Sony VAIO Fit 13A multi-flip
recenze

Sony VAIO Fit 13A multi-flip

Když dojde na lámání displeje
3

Řada konvertibilních notebooků se rozrůstá a Sony si chce ukousnout větší koláče než dříve. V minulém a předminulém roce představilo své hybridní modely VAIO Duo a před nedávnem uvedlo i konvertibilní modely VAIO Fit multi-flip, které jsou více notebookem než tabletem. My jsme nyní otestovali 13palcovou variantu modelu FIT multi-flip.

V záplavě klasických notebooků, ať už dotykových nebo nedotykových, najdeme i stále se zvětšující ostrůvek hybridních zařízení, které jsou více než jen laptopem. Mezi tato hybridní zařízení patří i námi testované Sony VAIO Fit 13A multi-flip, které má zajímavou konstrukci, elegantní design s kovovým krytem a solidní výbavu, to vše za velmi zajímavou cenu.

Oficiální fotografie

Příslušenství a obsah balení

Nové VAIO Fit 13A není žádným prémiovým modelem, i když cenovka nejlépe vybavené varianty tomu nasvědčuje. V balení nalezneme nabíjecí adaptér, brožury a ještě stylus, který je aktivní, takže k němu dostaneme i baterii. Takové pouzdro by se u takového počítače hodilo, ale nu což, žijeme v době, kdy se šetří. Na druhou stranu konkurence v podobě Asusu nebo Aceru ke svým ultrabookům pouzdra dodává zdarma.

Obsah balení

Technické parametry Sony VAIO Fit 13A SVF13N1J2ES

Kompletní specifikace
Konstrukce325 × 223 × 17,9 mm, 1 300 g, konstrukce: konvertibilní, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 13,3" (1 920 × 1 080 px)
ChipsetIntel Core i3 4010Y, CPU: 2×1,7 GHz, GPU: Intel HD 4400
PaměťRAM: 4 GB, disk: 128 GB (SSD), paměťové karty: SD
Konektory2× USB 3.0, 0× USB 2.0, video: HDMI, další: ne
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémWindows 8
Akumulátor36 Wh, udávaná výdrž: 8 hodin
Dostupnostříjen 2013, 23 999 Kč

Design: hliníkový krasavec

Celý počítač je z broušeného hliníku, a to až na spodní část základny, která je z plastu. Hliník je dobrým materiálem na stavbu notebooku, je pevný, nejsou na něm vidět škrábance ani otisky prstů a vypadá hodnotně, ovšem vše má své stinné stránky. Zvláště v zimních měsících vás bude počítač nepříjemně studit . Nicméně, počítač se nikde neprohýbá, nevrže a jedná se dobře zpracovaný kousek.

Pohled na zavřený počítač

Po designové stránce lze tablet hodnotit velmi kladně, Sony má dobré designéry a tento kousek je toho důkazem. Počítač působí také originálně, nepřipomíná mi žádný počítač jiného výrobce, což je v dnešní době také skoro unikum. Díky tomu, že počítač váží pouze 1,3kg ani nepoznáte, že něco nesete v brašně, či batohu, zkrátka je lehký a hmotnost je znatelná jen v režimu, kdy notebook držíte v ruce a používáte ho jako tablet, kdy se mění na menší posilovnu. Rozměry jsou také pěkné, a to díky relativně úzkému rámečku okolo displeje. Na šířku má počítač 325,4mm, na hloubku 223,4mm a na výšku 17,9mm.

Bližší pohled na konstrukci

Při prvním pohledu ani design nenaznačuje nějakou hybridní konstrukci. Ta je opravdu unikátní, protože část s displejem lze v její polovině zlomit, otočit a přiklopit ke klávesnici displejem vzhůru, díky čemuž se z notebooku rázem stane tablet. V obou pozicích drží displej na místě dva silné magnety, které jsou ve spodní části displeje a displej tak nikam necestuje. V režimu notebooku displej ještě drží zámek, který se odemyká posuvníkem nad klávesnicí. Kvalita otáčecí konstrukce a pantů je velmi dobrá a nebál bych se toho, že by náhodou kloub praskl. Ostatně dlouhodobě kvalitní konstrukci mají i notebooky VAIO DUO s rovněž originální konstrukcí, která zubu času statečně odolává. Nezbývá než doufat, že v tomto si Sony standard udrží.

Klávesnice: podsvícený standard od Sony

Jedním z hlavních vstupních zařízení tohoto počítače je samozřejmě klávesnice. Ta je standardně šesti řádková a řada s funkčními klávesami je o polovinu menší než ostatní klávesy, ale to není žádná vada. Na klávesnici se píše velmi dobře a rozložení je standardní, jen numerický blok chybí, což je zcela běžné. Nad klávesnicí je ještě jedno tlačítko ASSIST, které slouží pro vstup do nastavení systému BIOS a ve Windows spouští ovládací program VAIO Care.

Veškerá tlačítka na počítači

Jak je u Sony zvykem, je klávesnice podsvícená, ale bohužel nelze podsvícení manuálně regulovat nebo vypnout a vše obstarává světelné čidlo. Podsvícení je rovnoměrné a automatika funguje dobře. Další nevýhodou je hůře viditelný potisk kláves v některých světelných podmínkách. Kvůli tomu, že je klávesnice stříbrná a její potisk šedý, je problém rozpoznat určité funkce jednotlivých funkčních kláves. Pokud je klávesnice podsvícená, je vše vidět bez problému.

Touchpad: až pět dotyků najednou

Nechybí samozřejmě klasický touchpad od společnosti ELAN. Tento výrobce je celkem běžný a ani tato dotyková ploška není nijak nestandardní. Obě virtuální tlačítka fungují na jedničku a levé tlačítko lze stisknout kdekoliv na ploše. Touchpad podporuje až 5 dotyků najednou a gesta ve Windows 8 jsou také podporována.

Pohled na touchpad

Displej: TRILUMINOS IPS od Panasonicu

Sony použilo vcelku standardní IPS panel od Panasonicu a jeho rozlišení činí standardních 1920x1080 pixelů. Displej disponuje softwarovým vylepšením TRILUMINOS, které známe spíše z televizorů BRAVIA. Nevýhodou je nízký úhel, do které lze počítač otevřít, je to velmi slabých 130°, což není pro práci zrovna pohodlné. Dále jsou ještě dostupné varianty počítače s 11, 14 a 15 palcovým displejem, přičemž rozlišení zůstává stejné, jen u 15“ varianty se může vyhoupnout až na špičkových 2880x1620 pixelů.

Displej má dobré podání barev

Vyšší rozlišení by bylo využitelné jen v tom případě, že byste pracovali s asijskými jazyky, které mají vlastní abecedu, například japonština, čínština, korejština atp. Vyšší rozlišení by využili také grafičtí pracovníci, ale tvořit grafiku na 13“ notebooku je vcelku nerozumné a jemnost a rozlišení lze považovat za dobré. Pokud nemáte problém se zrakem, nebude třeba zvyšovat DPI, vše uvidíte i se standardním nastavením.

Velikost prvků v systému je možno samozřejmě změnit

Pozorovací úhly u tohoto počítače jsou na dobré úrovni, stejně jako u většiny dnešních notebooků s IPS panely. To samé můžeme říci o zobrazení černé barvy, z IPS už lepší výsledek nedostaneme. Problémem tohoto panelu je jeho lesklý povrh, což hodně znemožňuje použitelnost venku, ani na maximální podsvícení není obraz příliš dobře viditelný, ale pracovat ještě lze.

Stylusem se dá i kreslit

Důvod lesklého povrchu je prostý, dotyková vrstva. Počítač můžete ovládat pomocí klávesnice a touchpadu, ale také pomocí dotyků, případně pomocí dodávaného stylusu. Digitizér dodává Sony společnost N-Trig a podporuje až 256 úrovní tlaku, což potěší především umělce, kteří na počítači kreslí.

Konektivita: čím dál tím míň

Konektorová výbava přenosných počítačů v kategorii ultrabooků je čím dál chudší a když je to dle mého názoru špatně, nic s tím neuděláme, jelikož výrobci notebooků jsou velmi svéhlaví a šetří náklady i místo. Na počítači nalezneme dvě USB 3.0, HDMI, čtečku karet SDXC, ty jsou na levé straně. Na pravé straně je audio konektor Jack 3,5mm a napájecí konektor. Rozložení konektorů je dobré a nemám k němu žádné výhrady. Toť vše . V balení nenalezneme ani žádné redukce, takže případné převodníky si musíte dokoupit sami.

Konektory na počítači

Komunikace: na internet pouze přes Wi-Fi

Pokud se budete chtít připojit k internetu, tak máte u tohoto počítače jedinou možnost, a tou je Wi-Fi. Maximální rychlost modulu je pěkných 867Mb/s, což odpovídá standardu 802.11ac. Podporovány jsou samozřejmě i standardy 802a/b/g/n. Citlivost antén je průměrná a nejspíše za to může hliníková konstrukce. Záporně hodnotím chybějící 3G modul, který by určitě našel u mnoha uživatelů využití.

Antény jsou umístěné ve víku, jen pro NFC je ze spodu

Krom Wi-Fi se v počítači nachází i modul Bluetooth 4.0, přes které můžete posílat soubory nebo se přes něj připojit k internetu, ale tato možnost byla populárnější spíše v době před nástupem Wi-Fi hotspotů v telefonech. Dále je přítomné i NFC, které Sony umisťuje opravdu téměř do všech svých telefonů, tabletů a ultrabooků. Díky němu lze rychle sdílet například webové adresy, vizitky nebo fotografie. Má však opět anténu neprakticky ze spodu počítače, případně zadní straně tabletu, někdy je tak přiložení druhého zařízení dost krkolomné.

Fotoaparát: s osmi megapixely na palubě

Počítač obsahuje dva fotoaparáty. Jeden je nad displejem a druhý je na spodní straně počítače. Pozice je pochopitelná, v případě, že máte počítač v režimu tabletu, tak můžete tímto snímačem fotografovat a připojit se k davům turistů, kteří už běhají po Praze a fotí tablety. Kvalita je na poměry tabletů standardní, Sony osadilo shodný čip jako u modelu VAIO Duo 13, jen v tomto modelu nepodporuje auto-focus. Rozlišení činí 8MPx a fotoaparát disponuje technologií Exmor RS for PC, která výsledný obraz vylepšuje, ale na běžné focení zde máme jiná zařízení.

Fotografie ze zadního fotoaparátu

Dalším fotoaparátem je webkamera nad displejem, a tu musím zhodnotit velmi kladně . Rozlišení činí standardních 720p a její obraz je plynulý i v horších světelných podmínkách. Kvalita je mírně nadprůměrná, nic neobvyklého nečekejte, snad jen využití technologie Exmor R pro zlepšení obrazu za zhoršených světelných podmínek je takovým menším bonusem.

Webkamera, čočka fotoaparátu a fotografie z webkamery

Zvuk: standardní výbava

Počítač samozřejmě disponuje dvojicí reproduktorů a Sony je nenechalo nijak certifikovat. I přes tento fakt hrají poměrně dobře, i když s hloubkami šetří. Jak to tak bývá, tak zvukový výstup do sluchátek je lepší, než do reproduktorů. Samozřejmě záleží na tom, jaká sluchátka máte, ale zvuk musím zhodnotit jako dobrý. Výstup nebzučí ani nepraská, jak to občas u některých počítačů bývá. Výrobcem zvukového čipu je společnost Realtek, která na tomto trhu dominuje.

Přehrávač Music by Sony

Mikrofon počítače se nachází na horní straně displeje, což je poměrně nestandardní umístění dané možností přeměnit počítač na tablet. Jeho citlivost je v obou režimech poměrně dobrá, nahrávaný zvuk čistý, a pokud by vám citlivost nestačila, tak ji můžete zvýšit ještě o dalších 30dB, ale to již za cenu ztráty kvality.

Zabezpečení: žádné zámky

Počítači nechybí TPM čip a zabezpečení pomocí hesla přes BIOS, ale co bohužel chybí, je zámek Kensington. Ten zabezpečuje to, aby si počítač nikdo jen tak neodnesl z místa, kde se nachází, proto je potřeba počítač vždy někam uklidit nebo zabalit tak, aby nebyl lidem na očích.

Výkon: to základní

Procesor: základ z řady Core

Sony osadilo do tohoto modelu procesor Intel Core i3-4005U s frekvencí 1,7GHz. Tato frekvence je daná a procesor nepodporuje technologii Turbo Boost, která čip automaticky přetaktuje. Maximální hodnota vyzařovaného tepla je 15W, takže čip není tak náročný na chlazení, ale hlasitost ventilátoru tomu vůbec neodpovídá.

Informace o procesoru

Výkon procesoru zcela postačuje na kancelářskou práci a zvládne i nějaké ty starší hry, ale na náročnější operace to opravdu není. Procesoru asistují 4GB operační paměti RAM typu DDR3 a tu nelze uživatelsky rozšířit. Pro náročnější uživatele existují ještě varianty s procesory Core i5 a Core i7. Kapacita RAM je u lépe vybavených modelu až 8GB.

Cinebench R11.5
CB R11.5 CPU Multi 64b 1,52 bodů
CB R11.5 CPU OpenGL 64b 14,33 fps

Grafika: opět Intel

O akceleraci veškerého grafického obsahu se stará integrovaný čip Intel HD Graphics 4400, a na něm si zahrajete starší hry i na vyšší detaily, ale stále je to jen integrované řešení. Je stále vidět, že AMD je na tom s integrovaným grafickým výkonem mnohem lépe a Intel má stále co dohánět. U 15“ varianty notebooku lze osadit i grafický akcelerátor NVIDIA GeForce GT735M, který je výkonnější, ale také má vyšší spotřebu a je náročnější na chlazení, takže se jedná o určitý kompromis.

GPU-Z
Benchmark
Alien vs. Predator 2011 6 FPS
Furmark v1.12.0.0 1080p 6 FPS / 403 bodů
Hry FPS
Crysis 3 7
Left 4 Dead 2 29

Úložný prostor: jedno SSD v základu

Pro ukládání dat slouží disk bez pohyblivých částic SSD. V námi testovaném modelu má kapacitu 128GB a pro uživatele zůstane volných 68GB prostoru. Sony nabízí i variantu s 256GB a 512GB diskem. Výrobcem disku je Samsung a připojen je přes rozhraní mSATA 6Gb/s, takže rychlost zcela dostačuje. Start počítači ze zcela vypnutého stavu trvá 9 vteřin a následné reakce systému jsou bleskové, přesně takové, jaké byste od SSD očekávali. Při obnovení z režimu spánku se počítač probudí za 1 vteřinu, a to je pro efektivní práci důležitá hodnota, protože čas jsou peníze.

Testy disku

Hlasitost a teplota: ventilátor o sobě dá vědět

Jelikož procesory z řady Intel Core vyžadují aktivní chlazení, tak i v tomto počítači nalezneme ventilátor. Bohužel je velmi hlasitý a téměř permanentně se točí, což je poměrně někdy hodně nepříjemné. Původně jsem myslel, že je v BIOSu aktivována funkce permanentně aktivovaného ventilátoru, ale žádná taková možnost se zde nenachází a notebook se opravdu hlučně chladí i v klidovém režimu. Při vysokém vytížení je počítač slyšet i v průměrně hlučné místnosti.

Teploty v klidu

Pokud se jedná o teplotu počítače, ta je při kancelářské práci velmi dobrá, možná právě vlivem agresivnějšího chlazení. Při psaní ve Wordu, poslouchání hudby a brouzdání na internetu se počítač příliš nezahřívá a je příjemně vlažný. Práce s ním není problémem, ani tehdy, když máte počítač na klíně. Pokud počítač vytížíte, tak se začne zahřívat a práce s ním na klíně může být nepříjemná, stále to ale není nic, co by bylo mimo normu a standard mezi ostatními počítači.

Výdrž baterie: mohlo by to být lepší

U všech přenosných notebooků je podstatným parametrem výdrž při běhu na baterii. Výsledky této novinky nepatří mezi ty nejhorší, ale jedná se spíše o průměr, což je dle našeho názoru škoda. Hardware není zase tak výkonný a není důvod, aby nevydržel o trochu déle. K počítači bohužel nelze ani připojit další přídavnou baterii, rovněž ji nelze uživatelsky vyjmout nebo vyměnit.

Baterie je integrována v těle

Při kancelářské práci s aktivní Wi-Fi zahrnující psaní ve Wordu a brouzdání po internetu udržela baterie počítač naživu 6 hodin a 42 minut, což je slušná hodnota, ale mohla by být delší. Pokud necháte počítač ležet ladem, budete mít aktivováno minimální podsvícení a aktivovaný režim v letadle, bude činit výdrž na baterii 9 hodin a 2 minuty. Při přehrávání videa v rozlišení 1080p vydrží počítač běžet 6 hodin a 13 minut.

Typ testu
Režim v letadle 9 hodin 2 minuty
Kancelářská práce 6 hodin 42 minut
Přehrávání videa 1080p 6 hodin 13 minut

Operační systém: hromada her

Zvoleným systémem je Windows 8 v edici Core. Jedná se tedy o nejnižší edici, která sice nenabídne všechny funkce systému Windows 8 Pro, ale pro běžné uživatele je zcela dostačující. Přeci jen, málokterý uživatel by na notebooku využil virtualizační nástroj Hyper-V nebo šifrování pomocí nástroje BitLocker. Je zvláštní, že Sony předinstalovalo Windows 8 a ne novější Windows 8.1.

Snímky ze systému

Jak je u Sony zvykem, tak i v tomto počítači nalezneme poměrně velké množství balastu v podobě her, které je dobré pro úsporu místa odinstalovat. Dále zde nalezneme software na úpravu videí a sadu aplikací VAIO, mezi které patří řídící program VAIO Care. Ten je schopen diagnostikovat problém s počítačem, nebo aktualizovat ovladače. VAIO Care se aktivuje tlačítkem ASSIST, které je nad klávesnicí.

Záruka: celosvětově na čtyři roky

Sony poskytuje na každý prodaný počítač standardní dvouletou záruku v ČR a celosvětově platí jeden rok záruky. Tuto záruku si můžete prodloužit až na 4 roky, za které si připlatíte 4 350 Kč. Případně si můžete zvolit variantu na tři roky za 2299 Kč nebo 3 roky s pojištěním, za které si připlatíte 6 tisíc Kč.

Závěr

Sony VAIO Fit 13A multi-flip je univerzálním počítačem, který má své světlé i stinné stránky. Mezi ty kladné bych zařadil právě jeho univerzálnost a kvalitní zpracování, potěší také elegantní design a kovové tělo. Mezi záporné stránky patří především velké množství softwarového balastu a hlučnost ventilátoru. Celkově se ale Sony VAIO FIT 13A povedlo a těchto několik nevýhod lze vzhledem k poměrně příznivé ceně stále ještě přehlédnout.

Notebook mnoha tváří

Mezi úhlavní konkurenty patří Lenovo IdeaPad Yoga 13 2 a Yoga 2 Pro, přičemž první ze zmíněných je výbavou velmi podobný námi testovanému počítači, ale je levnější. Yoga 2 Pro je na tom s cenou hodně podobně jako VAIO Fit 13A, ale vybaveností je na tom lépe, především se jedná o rozlišení displeje, pro Sony zase hraje přítomnost digitizéru.

K dispozici je mnoho variant počítače, ale nejlepší možností si nakonfigurovat vlastní model v konfigurátoru Sony, který je již dostupný i pro Českou republiku.

Za zapůjčení hry Crysis 3 děkujeme hernímu pořadu Indian.

Graf ceny produktu Sony VAIO SVF13N1J2ES poskytuje server Heureka.cz
sony-vaio-fit-13a
Klady
  • Podpora stylusu
  • Podsvícená klávesnice
  • Dobrá webkamera
  • Kvalitní zpracování
  • Netradiční konstrukce
Zápory
  • Chybějící 3G modul
  • Horší konektorová výbava
  • V zimě studí
  • Hlučnost chlazení
Diskuze ke článku
R4444
Grafika 4400, na screenshotech to ukazuje 4600.
Aloha
Díky za odkaz na e-shop Sony už jsem objednal ten 11" :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze