Srovnání: Desire X, Lumia 800, Galaxy S Advance, Xperia sola (2. díl)

62

Naše srovnání telefonů střední třídy pokračuje druhým dílem. Čtveřice zúčastněných má za sebou úvodní kola, která rozpoutala bouřlivé diskuze o tom, kdo by měl vyhrát, kdo by neměl vyhrát a proč. Druhý díl přinese další čtyři kola, která se zaměří například na prostředí či výdrž.

Než se vrhneme do dalších kol, sluší se zrekapitulovat první díl, ve kterém vše začalo. Zalovili jsme mezi telefony střední třídy a v naší síti uvízl HTC Desire X, Nokia Lumia 800, Samsung Galaxy S Advance a Sony Xperia sola. Tedy telefony střední třídy s cenovkami kolem 7-8 tisíc korun.

Účastníci srovnání

V prvním díle přišla na řadu trojice kol, ve kterých jsme hodnotili design s konstrukcí, displeje a kvality zvukových výstupů. Každý telefon mohl získat až 9 bodů, za každé kolo jsou totiž maximálně tři body. Nejlépe se vedlo Nokii Lumia 800, která si na své konto připsala osm bodů a ujala se vedení. V těsném závěsu zůstal Sony Xperia sola, který je mnohými pasován na favorita celého srovnání. Prozatím se však musí se svými 6 body spokojit s pohledem na záda Lumie 800. Zbylí dva bojovníci byli očividně zaskočení nástupem vedoucí dvojice a prozatím jen paběrkují. Třetí místo okupuje se třemi body Samsung Galaxy S Advance, který prozatím doplácel na svou velikost. Nejhůře je na tom HTC Desire X, které z devíti možných bodů získalo jen jeden a smazat ztrátu pro něj nebude vůbec jednoduché.

Oficiální představování jsme odbyli už v prvním díle a tentokrát si ho odpustíme. Namísto toho se můžete pokochat srovnávací tabulkou s nejdůležitějšími parametry.

Technické parametry - porovnání

HTC Desire X Nokia Lumia 800 Samsung Galaxy S Advance Sony Xperia sola
rozměry 118,5 × 62,3 × 9,3 mm 116,5 × 61,2 × 12,1 mm 123,2 × 63 × 9,7 mm 116 × 59 × 9,9 mm
hmotnost 114 gramů 142 gramů 120 gramů 107 gramů
úhlopříčka displeje 4 pacle 3,7 palce 4 palce 3,7 pacle
rozlišení displeje 800 x 480 pixelů 800 x 480 pixelů 800 x 480 pixelů 854 x 480 pixelů
operační systém Android 4.0 Windows Phone 7.5 Android 2.3 Android 4.0
procesor dvoujdárový 1 GHz jednojdárový 1,4 GHz dvoujdárový 1 GHz dvoujdárový 1 GHz
grafický akcelerátor Adreno 203 Adreno 205 ARM Mali-400 MP ARM Mali-400 MP
paměť RAM 768 MB 512 MB 768 MB 512 MB
interní pamět 4 GB 16 GB 8 GB 4 GB
paměťové karty ano ne ano ano
NFC ne ne ano ano
rozlišení fotoaparátu 5 Mpx 8 Mpx 5 Mpx 5 Mpx
rozlišení videa 800 x 480 px 1280 x 720 px 1280 x 720 px 1280 x 720 px
kapacita baterie 1650 mAh 1450 mAh 1500 mAh 1320 mAh
cena (cca) 7000 Kč 7500 Kč 7500 Kč 6500 Kč

4. Kolo – Obsah balení

Do čtvrtého kola zařazujeme porovnání prodejních balení, o které jste si často psali. Začneme pohledem na krabice. Desire X se drží rodinné tradice a nabízí oválnou krabičku z recyklovaného papíru. Svým způsobem je to netradiční tvar. Lumia 800 nabízí klasický kvádr ve svých barvách. Nejnudněji zabalil telefon Samsung - malý kvádřík bílé barvy. Xperia sola je pak stejně jako v případě Desiru X věrná ostatním modelům řady Xperia. Krabice je spíše placatá, avšak vcelku rozměrná. Kdybychom si to měli nějak shrnout, nejoriginálnější krabici nabídne Desire X, nejskladnější je balení s Galaxy S Advance.

Nás však mnohem více zajímá to, co se v krabicích ukrývá. Nijak nenadchl Desire X, který nabízí jen nutné minimum v podobě USB kabelu, koncovky nabíječky a peckových sluchátek. Nokia Lumia 800 je na tom lépe. K USB kabelu, koncovce nabíječky a špuntovým sluchátkům přidává ještě praktické silikonové pouzdro, které se jistě může hodit. Galaxy S Advance je stejně štědrý jako HTC, tedy USB kabel, nabíječka a sluchátka. Ze štědřejších krajů přichází Xperia sola. USB kabel, koncovka nabíječka a sluchátka jsou samozřejmostí. Přidává ale dva NFC tagy a také redukci na micro SIM kartu.

Čtvrté kolo tedy s těsným náskokem vyhrává Xperia sola a připisuje se si cenné tři body. S druhým místem se musí spokojit Lumia 800, ale dva získané body ji stačí na udržení vedoucí pozice. Vyrovnaný souboj o třetí místo nakonec vyhraje Desire X, kterému se nyní hodí zajímavý design krabice, za který mu dávám malinké plus, které převáží misky vah v jeho prospěch. Získaný bod ale prozatím nestačí k odražení se z poslední příčky.

Stav po 4. kole:

HTC Desire X Nokia Lumia 800 Samsung Galaxy S Advance Sony Xperia sola
2 b. (+1) 10 b. (+2) 3 b. 9 b. (+3)

5. Kolo – Uživatelské prostředí

Páté kolo bude o něco delší, než kola předchozí. Podíváme se na jednotlivá uživatelská prostředí. Jak vypadají, co umějí. Nejprve si ale řekneme, s jakými systémem čtveřice ke srovnání nastoupila. HTC Desire X přináší Android 4.0 s nadstavbou Sense. Nokia Lumia 800 představuje alternativu v podobě operačního systému Windows Phone 7.5. Nejhůře je na tom Samsung Galaxy S Advance, který ještě stále běží na zastaralém Androidu 2.3 s nadstavbou TouchWiz. Náš poslední účastník, Sony Xperia sola, již aktualizaci dostal a do boje jde s Androidem 4.0 a nadstavbou od Sony.

Odemykací obrazovky

Začneme u odemykacích obrazovek, které ani jednomu telefonu nechybí. Způsob odemknutí začíná u všech stejně, stisk požadované klávesy. V tomto ohledu lze chválit Lumii 800 a Galaxy S Avdance. Umístění odemykacího tlačítka do horní části pravé strany je ideální. Desire X ho má přes uprostřed horní strany, což sice není tak praktické, avšak stále s ohledem na velikost telefonu snadno dostupné. Hodnocení Xperie sola je obtížnější. Jste-li pravák, budete umístění v horní části levé strany proklínat. Naopak leváci budou slavit.

Samotné odemykací obrazovky všech protivníků zobrazují aktuální čas, datum, stav signálu sítě, Wi-Fi i stav baterie. Potud se tedy neliší. Rozdílnosti hledejme v doplňkových věcech. Desire X nabízí na odemykací ploše čtyři volitelné zástupce k nejčastěji používaným funkcím. Navíc dokáže zobrazit aktuální událost z kalendáře. V horní části mu nechybí stavová lišta, kde rychle zjistíte, zda jste něco nezmeškali. Lištu lze navíc hned vysunout, aniž byste museli telefon odemykat.

Odemykací obrazovka u Desire X

Lumia 800 ke klasickému zobrazení přidává výpis nejbližší události z kalendáře. V případě zmeškaného hovoru, nového e-mailu či SMS se na odemykací obrazovce objeví příslušný piktogram. Na ostatní události už vás ale Lumia 800 neupozorní. Její nabídka je tedy poměrně chudá.

Odemykací obrazovka u Lumie 800

Snad ještě hůře je na tom Samsung Galaxy S Advance, který sice nabídne stavovou lištu jako Desire X, ale kvůli starému Androidu ji nelze vysunout. Na zbylé ploše zobrazí už jen čas a datum. Ve stavové liště ale upozorní na všechny události, i u doinstalovaných aplikací.

Odemykací obrazovka u Galaxy S Advance

Xperia sola nabídne stavovou lištu, která nabízí stejné funkce jako Desire X. Navíc dokáže ve spodní části zobrazovat události z kalendáře či e-mailů. Tahem lze do daných aplikací rovnou přejít, což je praktické. Rychle lze navíc kromě odemčení i spustit fotoaparát, postačí tahem prstu přejet zprava doleva.

Odemykací obrazovka u Xperie sola

Pohotovostní obrazovky

Po odemčení se dostáváme na pohotovostní obrazovky a porovnání odlišností pokračuje. Desire X nabízí fixních 5 pohotovostních ploch, jejichž počet nelze nijak měnit a navíc se rychle nedostanete z první plochy na poslední a opačně. Plochy si můžete obsadit widgety, jejichž nabídka je opravdu bohatá, zástupci aplikací či složkami. V tomto ohledu je práce příkladná. Ve spodní části displeje jsou čtyři zástupci funkcí, kteří se shodují s těmi, které máte na odemykací obrazovce.

Pohotovostní obrazovka s widgety na Desire X

Nokia Lumia 800 s jiným systémem zastává zcela odlišnou logiku. Namísto několika ploch používá jednu, která může být nekonečně dlouhá. Záleží jen na vás, kolik věcí si na ni přidáte. Zástupcům aplikací, kontaktů a podobně se říká dlaždice. Bohužel mají vždy pevnou velikost, která je mnohdy nepraktická. To se změní s aktualizací na novější Windows Phone 7.8, ale my hodnotíme současný stav. Pokud tedy nyní požadujete na ploše opravdu hodně položek, budete se k poslední dlouho dostávat. Celkově je plocha displeje využita jen z části.

Pohotovostní obrazovka s dlaždicemi u Lumie 800

Samsung Galaxy S Advance nabízí velkorysých 7 pohotovostních ploch, jejichž počet můžete dle libosti korigovat. Opět lze libovolně přidávat widgety, jejichž nabídka je dostatečná, ale menší než v případě Desiru X. Kromě widgetů lze přidávat zástupce aplikací. Tvorba složek k dispozici, jen to není tak jednoduché jako například na Desiru X. Ve spodní části jsou tři pevně navolení zástupci dle výrobce nejpoužívanějších funkcí.

Pohotovostní obrazovka s widgety na Galaxy S Advance

Sony Xperia sola je na tom s počtem obrazovek i jejich procházením stejně jako Desire X. Nabídne jich pět a průchozí nejsou. Na plochu si lze přidávat widgety z nabídky, která je srovnatelná s Galaxy S Advance. Přidávat je možné i aplikace, nechybí podpora složek a plně konfigurovatelný je i spodní pruh ikon, kde lze také dokonce vytvářet složky.

Pohotovostní obrazovka s widgety na Xperii sola

Informační centrum

Většina dnešních operačních systémů nabízí nějaké místo, kde se sbíhají všechny události a vám tak nic neuteče. Nyní zjistíme, jak je na tom dnešní čtveřice.

Desire X nabízí poměrně klasickou lištu, kterou vysunete z horní části displeje. Nabízí výpis všech událostí, vše můžete promazávat hromadně či po jedné položce. Nechybí rychlý přístup k nastavení. Přeci jen bychom ale uvítali například nastavení bezdrátových sítí a podobně.

V tomto dílčím se naprosto odlišuje Lumia 800, protože Windows Phone nabízí zcela jinou filozofii a žádné informační centrum nemá. Musíte se spoléhat na dlaždice na pohotovostní obazovce, skrze které aplikace zobrazují nové události a notifikace. Takovou formu informovanosti však mají i widgety u konkurentů. Místo, kde byste měli vše přehledně Lumia postrádá a pokud máte nainstalovanou aplikaci a nemáte ji jako dlaždici na pohotovostní obrazovce, o žádných novinkách se nedozvíte. Je to jednodušší systém, který uživatele nepřehlcuje informacemi, na druhou stranu náročným uživatelům toto vyhovovat nebude a projet notifikace na mnoha dlaždicích také trvá déle, než letmý pohled na notifikační lištu.

Samsung Galaxy S Advance nabízí podobnou lištu jako Desire X. Přehlednou a seskupující všechny události. Stará verze Androidu ale znemožňuje mazání jednotlivých položek a vždy můžete promazat jen celý seznam. Na druhou stranu nechybí rychlé spouštění bezdrátových funkcí.

Informační lišta na Galaxy S Advance

Výsuvná lišta Xperie sola se podobá Samsungu či HTC. Výrobce ji však udělal průhlednou v místech, kde nejsou žádné události, což vypadá pěkně. Jednotlivé události lze jednotlivě mazat a nechybí přístup do nastavení. Rychlé zapnutí bezdrátových sítí však chybí.

Informační lišta na Xperii sola

S notifikacemi souvisí i LED dioda, která vás na zmeškané události upozorňuje. Diodu nabízí Desire X, kterému bliká při všech událostech, ale jen po dobu 5 minut, poté se odmlčí. Diodou disponuje i Xperia sola, avšak blikat se ji na našem kusu moc nechce. Na hovor nám blikla jednou a poté už ne.

Seznam naposledy spuštěných aplikací

Neméně důležitou funkcí u všech chytrých telefonů je multitasking a následně jeho podoba. Možností rychle se přepínat mezi aplikacemi mají všechny dnes testované telefony,

Zpracování přepínání aplikací se ale liší. Nejlépe jej má zpracovaný Desire X, u kterého stačí stisknout krátce jen jedno tlačítko. Objeví se seznam s náhledy sedmi naposledy spuštěných aplikací. Seznam můžete pročistit a uvolnit tak místo pro zaznamenání dalších aplikací. Hodí se například, pokud chcete starší aplikaci v seznamu stále mít.

Naposledy spuštěné aplikace na Xperii sola

Podobně má vše zpracované Xperia sola. K přístupu do seznamu je ale nutné dlouze podržet klávesu s domečkem. Galaxy S Advance vinou starého Androidu nabízí náhled na pouze 6 spuštěných aplikací, u kterých navíc nevidíte náhled, jako v případě Desiru X a Xperie sola, ale pouze ikonky. Velké náledy nabízí Lumia 800, u které lze ale procházet jen pěticí naposledy spuštěných aplikací a navíc nelze seznam promazávat. Zatímco ale u Androidů běží na pozadí víc aplikací, než je zobrazeno v multitasking nabídce a pokud se například po půl dni přepnete zpět do nabídky zpráv, naleznete (v případě dostatku RAM) aplikaci, tam, kde jste ji opustili. Pokud ale u Windows Phone 7 spustíte aplikaci z pohotovostní obrazovky (dlaždice či seznamu aplikací) a nikoliv z mulitaskingové nabídky, spouští se vždy odznovu, což může být někdy problém.

Naposledy spuštěné aplikace na Galaxy S Advance a Lumii 800

Hlavní menu

Postupujeme v prostředí dále do hlavního menu, nebo chcete-li seznamu všech aplikací. Aplikace na Desiru X jsou řazeny do matice 4x4 ikonky a pohybujete se v menu horizontálním směrem. Filtrovat vše aplikace lze na časté a vámi stažené. Řadit je můžete abecedně nebo chronologicky. Tím je však možnost úprav vyčerpána.

Hlavní menu na Desire X

Opět nejhůře je na tom Lumia 800, jejíž seznam aplikací, který je opravdu seznam položek pod sebou, nelze nijak upravit ani seřadit. Pouze v případě nainstalování většího množství aplikací dojde k automatickému třídění dle písmen v abecedě.

Hlavní menu na Lumii 800

Samsung Galaxy S Advance má hlavní menu orientované horizontálně a sestavené z matice 4x4. Alternativou je klasický seznam. Úpravy jsou bohaté. Položky lze přesouvat a zahrnovat do vámi vytvořených složek. Vytvářet lze i zcela nové stránky v menu. V tomto ohledu Samsung vyniká.

Hlavní menu na Galaxy S Advance

Xperia sola nabízí maticové zobrazení stylem 4x4 ikonky, přičemž pohyb je opět v horizontálním směru. Ikonky můžete libovolně přeskládat nebo je nechat zobrazit dle četnosti používaní a abecedně. K ideálu chybí možnost tvorby složek.

Hlavní menu na Xperii sola

Plynulost prostředí

Při používání mohu říci, že ani jeden telefon ze srovnané čtveřice není zpomalený a všechny reakce i animace jsou rychlé. Pokud však srovnáme rychlost spouštění vybrané aplikace a celkové rychlosti systému a používání funkcí, je takřka vždy o něco rychlejší Lumia 800. Rozdíl je většinou maximálně jedna vteřina, mnohdy méně, avšak jde o rozdíl. Zbylá androidí trojice je na tom v podstatě úplně stejně.

Dlouhé páté kolo je u konce. Jeho hodnocení je velmi složité a do značné míry individuální. Nakonec ale tři body dávám Xperii sola. Nabízí slušně využitou odemykací obrazovku, přizpůsobitelné pohotovostní obrazovky i hlavní menu. První příčka jen těsně uniká Desiru X, který si připisuje dva body za rovněž vyrovnaný výkon. V jeho případě oceňuji především spouštění aplikací z odemykací obrazovky. Dobře si vedl také Galaxy S Advance, ale trochu doplácí na starý Android. Bere proto bod za třetí příčku. Bez bodu je prvně Lumia 800, která zaujala jen rychlostí. Prostředí sice není vyloženě špatné, ale nabízí nulové možnosti přizpůsobení. Pokud si naopak nehcete telefon nijak přizpůsobit a stačí vám jednoduché prostředí, které je vždy spolehlivé a rychlé, přičtěte si 3 body právě pro Lumii. Většině mírně náročnějších uživatelů však budou možnosti přizpůsobení a různá omezení Windows Phone 7 spíše vadit.

Stav po 5. kole:

HTC Desire X Nokia Lumia 800 Samsung Galaxy S Advance Sony Xperia sola
4 b. (+2) 10 b. 4 b. (+1) 12 b. (+3)

6. Kolo – Baterie a výdrž

V šestém kole se podíváme na baterie a výdrž při našem standardizovaném testu. Nejsilnější baterii dle kapacity nabízí HTC Desire X se svými 1650 mAh. Druhý je Galaxy S Advance s 1500 mAh, těsně následovaný Nokií Lumia 800 s 1450 mAh. Poslední končí Xperia sola s kapacitou 1350 mAh.

Zmínit mohu také fakt, že baterii lze uživatelsky vyměnit pouze u HTC Desire X a Samsungu Galaxy S Advance. Pod kryt se sice dostanete i v případě Xperie sola, avšak baterii vyjmout nelze. Lumia 800 má unibody konstrukci a baterii tak ani nemáte možnost spatřit.

Výdrž jako taková se vždy těžce hodnotí. Při střídmém používání, kdy telefony nebudete držet v ruce celý den, se lze s Lumií 800 dostat bez problémů na dva dny výdrže. Galaxy S Advance se dvou dnům také přiblíží. Slabší je Desire X, který už spadá spíše do kategorie telefon na den. Nejhůře je na tom Xperia sola, která i po aktualizaci na Android 4.0 nepřináší nijak výrazné zlepšení. Počítejte tedy také s každovečerním nabíjením. Pokud telefon používáte opravdu minimálně a jen párkrát za den napíšete zprávu, stáhnete e-maily a podíváte se na Facebook, nabídne nejlepší výdrž opět Lumia 800, která se umí dostat i na tři dny.

Přesně srovnání přinášíme s naším testem prohlížení webových stránek. Telefony byly připojeny k zabezpečené Wi-Fi, přihlášeny do 3G sítě, jas displeje nastaven na 50% a aktualizace potlačeny. V tomto ohledu dopadla nejhůře Lumia 800. Vydržela jen 4 hodiny a 15 minut. Zde však musíme vzít v potaz fakt, že se jedná o rok starý vzorek a baterie tak má už mnoho náročných testů a používání za sebou. Ani když však byla nová, tak v syntetických testech výdrže neexcelovala a web nevydržela prohlížet v kuse nijak dlouho. Ostatní konkurenti si vedli mnohem lépe. Galaxy S Advance se vytasil s výdrží 7 hodin a 36 minut. Takřka stejné hodnoty, 7 hodin a 45 minut dosáhla Xperia sola. Nejdéle vydržel internet prohlížet Desire X, jehož výdrž se zastavila na 9 hodinách a 45 minutách.

Šesté kolo vyhrává Galaxy S Advance. Nabízí slušnou kapacitu baterie, můžete ji snadno vyměnit a jeho výdrž se řadí k tomu lepšímu. Po zásluze si na své konto připisuje tři body. Dva body získává Lumia 800. V testu internetu sice propadla a nedostanete se k baterii, avšak při běžném používání nemusíte nabíjet každý večer, ale stačí obden. Bod získává Desire X za svůj excelentní výkon v oblasti internetového testu výdrže. Na Xperii sola už tentokrát body nezbyly, v praxi totiž poskytuje nejhorší výdrž.

Stav po 6. kole:

HTC Desire X Nokia Lumia 800 Samsung Galaxy S Advance Sony Xperia sola
5 b. (+1) 12 b.(+2) 7 b. (+3) 12 b.

Závěr druhého dílu

Druhý díl je u konce. Tentokrát jsme porovnali obsah balení, prostředí a také výdrž telefonů ve střední třídě. Jak mnozí z vás tipovali, druhý díl méně vyšel Lumii 800, avšak ta si i nadále drží první příčku. Už na ní ale není sama. Bodově se na ni dotáhla Xperia sola, mnohými z vás označovaná jako favoritka srovnání. Probouzet se začíná i Galaxy S Advance a vedoucí dvojici má takřka na dostřel. Vítr do plachet naproti tomu nedokáže chytit Desire X, který ani díky prostředí Sense nedokázal výrazněji bodovat. Pár bodů nicméně získal a rozhodně může pořadím v příštím kole zamíchat. A kdy že dostane onu příležitost? Těšte se v druhé polovině příštího týdne.

Kdo nakonec vyhraje? Zatím k tomu má nejblíže dvojice Lumia 800 a Xperia sola

Za zapůjčení telefonu HTC Desire X děkujeme e-shopu Smarty.cz.

Diskuze ke článku
Filips
Dobry den
Dekuji redakci za pekne a objektivni srovnani. Takove na jinych ceskych webech nenajdu. Opravdu se velmi povedlo a s delbou bodu souhlasim. Uz se tesim na dalsi dily. Budete delat take srovnani tabletu? Pokud ano, kdy asi? Dekuji
kujon
Sněhová královno L800, to dáš:)
Kuba
Zrovna včera jsem přešel z androidu na WP a musím říct že je to 100 a 1, rychlost a "kompaktnost" toho systému je úžasná. Byl jsem jeho odpůrcem ale po vyzkoušení se ledacos změnilo.. takže doporučuju všem co nevyzkoušeli WP tak to zkuste!
Tomáš
Myslím že u srovnání výdrže je chyba a to taková že Desire X má kapacitu baterie 1650mAh a Lumia 800 1450 mAh a ne naopak jak píšete. :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze