Sony VAIO Duo 13
recenze

Sony VAIO Duo 13

Hybrid s velkou výdrží
3

V dnešní době má mnoho uživatelů dvě zařízení - tablet a notebook. Ale co když nechcete dvě zařízení, ale pouze jedno? Řešením může být některé z rozrůstající se zařízení s označením hybridů. Zástupcem hybridních zařízení od Sony je VAIO Duo 13, které připomíná tablet, ale má plnohodnotnou klávesnici zabudovanou v těle.

Sony VAIO Duo 13 je větší variantou modelu VAIO Duo 11, který byl prvním počítačem Sony hybridní konstrukce. Předchozí model ale trpěl velkou řadou neduhů - nízkou výdrží na baterie počínaje a nízkým výběrem výkonnostních variant konče. Když Sony představilo VAIO Duo 13, tak byly všechny nedostatky staršího modelu smeteny ze stolu. V počítači Sony použilo to nejlepší, co mělo, FullHD TRILUMINOS displej, procesory Haswell, 3G modul a mnohé další. Dočkali jsme se ale i několika změn k horšímu.

Oficiální fotografie zařízení

Obsah balení

V základním příslušenství naleznete stylus a napájecí adaptér s integrovaným WiFi routerem, do kterého můžete zapojit ethernet kabel a internet přes Wi-Fi dále distribuovat. Je zajímavé, že napájení přístupového bodu je integrováno v hlavním zdroji. Zajímavé a efektní řešení, raději bychom ale ethernet port viděli přímo na samotném počítači. Do menšího modelu se totiž paradoxně vešel, sem už ne.

Detail integrovaného WiFi routeru

Technické parametry Sony VAIO Duo 13 SVD1321LCEZAN

Kompletní specifikace
Konstrukce320 × 210 × 19,6 mm, 1 329 g, konstrukce: konvertibilní, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 13,3" (1 920 × 1 080 px)
ChipsetIntel Core i5 4200Y, CPU: 2×1,6 GHz, GPU: Intel HD 4400
PaměťRAM: 4 GB, disk: 128 GB (SSD), paměťové karty: SD
Konektory2× USB 3.0, 0× USB 2.0, video: HDMI, další: ne
Datové funkcemodem: 3G, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ano
Operační systémWindows 8
Akumulátor46 Wh, udávaná výdrž: 10 hodin
Dostupnostzáří 2013, 38 949 Kč

Design, konstrukce a ergonomie: elegantní řešení

Hodnocení vzhledu je velice subjektivní, a proto si udělejte svůj názor na zařízení sami. Dle mého názoru je ale počítač designově velmi povedený, elegantnější mi ale připadá menší model VAIO Duo 11. Situace se ale mění v případě bílé verze, která je velice elegantní a křivkám notebooku dává prostor k vyniknutí. Pro řadu VAIO jsou typické ostré hrany a tento model nijak nevybočuje z řady. Na levém boku nalezneme reproduktor, ale jinak je strana zcela prázdná. To samé by se dalo říci o pravém boku, ale je zde, mimo reproduktor, také praktický výsuvný držák stylusu, do kterého si stylus postavíte stejně, jako například pero do kalamáře.

Držák je velice praktický

Na zadní straně jsou trochu nešikovně tlačítka pro regulaci hlasitosti a speciální tlačítko Assist, které spouští aplikaci VAIO Care. Bez zvednutí notebooku se bohužel k těmto tlačítkům nedostanete. Nejzajímavější je zadní strana, kde se nachází veškerá konektivita. Je zde přítomné HDMI, 2x USB 3.0, napájecí konektor, čtečka paměťových karet a audio konektor pro sluchátka. Mimo to je na zadní straně i výdech chlazení. Po vysunutí displeje se nám ještě zpřístupní slot na microSIM kartu, který je umístěn na zadní straně displejové části.

Konektorová výbava je strohá

Oproti menšímu a staršímu modelu VAIO DUO 11 chybí bohužel překvapivě ethernetový konektor a VGA, přitom do většího těla by se určitě obojí vešlo. To je velká škoda, jednalo se totiž o velkou konkurenční výhodu menšího modelu. Na trhu je totiž ultrabooků s touto výbavou naprosté minimum.

Pohled ze všech stran

Jak je u notebooků Sony zvykem, setkáme se s velmi kvalitní konstrukcí a materiály. Počítač není tvořen z levných plastů, použita jsou uhlíková vlákna a hliník. To má za následek to, že počítač vás v zimě bude studit a trochu to napomohlo i vyšší hmotnosti , která činí 1,35kg. Naštěstí je ale díky těmto materiálům počítač odolnější, plusem je i hodnotný vzhled. Konstrukce počítače je na poměry notebooků zvláštní a Sony jej nazývá Surf Slider.

Tuhost konstrukce určitě potěší

Na rozdíl od klasických notebooků má Sony VAIO Duo 13 displej v zavřeném stavu uumístěný na horní straně, díky čemuž je z počítače vlastně tablet. Stačí ale displejovou část v zadní části uchopit a odklopí se směrem vzhůru. Displej v otevřené poloze drží podpěra a dva háčky umístěné vedle klávesnice. Zvednutím displeje za horní okraj displeje se vám ukáže klávesnice a touchpad v celé své kráse, což je i jedna z velkých výhod tohoto počítače.

Konstrukce vysouvacího mechanismu je pevná, nikde se nic neprohýbá a tuhá taktéž není. Jen pokud budete agresivněji zacházet s vysouvací konstrukcí, tak jí nevěštím dlouhou budoucnost. Plusem a změnou oproti VAIO Duo 11 je, že jsou aretační výstupky vyrobeny z kovu a nikoliv z plastu.Nevýhodou může být velikost počítače. Tento 13 palcový ultrabook má totiž půdorys 14“ notebooku a díky tomu se snižuje celková mobilita počítače, ovšem větší velikost může být i plus. Celkové rozměry činí 320 x 210 x 19,5 mm.

Kov je odolnější než plast

Dobře vyrobená je i klávesnice, která je, jak je u notebooků VAIO typické, navíc podsvícená a umožňuje mnohem lepší rozpoznávání kláves ve tmě. Klávesnice je poměrně pohodlná, a pokud by měla i numerický blok, tak by byla bezchybná. Ovšem to je daň za menší rozměry počítače. Na klávesnici nalezneme také řadu funkčních kláves, které umožňují ovládaní hlasitosti, intenzity podsvícení displeje, vypnutí touchpadu atp.

Klávesnice je velkým plusem

Pod klávesnicí se nachází miniaturní touchpad. I přes jeho velikost je ale poměrně pohodlný. Nehledejte na něm nic zvláštního, jedná se o běžné polohovací zařízení, bohužel však nepodporuje gesta Windows 8. Oproti předchůdci se však jedná o velkou změnu, jelikož VAIO Duo 11 mělo pouze optický trackpoint uprostřed klávesnice.

Konektivita: internet i bez WiFi

V počítači je taktéž integrována čtečka SD karet, kromě ní zde najdete i slot na microSIM kartu, což svědčí o přítomnosti 3G modulu, který je od společnosti Huawei. Dále je přítomné WiFi jehož citlivost hodnotím kladně, je podobná jako u DUO 11.

3G modul dodává počítači větší mobilitu
Pokud se na to zaměříme opravdu podrobně, je citlivost o něco málo horší, než u DUO 11 a tam, kde menší sourozenece ještě signál z posledních sil chytí, DUO 13 si neškrtne. Podporovány jsou standardy 802.11a/b/g/n. Pro přenos souborů také dobře poslouží integrované Bluetooth ve verzi 4.0. V počítači se také nachází NFC, které má anténu na spodní straně počítače, což není moc praktické.

Displej: zářivý jako sluníčko, ale nedívejte se z úhlu

Jednoznačně pochvalu si zaslouží displej. Jedná se o opravdu povedený 13 palcový IPS panel a vše ještě vylepšuje technologie TRILUMINOS, kterou Sony používá u svých televizí BRAVIA nebo telefonů Xperia. Rozlišení je standardní FullHD, tedy 1920 x 1080 pixelů a není na něm nic zvláštního . Poměr stran je samozřejmě 16:9 a jemnost činí 166 PPI. Dle mého názoru by si počítač zasloužil už spíše rozlišení WQHD, nebo rovnou QHD+.

Počítač v režimu tabletu

Máme před sebou hybridní zařízení s displejem na horní straně, a tak je Ddisplej je samozřejmě dotykový. Umí detekovat až 10 dotyků najednou a jako bonus je zde i stylus s vlastním digitizérem. Ten je stejný jako u Sony VAIO Duo 11, čili N-Trig s rozpoznáním 256 hodnot tlaku. Stylus dostanete v balení se zařízením a zabudovaný výsuvný držák je příjemná inovace.

Displej je samozřejmě lesklý, ale na rozdíl od Sony VAIO Duo 11 si nemůžete na displej koupit matnou fólii, což je samozřejmě škoda. Svítivost displeje je vysoká a i na slunci je docela dobře čitelný, ale matná povrchová úprava by napomohla ještě větší čitelnosti. Nepříjemný pohled nastává při pohledu na displej z úhlu, poté se sníží kontrast a jas. Pokud se koukáte na displej přímo, tak je obraz krásně kontrastní. Displej kryje tvrzené sklo od neznámého výrobce.

Výdrž: jedním slovem, impozantní

Na rozdíl od modelu VAIO DUO 11 má třináctipalcové DUO velmi dobrou výdrž baterie. Naměřili jsme při běžné kancelářské práci 8 hodin a 58 minut se zapnutým Wi-Fi a středním podsvícením displeje. Samozřejmostí je připojení na WiFi a přehrávání hudby. Bez hudby a WiFi se můžete dostat i na 13 hodin výdrže a pokud byste snížili jas a vypnuli zbytečné aplikace, tak se výdrž ještě prodlouží, ale s tím souvisí i snížení komfortu při práci.

Ovšem k Sony VAIO Duo 13 nemůžete připojit přídavnou baterii jako tomu je u menší varianty. Nicméně s takto vysokou výdrží na integrovanou baterii by byl přídavný zdroj energie už asi zřejmě zbytečný. Sony se povedlo zkombinovat vysoký výkon s vysokou výdrží, což je neocenitelná kombinace. Baterie je integrovaná uvnitř těla počítače a není uživatelsky vyměnitelná, jak je u ultrabooků zvykem.

Výkon: když potřebujete, dostanete ho

Sony dosadilo do počítače to nejvýkonnější, co mělo k dispozici. V počítači se nachází Intel Core i7-4500 na frekvenci 1,8GHz a výkonu má opravdu na rozdávání. Taktéž se u nás prodává varianta s procesorem Intel Core i5, 128GB SSD a 4GB RAM. Procesor dokonce ani příliš netopí, ale pokud jej vytížíte na maximum, tak si i tak z počítače uděláte přenosný radiátor.

Hodnocení systému ve Windows 8
Procesor - Počet výpočtů za sekundu 7,0
Operační paměť (RAM) - Počet operací paměti za sekundu 5,9
Grafika - Výkon grafiky plochy 5,7
Herní grafika - Výkon pro 3D aplikace a hry 6,5
Primární pevný disk - Přenosová rychlost dat disku 8,1
Cinebench R11.5
CB R11.5 CPU Multi 64b 2,47 bodů
CB R11.5 CPU OpenGL 64b 17,01 fps

Procesor disponuje technologií Hyper-Threading, což dovoluje každému jádru zpracovat dvě instrukce najednou. Intel použil u procesoru technologii Turbo Boost, díky čemuž se čip dokáže přetaktovat až na 3GHz. Virtualizace je také přítomná, jen je nutné ji aktivovat v BIOSu.

Oproti minulé generaci se zvýšil výkon a přibyly také nové stavy procesoru. Díky tomu je počítač schopen i ve stavu spánku oznamovat nové emaily , budit pomocí aplikace budík ve Windows 8.1 , prostě veškeré notifikace, které Windows 8 podporují. Notifikace se samozřejmě ohlašuje pouze zvukově.

Novinkou je také grafická část čipu, která nese jméno Intel HD Graphics 4400 a oproti Ivy Bridge je výkon úplně někde jinde. Grafický čip je mnohem výkonnější, ale pokud budete chtít hrát nejnovější náročné hry, tak máte stále smůlu. Pořád je to jen integrovaný grafický čip, ten sdílí paměť z operační paměti systému a uživatel dokonce nemá oprávnění měnit hodnotu přidělené paměti. Čip si volí hodnotu paměti dynamicky a samostatně.

Kapacita operační paměti byla u námi testovaného modelu pěkných 8GB. Samozřejmě se jedná o typ DDR3 a frekvence modulů činí 1600MHz. Systém po naběhnutí zabere přibližně 29% kapacity a zbytek je dostupný pro aplikace a grafický procesor. Paměť bohužel nelze uživatelsky rozšířit, ale to u hodnoty 8GB nebude zase tak nutné.

Úložný prostor zajišťuje SSD o velikosti 256GB, což je velice pěkná hodnota. Systém si vezme zhruba 40GB a zbytek je volný pro uživatele. Díky rychlosti SSD se systém nastartuje během 7 vteřin a odezva systému je výborná.

Multimédia: nefoťte za šera

Počítač samozřejmě obsahuje integrované reproduktory a jako u většiny ultrabooků, nejsou určeny pro náročnější poslech. Pokud bych měl porovnat reproduktory s jedenáctipalcovým sourozencem, VAIO Duo 13 hraje mnohem lépe, zvuk je čistější a jsou slyšet i hloubky. Když si budete chtít přehrát na reproduktorech film, tak odvedou dobrou práci, ale na poslech hudby si raději vezměte sluchátka.

Počítač také disponuje fotoaparátem a webkamerou. Fotoaparát má rozlišení 8MPx a podporuje automatické zaostřování. U zadní kamery použilo Sony technologii Exmor RS for PC, jenž vylepšuje viditelnost objektů za špatného osvětlení, ale realita je zcela jiná. Ve špatných světelných podmínkách není vidět téměř nic.

Za světla fotí zadní kamera obstojně

Jako dobrou však vnímám webkameru umístěnou nad displejem. Má rozlišení 2,07MPx a nezaznamenal jsem u ní sníženou snímkovou frekvenci při nízkém osvětlení, jako tomu bylo u modelu DUO 11.

Systém: nic neobvyklého

Na počítači běží Windows 8 v edici Pro. Systém reaguje opravdu velice rychle, na čemž se podílí především SSD a výkonný procesor. Popisovat blíže Windows 8 případně aktualizaci 8.1 nemá příliš smysl, jelikož na všech zařízeních je systém prakticky totožný.. Aktualizace Windows 8.1 je samozřejmě dostupná zdarma. Systém je samozřejmě 64-bitový.

Porovnání s VAIO Duo 11

Pokud vedle sebe položíte Sony VAIO Duo 11 a Sony VAIO Duo 13, tak si hned na první pohled všimnete rozdílu velikosti. Ačkoliv je VAIO Duo 13 jen o dva palce větší než předchůdce, tak půdorys má mnohem větší a už nepůsobí tak mobilně, jako Duo 11.

Počítače si jsou hodně podobné

Nový model je také tlustší, ale stále to není nic strašného, rozdíl činí pouhé 2mm. Potěší fakt, že počítače váží téměř stejně, nástupce je jen o 50g těžší než VAIO Duo 11, a to i přes větší displej a výrazně větší baterie.

I displej je u nového modelu lepší, alespoň ohledně barevného podání. Rozlišení zůstalo stejné, i digitizér dodává stejná firma. Novinka ovšem disponuje technologií TRILUMINOS, která právě zajišťuje věrnější a sytější barvy.

Oproti VAIO Duo 11 vydrží nástupce mnohem déle běžet na baterii. Výdrž se přibližně zdvojnásobila, což je velice příjemný fakt a to, že si k VAIO Duo 13 nepřipojíte přídavnou baterii, bych neviděl jako mínus.

Závěr

Sony dokázalo, že umí vyrobit kvalitní, univerzální a výkonný počítač s vysokou výdrží. Zařízení netrpí příliš velkým množstvím nedostatků, jedná se o téměř dokonalý hybridní ultrabook, který je však trochu větší na to, aby se dal pohodlně používat jako tablet.

Za cenu skoro 50000,- Kč dostanete velmi dobře vybavený počítač, který s kterým se jen tak nesetkáte, jelikož se nejedná o žádnou plastovou střední třídu, ale o skutečně špičkové zařízení, které dává svou hodnotu najevo.

sony-vaio-duo-13
Klady
  • Nízká hmotnost
  • Velmi dobrý výkon
  • Podsvícená klávesnice
  • Dobrý displej s podporou stylusu
  • Dlouhá výdrž na baterie
  • Integrovaný WiFi router ve zdroji
  • Kvalitní materiály a konstrukce
  • Povedený design
Zápory
  • Větší rozměry
  • Kratší životnost mechanismu při agresivnějším zacházení
  • Snižování jasu a kontrastu při pohledu z úhlu
  • Chybí některé konektory oproti VAIO DUO 11
Diskuze ke článku
Kubik393
Příliš drahý, s kompromisně řešenou klávesnicí a malým touchpadem, pro pracovní nasazení málo odolný. Líbí se mi wi-fi router ve zdroji ale to jen těžko vynahradí velmi vysokou cenu. Myslím, že je lepší koupit si nějaký ultrabook se stejnou úhlopříčkou, např. Lenovo Yoga 13, umí být také tabletem a vejde se s cenou pod 30 tisíc korun. Pokud samozřejmě chcete dvě zařízení v jednom, mě stačí počítač a telefon, tablet mi přijde jako další krám, který musím dobíjet a synchronizovat, nepřináší žádnou užitnou hodnotu protože nedokáže totéž, co notebook ani to co telefon. Za podobnou cenu lze koupit počítač od Eurocomu s nejvýkonnějšími komponentami na trhu, nebude tak skladný ani nevydrží tolik na baterii, ovšem nabídne plnohodnotné porty, DVD/BlueRay mechaniku a stejně velký displej. A navíc používá plnohodnotnou, ne Ultra Low Voltage Core i7.
Anonym
Máte v plusech - ''Chybí některé konektory oproti VAIO DUO 11,, ...nechci nic říkat, ale asi to není výhoda :D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze