Takto fotí cenově dostupný Google Pixel 6a

3
Takto fotí cenově dostupný Google Pixel 6a
Fotografie: Michal Pavlíček, mobilenet.cz
  • Nejnovější Pixel si vystačí se dvěma zadními fotoaparáty
  • Nejde o tak kvalitní snímače jako u dražších Pixelů 6
  • Čelní kamerka má běžných 8 megapixelů

Pixely vždy platily za skvěle fotící telefony. Vynikaly kvalitními snímky nejen během dne, ale především v noci, kdy dokáží vykouzlit nebývale projasněné scény i ve chvílích, kdy lidské oko tápe v šeru. Za výsledky stojí nejen obstojné snímače, ale rovněž softwarová kouzla Googlu, respektive jeho aplikace Fotoaparát.

V redakci pro vás aktuálně testujeme nejnovější Google Pixel 6a. Jedná se o cenově dostupnější model, který na českém trhu seženete od zhruba 12 tisíc korun, záleží, jaký obchod si zvolíte. Pohybujeme se tak ve vyšší střední třídě, kde již uživatel bude očekávat poměrně schopný fotomobil. Pixel 6a sice nedosahuje takových kvalit jako Pixel 6 (má starší hlavní fotoaparát), případně jako Pixel 6 Pro (postrádá teleobjektiv), ale i přesto má čím zaujmout.

Hlavní fotoaparát Ultraširokoúhlý fotoaparát
rozlišení 12,2 Mpx 12 Mpx
světelnost f/1.7 f/2.2
optická stabilizace ano ne
šířka záběru - 114°

Hlavní snímač je převzat z Pixelu 5, což je předloňský top model. Těšit se můžete na 12megapixelové rozlišení a optickou stabilizaci obrazu. Výsledky za denního světla takřka snesou srovnání s dnešní špičkou. Potíže nepředstavuje ani ubývající světlo, kdy plně úřaduje optická stabilizace obrazu i samotná aplikace + umělá inteligence. Snímky jsou také stále ostré a takřka bez šumu. Pakliže Pixel 6a budete chtít využívat v noci pouze za umělého osvětlení, připravte se, že ruku k dílu přiloží i noční režim a telefon bude klidně několik vteřin sbírat okolní světlo. Noční snímky jsou tak zahaleny spíše do teplejších žlutých odstínů, ale nechybí jim detaily. Například text bývá vždy čitelný. Ostrost slábne až u vzdálenějších detailů, šum se z větší části snaží telefon dostat z fotek pryč.

Ukázkové fotografie – exteriér, interiér a noc

Sekundární fotoaparát na zadní straně má rovněž 12megapixelové rozlišení, avšak jde o ultraširokoúhlý objektiv. Šířka záběru je ale v případě Pixelu 6a pouze 114°. Vysoké rozlišení i druhého objektivu však zajišťuje dobré snímky za dostatečného světla. V noci je již nutné smířit se s výrazným šumem. Abychom byli s výčtem všech fotoaparátů kompletní, nelze opomenout 8megapixelový čelní fotoaparát pro selfies.

Google Pixel 6a (testovací video) – 4K, 60 FPS

Google Pixel 6a (testovací video) – 4K, 60 FPS

Velmi dobře si mobil vede i v případě záznamu videa, jehož vrcholem je 4K rozlišení a 60 snímků za vteřinu. Obraz je prokreslený a není roztřesený. Pakliže byste během natáčení chtěli mezi zadními fotoaparáty přepínat, budete muset slevit ze svých nároků na kvalitu a minimálně snížit plynulost na 30 snímků za vteřinu.

Za zapůjčení Google Pixelu 6a děkujeme společnosti CZC.cz, kde si telefon můžete rovněž zakoupit.

Google Pixel 6a

Rozměry152,2 × 71,8 × 8,9 mm, 178 g
DisplejOLED, 6,1" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx
ProcesorGoogle Tensor,
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor4 410 mAh