Slušné snímky i ve střední třídě. Fotíme Nokií 6.1

15
Slušné snímky i ve střední třídě. Fotíme Nokií 6.1
  • I na znovuzrozené značce Nokia se vyjímá logo Zeiss slibující kvalitní fotoaparát
  • Nokia 6.1 disponuje 16megapixelovým snímačem se světelností f/2,0
  • Výsledné snímky jsou velmi solidní, především v exteriérech

V redakci se nám po Nokii 7 Plus zabydlela její levnější sestra Nokia 6.1, případně známá také pod označením Nokia 6 (2018). Ta se na českém trhu nabízí za necelých 7 tisíc korun, a je tudíž levnější. Úspora se projevila na fotoaparátu, který již není duální. Nabízí však vysoké 16megapixelové rozlišení a solidní světelnost f/2,0. Zaujme také logo Zeiss, které má zaručovat jistou úroveň klasiky. Zmiňme ještě přítomnost dvoudiodového blesku. Výčet můžeme zakončit u videa, které zaznamenáte ve 4K či Full HD rozlišení, v obou případech s 30 snímky za vteřinu.

Prostředí

Aplikace fotoaparátu se spouští svižně, avšak její samotný běh se tu a tam neobejde bez nějakého zaváhání. Zde by Nokia mohla na optimalizaci zapracovat. Ovládací prvky se nacházejí po levém boku. Velmi snadno se dostanete také do manuálního režimu. Stačí táhnout s tlačítkem spouště směrem doleva. V ten moment máte možnost regulovat vyvážení bílé či ISO prostými tahy prstu v půlkruzích. Rychlé a velmi návykové.

Nokia 6 (2018)

Ukázkové fotografie

Jak jsme naznačovali již v samotném úvodu, snímky za dobrého počasí, jinými slovy za ideálních světelných podmínek, vypadají velmi dobře. Jsou ostré po celé ploše a barevně věrné. Občas nám však přijde, že se Nokia snaží fotografii „dovybarvit“ ještě více, než by bylo zdrávo. Zhoršení, a mnohdy výrazné, přichází jakmile je světla méně, případně při fotografování makra. Telefonu citelně chybí optická stabilizace obrazu, což sice v dané cenové relaci lze ještě omluvit, na druhou stranu je nutné počítat s poměrně častým rozmazáním snímků. Jak tomu zabránit? Musíte být skutečně trpěliví a mít pevnou ruku. Snímky ve tmě ukazují, že i za nedostatku světla lze pořídit snímek, který nebude máznutý.

Ukázkové fotografie – exteriér
Ukázkové fotografie – interiér
Ukázkové fotografie přiblížení – 1. snímek bez blesku, 2. snímek s bleskem
Ukázková fotografie – 1. snímek bez blesku, 2. snímek s bleskem

Záznam videa

U levnějších telefonů střední třídy nelze v oblasti videa čekat vyloženě zázraky. Na druhou stranu se Nokia 6.1 nemá zač stydět. Dokáže nahrát video až ve 4K rozlišení se 30 snímky za vteřinu. Pochvalujeme si kvalitu nahraného zvuku, slušný je i obraz. V jeho případě záleží opět na vaší ruce. Pokud ji udržíte v klidu, budou i videa méně roztřesená.

Nokia 6.1 (testovací video) – 4K, 30 FPS

Nokia 6.1

Rozměry148,8 × 75,8 × 8,6 mm, 172 g
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 630, 4×2,2 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB / 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh
Diskuze ke článku
dakr1
Ona nema elektronickou stabilizaci obrazu pri nataceni...? Tak to jsem zklamany...
čiko
To snad ne, ta váha, ten OS. To si delaj2 pani z Číny srandu?
Ondra
Teoreticky kdybych chtěl šetřit a uvažoval o Xiaomi MI A1 proč bych si měl připlácet za tento telefon, který má "jen" lepší procesor, foto?
bbb32
Jsem jediný, komu ty fotky připadají hrozné?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze