Sony Ericsson K700i
recenze

Sony Ericsson K700i

14

První zmínky o Sony Ericsson K700 se objevily už v říjnu 2003. I když v té době bylo k dispozici pouze pár špionážních fotografií, ve světových diskusních fórech bylo popsáno mnoho stran dohadami. Díky této obsáhlé recenzi se již teď můžete přesvědčit, jak to nakonec je.

První zmínky o Sony Ericsson K700 se objevily už v říjnu 2003. I když v té době bylo k dispozici pouze pár špionážních fotografií, ve světových diskusních fórech bylo popsáno mnoho stran dohadů a spekulací, až vznikly ony „věrohodné a ověřené“ informace o našlapaném modelu T650, který v mnohém převyšoval později představený S700. (O tom, jak měl T650 vypadat, se dočtete v tomto článku.)

Jenomže v březnu 2004 přišlo oficiální představení a všechno bylo jinak …

Konstrukce

Telefon je vyroben z kvalitních plastů imitujících stříbrný broušený kov.

Přední straně jednoznačně dominuje rozměrný displej, pod který se těsná joystick společně s průhlednými klávesami. Úplně vespodu se nachází tradiční znak QuickShare.

Po otočení telefonu nás zaujme výrazný objektiv fotoaparátu, který v kruhu obklopuje zrcátko pro autoportréty, led dioda pro přisvícení scény a otvor reproduktoru zajišťujícího kvalitní a hlasitý zvuk. Zbytek zadní části telefonu pokrývá odsouvatelný kryt baterie, který zatím drží pevně, nijak se nehýbe a ani nevrže - ostatně jako celý telefon. Obecně bych chtěl pochválit konstruktéry za velice kvalitní provedení, což se třeba o podobně vybavené Nokii 6230 říci nedá.

Na horní straně se nachází tlačítko pro zapínání a skrytý infraport. Na levé straně je tlačítko pro rychlé spuštění fotoaparátu a pod ním tlačítka plus a minus pro regulaci hlasitosti nebo pro zjištění stavu telefonu, kde se vám ukáže datum, aktivní profil, model telefonu, vaše číslo a volná paměť. Sony Ericsson se už bohužel nevrátil ke stavu baterie, což známe například z T68. Naproti těmto tlačítkům, tedy na straně pravé, se nachází tlačítko Online pro přímý přístup na internet. Naštěstí je docela tuhé a dostatečně zapuštěné, takže by se vám nemělo stát, že ho zmáčknete omylem. Na spodní straně je samozřejmě klasický konektor, který je však kryt gumovým štítkem. To se mi zdá jako dosti nešťastné řešení. Velice totiž znepříjemňuje manipulaci telefonu pří jakémkoliv připojovaní.

Ovládání

Hlavními ovládacími prvky telefonu jsou joystick a funkční klávesy, které jsou umístěny vedle něj. Joystick je pětisměrný. Je dostatečně citlivý a přesný. Ti, co už Sony Ericsson někdy měli, možná překvapí, že joystick už tolik nevyčnívá a je více citlivý. Já jsem si na to zvyknul asi za minutu, takže v tom bych rozhodně žádnou překážku nehledal. Velkou novinkou je možnost naprogramovat si ke každému směru joysticku jakoukoliv nabídku z menu, což je velice užitečné.

Funkční klávesy jsou rozmístěny stejně jako u všech předchozích Sony Ericssonů a rovněž mají stejné funkce. Obě horní klávesy slouží k potvrzení aktuální nabídky, která se nabízí přímo nad nimi na displeji. Levá má vždy stejnou funkci jako zmáčknutí joysticku, takže asi u většiny uživatelů uplatnění nenajde. Pravá klávesa většinou nabízí možnost Další, po jejímž zmáčknutí se objeví nabídka k aktuální položce. Například: pokud jste v galerii obrázků a stisknete tlačítko Další, nabídnou se vám možnosti Poslat, Použít, Smazat, … Dále je zde tlačítko, které vás vrátí o úroveň zpět (je označeno otočenou šipkou). Příjemné je to, že když jste někde hluboko v menu a potřebujete se dostat úplně zpět na úvodní plochu, stačí toto tlačítko chvíli podržet. Ušetříte si tím zdlouhavé klikání. Poslední funkční klávesa je označena C a slouží pouze k mazání.

Klávesnice je vyrobena z tvrdého průhledného plastu a je upořádána do tří sloupců. Popisky jsou dobře čitelné, bez podsvícení, i s ním, v jakémkoliv prostředí. Tlačítka jsou dostatečně rozměrná a pohodlně se mačkají. Jsou však díky velkému displeji umístěna hodně dole, tudíž se na telefonu trochu hůře píše. Ale i na to se dá zvyknout.

Displej

Displej je samozřejmě aktivní, má rozlišení 176 x 220 pixelů a podporuje 65 536 barev. To je myslím slušný výkon a Sony Ericsson se díky němu může svou kvalitou zařadit mezi displeje od Samsungu nebo Motoroly. Díky svým rozměrům (36 × 29 mm) je nejjemnějším displejem používaným v současných telefonech. Díky tomu poskytuje výborný a detailní obraz a ani v interpretaci barev a jasu rozhodně nijak nezaostává. Podsvícení displeje je ostatně také velice kvalitní.

Funkce

Sony Ericsson K700i je funkčně velice dobře vyzbrojen, asi by těžko hledal více plnohodnotných konkurentů. Nyní si postupně popíšeme všechny funkce tak, jak jsou řazeny v menu.

Internet

S telefonem se do světa můžete podívat přes GPRS třídy 10 (4/2), HSCSD nebo přes klasické vytáčené spojení. EDGE zde bohužel nenajdeme, to nám ale může být myslím ještě dlouho jedno. Telefon podporuje WAP 2.0 a prohlédnete s ním i jednoduché xhtml stránky.

Zábava

Další silnou stránkou tohoto telefonu jsou hry. K700 podporuje všechny druhy Java aplikací a k tomu přináší i novou platformu Mascot Micro3D, která při spolupráci s Javou umožňuje hrát 3D hry. V mém telefonu byla přeinstalovaná 3D hra Super Real Tenis. Hraje se opravdu výborně, grafika vypadá překvapivě dobře a nijak se netrhá. Samozřejmě si můžete stahovat i obyčejné Java hry a budou vám zde šlapat i hry určené pro T610. Navíc si můžete nastavit rozlišení, v jakém se hra spustí.

Ti, kterým nebudou stačit vlastní mp3 nebo midi melodie, můžou využít MusicDJ pro skládání vlastních melodií.

Sony Ericsson K700i Sony Ericsson K700i Sony Ericsson K700i Sony Ericsson K700i

Fotoaparát

Fotoaparát je VGA, zvládne tedy fotografovat v rozlišeni až 640 x 480 pixelů. Navíc máte možnost nechat fotografie interpolovat do rozlišení 1280 x 960. To je ale zbytečné, protože obrázek zbytečně zabírá více místa a kvalita je horší, než u původního VGA rozlišení, z kterého je výsledný snímek vypočítaný. Fotoaparát nabízí i menší rozlišení 320 x 240 a 160 x 120, u kterých máte možnost i zoomovat. U nejmenšího až 4x a středního 2x. Zoom bohužel není plynulý. Fotit můžete buď normálně joystickem nebo telefon otočit naležato a fotografovat jako s normálním fotoaparátem pomocí tlačítka na straně pro spouštění fotoaparátu. Tlačítky plus a minus na straně můžete také regulovat jas. Dále máte k dispozici Noční režim, který je podle mě nepoužitelný. Fotografie je sice trochu světlejší ale tím je výraznější šum. Dalším vylepšením je funkce Panorama, díky níž lze fotit panoramatické snímky složené ze 3 obrázků. Můžete také využívat běžné efekty, jako je negativ, black & white, sepia a solarizace. Do snímků můžete vkládat také různé ne příliš pěkné rámečky. Můžete si také zvolit kvalitu obrázku nebo samospoušť. Poslední již zmiňovanou funkcí fotoaparátu je dioda pro přisvětlení scény. Není to sice plnohodnotný blesk, ale při focení bližších objektů může pomoci. Můžete ji také použít jako svítilnu na cestu.

Druhou možností vestavěného fotoaparátu je natáčet video. Do tohoto módu se dostanete z fotoaparátu pohybem vpravo. Natáčet lze v rozlišení 176 x 144 nebo v 128 x 96. Video se společně se zvukem ukládá do formátu 3gp. Dále jsou k dispozici všechny ostatní funkce z focení, samozřejmě kromě panoramatických snímků. Navíc si můžete zapnout omezení videa, aby se vešlo do MMS zprávy.

Sony Ericsson K700i Sony Ericsson K700i Sony Ericsson K700i Sony Ericsson K700i

Zprávy

Ke svému vyjádření máte k dispozici textové zprávy (SMS), obrázkové zprávy (MMS) nebo email. Při psaní zpráv vás jako obvykle omezuje spousta grafiky, takže pro psaní máte k dispozici 5 a pro čtení 7 řádků. K SMS zprávám můžete připojovat černobílé obrázky, animace a melodie. V práci s MMS zprávami vás žádná změna, kromě možnosti připojit video, nečeká. Můžete do ní tedy vkládat obrázky, texty, libovolné zvuky (i mp3), video a neomezeně mnoho nových stran. Stránku můžete načasovat a zvolit jí barvu pozadí. Jediné omezení je maximální velikost zprávy 100 kB. Poslední a asi nejpropracovanější možnost textové komunikace je email. Můžete k němu totiž přiložit jakoukoliv přílohu, kterou máte v telefonu. Není ani nijak velikostně omezen.

Sony Ericsson K700i Sony Ericsson K700i Sony Ericsson K700i Sony Ericsson K700i

Rádio

Rádio je schopno přijímat v pásmu FM pouze, pokud jsou připojena sluchátka, která slouží zároveň jako anténa. Zvuk posléze můžete poslouchat i z hlasitého reproduktoru. Příjem je celkem kvalitní a naladěné stanice můžete ukládat do dvaceti volných pozic. Bohužel je nejde pojmenovat. Rádio samozřejmě lze poslouchat i při jiné práci s telefonem. Vypne se pouze při natáčení videa a při poslouchání mp3.

Správce souborů

Zde jsou uloženy všechny uživatelské soubory a jsou automaticky tříděny podle jejich typu do příslušných složek. ©ikovné je, že do telefonu můžete nahrát jakýkoliv soubor, i takový, který telefon nepodporuje. Můžete ho tedy využít i jako malý přenosný disk. Neznámý soubor se tedy uloží do složky Ostatní. Složka Obrázky slouží pochopitelně pro uchovávání všech obrázků. Obrázky můžete třídit i do podsložek, upravovat je, posílat a jinak s nimi standardně pracovat. Při vstupu do Obrázků máte k dispozici jejich malé náhledy. Můžete je samozřejmě roztáhnout na celý displej nebo si pustit automatické slideshow. Práce s obrázky a jejich zobrazování je celkem rychlé. Malé zpoždění zaznamenáte pouze při listování ve fotkách. Další složky Zvuky, Videa, Témata, Hry a Aplikace jsou už standardně uspořádány a jejich položky jsou vypsány v normálním seznamu.

Sony Ericsson K700i Sony Ericsson K700i Sony Ericsson K700i - screenshot Sony Ericsson K700i - screenshot

Telefonní seznam

Telefonní seznam je asi nejslabší stránkou tohoto telefonu a je proto také často kritizován. Jeho velkým nedostatkem je pouhých 510 volných položek k uložení telefonních čísel, ostatní údaje se do této paměti nepočítají. Mě osobně to třeba stačí, ale myslím, že se najde hodně lidí, kteří si tento telefon z tohoto důvodu nekoupí, ač se jim jinak líbí. Telefonní seznam je samozřejmě vícepoložkový a nabízí asi stejné možnosti jako každý jiný. Samozřejmostí je také přiřazení obrázku, melodie a hlasového příkazu. Dalším často kritizovaným nedostatkem je vyhledávání jen podle prvního písmene. (V současné době je k dispozici firmware, který tento nedostatek odstraňuje. Lze tedy vyhledávat podle čtyř prvních znaků.) Velmi praktické vylepšení je zobrazování všech kontaktů k dané osobě v základní nabídce. Listovat mezi nimi můžete pohybem joysticku do stran. Samozřejmě si můžete zvolit číslo, které se vám ukáže jako první.

Přehrávač medií

V této nabídce si přehrajete všechny uložené mp3. Přehrávač je celkem propracovaný. Podporuje ID3 tagy, nabízí náhodný výběr skladeb a také ekvalizér, podle kterého se bude hudba zkreslovat. Přehrávání můžete stejně jako Rádio minimalizovat do pozadí a pracovat tak i s jinými aplikacemi. Poslouchat hudbu můžete skrze dodávaná sluchátka nebo přes hlasitý reproduktor, jehož zvuk je na telefon velice slušný a hlasitý. Jediný otazník zde visí nad tím, k čemu takový kvalitní a propracovaný přehrávač, když si do telefonu nahrajete ve slušné kvalitě maximálně tak osm skladeb.

Připojitelnost

Telefon je jako všechny Sony Ericssony vyšší třídy velice dobře vybaven pro veškerou komunikaci. Nabízí propojení přes Bluetooth, infraport i USB kabel, přes které se můžete připojit jak k počítači, tak i k ostatním přístrojům podporujícím tyto technologie a posílat díky ním jakékoliv soubory (kromě Java aplikací). Samozřejmostí je i synchronizace kontaktů, kalendáře a poznámek s počítačem.

Sony Ericsson K700i - screenshot Sony Ericsson K700i - screenshot Sony Ericsson K700i - screenshot

Organizér

Tato nabídka nenabízí sice nic nového, ale je to stále nejvyšší standard. K dispozici je propracovaný kalendář s upomínkami, úkoly, poznámky, opakované budíky, časovač, stopky, kalkulačka a záznamník kódů, který je chráněn heslem.

V poslední nabídce Nastavení si můžete vše nastavit. Nově jsou nabídky rozděleny do čtyř tématických oddělení, mezi kterými se můžete pohybovat opět pohybem joysticku do stran.

Závěr a hodnocení

Po popisu funkcí nás čeká už jen celkové zhodnocení. Sony Ericsson K700i je velice slušně vybavený mobil a bez větších ostychů bych si ho troufnul korunovat na krále všech dnešních mobilních telefonů. Jediný výrazný konkurent je Nokia 6230, která nabízí navíc paměťové karty, zato ale zaostává hlavně v provedení displeje a kvalitě zpracování. Telefon by se měl začít prodávat v Srpnu, kdy by na něj měl mít T-Mobile měsíční exkluzivitu. Cena by se měla pohybovat od 13 do 15 tisíc. Dá se ale z dovozu za 13 tisíc sehnat už nyní. Přesně tak jsem to udělal já a žádné nedostatky v tom nevidím. Telefon sice zatím neumí česky, ale prodejce vám zdarma češtinu nahraje, až bude k dispozici. (Současná cena v oficiálním prodeji se pohybuje okolo 12 tisíc Korun.)

sony-ericsson-k700i
Klady
  • výborný displej
  • kvalitní foťák
  • velká funkční a multimediální vybavenost
  • 3D hry
  • dále pro Sony Ericsson nic nového
Zápory
  • málá paměť na kontakty
  • mohla být paměťová karta
  • trochu pomalejší při prohlížení velkých fotografií
  • nemožnost zoomovat a upravovat velké uložené obrázky
  • baterie má pouze 700 mAh
Diskuze ke článku
Elfie
Já osobně si myslím, že SE k700i není dobrý telefon. Jeho mínusy jsou třeba takové, že je zpomalený, v zimě má problémy jako že je špatně ovladatelný(a jak už jsem zminovala je i pomalý), dále nemá pamět. kartu, což je také nevýhoda, fot´ák i při přisvětlení v tmavším prostředí úplně na nic, fotí dobře jen na dobrém osvětlení. Potom další nevýhoda je video, zvuk je v pořádku, ale obraz je nekvalitní. Nechápu kdyz má 65 tis. barev, proč to není větší kvalita obrazu. Také ho musím denně nabíjet (několikrát). Proto tento tel. nedoporučuji. A konkurovat mu může hodně telefonů.
th
mně osobně se telefon velmi líbí je hezký a dobrý
disser
v podstate se da souhlasit se vetsinou uvedenych vycitek, krome toho, ze je v zime spatne ovladatelny. ten muj neni ovladatelny nikdy, protoze mi odesel joystick :D nabijim ho jednou za 2-3 dny. ztezovani si na na fotak je bezpredmetne. pokud chces mobil, co umi vyborne fotit, kup si neco novyho. tenhle model byl v dobe svy slavy nejlepe fotici mobil (teda az po s700). a posledni vetu bych zvolil za vtip tydne. :D ukaz mi 2 roky stary mobil, ktery by mohl konkurovat dnesnim mobilum. s touhle kritikou si trochu zaspala dobu ;)
nevim
Ja si ho chci koupit.no aprave nevim.prohližim si všechny všechny možny stranky.no a nakonec jsem usoudila že si ho koupim.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze