Tablety zažívají s pandemií renesanci. Využívá je 5 ze 6 Čechů

6
Tablety zažívají s pandemií renesanci. Využívá je 5 ze 6 Čechů
Fotografie: Lenovo
  • Od začátku pandemie si nový tablet pořídilo 36 % Čechů
  • Nejvíce jsou uživatelé ochotni připlatit za větší vnitřní paměť a vyšší výkon
  • Nejčastěji jsou tablety využívány ke sledování filmů a seriálů či čtení elektronických knih

Zatímco ještě před dvěma lety se mohlo zdát, že si čím dál více lidí vystačí jen s kombinací počítače a chytrého telefonu, dnes je jasné, že odepsat tablety by bylo velkou chybou. Jejich parametry, jako je flexibilita, nízká hmotnost a snadná přenositelnost, se ukázaly jako klíčové vlastnosti v situaci, kdy většina lidí tráví více času online jak z pracovních důvodů, tak i ve volném čase. To se přirozeně podepisuje i na prodejích těchto kompaktních zařízení. Jen od začátku pandemie si nový tablet pořídilo 36 % Čechů. Celkem tak v Česku tablet používá už pět ze šesti lidí. Ukázal to průzkum společnosti Lenovo realizovaný u příležitosti uvedení nového multimediálního tabletu Yoga Tab 13 na trh.

Infografika - průzkum využívání tabletů

Téměř polovina lidí si je navíc podle průzkumu v současnosti ochotna připlatit za tablet vyšší kvality. Nejčastěji jsou připraveni sáhnout hlouběji do peněženky pro zařízení s větší vnitřní pamětí či vyšším výkonem. Dalším parametrem, u kterého stojí v případě tabletu podle zákazníků zvažovat vyšší investici, je kvalita displeje. Naopak za lepší kameru by si u tabletu připlatila jen desetina dotázaných.

Tablet jako volnočasová zábava

Vlastnosti, na které u tabletů lidé kladou největší důraz, jdou ruku v ruce s příležitostmi, při kterých tablet najde nejčastěji využití. Podle průzkumu jde hlavně o volnočasové aktivity, jako je sledování filmů, seriálů nebo čtení elektronických knih, a to zejména u nejmladších generací.

Naopak vyšší věkové kategorie zákazníků tablet častěji používají ke komunikaci s přáteli a rodinou či jako zařízení v domácnosti na nákupy a hledání informací. „Zatímco u mladých lidí je tablet zpravidla součástí celé palety interaktivních digitálních zařízení, která mezi sebou různě kombinují a střídají, v domácnostech starších lidí bývají tablety mnohem častěji jedním z mála, nebo dokonce jediným zařízením umožňujícím připojení na internet,“ vysvětluje Martina Kavanová, marketingová manažerka společnosti Lenovo pro Česko a Slovensko.

V porovnání s notebooky a mobilními telefony lidé napříč všemi věkovými kategoriemi tablety upřednostňují také při cestování a na výletech. Většina uživatelů tabletů používá podle průzkumu vlastní zařízení, téměř čtvrtina respondentů pak má přístup k tabletu sdílenému s jiným členem domácnosti – častěji jde v tomto případě o ženy. Naopak služebních tabletů je mezi lidmi stále minimum. K dispozici je má jen 2,5 % lidí, ukázal průzkum.

Diskuze ke článku
Owl 81
Owl 81
Vůbec, po 3 měsících jsem iPad prodal. Téměř nevyužito. Vše zvládne telefon. Skladný, stále sebou a vše v jednom...
Petr Šilhan
Petr Šilhan
Mnohokrát jsem přemýšlel, že bych si kolupil tablet, ale ani jednou mě nenapadl žádný příklad využití...
Jan Kasik
Jan Kasik
Celkem tak v Česku tablet používá už pět ze šesti lidí :-)

To je jako círka že v ČR používá tablet 8 milionů občanů vč kojenců a seniorů nad 80 let a Chánovanů?
Hmmm sám tablet používám každý den, ale jsem sám v naší 5 členné rodině a že by to bylo okolo výrazně lepší se mi nezdá - asi dost ty počty kazíme

Ach ty marketingové manažerky
Pc Wifi
Pc Wifi
sem tam vidim, notes moc tezky nebo baterka kaput, tablet lehky, prenosny, vydrzi, skype, net YT, parada...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze