Souboj čtyřjader: One X vs. Optimus 4X HD vs. Galaxy S III (4. díl)

25

Náš několikadílný souboj se dnes dostává do čtvrté části. V dalších čtyřech disciplínách mohou účastníci ukořistit nějaké ty body a případně se přiblížit vítězství. Jak si budou One X, Optimus 4X HD a Galaxy S III vést na poli organizace času, GPS, konektivity a internetu?

Oficiální fotografie účastníků srovnání

Vítám vás na začátku čtvrtého dílu našeho souboje čtyřjádrových telefonů. Než se vrhneme na další kola, zrekapitulujeme si společně, co se dělo v kole třetím. V něm se rivalové utkali v disciplínách týkajících se hardwaru, uživatelského prostředí, telefonního seznamu a zpráv všeho druhu. Zatímco z počátku si svůj náskok upevňoval Galaxy S III, v posledních dvou disciplínách se vytáhl One X a ukázal soupeřům svá záda. Nijak zvlášť se nedařilo Optimusu 4X HD, který nedokázal ani v jedné disciplíně bodovat naplno. Nic to však nemění na tom, že na prvním místě s pohodlným náskokem sedí Galaxy S III a oba soupeři budou mít hodně práce, pokud by jej chtěli ohrozit.

V dnešním čtvrtém díle se podíváme na organizační funkce, citlivost GPS, konektivitu s internetovým prohlížečem a samozřejmě dojde i na fotoaparáty.

Trojice velikánů

Před samotným začátkem si však připomeneme, jaké firmwary v jednotlivých telefonech aktuálně jsou. HTC One X testujeme s Androidem 4.0.4, prostředím Sense 4.1 a softwarem 2.17.401.2. LG Optimus 4X HD testujeme s Androidem 4.0.3 a softwarem LG-P880-V10f-AUG-17-2012. Samsung Galaxy S III testujeme s Androidem 4.0.4 a softwarem 3.0.15-928452.

Nepřehlédněte

Základní parametry čtyřjádrových telefonů

Model HTC One X LG Optimus 4X HD Samsung Galaxy S III
Rozměry 134,4 x 69,9 x 8,9 mm 132,4 x 68,1 x 8,9 mm 136,6 x 70,6 x 8,6 mm
Hmotnost 130 gramů 133 gramů 133 gramů
Procesor nVidia Tegra 3 - 1,5 GHz nVidia Tegra 3 - 1,5 GHz Exynos 4412 - 1,4 GHz
Paměť RAM 1 GB 1 GB 1 GB
Interní paměť 32 GB 16 GB 16 / 32 / 64 GB
Paměťové karty ne ano ano
SIM karta microSIM běžná SIM microSIM
Úhlopříčka displeje 4,7 palce 4,7 palce 4,8 palce
Rozlišení 1280 x 720 pixelů 1280 x 720 pixelů 1280 x 720 pixelů
Typ displeje Super LCD 2 TFT IPS Super AMOLED
Typ matice RGB RGB PenTile
Typ a kapacita akumulátoru Li-Pol 1800 mAh Li-Ion 2150 mAh Li-Ion 2100 mAh
Cena (přibližně) 13 500 Kč 13 500 Kč 15 000 Kč

HTC One X vs. Samsung Galaxy S III vs. LG Optimus 4X HD – souboj čtyřjader

12. Kolo – Organizace času

Základem této kategorie musí být samozřejmě kalendář. Ten nechybí ani jednomu modelu, avšak Galaxy S III je má nazván jako S Plánovač, což zprvu může být lehce matoucí. Základní podoba měsíčního náhledu je na One X velmi prostá. Vidíte šest týdnů v řadě pod sebou, a jelikož One X opět plýtvá místem, na výpis nejbližších událostí už místo nezbylo místo. Kalendář Optimus 4X HD naopak vypadá velmi obyčejně, ale využívá místo celého displeje prakticky. Pod měsíční náhled se vměstnal i výpis událostí. Tento výpis jde navíc ihned povytáhnout. Měsíční náhled Galaxy S III vypadá moderně, ale možná až překombinovaně. U každého dne totiž vidíte rovnou i události, ale vždy jen jejich začátek, protože se samozřejmě více nevejde. Konkrétní události vidíte dole až po kliknutí na den v měsíci. Zajímavě je u Galaxy S III řešeno také přepínání náhledů. Nachází se v pravém sloupci a navíc je skryté, do doby než si jej vyvoláte. Alternativou je přepínání pomocí gesta. Tahem dvou prstů pod displej. To konkurence nenabízí. Galaxy S III také jako jediný nabízí roční náhled, který ale nijak velké užití zřejmě mít nebude.

Kalendář na One X

Ostatní náhledy, týdenní, denní a agenda, již vypadají na všech třech telefonech takřka stejně. Optimus 4X HD ale nabízí možnost displej rozpůlit a můžete vidět jak měsíční náhled, tak vybraný jiný. Opět praktické.

Kalendář na Optimusu 4X HD

Velmi podobně je zpracováno přidávání událostí. Můžete ji pojmenovat, přidat umístění, upozornění, dobu trvání, přizvat hosty, nastavit opakování a samozřejmě vybrat, jakého kalendáře se událost týká. U Galaxy S III si však můžete kromě událostí přidávat také úkoly, kde lze nastavit důležitost, připomenutí nebo přiřadit obrázek a popis. To sice nabízí i One X, ale už jako další aplikaci. Nicméně funkčnost je ve výsledku stejná jako v případě Galaxy S III.

Kalendář na Galaxy S III

Neméně důležitou funkcí jsou poznámky a proto ani jednomu modelu nechybí. Nejlépe zpracované je má One X a Galaxy S III. Nabízejí možnost poznámku zapsat, nakreslit, či namluvit. One X navíc přidává pohotovou možnost poznámku vyfotit. O něco chudší nabídka je u Optimuse 4X HD, ale nijak výrazně. Chybí pouze možnost zakreslit poznámku. Prostředí poznámek u Optimuse 4X HD je ale méně praktické. Například pro pořízení snímku musíte do podnabídky.

Poznámky na Galaxy S III

U špičkového telefonu se počítá se správou dokumentů. One X nabízí plnou verzi programu Polaris Office a dokumenty Office tam můžete nejen číst, ale i editovat a vytvářet. Stejně je na tom i Optimus 4X HD. Překvapivě zaváhal Galaxy S III, který vám dokumenty pouze otevře.

Polaris Office na Optimusu 4X HD

Z dalších používaných funkcí, jako jsou stopky, odpočet či světový čas, není rozdílu. Mají je všichni tři. Odlišnosti najdete až v kalkulačkách. Galaxy S III si poradí s goniometrickými funkcemi, ale také intervaly, mocninami a procenty. O něco slabší je One X, který nabízí nad klasické operace goniometrické funkce či práci se závorkami. Nejzákladnější kalkulačku nabídne Optimus 4X HD, který kromě základních operací přináší už jen závorky.

Kalkulačka na One X
Další funkce na Optimusu 4X HD
Kalkulačka a další funkce na Galaxy S III

Dvanácté kolo je zá námi a před námi dělba bodů. Souboj to byl opět vyrovnaný. Tři body si nakonec rozdělí One X s Optimusem 4X HD. Vítězství jím zajistil především plný kancelářský balík. Překvapivě bez bodu je Galaxy S III. Proč? Vždyť má vše a pěkně zpracováno. Ano, to je pravda. Kalendář je kvalitní, úkolovník i kalkulačka. Jenže stejnou kvalitu nabídne konkurence a navíc přidá kancelářský balík, který Galaxy S III chybí.

Stav po 12. kole:

HTC One XLG Optimus 4X HDSamsung Galaxy S III
11 b. (+1,5) 10 b. (+1,5)15 b.

13. Kolo – GPS

Třinácté kolo bude velmi krátké. S čipem GPS u všech tří modelů souvisejí pouze Google Mapy a u nich odlišnosti nehledejme. Rovnou tedy přejdeme k rychlosti fixaci satelitů. Zde vládne Galaxy S III, který bez asistence internetu najde vaši polohu do 10 vteřin. V závěsu je One X, kterému hledání zabere necelých 20 vteřin. Poslední je Optimus 4X HD, který vás hledá bezmála 40 vteřin. Pokud asistenci zapnete, časy se ještě sníží. Samozřejmě u Galaxy S III už nemají příliš kam, ale přesnou polohu získáte okolo 5 vteřin. One X si polepší na 10 – 12 vteřin a Optimus 4X HD se dostane pod 20 vteřin.

Dělba bodů je zde zcela jasná. Své konto si o dva body obohacuje Galaxy S III, bod si připisuje One X. Bez bodu je opět Optimus 4X HD.

Stav po 13. kole:

HTC One XLG Optimus 4X HDSamsung Galaxy S III
12 b. (+1) 10 b. 17 b.(+2)

14. Kolo – Data a internetový prohlížeč

Datovou výbavou bychom měli začít datovými přenosy. Leč mezi nimi panuje vzácná shoda. HSDPA nabízejí všichni tři s maximální rychlostí 21 Mbps a HSUPA se stropem na 5,76 Mbps. Totéž platí pro protokoly Wi-Fi, všichni tři nabízejí a/b/g/n. Citlivost signálu lze hodnotit také velmi podobně. I v místech se slabším signálem se všichni rivalové zuby nehty drželi internetu. Ten lze u všech sdílet přes Wi-Fi či USB.

Konektorová nabídka je poměrně bídná u všech. HDMI byste čekali marně a získáte jej pouze přes redukci, což u špičkových telefonů zamrzí. Galaxy S III navíc přidává praktickou funkci USB host. Pomocí redukce k němu můžete připojit například flash disk nebo počítačovou myš. Bez rozdílu je také Bluetooth, vždy počítejte s verzí 4.0. Pokud vám rychlost Bluetooth stačit nebude, můžete soubory posílat přes Wi-Fi Direct, který mají opět všichni konkurenti.

Čtyřjádroví borci se blíží k velkému finále

Spojení s počítačem samozřejmě zajistí microUSB kabel. Odlišnosti ale hledejme v možnostech po připojení. Nejlépe si vede One X, který můžete jen nabít a počítač o telefonu vlastně ani neví. Nechybí ale ani Mass Storage nebo synchronizace s programem HTC Sync. Samozřejmostí je internetová propust. Podobně je na tom Optimus 4X HD, který ale nepodporuje Mass Storage. Tragická situace, s ohledem na konkurenty, panuje u Galaxy S III, který bez ovladačů nepřipojíte. Navíc chybí i volba prostého nabíjení, což může vadit.

Shoda panuje také u technologie NFC, neboť ji mají všichni tři. Největší využití však nabídne Galaxy S III díky technologii S Beam. Můžete i s pouhým Androidem 4.0 posílat na jiné Galaxy S III více obsahu. Tato výhoda ale víceméně zanikne v momentě, kdy přijde aktualizace na Android 4.1, který už s NFC umí pracovat lépe.

Velmi vyrovnané jsou internetové prohlížeče. Není se čemu divit, jde o nativní prohlížeče Googlu a jedná se o velmi výkonné telefony. Nijak netřeba řešit ani jejich rychlost, vše zvládnete v okamžiku. Jiné je však částečně prostředí prohlížečů. U všech rivalů máte možnost prohlížení stránek na celém displeji. U One X a Galaxy S III můžete stránku rychle přenačíst, tlačítko se nachází hned vedle adresy. V případě Optimusu 4X HD musíte nejdříve na adresní řádek kliknout. Přístup k tlačítkům zpět a vpřed řeší každý telefon odlišně, avšak rychlost jejich najití je stejná. Jde tedy jen o zvyk. Taktéž změna velikosti textu patří k samozřejmosti dnešní doby.

Internetový prohlížeč na One X

Porovnávat můžeme okna prohlížeče. One X i Galaxy S III nabízejí i anonymní okno, kdy se nebude ukládat historie. Jenže One X dokáže pracovat jen s 6 okny a Galaxy S III s 8 okny. V tomto ohledu je Optimus 4X HD doslova přejel, neboť dokáže otevřít až 16 oken naráz.

Internetový prohlížeč na Optimusu 4X HD

Při prohlížení samozřejmě fungují multidotyková gesta, která však Galaxy S III kombinuje s pohybovým čidlem. Jinými slovy tu máme další gesto. Stačí se dotknout dvěma prsty displeje a telefon následně naklonit k sobě či od sebe, v závislosti na tom, zda chcete stránku přiblížit nebo naopak oddálit.

Internetový prohlížeč na Galaxy S III

Závěrečné kolo čtvrtého dílu se bude pyšnit premiérou. Jakou? Poprvé budou tři body rozděleny mezi všechny účastníky souboje, a to rovným dílem. Konektivitu mají všichni rivalové takřka stejnou. One X exceluje především podporou Mass Storage, Optimus 4X HD prací s mnoha okny a Galaxy S III největším displejem, praktickými gesty a funkcí S Beam.

Stav po 14. kole:

HTC One XLG Optimus 4X HDSamsung Galaxy S III
13 b. (+1) 11 b. (+1)18 b.(+1)

Závěr čtvrtého dílu

Dostali jsme se na závěr čtvrtého, předposledního dílu našeho velkého souboje čtyřjader. Po 14. kolech stále vede Galaxy S III a lze říci, že jeho náskok i nadále patří k pohodlným. One X se však pozvolna dotahuje a ztrácí 5 bodů, což už není tak moc. Ztrátu snížil i Optimus 4X HD, ale i přesto ztrácí na Galaxy S III 7 bodů, což je před posledním dílem poměrně dost. Atak druhého místa je však pro Optimuse 4X HD stále velmi reálná možnost. Tento týden se dočkáte i posledního, pátého dílu, kde se zaměříme především na schopnosti fotoaparátů a videokamery. Jak myslíte, že souboj nakonec skončí? Udrží si Galaxy S III náskok a zvítězí? Nebo naopak podlehne stíhací jízdě One X?

Kdo nakonec srovnání vyhraje a usedne na pomyslný trůn?

Nepřehlédněte

Diskuze ke článku
Vlastimil
Já jsem si v pátek koupil One X v bílé barvě a jsem maximálně spokojen. GS3 jsem měl pučený od kamaráda a moc mi neseděl. Jeho prostředí není tak dobře provázáno jako SENSE a taky telefon není tak pevný jako One X. Jasné každý telefon má něco a každý si koupí to co se mu líbí. Co se mi na GS3 páčí je a funkce jak na něj koukáte a display tím pádem nezhasne. To bych chtěl i do One X. Další plus vidím v pam. kartě kterou One X postrádá ,ale zase na druhou stranu 32GB dostačuje , respektive 26GB. Další věcí která se mi zdála je že One X podává lepší fotky než SG3 rozdíl není extra velký ,ale v něčem je. Další mi přišel lepší display na One X na přímém slunci. Ale když to sesumíruju tak ani jeden telefon není špatný každý má něco ,ale u mě vyhrál One X :)
maxipes6
Chcel by som len doplnit, ze SGS3 ma Polaris Office v plnej verzii zadarmo v obchode Samsung Apps.
JaroB
Tak ja som mal tú čsť mať ONE X /mesiac/ ktorý som vymenil za S3 /mám ho asi 2 týždne/ .. moje postrehy priamo podľa mojich požiadaviek:
1. Displej - oba krásne každý vyniká v inom ale oba perfekt
2. Baterka - skoro rovnako / každý max 1.5dňa / ale čo je aspoň psychologicky plus je ,že keď je telefón v kľude aj niekoľko hodín /čo som si všimol 4hod/ neklesne baterka ani o percento /5te jadro fakt skoro nič nepapá :)/...S3 pomaličky ubúda stále a keďže má vyššiu kapacitu vydrží rovnako
3. Konštrukcia - jednoznačne ONE X je až priam cítiť bú pevnosť
4 sklo - ONE X krásne kĺže a je zaoblené po krajoch čo je super pocit ..S3 rovný a rovnako klzký ale ten Gorila Glass2 je taká somarina až to bičom plieska/ nedopatrením som vložil S3 do vnútorného vrecka saka kde som mal dioptrické okuliare, po 10min som si uvedomil,že tam sú aj okuliare a tak rýchlo vyťahujem ale už s dvoma mini škrabančekmi na displeji ! ! ! Žiadne silné škrabanie alebo neustále trenie iba pár min voľne vo vrecku saka
JaroB
8. Rýchlosť - jednoznačne ONE X :) u S3 je to daň za microSD kartu ktorá je pomalšia ako pevná v ONE X . Pomalosť a lagovanie S3ky má na svedomí karta:/ Niekedy keď čítam net a stlačím Home trvá mu až 2-5s kým načíta všetky widgety a záložky na ploche. Mám asi 100 aplikácií a hier. Doinštaloval som si GO laucher je to lepšie ale stále to tam je vidieť. Po vybratí karty všetko lieta ako na ONE X. Jo tak každý povie načo ju tam strkáš ... no interných 16GB mi je málo :/ Inak je to 32GB Kingstone class4.
Takže jednoznačne potvrdzujem Android a microSD NIEEE pokiaľ nemáte class10 a ani to neviem potvrdiť.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze