Sony Ericsson W580i: Walkman pro sportovce
recenze

Sony Ericsson W580i: Walkman pro sportovce

95

Otestovali jsme pro Vás vysouvací model W580i od Sony Ericssonu, který patří do hudební řady Walkman. Potěší kvalitní QVGA displej, podpora EDGE, 512 MB paměťová karta v základním balení, 2 Mpx fotoaparát i krokoměr se speciálními fitness funkcemi. Zamrzí pouze absence 3G. I tak si ale k němu najde cestu mnoho potencionálních zájemců.

Sony Ericsson před více než půl rokem představil svůj hudební vysouvák W850i (recenze zde). Dnešní testovaný model, s označením W580i, se z hlediska své výbavy zařadí těsně pod něj. Nepodporuje totiž sítě 3.generace (UMTS) a balení s telefonem neobsahuje 1GB kartu. I tak ale v ledačem příjemně překvapí. Od průkopnického modelu W710i převzal například pedometr (krokoměr) společně se speciálními fitness funkcemi.


Oficiální fotografie Sony Ericssonu W580i

Technické parametry

Rozměry 99 x 47 x 14 mm
Hmotnost 94 gramů
Konstrukce výsuvná
Barevné provedení Style White (bílé), Boulevard Black (černé), Urban Grey (šedé), Metro Pink (růžové)
Sítě GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz
Displej aktivní, typu TFT, rozlišení QVGA (240 x 320 px), 262 tisíc barev, úhlopříčka 2,2"
Paměť 12 MB vnitřní + paměťové karty Memory Stick Micro (až 2GB, v balení 512 MB karta)
Operační systém ne / (vlastní UI Sony Ericsson)
Organizační funkce e-mailový klient, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, časovač, stopky, opakovaný budík, synchronizace s PC, čtečka RSS kanálů
Multimédia 72-hlasá polyfonie, hudební přehrávač (podpora MP3, MP4, AAC, eAAC+ a WMA), FM rádio s RDS, přehrávač videa (podpora 3GP a MP4), Shake control, TrackID, PhotoDJ, VideoDJ, MusicDJ, krokoměr, fitness funkce, JAVA 2.0, internetový prohlížeč NetFront
Fotoaparát 2 Mpx (1600 x 1200 px), až 4x digitální zoom, vyvážené bílé, efekty
nahrávání QCIF videa (174 x 144 bodů, 30 snímků/s)
Datové funkce USB 2.0 (Fast-port konektor, podpora Mass Storage), Bluetooth 2.0 (profil A2DP)
GPRS (třídy 10), EDGE (třídy 10)
Baterie a výdrž Li-Pol 930 mAh
pohotovost max.: 370 hodin
max. doba hovoru: 540 minut
Cena a dostupnost 8 000 Kč
srpen 2007

V krabici naleznete:

  • uživatelskou příručku
  • nabíječku
  • Li-Pol baterii s kapacitou 930 mAh
  • mobilní telefon Sony Ericsson W580i
  • CD se softwarem Disc2Phone
  • stereo headset HPM-70 se špuntovými sluchátky
  • datový USB kabel (USB 2.0)


Pro koho je Sony Ericsson W580i?

  • pro všechny hudební příznivce, kteří hledají náhradu za svůj levný mp3 přehrávač
  • pro lidi, ať už dámy nebo pány, kteří pokukují po designově povedeném modelu
  • zakoupí si ho i lidé se sportovní duší, telefon totiž nabídne krokoměr

Demo tour video se Sony Ericssonem W580i

Design a konstrukce: oblíbíte si ho?

Ještě než začneme popisovat design a konstrukci této novinky, řekněme si jednu věc. Sony Ericsson chtěl vyrobit model, který osloví hlavně mladší věkovou vrstvu zájemců. Vyrobil tak hudební telefon W580i. Otázkou je, jak tento postup švédsko-japonskému výrobci vyjde. Zapracovali vývojáři dobře a oblíbí si tak tento model právě široký okruh školáků? Z hlediska všech požadovaných kritérií této věkové skupinu v rozmezí cca 12-25 let by mělo vše vyhovovat. Co na něj říkáte vy? Oblíbíte si ho také?

Sony Ericsson W580i je telefon výsuvné konstrukce. U švédsko-japonského výrobce se nezvykle jedná teprve o druhý telefon této konstrukce prodávaný v Evropě. Proto ani nepřekvapí trochu horší konstrukční zpracovaní, které není dotáhnuté k takové dokonalosti, jako například u korejského Samsungu. I tak ale není důvod k panice. Jen mohla být nižší tolerance mezi dvěma částmi telefonu. Zarazí také poměrně měkké plasty. Telefon a jeho části není problém ani přes jejich tloušťku nepatrně ohnout. Sony Ericsson W580i bude možné zakoupit v jedné ze čtyř barevných variant, a to: Style White (bílá), Boulevard Black (černá), Urban Grey (šedá) a Metro Pink (růžová). Vybrat si tu správnou barvu by tedy neměl být vůbec problém.


Novinka se drží příjemných rozměrů 99 x 47 x 14 milimetrů. V ruce se drží skvěle, bez jakýchkoliv potíží. Hmotnost si také zaslouží pochvalu, 94 gramů se dá v pohodě snést. Telefon oceňuji hlavně kvůli materiálu, ze kterého je vnější kryt vyrobený. Nečistoty a otisky prstů nemají sebemenší šanci se někde uchytit (snad jen na displeji). Kvůli tomuto povrchu je trochu těžší odsunout zadní kryt baterie. Pokud máte jen trochu mastné nebo zpocené ruce, půjde vám to dost špatně. Nejlepší je pomoct si nehtem v místě, kde kryt přechází na zbylou zadní část telefonu. Pod vrstvou plastu se pak skrývá baterie a slot pro kartu SIM. Ta se zasouvá v místech nad baterií do horní části telefonu podobně, jako paměťové karty do patřičného slotu.


Sony Ericsson na přední části telefonu disponuje velkým QVGA displejem, ovládacím blokem nebo netradičně také reproduktorem pod pětisměrnou klávesou. Na pravém boku telefonu najdeme jen konektor Fast-port. Osobně musím říci, že se mi tento tah Sony Ericssonu vůbec nelíbí. Většina lidí totiž drží svůj mobil v pravé ruce (pokud jsou praváci) a to je v dnešní době převážná většina. Zapojená sluchátka tak při držení telefonu opravdu vadí. Uvidíme, zda-li nepřemístí výrobce pro příště tento konektor alespoň na levý bok přístroje. Například u modelu T650i tomu tak je.

Na levém boku sídlí pouze logo Walkman spolu s dvojicí tlačítek pro ovládání hlasitosti (a také pro zjištění stavu telefonu v pohotovostním režimu). Zadní část přinese pouze logo W (Walkman) a druhé logo s názvem výrobce. Na vršku dolního dílu je umístěno tlačítko pro vypnutí/zapnutí přístroje, které je tak špatně přístupné při vysunutém telefonu. Nechybí zde ani slot pro paměťové karty Memory Stisk Micro (M2; v balení karta 512 MB). Na spodní „zahnuté“ části (jestli se to tak dá vůbec nazvat) operuje pouze mikrofon.

Baterie a výdrž: standard v podobě 930 mAh

Baterie s technickým označením BST-38 je typu Li-Pol (Li-Polymer) a skýtá kapacitu 930 mAh. Z hlediska řeči čísel je tento údaj celkem chvályhodný. Jinak tomu není ani v reálu. Sony Ericsson W580i vydrží s průměrnou zátěží tak 2 až 3 dny. Vše záleží jen a jen na vás. Podle toho, jak dlouho budete poslouchat hudbu, telefonovat, hrát hry či jaký si nastavíte jas displeje. Až bude potřeba připojit telefon do nabíječky, vyčkáte tak zhruba 2 hodiny než se telefon plně nabije.

Klávesnice: jedním slovem: „super“

Ještě před tím, než se vůbec začal Sony Ericsson W580i prodávat, tak se tu objevil jeden veliký problém s klávesnicí. Šlo o to, že na numerické klávesnici praskalo jedno tlačítko za druhým. Švédsko-japonský výrobce vše odůvodnil tím, že se jednalo pouze o předprodejní sérii výrobků určenou pro novináře, a že je ve finální verzi už vše tak, jak má být. A toto tvrzení můžeme nyní zcela potvrdit.

Je použit velmi kvalitní materiál, otisky prstů nemají šanci. Podsvícení je v celku rovnoměrné. Ve tmě jsou však jednotlivá tlačítka osvětlena i skrz (jinak „neprůsvitnou“ část) svého povrchu. Důležité ale je, že se na této klávesnici píše skvěle. Není ji prostě co vytknout.

Displej: QVGA musí stačit

Sony Ericsson W580i byl obdařen v tuto chvíli tím nejlepším, co bylo u tohoto výrobce zrovna na skladě. To znamená: aktivní TFT displej s 262 tisíci barvy a rozlišením QVGA (240 x 320 px). Je zasazen mírně pod okolní úroveň přední části telefonu, a proto se nemusíme bát jakéhokoliv poškození (např. poškrábaní). Samozřejmostí je možnost nastavení jasu (50-100%). Při nejvyšší hodnotě (100%) je displej velmi dobře čitelný i na přímém slunci.


...nechybí ani klasické schéma na motiv Walkmanu...

Kontrast displeje bohužel nelze nastavit. Můžete si však nastavit různá schémata, malé či velké hodiny v pohotovostním režimu, spořič obrazovky či tapetu. Telefon bohužel nepodporuje hodiny úsporného režimu. Pro zjištění času je tak nutné přístroj nějakým způsobem tzv. „probudit“ (např. tlačítky pro regulaci hlasitosti na levém boku přístroje).


Na výběr je z velmi široké škály schémat...

Hlavní menu, ovládání: není co vytknout

Hlavním ovládacím prvkem se na Sony Ericssonu W580i stalo pěti-směrné tlačítko, kterému napomáhá dvojice kontextových kláves. Nechybí ani tradiční „vracečka“ a klávesa „c“ pro mazání. O blok níže se dále uchytila tlačítka pro spuštění hudebního přehrávače Walkman a menu činností. Na pěti-směrné ovládací tlačítko lze přiřadit zkratku ke třem směrům. Směr nahoru je již předem definován jako zkratka pro aktivaci fotoaparátu.

Co se nevejde přímo do těchto třech zkratek, je možné přiřadit do menu činností. Vše tak máte hned po ruce. Telefon se zamyká/odemyká vysunutím spodní části. Odemknout jej lze ale také pomocí stisknutí levé a následně pravé kontextové klávesy. Zamknutí můžete provést taktéž stisknutím tlačítka pro vypnutí/zamknutí telefonu a následné volby „Zámek klávesnice“.

Fotoaparát: horší 2 Mpx, které již nestačí

Fotoaparát v Sony Ericssonu W580i je jedním velkým zklamáním. Rozlišení odpovídá sice alespoň 2 Mpx (1600 x 1200 px), i tak se pohybují pořízené fotografie na nízké úrovni (oproti jiným 2 Mpx fotoaparátům téhož výrobce). Pokud však ale fotografie srovnáme s výsledky 2 Mpx fotomobilů jiných výrobců, nedopadne nejhůře a zařadí se k průměru či mírnému nadprůměru. Nejen, že telefonu chybí autofocus, makro režim a zrcátko pro autoportréty, ale absentuje i LED dioda či xenonový blesk. Ve tmě vám přisvětlení supluje alespoň noční režim. Sony Ericsson nemá krytku fotoaparátu jako takovou, potěší však to, že je objektiv krytý alespoň v zavřeném stavu telefonu díky výsuvné konstrukci.

Fotoaparát se aktivuje buď v menu telefonu nebo přímo předdefinovanou zkratkou, kterou je směr nahoru na pěti-směrném tlačítku. Doba aktivace fotoaparátu odpovídá přibližně 1,5 sekundě. Poté se objeví, u Sony Ericssonu dost netradiční, prostředí. S telefonem se fotí na výšku. Pro přiblížení poslouží směr nahoru/dolů na pěti-směrném tlačítku. Bohužel 2,5x digitální zoom je možné použít pouze pro VGA rozlišení (640 x 480 px), při jiné velikosti vám to telefon prostě nedovolí.

Fotografie se pořizují potvrzovacím středem na pěti-směrném tlačítku. Následné uložení proběhne do 2 sekund při nejvyšší kvalitě fotky. To si od nás zaslouží pochvalu. Na úkor toho se ale uživatel musí obejít bez pokročilejších funkcí jako je autofocus, stabilizátor obrazu, makro režim nebo měření expozice. Sony Ericsson W580i však nabízí různé efekty (černobílý, negativ nebo sépiový odstín), režim snímání (normální, panorama, rámečky nebo shlukové snímání), nastavení velikosti obrázku (2 Mpx, 1 Mpx nebo VGA), noční režim, samospoušť, vyvážení bílé (automaticky, denní světlo, oblačno, zářivka nebo žárovka), kvalitu fotografie (normální nebo vysoká), zvuk závěrky, čas a datum nebo místo uložení.

Fotoaparát se sám po 1 minutě vypne do úsporného režimu. Pokud jej chcete ještě před touto dobou vypnout sami, stačí se buď vrátit tzv. „vracečkou“ nebo jen zasunout telefon. Při následném prohlížení vašich pořízených obrázků je možné až 32x násobného přiblížení. Obrázek můžete také odeslat do aplikace PhotoDJ a podle svého gusta opravit například světelné vyvážení, jas, kontrast, použít efekt, otočit obrázek či odstranit červené oči.

Zkušební fotografie - Sony Ericsson W580i:


Zkušební fotografie...zleva exteriér...| ...koncert s nižším osvětlením...| ...a noční režim...


...a trojice fotek ve VGA rozlišení (640 x 480 px)...


...použili jsme i několik efektů...


...Sony Ericsson W580i umí fotit i panorama...

Sony Ericsson W580i nefotí úplně nejhůře, ale oproti jiným modelům ze své stáje s rozlišením 2 Mpx je kvalita fotek o poznání horší. Aby také ne. Optika fotoaparátu je mnohem menší v této novince než u modelů klasické konstrukce. Je to taková daň za výsuvnou konstrukci. Fotky jsou ale přinejmenším po celé ploše stejně ostré, občas se v rozích objeví náznak šumu. Co je ale u Sony Ericssonu špatné, barvy se dost často tzv. "slévají" dohromady. Dobře patrné je to například na snímcích z přírody, všimnout si tohoto nedostatku můžeme i u fotografie s jistou slečnou, kde se slévá zelená barva mikiny.

Se Sony Ericssonem W580i můžete také pořizovat video nahrávky. Bohužel však jen v malém rozlišení 176 x 144 bodů. Zato ale s možností využít až postupný 4x digitální zoom. Následný formát videa je pak 3GP. Délka videa odpovídá přímo úměrně paměti v telefonu (popřípadě paměti na paměťové kartě).

Zkušební video 1 (3GP, 226 KB, 176 x 144 bodů)
Zkušební video 2 (3GP, 446 KB, 176 x 144 bodů)

Přehrávač hudby: Walkman s funkcí Shake control

Pro veškerá multimédia má Sony Ericsson W580i přichystanou paměť o velikosti pouhých 12 MB. Naštěstí se v telefonu nachází slot pro rozšíření této paměti o karty Memory Stick Micro (M2). V balení nalezneme rovnou paměťovou kartu s kapacitou 512 MB. O místo pro multimédia by tedy být nouze rozhodně neměla.

Sony Ericsson W580i nabídne velmi kvalitní hudební přehrávač – WALKMAN 2.0. Ten lze spustit pouhým jedním stisknutím tlačítka Walkman, které se nachází na přední straně telefonu. Prostředí přehrávače se zobrazí téměř okamžitě, na nic nemusíte zbytečně čekat. Při vstupu do tohoto přehrávače se vám vždy objeví poslední přehrávaná skladba. Listovat lze v interpretech, podle alb a nebo podle úplně všech skladeb, které se v telefonu nachází. Nechybí zde ani seznam skladeb, tedy možnost vybrat si předem písně, které budou poté ve vašem mobilu nějakou tu dobu hrát.

Větším příznivcům hudby osobně doporučuji co nejdříve vyzkoušet novou funkci s názvem Shake control (kontrolu vašich skladeb pomocí pohybu). Ta umožňuje rychlé ovládání hudebního přehrávače – pouhým pohybem přístroje. Přidržením tlačítka Walkman a trhnutím telefonu dopředu nebo dozadu je možné náhodně přecházet mezi jednotlivými písněmi ať už se nacházíte v telefonu kdekoliv. Nemusíte být přímo ve vašem hudebním přehrávači.

Samotné prostředí hudebního přehrávače nabídne zobrazení obrázku přehrávaného alba. Tento obrázek může být nahrazen i jednou ze tří vizualizací. Sony Ericsson si s grafikou opravdu vyhrál a kromě dobrého designu přináší také pohodlné intuitivní ovládání. Při minimalizování přehrávače se (v případě, že máte nastaveno flashové téma) v pohotovostním režimu zobrazují animacemi doprovázené informace o skladbě. Nechybí možnost ekvalizéru, dostupná je i vlastní konfigurace. Nechybí ani tolik žádaný Megabass.

Sluchátka HPM-70 v černo-bílém provedení jsou součástí balení. Opět jsou tedy špuntová, a tak se strkají až přímo do zvukovodu, díky čemuž se můžete těšit na velmi kvalitní zvuk se slušnými basy. Ne každému však bude specifický tvar sluchátek vyhovovat. Fajnšmekři si ale mohou připojit také svá vlastní sluchátka, protože na ovládacím modulu s mikrofonem nechybí redukce na klasický konektor 3,5 mm Jack.

Sony Ericsson W580i by se snad už musel stydět, kdyby udělal stejnou chybu jako v modelu W880i, kde chybělo FM rádio. Naštěstí se zde na tolik potřebnou funkci nezapomnělo. Navíc telefon disponuje i funkcí RDS. Pokud budete zrovna někde cestovat, třeba letadlem, pak jistě oceníte možnost vypnout telefonní část s přijímačem signálu sítě, jedná se o tzv. flight mode.

Co mě osobně nejvíce překvapilo byl reproduktor. Každý by čekal, že se bude nacházet na zadní části telefonu nebo alespoň někde po stranách. Omyl. Reproduktor je schovaný pod potvrzovacím středem pěti-směrného tlačítka. Tah je to ze strany výrobce velmi neobvyklý, zatím neznám telefon s podobným umístěním reproduktoru. Není ale sebemenší důvod se něčeho bát i když jde o jeho menší velikost. I při nejvyšší možné hlasitosti je zvuk nezkreslený, hraje čistě.

Pedometr a fitness funkce: kolik toho za den urazíte?

Sony Ericsson W580i je teprve druhým telefonem švédsko-japonského výrobce v řadě a celkově třetím na trhu, který nabízí pedometr (v překladu krokoměr). V této kapitole si trochu přiblížíme, co všechno zajímavý doplněk spíše mobilních telefonů budoucnosti dokáže a naopak v čem je jeho největší slabina.

TIP: Přečtěte si také naši recenzi Sony Ericssonu W710i (druhého modelu s krokoměrem).

Krokoměr nabízí kromě testovaného Sony Ericssonu W580i také model W710i a finská Nokia 5500. U finského modelu je však až příliš snadné krokoměr tzv. „obelstít“, u švédsko-japonské dvojice telefonů ani náhodou. Tady už nejde příliš podvádět, občas se vám sice podaří nějaký ten krůček navíc udělat speciálním pohybem ruky napodobující chůzi. Tento pohyb se však podaří jen párkrát do měsíce, takže je jasné, že krokoměr opravdu v reálu obstojí. Je úplně jedno, jestli telefon máte v kapse bundy nebo kalhot, kroky pořád počítá. Nastanou však i situace, kdy pedometr kroky počítá, aniž by měl, jako například při jízdě na kole nebo autem po horší silnici.

Tyto omyly ale nenastávají příliš často, a tak se jich nemusíte bát. Přesnost krokoměru jsem neměřil přímo na atletické dráze, abych znal přesnost údajů a mohl je porovnat s těmi z krokoměru. Při chůzi jsem si však zkoušel počítat jednotlivé kroky a byl jsem příjemně překvapen, jak se moje údaje shodují s údaji naměřenými telefonem. Samozřejmě, že se občas nějaká ta odchylka objevila, ale dá se říci, že naprosto minimální, a že je tento krokoměr tedy opravdu perfektní. Na mapě a kole předem zjištěnou vzdálenost krokoměr velmi přesně následně ukázal. Kroky chůze se počítají jen v zasunutém stavu telefonu, ale zato se počítají úplně pořád, nepřetržitě. Pokud si tedy funkci krokoměru nevypnete. Druhým režimem je běh, u kterého stačí spustit počítání času a vy tak vidíte i svou průměrnou a okamžitou rychlost.

Pokud hledáte při tréninku také nějaké to zpestření, sáhněte po Java aplikaci „Pocket Trainer“. Tento program čte data zaznamenaná krokoměrem a uděluje medaile za úspěchy v tréninku nebo vykresluje grafy. Součástí je také kvíz, který je v angličtině a je celkem těžký. Pokud ho však párkrát vyzkoušíte, tak se většinu otázek naučíte nazpaměť a dostanete opět medaili. Medaile dostáváte například za celkový počet kroků v jednom dnu, za nejvyšší rychlost, hodiny tréninku apod. Medailí a kritérií je dost, a tak se nemusíte bát, že po měsíci nebudete mít o co bojovat. Pokud máte zájem sledovat své výkony také na PC, bude to trochu složitější. Krokoměr všechny data ukládá do souboru ve formátu .csv, který budete muset otevřít např. v programu Microsoft Excel či OpenOffice Calc a potom jen snadno vytvoříte graf. Pro počítačové amatéry to bude ale tvrdší oříšek. Škoda, že k telefonu není dodávaná aplikace na PC podobná té v Javě.

Sportovní výsledky z krokoměru můžete stáhnout zde (formát .csv, 1,8 KB).

Co jistě každého potencionálního zájemce zamrzí je to, že Sony Ericsson W580i již nenabízí tentýž způsob uchycení mobilu k paži jako tomu bylo u modelu W710i. Při běhu se tak nedá moc pohodlně věnovat jak zjišťování vašich aktuálních výsledků, tak si i zároveň udržovat své tempo.

Telefonování a telefonní seznam: klasika výrobce

Do telefonního seznamu se vejde až 1 000 vícepoložkových záznamů. Ke každému kontaktu si pak můžeme navolit několik telefonních čísel, hlasový příkaz, e-maily, webovou a domácí adresu, ale i poznámku, datum narození či vlastní obrázek nebo vyzvánění. Během příchozího hovoru se hodí schopnost telefonu nahrát si celý (nebo část) hovoru. Následně tento záznam najdeme v sekci zvuky jako hudební soubor. Na příchozí hovor vás může upozornit nejen obrázek, ale i videonahrávka. Telefon nabídne i dobře známé vyzváněcí profily.

Zprávy: snad vše, co má být

Paměť telefonu je připravena pokrýt až celkem 1000 zpráv. Pokud za čas překročíte hranici 95% kapacity (tj. 950 zpráv), telefon vám to ihned začne oznamovat. Pro snazší psaní sms je tu připraven slovník T9, do kterého lze přidávat i svá vlastní slova. Bohužel, telefon vám při psaní začne odpočítávat až posledních 20 znaků. Při přechodu na druhou zprávu uslyšíte slabý tón a upozorní vás také krátký text („SMS 2“). Zprávu lze poslat i více příjemcům najednou. Můžete si zapnout i doručenku.

Samozřejmostí u Sony Ericssonu W580i je také podpora multimediálních zpráv MMS (v maximální velikosti 300 KB). Telefon ale dále nabízí i e-mailový klient (příchozí pošta: POP3, IMAP4, odchozí pošta: SMTP). Sony Ericsson podporuje správu až deseti e-mailových účtů. Stahované e-maily mohou mít maximální velikost 300 KB. Stahovat lze pouze hlavičky nebo i celé zprávy, samozřejmostí je práce s přílohami. V této souvislosti ale zamrzí neexistence čtečky souborů Word, Excel nebo PDF.

Datové funkce: do světa bez 3G

Model W580i se řadí z hlediska své výbavy těsně pod model W850i. Oproti němu totiž postrádá podporu 3G. Bezdrátovou konektivitu však zajistí zaběhlý Bluetooth 2.0 (podporuje profil A2DP), GPRS (třídy 10, 4/2), EDGE (třídy 10) a HSCSD. Nejvíce z těchto technologií potěší právě EDGE, který ocení většina českých uživatelů. K počítači bude možné novinku připojit klasickým USB kabelem (USB 2.0). Telefon je také možné spárovat s jinými telefony přes bezdrátový Bluetooth. Infraport je již přežitkem a tudíž jeho absence zde příliš nevadí.

Sony Ericsson nezapomněl ani na webový prohlížeč Netfront, se kterým je možné bez problémů prohlížet i plnohodnotné webové stránky, a to velmi pohodlně. Prohlížeči sice chvilku trvá paměťově náročné stránky přechroustat, jejich zobrazení je však poté téměř jako na stolním PC. K dispozici je rovněž režim na šířku, který se hodí hlavně při procházení graficky bohatých stránek. Nechybí možnost zmenšení písma nebo celé stránky a také automatické hledání RSS kanálů.

Organizační funkce: nic už nezmeškejte

Zde se už po léta nic významného nemění. Proto jsme tuto pasáž zkopírovali z recenze Sony Ericssonu K530i. Přehledný kalendář s možností zobrazení měsíce, týdne či dne zvládá i opakované události. Vložit lze jeden typ poznámky i s upozorněním. Položky jako úkolovník, poznámky, stopky, časovač nebo kalkulačka stále beze změny slouží svému účelu. K dispozici je i Paměť kódů chráněná heslem. Synchronizace událostí kalendáře i ostatních položek s počítačem probíhá bez problému. U budíku lze použít jako zvuk MIDI, MP3 nebo AAC skladbu, popřípadě i FM rádio. V této kategorii lze těžko něco zlepšovat nebo přidávat. Přesto by určitě alespoň hrstku lidí potěšila trochu pokročilejší kalkulačka.


Uvnitř Sony Ericssonu W580i dominuje JAVA 2.0 s podporou 3D grafiky. O zábavu tak bude zcela jistě postaráno. V telefonu jsou předinstalované rovnou dvě hry – Lumines Block Challenge a Sims 2. Mezi aplikacemi pak dominuje Music Mate 2, Pocket Trainer a Walk Around The World.


Telefon také nabídne i pokročilý internetový prohlížeč NetFront nebo tzv. JAVA multitasking (jde o šikovnou možnost spuštění a minimalizace více aplikací současně). Chybět nemůže ani diktafon, PhotoDJ, MusicDJ a Video DJ. Bohužel si však model W580i neporadí se soubory typu word (.doc) a excel (.xls).

Zhodnocení: vysouvák pro hudbu a sportování

Hudební Sony Ericsson W580i ocení především mladší uživatelé. Poskytne totiž plno zábavy za celkem přiměřenou cenu. Potěší kvalitní QVGA displej, EDGE, 512 MB paměťová karta v základním balení, 2 Mpx fotoaparát, hudební přehrávač Walkman 2.0 i speciální fitness funkce spolu s krokoměrem. Otázkou však nadále zůstává, zda-li nebude přeci jenom lepší si ještě pár týdnů počkat na vyšší model W910i (preview zde), který navíc podporuje i datové přenosy 3G a HSDPA a v balení je rovnou 1GB paměťová karta M2. U modelu W580i však převažuje originální krokoměr a celkově lákavější cena.


sony-ericsson-w580i
Klady
  • kompaktní rozměry a hmotnost;kvalitní QVGA displej;krokoměr (pedometr)
  • headset
  • datový kabel);
Zápory
  • nahrávání videa v nízkém rozlišení (176 x 144 px);konektor Fast-port n
Diskuze ke článku
michal
podle mě máte v článku chybu, funkci Shake Control má mít až SE W910i...
Luboš Srb
Luboš Srb
Dobrý den, chyba to není, Sony Ericsson W580i má funkci Shake control, nebo-li rychlé ovládání hudebního přehrávače – pouhým pohybem přístroje. Kvůli přítomnosti krokoměru je ale potřeba zároveň přidržet tlačítko pro spuštění přehrávače Walkman a trhnou do strany.
jitka
Dobrý den, prosím Vás, má tento telefon někde dírku pro šňůrku na poutko? Na fotkách ho nikde nevidím, jen jednu malinkou dírku, ale ta asi nebude ta pravá. Děkuji.
Luboš Srb
Luboš Srb
Dobrý den, samozřejmě, že Sony Ericsson W580i má dírku pro šňůrku na poutko. Všimnout si toho můžete např. hned na prvním obrázku v kapitole Baterie a výdrž, přesněji v levé dolní části obrázku (tzv. červí díra tam je vidět, jako od červa v jablku). PS: Ta druhá dírka, kterou zřejmě myslíte, je mikrofon.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze