Sony Xperia M v redakci: první dojmy a videopohled

97

Sony Xperia M v sobě spojuje atraktivní OmniBalance design, který byl poprvé představen na vlajkové lodi Xperia Z, s výbavou střední třídy. Svým uživatelům kromě atraktivního designu nabízí dvoujádrový procesor, 4" displej, pětimegapixelový fotoaparát a NFC. Jaké na nás zanechal první dojmy?

Sony představilo Xperii M na počátku června jako přírůstek střední třídy, kde je tradičně poměrně silné. Kromě povedeného designu a solidní výbavy se rozhodlo Sony nabídnout kromě jednosimkové verze i verzi Dual, která nabídne podporu dvou SIM. Sony sice má ve svém portfoliu několik modelů s podporou Dual SIM, ale jedná se o modely nižší třídy, Xperia M by mu tedy v tomto ohledu měla pomoct ve střední třídě. My jsme dostali na testování verzi na jednu SIM, ale i ta má podle našich prvních dojmů rozhodně co nabídnout.

Oficiální snímky Sony Xperia M

Jak již bylo řečeno, telefon dostal opět atraktivní OmniBalance design, který je dle mého názoru velice povedený a telefonu sluší, přestože pár výtek by se našlo. Telefon je s rozměry 124×62×9,3 milimetrů vcelku malý a je také s 118 gramy krásně lehký. V kapse nebo v dlani ho skoro neucítíte.

Přesto se objevuje názor, že i tak je Xperia M na čtyřpalcový displej zbytečně velká. Okolo displeje a zejména nad i pod ním je zbytečně příliš mnoha místa a určitě by se sem vešel ještě větší displej nebo mohl být telefon menší. Prostor pod displejem však má své využití. Stačí, abyste telefon připojili k nabíječce nebo se ohlásilo nějaké upozornění a objeví se dosud skrytá linka s barevnou notifikační diodou, což vypadá skutečně efektně.

Sony Xperia M – videopohled

Sony Xperia M se kromě klasické černé a bílé vyrábí i v extravagantnější tmavě fialové a žluté. Na testování jsme dostali telefon v bílé barvě. Na to, zda jí bílá sluší, má každý subjektivní názor, ale rozhodně je nejméně praktická. Není to o tom, že by na jeho těle ulpívaly otisky. Použité plasty jsou matné a v tomto ohledu jsem nezaznamenal problém. Ten je v něčem jiném. Bílé tělo se hodně špiní a tak ho bude muset často čistit nebo raději sáhnout po tmavší variantě.

Bílé tělo na bocích a na spodní a horní straně doplňují stříbrné pásky. Ty nicméně nejsou spojené kolem celého telefonu, ale jsou zakončeny zaoblením. Všechny ovládací prvky našly své místo na pravém boku, přičemž vypínač má pro Sony typický kruhový tvar. Co však skutečně potěší a co není u telefonů s Androidem běžné, je hardwarová spoušť fotoaparátu. Na opačném boku nahoře našel své místo microUSB konektor.

Solidní výbava střední třídy

Jak již jsem zmiňoval výše, telefon dostal displej s úhlopříčkou 4". Pochlubit se může solidním rozlišením 854×480 pixelů, což nám dává hustotu pixelů 245 ppi. Displej je bohužel jen TFT TN, ale přesto až na horší pozorovací úhly si nemohu na jeho kvality příliš stěžovat. Barevné podání je na velmi dobré úrovni a automatická úprava jasu funguje spolehlivě. Ani slunečný den displej příliš nepotrápil a byl stále hezky čitelný.

Uvnitř telefonu pak tepe dvoujádrový procesor Qualcomm MSM8227, taktovaný na 1 GHz, který doplňuje 1 GB. Tato konfigurace dává v benchmarku slušné skóre 9569 bodů. V praxi jsem se zatím s žádným zásekem systému nesetkal. Všechny reakce systému jsou plynulé a rychlé. Jen je škoda, že telefon běží na starším Androidu 4.1.2, což je celkem škoda, protože verze Dual dostala rovnou Android 4.2.

Interní paměť má hodnotu 4 GB, ale k dispozici je i slot pro microSD kartu, která je podporována až do kapacity 32 GB. Z dalších funkcí bych zmínil ještě GPS, samozřejmě s podporou A-GPS, podle dosavadních zkušeností zafixuje polohu v řádech vteřin a dokáže jí držet i při horším výhledu na oblohu. V tomto ohledu si nemohu stěžovat.

Po datové stránce nabízí Xperia M rychlá mobilní data HSPA+ a samozřejmě Wi-Fi 802.11 a/b/g/n. Bluetooth je v energeticky úsporné verzi 4.0 s A2DP a ANT+, což potěší zejména sportovce. ANT+ jsem bohužel nemohl vyzkoušet, protože nemám k dispozici příslušenství, které by ho podporovalo. Potěší také bezchybná funkčnost NFC, kterou můžete použít i k bezpečnému placení i v České republice.

Pro napájení použilo Sony vyměnitelnou Li-Ion baterii s kapacitou 1750 mAh, která by měla papírově vydržet až 498 hodin v pohotovostním režimu a až 616 minut hovoru. Pro prodloužení výdrže navíc Sony navíc nabízí několik funkcí, kde můžete zakázat mobilní data při vypnutí obrazovky, zakázat funkce, které mají vyšší spotřebu, při slabé baterii nebo Wi-Fi podle umístění, kdy se Wi-Fi zapne pouze, když jste v blízkosti uložených sítí. V praxi jsem se zatím i bez šetřících funkcí při běžném používání, kdy jsem měl puštěnou i synchronizaci přes mobilní data i Wi-Fi, dostal až na dva dny. Náročnější pracovní den by měla Xperi M bez problému zvládnout až do večera.

Fotoaparát

Zadní fotoaparát dostal do vínku rozlišení 5 Mpx a Sony ho vybavilo nejen autofokusem a přisvětlovací LED diodu, ale nešetřilo ani co se týče dalších funkcí. Namátkou můžu zmínit HDR, detekci úsměvu, kompenzace expozice, vyvážení bílé.

A i co se týče obrazové kvality, tak jsem v tomto případě spokojený. Snímky jsou dobře prokreslené se živými barvami. Na pořizování momentek, kdy se vám nechce vytahovat normální fotoaparát, poslouží více než dostatečně. Kromě statických snímků zadní fotoaparát natáčí v kvalitě 720p s 30 snímky za sekundu. Kromě zadní máte k dispozici i přední kameru. Ta sice nabízí pouze rozlišení 640×480 pixelů, ale na videohovory je to dostatečné.

Sony Xperia M právě v redakci testujeme. Pokud vás cokoliv zajímá, neváhejte a položte nám otázku v diskuzi pod článkem. Odpovíme vám buď pod váš dotaz, případně odpověď zahrneme do připravované recenze.

Technické parametry Sony Xperia M

Kompletní specifikace
Konstrukce124 × 64 × 9,3 mm, 115 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 4" (854 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Plus MSM8227, CPU: 2×1 GHz, GPU: Adreno 305
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.3
Akumulátor1 750 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 3:46 hodin
Dostupnostsrpen 2013,
Diskuze ke článku
Pavel Šmíd
Dobrý den prosím vás chci se zeptat koupil jsem si mobilní telefon Sony ixperia m a měl bich takový menší dotaz, mužů uložit aplikace na SD kartu? Zatím sem nepřišel jak prosím a děkuji za otpoved...
Pavel Šmíd
Jo a ještě sem zapomněl zadní čas na horni straně kde SOU sloty na paměťovou kartu a na SIM kartu, se tam prehriva, a chci se zeptat je to problém a mám stim řešit nebo ne?zatím to extrémně nevibii baterií ani se to nerestartuje.je to chiba virobci nebo v nastaveni?prosím odpoveste děkuji....
ANONYM
Konečně první no chtěl bych jse zeptat kter s těchto telefonů by jste mi doporučili na hry Xperia L-T-M
HTC-one -SV??nebo nějaký jiný do 7000tis. Ale prosím né značky HUAWEI předem děkuji
Ach
Čas videa 8:10 cena 1sim a 2sim určitě stejná není. 2sim je dražší o 800-900 Kč :/ Sony jasně využívá, že u 2sim nemá konkurenci tak telefon drží s cenou výše než by bylo vhodné..

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze