. Vše je postaveno na operačním systému Android. Jde však o historicky první Nokii s Androidem?

Nová Nokia 6 s Androidem – leden 2016

Mnozí z vás to jistě vědí, ale pro jistotu odpovězme, že nejde. Pokud bychom chtěli najít první přístroj se značkou Nokia na těle a systémem Android, museli bychom se vrátit o takřka tři roky nazpět. Probíhá barcelonský veletrh MWC 2014 a již delší dobu se šušká, že to Nokia zkusí s Androidem. Sám výrobce laškovně mění své tradičně modré logo na zelené.

Den D nadešel 24. února 2014, kdy se světu odhalily modely Nokia X, Nokia X+ a Nokia XL. Trojlístek novinek spojovala například zelená barva, ale taky operační systém Android, který však nebyl na první pohled patrný. V telefonech se totiž konkrétně nacházel Android Open Source Project, který neobsahoval služby Google a Nokia si výrazně upravila celé prostředí bez nutnosti je vázat na jakékoliv aplikace od Googlu. Základ tvořil postarší Android 4.1.2 a k dispozici byly například i tradiční widgety.

TIP! Recenze Nokia X – Smartphone s Androidem na finský způsob

Nokia X s upraveným Androidem – únor 2014

O pouhé čtyři měsíce později dorazila ještě vylepšená Nokia X2, která měla o něco lepší výbavu, ale již se nikdy oficiálně neprodávala na českém trhu. Lze předpokládat, že ani ve světě větší popularity nedosáhla. Jedním z důvodů byla absence klasického obchodu Google Play. Uživatelé měli k dispozici jen obchod od Nokie, kde bylo minimum aplikací. Nad Nokiemi s notně upraveným Androidem se tak ani ne za rok zavřela voda.

Nokia X2 Dual SIM s upraveným Androidem – červen 2014

Na časové ose se nyní posuneme o dalších pět měsíců dopředu. Jsme v listopadu 2014. Mobilní telefony značky Nokia už to mají sečtené, Microsoft logo využívat nebude. Na chytrých telefonech se následně dva roky nesmí logo Nokia objevit. Z čista jasna se objevuje tablet Nokia N1, který využívá služeb systému Android 5.0. Tentokrát je již vše zcela klasické a uživatelé si kromě elegantního vzhledu mohou užívat výkonný hardware a všechny výhody i neduhy Androidu.

Přečtěte si: Vyzkoušeli jsme finský iPad – Nokii N1 s Androidem 5.0

Tablet Nokia N1 s Androidem – listopad 2014

Od listopadu 2014 pak všichni věrní fanoušci čekali, než se Nokia bude moci vrátit. Poslední půl rok již bylo čekání veselejší, neboť bylo vše již velmi blízko. Nyní už můžeme obdivovat první model a radost kazí pouze fakt, že se nedostane na evropské trhy. Nokia však v Evropě byla silná a lze předpokládat, že další modely již naberou směr starý kontinent.

Nokia X – videorecenze

Diskuze ke článku
cecil
Nokia s Androidem je totální hnus! Nokia je jako zombie, kolikrát ještě vstane z mrtvých. Zabijte ji konečně!
kvok
U X se mi velice líbilo rozhraní. Ze začátku to dokonce vypadalo, že to Nokia myslí vážně, měla i roadbus pro vývojáře, ale utli to velice brzo.
Lukas
Cecil ty jsi duševní mrzáček.Pokud vím tak to zkoušejí oživit poprvé!!!!A myslím že je to dobře, protože za pár let už by ten návrat nemusel klapnout.(Sejde z očí sejde z mysli)Za mě tomu fandím protože když někdo může kupovat levný Samsung protože je to značka prece,tak oživená Nokia má pořád aspoň pro mě lepší zvuk.
Petr
Opravdu ale nerozumim par vecem.
- proc udelali projekt Nokia X, co si od toho jako slibovali
- proc zkouseli naroubovat androidi aplikace do WM
Cela cesta Nokia - Microsoft mi prijde jako "Nokii koupime a uplne ji dojebeme..."

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze