Souhrn novinek: co všechno se stalo v roce 2012?

10

Rok 2012 končí a je na čase se ohlédnout zpět. Pro někoho to byl rok šťastný, někomu naopak přinesl mnoho potíží a životních peripetií. Nejinak tomu bylo i v mobilním světě, jehož dění v právě končícím roce 2012 si nyní v tomto článku připomeneme. Podívejte se s námi na to, co hýbalo mobilním světem.

Jaký byl rok 2012. V Česku jsme se opět žádné mobilní revoluce v podobě výrazně levnějšího volání nedočkali a světové dění na poli přístrojů opanovalo obligátní zvyšování počtu pixelů, megapixelů, jader, gigahertzů a samozřejmě úhlopříček displejů. Pojďte si připomenout, jaké nejdůležitější novinky výrobci v roce 2012 představili a jaké události nás v průběhu roku potkaly doma i v zahraničí. A také si při čtení všimněte, jak neuvěřitelně rychle plyne čas v tomto odvětví. Co jsme na začátku roku obdivovali, považujeme na jeho konci za samozřejmost.

TIP: podívejte se, jaké byly nejčtenější recenze, články a nejsledovanější videa na mobilenet.cz roku 2012

Leden: tradiční Las Vegas a cenové šílenství ve Francii

Rok 2012 začal pro fanoušky Androidu příjemnou zprávou. Zatímco většina operátorů zdražila, HTC se rozhodlo doprodat zbývající kusy nepříliš úspěšného modelu EVO 3D za skvělou cenu 6990 Kč. Jak jsme dopředu tipovali, po telefonu, který se do té doby prodával za dvojnásobnou cenu, se jen zaprášilo a od té doby se mnohým vyhřívá v kapse. To už ale pomalu začínal lednový CES v Las Vegas a my jsme s napětím očekávali novinky. Čeho jsme se dočkali? Kromě mnoha nových tabletů vyrazil světu dech Huawei s nejtenčím smartphonem na světě P1 S. Jak už ale nyní víme, po CESu se po něm slehla zem a s dostupností nejen v našich končinách je to do dnešního dne neslavné. V prodeji je nicméně jeho tlustší varianta, rovněž ale velmi tenká, s označením P1, kterou jsme také mohli poprvé obdivovat v Las Vegas. S novinkami se předvedlo také Sony a ukázalo svůj vlajkový model Xperia S v té době ještě unikátním HD displejem s rozlišením 1280x720 pixelů a výbornou jemností. Na konci roku 2012 ale HD displeje považujeme za samozřejmost a za dveřmi jsou telefony s FullHD zobrazovači. Jak ten čas letí...

Na CESu se světu představily novinky od Huawei, Sony ukázalo Xperii S a Nokia pak Lumii 900

Svou důležitou novinku představila také Nokia, a sice novou Lumii 900 se 4,3palcovým displejem, která se nejdříve začala prodávat v USA. V České republice se začala prodávat až v červnu, krátce poté, co Microsoft oznámil, že telefony s Windows Phone 7 nebude možné aktualizovat na osmičky a tím pádem vlajkovou loď svého hlavního partnera do značné míry odstřelil. V lednu se rovněž ve Francii šílenství kolem operátora Free Mobile, který přinesl dosud nevídané ceny. Doufali jsme, že se s příchodem prvního českého virtuála dočkáme něčeho podobného i zde, ale bohužel se tak nestalo. ČTÚ nám jen v lednu schválil tarifní kalkulačky. Dozvěděli jsme se také, že Microsoft podpořil Nokii miliardou dolarů. Závěr ledna pak znamenal definitivní tečku za joint venture s názvem Sony Ericsson, neboť jeho konec schválila také evropská komise.

Zprávy o cenově revolučním Free mobile se dostaly i k nám

Únor: ve znamení zahraničních akcí, v čele s MWC Barcelona 2012

Hned prvního února se na českém trhu začaly prodávat dvě naděje finské Nokie, a sice Lumia 800 a Lumia 710. Každý byl zvědavý, zda se premiéra Windows Phone povedla, nebo ne. My nyní už zpětně víme, že i když se telefony designově líbily, prodejní rekordy zdaleka netrhaly. V únoru jsme také vydali reportáž z německého T-City, které jsme navštívili. Měsíc únor se nesl ve znamení Nokií i nadále, protože finský výrobce uvolnil důležitý update Nokia Belle pro své telefony se Symbianem. My jsme přinesli návod, jak telefony aktualizovat, přičemž článek se stal jedním z nejčtenějších za celý rok 2012. Hned vzápětí jsme navštívili berlínský BlackBerry DevCon Europe 2012.

V ČR se začaly prodávat naděje Nokie a my jsme navštívili německý Friedriechshafen

Velkou událostí pro Android bylo uvedení prohlížeče Chrome i pro tento systém. Netrvalo ani půl roku, a v některých zařízeních už je Chrome nyní jako výchozí prohlížeč a ten původní v nich ani nenajdeme. V únoru jsme spustili také nový server tabletnet.cz, nyní největší český web o tabletech.

tabletnet.cz jsme vám přinesli v únoru

Tím se přesouváme k nejdůležitější mobilní události roku, veletrhu Mobile World Congress, na který jsme dorazili 26. 2., a pak už jsme vás jen neúnavně informovali o přehršli novinek. Všechny novinky jsme pro vás přehledně shrnuli do tohoto článku. Byl to právě barcelonský veletrh, kde Sony představilo své modely Xperia P a Xperia U, HTC své modely série One, Asus ukázal svůj PadFone nebo Nokia pak Lumii 610 nebo model 808 PureView s neuvěřitelným fotoaparátem. A jaká novinka z Barcelony vás oslovila nejvíce?

Jen malý zlomek z množství novinek, které jsme na veletrhu v Barceloně natočili a nafotili

Březen: nový iPad a nearfield.cz

Po událostmi nabitém únoru přišlo v březnu zklidnění. Pozitivní zprávou bylo jmenování nového člena ČTÚ Ondřeje Malého. Zajímavostí byl i rebranding Android Marketu na Google Play. Událostí měsíce bylo zřejmě představení nového iPadu (ano, tak se skutečně jmenoval), který přinesl úžasný Retina displej. Trochu překvapivě těsně po Barceloně se vytasilo s novinkou také Sony, a to s novou Xperií sola s bezdotykovým displejem. No a koncem měsíce se začal nový iPad prodávat i v České republice a dopadlo to jak jinak, než frontami. Březen byl významný i pro nás, protože jsme spustili specializovaný portál nearfield.cz, který se zabývá technologií NFC a vším kolem ní.

Duben: operátoři zavádějí novinky

Zimní kabáty začíná postupně střídat lehčí oblečení, a O2 si řeklo, že to je ten správný čas zavést specializovaný personál O2 Guru na prodejnách a Nokia představila svůj ultralevný model 103. Stejně jako v březnu, i v tomto měsíci jsme měli plné ruce práce s testováním barcelonských novinek. T-Mobile uvedl nové tarify S Námi a Google oficiálně představil své cloudové úložiště Google Drive.

Květen: ten nejúspěšnější Android uzřel světlo světa

Pátý měsíc jsme začali pěkně zostra, vydali jsme se totiž do Londýna na premiéru očekávaného Galaxy S III, který se později stal nejprodávanějším Android telefonem a podobným etalonem, jakým je konkurenční iPhone. V květnu jsme na mobilenetu odstartovali také nový seriál Retro, který má do dnešního dne už 17 dílů. Tím prvním telefonem, na který jsme se v tomto seriálu podívali, byl Sony Ericsson P1i. V závěru měsíce představil T-Mobile své nové roamingové tarify a Sony ukázalo další novinku, tentokrát Xperii go.

Galaxy S III představil Samsung v Londýně a my jsme nemohli chybět.

Červen: Spousta nových modelů a trojice důležitých aktualizací hlavních operačních systémů

První červnový den nám Vodafone ukázal svůj nový model 860 Smart II, který se stal oblíbeným prodejním artiklem v následujících měsících. Začali jsme rovněž testovat Galaxy S III od Samsungu. Naši operátoři se začali připravovat na letní seźonu a O2 kromě nových tarifů Chytrý NEON představilo také novou nabídku pro roaming. U modrého operátora ještě zůstaneme, protože v červnu O2 jako první operátor v ČR spustil komerční provoz LTE, bohužel ale jen v malé obci Jesenice u Prahy.

Galaxy S III a LTE v ČR

Červen byl bohatý i na nové telefony a tablety. Sony totiž pokračovalo v chrlení svých modelů a oficiálně představilo modely Xperia tipo, tipo dual a Xperia miro. Japoncům zdatně konkurovali také Finové, kteří představili první celodotykové modely řady Asha, které přinesly zcela nové pojetí prostředí Series 40. Přivítali jsme tak modely Asha 311, 305 a 306. To jsme ještě nevěděli, že o pár měsíců později budou světové statistické společnosti řadit tyto telefony mezi smartphony. Právě v tomto měsíci se pomalu začalo mluvit ve velkém o Windows 8 a první výrobci začali představovat svá zařízení. Příkladem byl Asus nebo Acer. Své první tablety ukázal také Microsoft. Ano, byl to právě červen, kdy jsme poprvé spatřili tablety Surface. Svou tabletovou troškou do mlýna přispěchal také Google, který ukázal Nexus 7, jeden z nejúspěšnějších tabletů s Androidem vůbec.

Výběr z červnových novinek

Tím jsme však události června nevyčerpali. Dočkali jsme se totiž představení třech významných aktualizací operačních systémů. Jako první představil Apple svůj iOS6 s více než 200 vylepšeními, následoval pak Microsoft se svými Windows Phone 8 a Windows Phone 7.8 a červen završil Google svým Androidem 4.1 Jelly Bean, který si nyní pomalu razí cestu do Androidích zařízení.

Windows Phone 8, iOS 6 a Android 4.1 Jelly Bean

Zajímavou červnovou novinku jsme si přichystali také my na mobilenet.cz, a to unikátní mobilní verzi webu, která se přizpůsobuje vašemu operačnímu systému i rozlišení displeje a umožnuje vám číst si nás odkudkoliv a na čemkoliv. Používáte ji právě teď?

Nová mobilní verze mobilenet.cz

Červenec: ticho po bouři ve znamení olympiády

Událostmi nabitý červen vystřídal klidnější červenec. V létě jsme si hráli špičkovou hru Dead Trigger od českých vývojářů a zkoušeli, jak fotí unikátní Nokia 808 PureView. T-Mobile si v červenci přichystal odpověď na O2 a v části Prahy spustil také LTE, a Český telekomunikační úřad spustil důležitou aukci kmitočtů, ze které by měl vzejít čtvrtý operátor a licence pro provoz LTE sítí. Ani po půl roce aukce není u konce a pokračovat bude i v roce 2013. Koncem července se ale už celý svět soustředil na letní olympijské hry v Londýně a my jsme samozřejmě nebyli výjimkou a přinesli jsme například přehled olympijských aplikací pro různé systémy.

V červenci jsme vyzkoušeli Dead Trigger, LTE od T-Mobile a také špičkový fotoaparát Nokie 808 PureView

Srpen: IFA v Berlíně a opět hromada novinek

Za zvuků hymen z olympiády jsme se přesunuli do srpna, který byl ze začátku v mobilním odvětví poměrně klidným měsícem, ale končil pěkným vlnobitím. Vody pomyslného olympijského bazénu rozčeřilo začátkem srpna pouze představení finální podoby modelu Galaxy Note 10.1, který dostal do vínku čtyřjádro i S-Pen. Podívali jsme se také do nového call centra Vodafone v Ústí nad Labem. Koncem srpna poté ten samý operátor představil své nové Férové tarify. Velkou událostí v ČR bylo také spuštění mobilních NFC plateb operátorem O2 a Komerční Bankou. Navštívili jsme také legendární Campus Party v Berlíně, abychom se do stejného města další týden vrátili na veletrh IFA.

Nový tablet od Samsungu, call centrum Vodafone i Campus Party v Berlíně - to byl začátek srpna

V Berlíně jsme se na veletrhu IFA dočkali opět nálože novinek, které jsme si na místě hned vyzkoušeli a opět jsme vám přinesli první dojmy i videopohledy. Od Samsungu zaujal například Galaxy Note II a ATIV S a nové tablety ATIV, Sony ukázalo svůj Bondphone Xperii T, Xperii J i model Xperia V, na který stále netrpělivě čekáme. Světlo světa spatřila také novinka od HTC, jmenovitě Desire X, který se stal oblíbeným telefonem střední třídy na našem trhu. Své čtyři novinky představil také Huawei včetně modelu G600, který jsme nedávno zrecenzovali a zahanbit se nenechalo ani LG, které se vytasilo s modelem střední třídy Optimus L9, který nabízí velký displej za dostupnou cenu.

Konec srpna znamenal opět útok novinek z východu

Září: nadvláda Windows Phone 8 a iPhonu 5

Začátek školního roku se nesl v duchu odhalování novinek s novým operačním systémem Windows Phone 8. Nikdo přesně nevěděl, jaké všechny novinky přinese, ale nové modely se již představovaly. Nokia tak ukázala svou Lumii 820 a Lumii 920, přičemž obě svět zaujaly novým typem displeje, který lze ovládat i v rukavicích nebo bezdrátovým nabíjením. Vzápětí jsme vysvětlili, jak funguje nový PureView fotoaparát v Nokii Lumia 920. Za pár dní vytasil svůj podzimní trumf Apple, světu totiž ukázal iPhone 5 s tenčím designem a větším displejem. Druhá polovina měsíce opět patřila Windows Phone 8, protože své černé koně s tímto systémem ze svých stájí vypustilo HTC. Řeč je o modelech 8X a 8S, které se v České republice začaly prodávat mnohem dříve, než konkurenční telefony s tímto systémem a HTC tak své rivaly předběhlo o několik koňských délek. Konec měsíce přinesl pátý a finální díl našeho velkého srovnání čtyřjader a opět jsme viděli fronty na jablečný produkt, tentokrát samozřejmě iPhone 5. To jsme ještě netušili, že se na podzim dočkáme ještě další jablečné věci, na kterou už se fronty příliš stát nebudou.

Zářijové novinky opanoval Windows Phone a Apple iOS

Říjen: z podzimního počasí se vynořil nový katalog, stream a plno novinek

Na zem se začíná snášet listí stromů a my jsme v tomto období, kdy se začínáte pomalu ale jistě připravovat na Vánoce, spustili nový katalog mobilů a tabletů. Ten v současné době čítá přes vydaných 500 modelů, v databázi jich však máme přes 2 tisíce a každý týden přidáváme nové a nové. Samsung se v tomto měsíci rozhodl využít nezměrné popularity svého Galaxy S III a představil menší model Galaxy S III mini se silným marketingovým názvem a výbavou v podstatě totožnou se starším telefonem Galaxy S Advance. V polovině října ukázal Asus také svůj nový Padfone 2 a velkou událostí pro český trh byl návrat telefonů Alcatel. Zajímavým přírůstkem do světové sbírky supertelefonů se stalo Oppo Find 5 a my jsme zjistili, jak špičkově fotí Nokia 808 PureView, kterou jsme postavili proti Samsungu Galaxy S III a Nokii N8.

Novinky na mobilenet.cz - katalog a stream novinek. Novinka od Samsungu - Galaxy S III mini

V říjnu jsme pro vás na mobilenet.cz přinesli ještě jedno významné vylepšení, a sice zbrusu nový stream novinek na úvodní stránce, který zahrnuje kromě článků také tweety, nové položky v katalogu nebo videa. Nokia ještě v závěru měsíce stihla představit svou levnou Lumii 510 s Windows Phone 7.8 a dočkali jsme se také dvou významných novinek od Applu. Kromě čtvrtého iPadu se totiž na scéně konečně objevil také mýty opředený iPad mini, který se designově povedl, ale zklamal nízkým rozlišením displeje. Také proto se na něj možná nestály ve světě ani v ČR téměř žádné fronty. Závěr měsíce patřil ještě jedné významné události. Komerčně totiž odstartovaly nové Windows 8, které přinesly výraznou změnu uživatelského prostředí ve znamení Modern UI známého ze systému Windows Phone a přizpůsobení pro dotykové displeje. Změní způsob používání počítačů nebo budou propadákem? To ukáže až rok 2013.

V říjnu startoval iPad mini i Windows 8

To však nebyl konec a říjen nabitý událostmi pokračoval. Na samém konci měsíce jsme se totiž dočkali také oficiálního představení Windows Phone 8 a v Praze jsme při té příležitosti natočili a nafotili všechny telefony s tímto systémem. Ve stejný den se Google chtěl na velké tiskové konferenci v New Yorku pochlubit svými novinkami a vzít tak Microsoftu jeho pět minut slávy. Plány Googlu ale překazilo nepříznivé počasí a tisková konference se nekonala. Google však své novinky představil alespoň na webu a dočkali jsme se tak špičkové dvojice zařízení - tabletu Nexus 10 s jemným displejem a výborně vybaveného telefonu Nexus 4, jehož výrobu má na svědomí tentokrát LG. Odhalení se dočkala také nová verze Androidu 4.2 Jelly Bean, která tentokrát nic převratného nepřinesla a zaujala například více uživatelskými účty na tabletech.

Windows Phone 8 plně odhaleny, stejně tak tablet Nexus 10 a telefon Nexus 4 a OS Android 4.2 Jelly Bean

Listopad: první virtuál v ČR

Předposlední měsíc v roce byl ve znamení startu nového virtuálního operátora BLESKmobil, kterého jsme hned v první den jeho fungování otestovali. V redakci jsme zkusili také špičkově vybavený LG Optimus G. Vývojáři, kteří odešli z Nokie, představili v listopadu svůj operační systém Sailfish a Meizu představilo svůj nadupaný model MX2

Listopadové novinky

Prosinec: závěr roku okořenily nové modely

Uprostřed vánočního shonu jsme přispěchali na pomoc a správný výběr mobilního telefonu usnadnili nejen finálním dílem srovnání telefonů střední třídy, ale také sérií vánočních článků. Začátkem prosince se ještě Nokia, Samsung a Sony odvážili představit své novinky Lumia 620, Galaxy Grand a Xperia E. To už ale většina obyvatel měla jiné starosti a chystala se na závěr roku 2012 ve znamení Vánoc a oslav příchodu roku následujícího.

Ani v prosinci výrobci nezaháleli a představili nám tři novinky

To byl rok 2012. Jak vidíte, na novinky nebyl vůbec chudý a pokud bude ten nadcházející alespoň stejně zajímavý, máme se na co těšit. Za tým mobilenet.cz, tabletnet.cz a nearfield.cz vám přeji jen to nejlepší do roku 2013 a věřím, že nám zachováte přízeň i v právě začínajícím roce. Co myslíte, překonáme letošní rekord 2448 článků, 115 recenzí a 252 videí? My se rozhodně budeme snažit!

Diskuze ke článku
Entone
To je nádhera - takovýto ohled zpět. Skoro mi to připomíná zpočátku nevysvětlený filmový děj, který se na konci filmu odhalí a vysvětlí + případně komentuje. Jen tak dál a šťastný nový rok. ;)
Ami
Velmi pěkný článek, a dávám palec nahoru autorovi, že si s tím vším dal takovou práci. Krásné ohlédnutí za starými časy a taktéž za vývojem, který nás celý rok doprovází a lze si z toho udělat také částečný obrázek do budoucna. Taktéž bych chtěl všem redaktorům popřát šťastný nový rok a děkujeme, že to tu s námi trpíte :)

Jen jsem našel menší chybičku, tedy, pokud to chybička je. Pokud je to tak myšleno, tak se omlouvám, jen mi to nedává moc smyslu tato věta.

"Březen byl významný i pro nás, protože jsme specializovaný portál nearfield.cz, který se zabývá technologií NFC a vším kolem ní."

"... a Sony Ericsson ukázal další novinku, tentokrát Xperii go." - Zde by mělo být pouze Sony.
Zdeněk
Děkuji vám za vše :) Přeji vám spoustu nových telefonů v novém roce ať je o čem psat...aspoň bude co číst. :)
Rockerlive
dnes jsem objednal Sony Experia Ion za 8900,- - po dlouhém přemýšlení, snad jsem nepřebral .... :-///

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze