Skutečně dotykový displej umí zobrazit písmo pro nevidomé

9

Obvykle mluvíme o dotykových displejích, ale forma komunikace je jednosměrná. Na univerzitě v Michiganu se ale rýsuje koncept zařízení, ze kterého si bez problému přečtou informaci i ti, kteří jsou odkázání jenom na hmat.

Současná zařízení, které umí zobrazovat Braillovo písmo, jsou odkázána pouze na jednu řádku. To je v mnoha případech limitující. Nelze dělat jakékoli „prostorově náročnější“ aktivity, jako je například práce s grafy, tabulkami anebo grafikou.

To všechno by mělo odstranit zařízení, na kterém pracuje tým pod vedením doktorky Sile O’Modhrain. Vypadá jako obyčejný tablet, ale používá speciální tekutinu k vytváření vyvýšených míst a tedy i zápisu Braillova písma. A nejenom to, takto lze například nevidomým zprostředkovat grafiku.

Další výhodou má být cenová dostupnost. V současné době přijde zařízení pro zobrazení jedné řádky na 3 až 5 tisíc dolarů, přístroj pro zobrazování celé stránky až na 55 tisíc. Novinka by měla být výrazně cenově dostupnější a stát méně než 1 000 dolarů.

Zdroje: bigthink.com

Diskuze ke článku
Filip
Ono někoho sere, že slepí nemaj smartphony a tablety?
Meli
Ono ještě neznamená, že když je někdo slepy,tak je méněcenný a musí být někde v pozadí a nemůže si život užívat jako běžný člověk. Mě by spíš zajímalo, kolik lidí zajímá ten váš sobecký názor?Dle vašeho příspěvku budete asi nějaký zakomplexovaný.
Marek
Filipe, když pominu tvůj idiotskej názor a pohled na danou věc, tak pro tvé info: pro nevidomé je vytvořen např iOS již delší dobu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze