Sony Xperia 10 IV v redakci: testujeme nejlehčí 5G smartphone s 5 000mAh baterií

Včetně videa
14
Sony Xperia 10 IV v redakci: testujeme nejlehčí 5G smartphone s 5 000mAh baterií
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • OLED displej nehyzdí žádné výřezy a má jemné rozlišení, disponuje však pouze 60Hz obnovovací frekvencí
  • Telefon krásně padne do ruky, na zádech nelze vidět otisky a nechybí ani certifikace zvýšené odolnosti

Sony Xperia 10 IV patří spolu s vlajkovým modelem Sony Xperia 1 IV pravděpodobně k jediným novinkám mobilní divize Sony pro letošní rok, možná však i právě proto se jedná o vskutku zajímavý model. Elegantní dlouhán se může pyšnit titulem nejlehčího 5G smartphonu osazeného 5 000mAh baterií, ale zároveň se chlubí dnes již takřka raritním 3,5mm jackem či dvojicí certifikací zvýšené odolnosti. Jaké jsou mé první dojmy?

Sony Xperia 10 IV – první dojmy

Bílá jí sluší

Ačkoliv jsou čeští zákazníci poměrně konzervativní, co se výběru barev smartphonů týče, je na našem trhu dostupná kromě černé také mátově zelená, levandulová a bílá verze. Právě ta dorazila na test. Je přitom nutné vyzdvihnout, že to Xperii 10 IV v bílém provedení opravdu velmi sluší a přitom je tato barva také velmi praktická, neboť na ní prakticky vůbec nelze spatřit otisky. Svůj podíl na tom jistě mají i matná záda, kde je decentní stříbrné logo výrobce a poměrně drobný fotomodul.

Skvělý pocit mám i ze samotného (ačkoliv zatím krátkého) používání mobilu. Xperia 10 IV se totiž velmi příjemně drží v ruce a i navzdory typicky hranatému výzoru působí v dlani skoro jako oblázek – boky jsou příjemně zaoblené a mají tloušťku tak akorát, aby se telefon příjemně držel, ale zároveň nebyl ani nevzhledně robustní. Na pravém boku pak najdeme kapacitní čtečku otisků prstů, kterou odlišuje také černá barva senzoru, na boku levém tradiční slot pro dvojici nanoSIM či kombinaci nanoSIM a microSD karty. Možnost vytáhnout jej bez použití jehly či jiného nástroje pro vysunutí šuplíčku ušetří spoustu času, pokud vytahuje SIM/paměťovou kartu častěji.

Je 60Hz displej problém?

Většinu čelní plochy vyplňuje 6" OLED zobrazovací panel s podporou HDR a velmi vysokou jemností 457 PPI. Chrání jej navíc Gorilla Glass Victus, což je prémiové ochranné sklo, které obvykle vídáme u regulérních vlajkových lodí. V displeji také nenajdete žádný průstřel ani nic podobného, namísto toho Sony využívá relativně tenké rámečky, kde jsou i hlasité reproduktory. Když přijde řeč na displej, téměř s jistotou se stočí k obnovovací frekvenci, která je pouze „základních“ 60 Hz. Kazí v praxi menší obnovovací frekvence zážitek z používání?

Dle mých zkušeností mohu říct, že 60Hz obnovovací frekvence není zase až takový problém, za jaký jej mnozí redaktoři a uživatelé vydávají. Ostatně i základní iPhony mají pouze 60 Hz a při jejich používání rozhodně nemám dojem, že bych na něco čekal, ačkoliv ano, animace nejsou tak plynulé a celkově vše nevypadá tak hezky. Xperie jsou však zkrátka své. Namísto vyšší obnovovací frekvence můžete očekávat krásnou kvalitu obrazu, poměr stran vhodný ke sledování mnoha videí a filmů či přítomnost notifikační diody v horním rámečku. Chvályhodný je navíc dostatečně vysoký maximální jas, což je podle mě důležitější atribut než obnovovací frekvence.

Ptejte se, co vás zajímá

Xperii 10 IV hodlám otestovat v mnoha disciplínách, ať už jde o výdrž na nabití, kvalitu fotoaparátů či výkon Snapdragonu 695 (který bohužel nepodporuje 4K záznam videa). Pokud máte jakékoliv náměty či dotazy ohledně Xperie 10 IV, napište do komentářů pod článek a pokusím se na ně zodpovědět rovnou zde, v klasické recenzi nebo v samostatném testu.

Sony Xperia 10 IV

Rozměry153 × 67 × 8,3 mm, 161 g
DisplejOLED, 6" (2 520 × 1 080 px)
Fotoaparát
ProcesorQualcomm Snapdragon 695, 2×2,2 GHz + 6×1,7 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor5 000 mAh
Diskuze ke článku
Pc Wifi
Pc Wifi
kdyby to neumelo jen 4K zaznam, ono to neumi prej ani fullHD/60 ( ackoliv cpu to umi), no a 60hz display, sry ale konkurence za tu cenu umi minimalne 90, spise ale 120hz.
za ty kacky by se cekal CPU SD778... Sony zacina blbnout jako Nokia... Ta cena je zcela mimo vuci pouzitemu HW / funkcim.
Samsung S20FE 5G je cenove mozna o par stovek drazsi, ale nabizi absolutne jinou uroven vybavy.
Lukas Zuman
Lukas Zuman
Naposledy upraveno: 13. 7. 2022 09:16
No já si ji koupil místo vlajkového Asus Zenfone 8 a v porovnání musím říci že Sony ač má výrazně slabší hardware tak optimalizace je skvělá a tak v porovnání nevidím v rychlostech otevírání a načítání aplikací žádný velký rozdíl, ergonomie telefonu i proti zenfonu je skvělá, v telefonu nejsou žádné zbytečné aplikace třetích stran, výdrž na baterii je bezkonkurenční, při normálním používání bez hraní her a sledování videí mi telefon vydrží nabitý přes 4 dny!!!! a v rámci natáčení videí, s tím nemám žádný problém, jelikož za posledních 5 let jsem natočil telefonem asi tak tři videa, takže chybějící 4K mě vůbec netrápí. Ale i v porovnání se Zenfonem je super kvalita fotek za dne, u Zenfone jsou to takové barevné omalovánky a po zvětšení je třeba listí na stromech tak přeostřené, že fotky vypadají uměle, ale u sony je podání barev hodně realistické a díky měkčímu ostření i po zvětšení vypadají fotky realisticky a nevypadají jako umělé omalovánky. Noční režim je horší, ale vlastně není, protože na fotce v nočním režimu zůstane z noci pořád noc a ne to nerealistické rozsvícení fotek z jiných telefonů, kde vidíte výrazně více než pouhým okem a já chci zachytit realitu. A také má Sony skvělý dvojnásobný optický zoom, který dělá velice hezké a ostré fotky a co je pro mě asi největší bonus, tento telefon má opravdové čidlo přiblížení, takže se mi jako u Zenfone a u dalších telefonů nestane, že se mi telefon při hovoru zamkne. Také má skvělý zvukový výstup díky hi-res audio a 360 upmix+ umí zlepšovat kvalitu digitálně zpracovaných skladeb, takže na bezdrátových i drátových sluchátkách je zvuk o třídu lepší než u vlajkových telefonů jiných výrobců. Takže za mě, cena je vysoká, ale zase za tuto cenu přináší skvělý telefon na práci se super ergonomií, dlouhou výdrží baterie, velice slušným foťákem a dokonalými možnostmi pro poslech hudby, takže to není telefon pro každého, ale za mě za tu cenu určitě stojí. A jako poslední má krásný minimalistický design, který se jinde nevidí.
Petr Šilhan
Petr Šilhan
Vzhledem k ne moc výkonnému čipsetu si myslím že 60 Hz displej stačí, že ten čipset by asi rychlejší displej nenakrmil. Jsem zvědav na testy výkonu. Chápu, že tu máme telefon s velkou baterkou a dobrou vydrží, pěkným displejem a kvalitním krycím slkem, ale pořád si myslím, že 12 500 za telefon s SD 695 je dost. Fakt je, že současnou Xperii mám už skoro čtyři roky a slouží pořád, takže když dám tolik peněz za telefon, tak aspoň by mi mohl vydržet.
Petr Zítka
Petr Zítka
Telefon jsem vyzkoušel a vracím ho.
Proč?
Telefon je na můj vkus pomalý.
Už teď, když je nový.
Jak bude "rychlý" po roce používání?
Za tuto cenu tam měl být opravdu lepší procesor.
Takto je ten telefon předražený - měl stát do 8 000,-Kč
Baterie má skutečně úžasnou výdrž.
Ale to je za ty peníze málo.
Fotky dělá telefon velmi slušné. Hlavně teleobjektiv fotí překvapivě pěkně navzdory menší světelnosti oproti hlavnímu snímači.
Ale zase. Pomalý procesor způsobuje pomalé focení.
Celkový uživatelský zážitek z telefonu je díky "rychlosti" takový rozpačitý.
Možná jsem zmlsaný z iPhone 13 Mini, u kterého mi vadí menší výdrž baterky a IOS.
Ale zatím u iPhone 13 mini zůstanu, dokud se neobjeví adekvátní alternativa na Androidu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze