Sony Xperia Pro-I neoslní pouze fotovýbavou, ale i náročností oprav

6
Sony Xperia Pro-I neoslní pouze fotovýbavou, ale i náročností oprav
Fotografie: Sony
  • Otevření telefonu není nijak zvlášť náročné
  • Výměna komponent však může vyžadovat vyjmutí hned několika součástek

Již na první pohled musí být každému jasné, že Sony Xperia Pro-I, která se podívá i na český trh, není tak úplně standardním telefonem. V říši smartphonů se totiž jedná o profesionální fotozařízení, které se může pochlubit 1" senzorem vypůjčeným z kompaktu Sony RX100 VII s fázovou detekcí ostření. Sony díky tomu slibuje například schopnost pořizovat lepší snímky při zhoršených světelných podmínkách, větší dynamický rozsah i hloubku ostrosti. Jak je na tom ale novinka z hlediska opravitelnosti?

Podle rozborky PBKreviews lze usoudit, že samotné otevření telefonu, není nijak zvlášť náročné. Nejprve je potřeba (opatrně) odlepit skleněná záda a poté stačí běžný křížový šroubovák. Nenajdete zde tedy proprietární šroubky, ani velké množství obtížně odstranitelného lepidla, což je nepochybně dobře. K výměně jednotlivých součástek je však často nutné nejprve vyjmout velké množství okolních komponent, což je i případ obrazovky. V prvé řadě je nutné vyjmout základní desku, poté reproduktory, haptickou jednotku a několik dalších součástek, než je možné 4K zobrazovací panel vyměnit za nový.

Pravděpodobně úplně nejzajímavější je však řešení chlazení, které se v podobě termální pasty či vložek vyskytuje u několika různých čipů, nikoliv však u samotného čipsetu (Snapdragon 888), který se, jak dobře známo, dokáže solidně zahřát. Tvůrci rozborky tak udělili Xperii Pro-I celkem 3 body z možných 10, zatímco dříve představená Xperia 1 III získala dvakrát více bodů, tedy 6/10.

Sony Xperia Pro-I

Rozměry166 × 72 × 8,9 mm, 211 g
DisplejOLED, 6,5" (3 840 × 1 644 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 120 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 888, 1×2,84 GHz + 3×2,42 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 12 GB, úložiště: 512 GB, microSDXC
Akumulátor4 500 mAh
Diskuze ke článku
Martin Vinduška
Martin Vinduška
Naposledy upraveno: 21. 12. 2021 01:25
"které se může pochlubit 1" senzorem"
Chyba lávky, 1" senzor ten telefon v reálu využívá jen z cca 3/4, tedy ve výsledku stejnou velikostí jako např. Galaxy S21 Ultra.
Mara Studna
Mara Studna
Je to jistě skvělý stroj,ale ne pro Mne,ani pro běžného zákazníka.Pouze pro profíka,co tento produkt opravdu využije jako kvalitní doplněk ke své fotografické výbavě.Každému,kdo si ho pořídí přeji jistě kvalitní zážitky,ale počkám si na léto a nástupce Xperia 1 III,s níž jsem na výsost spokojen.
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
Ta Sony :D jedna blbost za druhou.. Proč vydávají stále něco co má omezení ve foťáku a profi nastavení není něco co by bylo nové to umělo LG už dávno před sony..

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze