Skon mobilních Windows paradoxně nejvíce odskáčou uživatelé počítačů

Glosa
61
Skon mobilních Windows paradoxně nejvíce odskáčou uživatelé počítačů
  • Oficiálně jsme parte od Microsoftu ještě neobdrželi, ale po nedávných událostech nepochybují o konci Windows 10 Mobile ani ti největší optimisté
  • Webový prohlížeč Edge byl totiž uvolněn pro iOS a Android, přičemž v minulosti zpřístupnil Microsoft svůj browser na konkurenční platformě jen výjimečně
  • Příčin neúspěchu zatím poslední mobilní platformy ze Seattlu se zajisté najde mnoho a budou předmětem nejedné debaty, ale co po Windows 10 Mobile zůstane?

Edit: Děkujeme čtenáři Pag3manovi za připomenutí projektu Microsoftu zvaného Andromeda, který by Windows 10 Mobile mohl nahradit. Následující text vznikl s předpokladem, že Microsoft minimálně v nejbližších letech svůj vlastní operační systém pro telefony mít vůbec nebude.

Signálů, že Windows 10 Mobile (W10M) nemají budoucnost, se v průběhu jejich stále poměrně krátkého života nastřádalo několik. Dlouho například nebyla představena nová Lumia, natož vlajkový model. Čeho jsme se naopak dočkali, to bylo překvapivé oznámení, že vývoj mobilní odnože Windows 10 v Redmondu nadále nepovažují za prioritu. V neposlední řadě Microsoft dokonce nabídl uživatelům konkurenčního Androidu vlastní launcher. Přes to všechno existovala byť malá naděje na tolik kýžený vzestup.

W10M a některé 1st party aplikace

O tom, že W10M mají své dny sečtené, však po událostech z minulého týdne nelze pochybovat. Microsoft se totiž uchýlil k činu, který v posledních letech nemá obdoby – zpřístupnil svůj webový prohlížeč Edge pro konkurenční mobilní platformy. Něco podobného se naposledy stalo za zcela jinak rozdaných karet v druhé půlce devadesátých let. Tehdy Internet Explorer zavítal na UNIX a zejména Mac OS, kde v rámci mimosoudní dohody mezi Applem a Microsoftem, kteří do té doby vedli legendární spor o autorství grafického uživatelského rozhraní, získal pozici výchozího prohlížeče. Větší důkaz o skonu W10M už nikdy nedostaneme, a tak bylo následné neoficiální vyjádření viceprezidenta pro operační systémy, že v budoucnu dorazí tak maximálně bezpečnostní aktualizace, už v podstatě zbytečné.

Proč W10M nikdy nepřekročila 1procentní podíl na trhu a systém skončil tak jak skončil? Horkým kandidátem na viníka dozajista bude začarovaný kruh, kdy uživatele od koupě „Windows Phonů“ odrazovala slabá nabídka aplikací třetích stran, zatímco vývojáři na druhé straně nehodlali investovat do vývoje aplikací pro platformu, která mezi uživateli nemá dostatečnou penetraci. V úvahu přichází také uspěchané uvedení a z toho plynoucí značné porodní bolesti. Velký podíl na neúspěchu určitě ponese i nízké rozšíření předchůdce jménem Windows Phone. Místo hledání příčin bych se ale minimálně protentokrát chtěl věnovat jiné problematice, a sice jaké negativní důsledky s sebou odchod W10M na věčné časy ponese. Jinými slovy – co po nich zůstane, až tu s námi nebudou.

Windows 10 Fall Creators Update
Windows 10 Fall Creators Update dorazí už brzzy

Většina z vás nad těmito událostmi nejspíš jen mávne rukou a řekne si, že se vás problém netýká, protože roky spokojeně používáte Android nebo iOS. Jak se však pokusím vysvětlit, velmi pravděpodobně budete postiženi více než uživatelé Windows na telefonu. Vidím to asi takto – zatímco majitelé Lumií a jejich obdob takříkajíc „switchnou“ na jinou platformu a budou si ekosystém Microsoftu užívat víc než kdy předtím (fakt, že plně dotykové aplikace z balíku Office kdysi dorazily dříve na Apple iPad než Microsoft Surface, mluví za vše), tak všichni uživatelé počítačů*, kteří budou dříve či později nuceni používat desktopová Windows 10, z toho zdaleka tak snadno nevyváznou.

* počítačů ve smyslu „PCs“, kam patří tablety, notebooky, konvertibly či stolní počítače s Windows, tedy 15 procent Macařů a Linuxářů samozřejmě vyjímaje

Desktopový operační systém poznamenaný „mobilizací“

Zkraje nám neuškodí malá rekapitulace. Posledním ryze desktopovým operačním systémem od Microsoftu nejspíše navždy zůstanou dodnes populární Windows 7. Po nich následující Windows 8 znamenaly radikální změnu. Microsoft do nich totiž neomaleně zapracoval styl uživatelského rozhraní ze svého tehdejšího mobilního systému Windows Phone. Tento styl designu UI se nazýval Modern UI, neoficiálně pak Metro. U posledních Windows 10 sice Microsoft v reakci na nevoli svých zákazníků zařadil zpátečku a místo aby „nadržoval“ uživatelům mobilních zařízení s malou dotykovou obrazovkou a všechny ostatní de facto hodil přes palubu, jako tomu bylo u Osmiček, rozhodl se zavést takzvanou Universal Windows Platform (UWP) a vyhovět, respektive komplikovat život oběma skupinám tak nějak rovnoměrně. I tak ve Windows 10 nadále přetrvává nespočet prvků převzatých z telefonů v jejich původní podobě. Dokud tomu tak bylo z důvodu konzistence „user experience“ na zařízeních různého druhu, daly se nad tím přimhouřit oči, protože uživatel získal kompenzaci v podobě pohodlí, kdy se na libovolném „okenním“ zařízení vždy cítil jako doma. Bez W10M už ovšem budou tyto prvky pouze obtěžovat – trpění kompromisů nepřinese žádnou protihodnotu. Takových prvků můžeme pro příklad uvést několik.

Na prvním místě nemůže zaznít nic jiného než tzv. živé dlaždice. Ačkoliv je mnozí nemohou vystát ani na telefonu, protože připomínají nepřehledné informační tabule na nádraží, nelze upřít, že jde o šikovný způsob, jak co nejefektivněji zužitkovat malý zobrazovací prostor. Živé dlaždice uživatelsky nastavitelných rozměrů totiž do jednoho prvku slučují zástupce pro spuštění i notifikační prostor pro hlášení, která se této aplikace týkají. Na počítači je lze akceptovat, pokud nemusím své návyky přizpůsobovat různým operačním systémům. Na velkém zobrazovacím prostoru (byť budeme mluvit o 9palcovém tabletu), což zůstane jediné místo, kde dlaždice po nedávných událostech přežijí, nicméně tento benefit odpadá.

Windows 10
Živé dlaždice na desktopových Windows 10 v nabídce Start

Jako nutné zlo nejeden uživatel smartphonu, a to bez ohledu na platformu, vnímá i takzvaná hamburger menu. Jsou to ony nabídky, které se zobrazí po ťuknutí na symbol ≡ (odtud pojmenování po nezdravém fastfoodovém pokrmu). Zobrazení ovládacích prvků na vyžádání, místo aby se zobrazovaly neustále, opět řeší tutéž slabinu chytrých zařízení do kapsy – pokud vůbec mají displej, je malý. Jenže z důvodu sjednocení je Microsoft zavedl též na počítačích a co považuji za horší, zadokování nabídky v její celé velikosti zdaleka neumožnil všude. Nejviditelněji se to projevuje v nabídce Start a Hledání/Cortaně, z ostatních aplikací si jako na telefonu připadáte v Počasí, Zprávách, Financích, Kalkulačce, Lidech či Sportu. Vzhledem k tomu, že coby raný Windows Insider tuto skutečnost v Centru Feedback (oficiální místo pro hlášení chyb a předkládání návrhů na vylepšení) marně hlásím přes dva roky, nezdá se, že by existovala ochota zjednat nápravu. Kdybych se u vývojářů urputně dožadoval obhájení momentálního stavu – jakože k tomu nemám daleko, neboť jsem si nezvykl ani po té době – dovedu si představit vysvětlení, že to tak prostě je „by design“.

Windows 10
Kalkulačka neumí zadokovat „hamburger menu“, to funguje jen v „overlay“ režimu

V některých případech však ovládací prvky „univerzálních aplikací“ nemají podobu masitého obsahu mezi párem žemlí, ale je pro ně vyhrazen panel na horním nebo dolním okraji obrazovky. To by samo o sobě nebyl problém, kdyby se většina voleb neskrývala pod třítečkovým symbolem. Jako příklad nám poslouží aplikace Windows Store. Na malých displejích telefonů elegantní způsob, jak dát víc prostoru obsahu. Na monitoru počítače ovšem znovu a pořád dokola jeden otravný krok navíc a pátrání ve většinu času skrytém seznamu položek, abyste kýženou možnost mohli zvolit. Stačí provést srovnání s nejvyšším stádiem vývoje desktopových programů, což je ve výchozím stavu zadokovaný Ribbon se všemi podvolbami obnaženými, a zjistíme, že rozdíl je naprosto diametrální.

Windows 10
Ve Storu horní panel nabízí dostatek místa, ale tlačítka se stále skrývají

Možná si říkáte, že jde o snadno řešitelné problémy, ale to zapomínáte na pověstnou „microsoftí“ zkostnatělost. Tu ostatně mohu doložit další osobní zkušeností. Krom odmítání rychlého občerstvení si v Centru Feedback už roky stěžuji na mnohé jiné evidentní nedostatky, tentokrát zcela objektivní, avšak místo aby správci programu Windows Insider uvítali jejich včasné nahlášení, přesunuli je do archivu a chyby samozřejmě neopravili. Hlavně že Windows Store nebo Start v mezidobí už asi 3× kompletně změnili vizáž... V této souvislosti stojí za připomenutí i prodělané aplikační zemětřesení v období mezi Windows 8 a 10, kdy Microsoft po letech budování svého app storu úplně zahodil „moderní aplikace“ a nahradil je „univerzálními“. Už takhle to má softwarový gigant u spotřebitelů nahnuté a další podobný veletoč by mohl být pro Windows Store tím posledním. Kvalitní aplikace by tam člověk pohledal a příval nových se teď rozhodně konat nebude, neboť silný argument „Osvojením si vývoje na UWP zasáhnete všechny druhy zařízení!“ pozbyl platnosti.

Zpomalení vývoje desktopového systému i aplikací

Výhoda „univerzálních aplikací“ vytvořených pro platformu UWP spočívá v tom, že mají velkou část pracně napsaného zdrojového kódu shodnou, ať už běží na jakémkoliv typu zařízení. Přejí si uživatelé telefonů nějakou novou funkci? Proces její implementace stačí ze strany vývojáře absolvovat pouze jednou a z nové možnosti se budou radovat nejen uživatelé telefonů, ale i například uživatelé notebooků nebo all-in-onů. Dlužno podotknout, že i některé nedílné součásti systému jako Centrum akcí, Nastavení nebo nabídka Start jsou „univerzálními aplikacemi“.

HP Elite x3
Prohlížeč Edge na W10M v režimu landscape

Co však nastane, když krom platformy UWP budete například webovým prohlížečem cílit rovněž na telefony s Androidem nebo iOS, protože si chcete najít zákazníky v řadách uživatelů telefonů a ty s UWP už neexistují? Tým lidí vyvíjející tento prohlížeč se roztříští a příchod nových funkcí a oprav se rapidně zpomalí, a to nejen na domovské platformě, ale i všude jinde. Za normálních okolností by pro zachování tempa stačilo navýšit stav zaměstnanců, ale to by Microsoft nesměl v rámci již několik let trvající restrukturalizace stavy setrvale snižovat.

Musím připomínat, že ještě za života W10M trvalo přes dva roky, než se prohlížeč Edge naučil tak primitivní funkci jako zobrazení stránky přes celou obrazovku, nebo že si hudební přehrávač Groove Music dosud nerozumí s playlistem v souboru či nenabízí ekvalizér, přestože jde dlouhodobě o zdaleka nejžádanější funkci?

Windows 10
I přes následování výzvy nelze v Groovu zprovoznit playlist v souboru *.m3u či *.pls

Můžete namítnout, že UWP podporují i herní konzole Xbox One, Microsoft Hub nebo smíšená či rozšířená realita pomocí patřičného headsetu, takže koncept UWP nadále zůstává relevantní. Tato skupina zařízení ovšem stran počtu uživatelů (a tedy příslibu, že se vývojářům investice do vývoje aplikace vrátí) znamená maximálně desítky milionů. Mobilní telefony – pochopitelně ne ty s Windows – přitom používají uživatelů miliardy! Tato námitka se tak stává jaksi lichou.

Konec nadějí pro desktopové aplikace na telefonu

S UWP úzce souvisí režim Continuum. Používají jej i desktopová Windows 10, avšak nejvíce září na telefonech. Díky tomu, že jsou „univerzální aplikace“ přizpůsobené jak malým, tak velkým obrazovkám, není problém telefon připojit k monitoru a získat tak náhradu za počítač. Zrcadlit obraz z telefonu na externí displej není žádnou novinkou, avšak v tomto případě nejde o zobrazení téhož obsahu, nýbrž o kompletní přeskládání uživatelského rozhraní – už žádné telefonní UI na 50palcové úhlopříčce.

HP Elite x3
Streamování desktopových programů ve W10M Continuu

Jste závislí na některém starším programu pro počítače a chcete cestovat nalehko? Rýsovala se velmi lákavá možnost, že už v dohledné době nebudete riskovat ztrátu notebooku na letišti – v libovolné destinaci byste si vystačili jen s telefonem, a to díky kombinaci režimu Continuum a před rokem oznámené kompatibilitě těchto programů s SoC řady Snapdragon od Qualcommu, které pohání i vybrané telefony. V případě potřeby byste si zkrátka jen připojili takový telefon k televizi na hotelovém pokoji, odvedli práci a pokračovali v bezstarostném brázděním zeměkoule.

Telefonní Continuum s nativní podporou desktopových programů mohl být způsob, jak na telefonu nahradit stávající neuspokojivé provozování desktopových programů pomocí streamování, které vyžaduje permanentní připojení k internetu a silné nervy, protože kvůli nárůstu odezvy postrádá pohodlí. Mohl to být i způsob, kterým by Microsoft přilákal další miliony korporátních uživatelů a získal oproti konkurentům výrazný náskok. S koncem mobilních Windows nám ovšem z toho všeho zůstanou tak maximálně netbooky s tabletovými střevy a o něco lepší výdrží baterie, přitom údajnou hlavní výhodu těchto „Cellular PCs“ spočívající v trvalém připojení k internetu už dávno nabídnou klasické notebooky vybavené LTE modemem.

Windows 10 na ARMu
Qualcomm umožní na Snapdragonech emulovat x86 procesor

V případě Continua se zdaleka nejedná o jediný vizionářský počin Microsoftu, ale z nedávné doby jde o jedno z jeho velmi mála pokrokových řešení, které bylo zároveň bez problémů okamžitě rozšiřitelné. Míra užitečnosti a správné načasování byla dokonce tak vysoká, až se ho rozhodl zkopírovat i takový progresivní hráč na poli technologií, jako je Samsung. Například Windows 8 si o něčem takovém mohla nechat jen zdát. W10M si sebou každopádně do věčných lovišť odnesou také telefonní Continuum a po zaříznutí projektů jako Courier či bezrámečkového telefonu si tak Microsoft upevní svojí vedoucí pozici mezi těmi, kteří investovali nezměrný čas i prostředky do velice nadějných řešení, která vlivem neschopného managementu skončila v propadlišti dějin.

Nezbývá mi než vyjádřit názor, že Microsoft obrovský potenciál Windows Universal Platform trestuhodně promarnil. A příchod Fall Creators Updatu za pár dnů na tom vůbec nic nezmění.

Windows 10 Mobile Continuum
W10M Continuum s Lumií 950 a Continuum Dockem

A co si o konci Windows 10 Mobile myslíte vy?

Diskuze ke článku
Jakub
No po prvotní zkušenosti s Androidem musím říct... Microsofte mákni a udělej nový telefon! Klidně ať je drahej. Jedno se nedá upřít, možná nemá tolik aplikací a nebo nejsou tolik propracované. Nemůže si člověk tolik uzpůsobit plochu. Ale ty základní MS jsou dost dobrý a hlavně už jsou v základu! a ne nadarmo se říká v jednoduchosti je síla. A pak když už jsou stejné aplikace i v PC, tak se člověk nemusí už nic přenaučovat.
trtko
Autor je trtko. Uzivatelom pocitacov s Win10 moze byt jedno ci mobilny Windows skoncil, nic s nim nemaju. A Mac s Linuxom maju len 10%.
Aldo
Asi mám štěstí že jedu na Lumii 950. WM10 po počátečních drobných problémech, asi tak do dubna 2016, chodí bezvadně. Aplikací je dost na vše potřebné, hry nehraji. Restartovat jsem telefon musel (kromě aktualizací) pouze jednou. Androidí telefony (Sam s ung, HTC) jsem měl od počátku systému až po 5.1 a proti W10M to nejde srovnat. Děti mají Android 7, ten je lepší, ale ani ten se ještě nenaučil uvolnit aplikace z paměti při jejím ukončení a nezbavil se nečekaných záseků i na HW za 10 tis. Budu doufat že Microsoft ještě neřekl poslední slovo v mobilních Windows, k Androidu bych se vracel nerad.
ANO
Naposledy upraveno: 15. 10. 2017 14:56
Microsoft by potreboval identifikovat a vyhazet cirka stovku saboteru z top managementu a hned by se to soukoli promazalo. Dnes je jiz jedina realna sance udrzet windows desktop nazivu je implementace androidu, teda fuj, jen behoveho prostredi, aby sly poustet androidi aplikace, jinak je prevalcuje i tak nicotna vec jako jsou chrome buky. Taky nevim, co budou delat s kompatibilitou, furt vidim jen videa jak na dva kliky udelate z androidi aplikace UWP aplikaci, ale to, ze samotny microsoft nevydal ani jednu korporatni aplikaci pro windows mobile, dokonce ani pro windows desktop, je az trestuhodne zarazejici. Jak muze pak lakat vyvojare, kdyz sam neumi ty dva kliky provest. Jelikoz jsem pracoval ve velke nadnarodni firme, tak vim presne kde je problem (long live mavenir:). V agilni metodice vyvoje a nulove kompetentnosti produkt managementu. Proste cely retez je tak slaby jako jeho nejslabsi clanek a nejslabsi clanek je prakticky vzdy na nejvyssich mistech, obsazeny pitomci z managementu, kteri maji sice miliardu certifikaci jak vest projekt, ale realne znalosti a inteligence je na urovni cloveka bez obcanky.
Jak jinak si vysvetlit, ze nepro z managoromentu prisel a rekl, hej Franto! Zapis si tam dva mandaye a vyhod z tech windows podporu pro FM radio. Nebo Franto, vyhod a zakaz ve storu windows linkedin aplikaci, ikdyz to az do RC3 fungovalo bezvadne, do RTM verze zakaz instalaci metro IE, ktery byl doporud neprekonany a naser vsechny uzivatele tabletu.
Ja verim, ze kdybych prisel do microsoftu, dokazal bych identifikovat 100 managoru, ktere bych na hodinu vyhazel, bez nahrady a firma by usetrila miliardy a cela prace by se zefektnila. Takhle to proste funguje v techto velkych spolecnostech. Kdyz je *** vedeni (a zacina to u CEO), tak neni cesta ven. I CEO by mel pouzivat jejich system a mel by aspon sledovat vlastni keynoty a kdyz vidi, ze koupili linkedin a on se mu z telefonu doinstaloval a na druhe keynote vidi jak prezentujou jak je jednoduche prevest aplikaci z androidu na windows, tak pokud neni uplny *** (jakoze asi teda je), tak se musi zeptat "proc mame aplikaci pro android a ne pro windows" ....

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze