Snapdragon 8 Gen 2 získal první komerční licenci GSMA pro funkci iSIM

Snapdragon 8 Gen 2 získal první komerční licenci GSMA pro funkci iSIM
Fotografie: Thales Group
  • iSIM funguje stejně jako eSIM
  • Nepotřebuje však vlastní čip, což ušetří místo a spotřebu energie

Standard eSIM, kdy namísto fyzické karty používáme jen přístupové informace, se nestihl ani pořádně rozšířit, a už by se měl stát minulostí, protože ho nahradí iSIM. Myslí si to zejména Qualcomm, který tuto technologii vyvíjí a prosazuje. Z uživatelského hlediska si rozdílu nejspíše ani nevšimnete. Zatímco eSIM vyžadovala dedikovaný čip, který zpracovával potřebná data, iSIM se bez něj obejde. Čip iSIM se má totiž nacházet přímo integrovaný v čipsetu, nebude tak zbytečně zabírat místo. Vhod by to mohlo přijít zejména konstruktérům chytrých hodinek, brýlí a dalšího nositelného příslušenství, kde se bojuje o každý gram. Stejně důležitou výhodou má být i snížení spotřeby, protože nebude potřeba dedikovaný čip.


Zatímco první pokusy z loňského roku vyžadovaly speciálně upravený čipset, nyní je podle Qualcomu a společnosti Thales vše připraveno na komerční nasazení. Tyto dvě firmy vyrobily první komerčně použitelnou iSIM (integrovanou SIM kartu) na mobilní platformě Snapdragon 8 Gen 2 na světě.

iSIM
Snaha o minimalizaci SIM karty je stejně stará jako tento prostředek autentizace zákazníka vůči mobilní síti.

Předpokládá se, že do roku 2027 dosáhnou celosvětové dodávky iSIM 300 milionů a že doplní nabídku trhu SIM a eSIM s podílem okolo 19 % trhu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze